Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Tết, Anul Nou vietnamez: cum se serbează, obiceiuri mai vechi și mai noi

Vietnam - An Nou

Foto: Saurabh Sirohiya / Zuma Press / Profimedia

10 februarie 2024 – 28 ianuarie 2025.

Chúc mừng Năm Mới! – La Mulți Ani!

Intenția mea este să scriu despre Tết, Anul Nou vietnamez. Cum se serbează venirea Anului Nou, despre obiceiuri mai vechi, mai noi, de toate despre această sărbătoare.

Totuși, înainte de subiectul propriu-zis, fiindcă se fac multe legături cu Anul Nou chinezesc, mă voi referi și la acesta, iar la sfârșit voi adăuga și câteva date de astrologie, pentru că știu că și românii sunt amatori de horoscoape, zodii, de cum ni se prezintă viitorul an, dinspre asiatici.

În cultura asiatică, Dragonul și Tigrul sunt considerați cei mai buni ani ai oamenilor născuți în această perioadă. Se crede că cele două creaturi aduc noroc, putere, noblețe, înțelepciune și viitor promițător. 

Vietnamul nu este o excepție. Mai mult decât atât, pentru vietnamezi, Dragonul este întotdeauna un pic mai sus decât Tigrul, deoarece a fost simbolul familiei regale de mii de ani, iar împărații credeau că Dragonul își poate proteja tronurile și familiile cu puterea și abilitățile sale speciale. În credința vietnameză, dragonul se numără printre cele patru animale sacre, alături de Unicorn, Țestoasă și Phoenix.

În Anul Dragonului oamenii speră la noroc, bogăție, sănătate, proprietăți, căsătorii bune, iar copiii născuți în anul Dragonului vor fi sigur puternici (atât fizic, cât și psihic), independenți, curajoși, înțelepți.

Există mulți oameni celebri născuți în anul Dragonului: Gao Xingjian – scriitor chinez cu premiul Nobel (2000), Bruce Lee, John Lennon și Ringo Starr, cei doi membri ai legendarilor Beatles, fotbalistul brazilian Pele, Nicholas Cage, Matsumoto Hideto – artist japonez, etc.

Așadar, astrologia ne anunță că anul 2024 va fi un an bun, cu noroc și multe oportunități.

*

Toate datele Anului  Nou vietnamez  sunt identice cu ale Anului Nou chinezesc. Anul Nou Chinezesc se sărbătorește în afara de China, Hong Kong, Taiwan și în Vietnam, Singapore, Indonezia, Malaezia.

Sărbătoarea Anului Nou la vietnamezi este conform  unui calendar care ţine seama de ciclurile Lunii. Anul Nou vietnamez nu are o dată fixă. Data  anului  vietnamez se fixează la a doua Lună nouă după solstițiul de iarnă. Sigur va fi într-o zi de după 20 ianuarie, în fiecare an altă zi, până în 20 februarie – cel târziu.  Semnele zodiacale în zodiacul vietnamez NU se stabilesc după luna de naștere, ci după ANUL nașterii. Fiecare semn zodiacal este influențat de unul dintre cele cinci elemente: Apă (persoane persuasive, intuitive și empatice), Foc (persoane cu calități de conducere, dinamice, determinate), Lemn (persoane încrezătoare, deschise, cooperante), Metal (persoane sincere, voință puternică, elocvente), Pământ (persoane serioase, logice, inteligente, obiective). Aceste cinci elemente lucrează împreună cu cele douăsprezece animale zodiacale din calendarul de 60 de ani. Așadar, zodiacul vietnamez  are  tot 12 zodii reprezentative, dar diferite  de astrologia occidentală care se bazează pe întreaga diagramă a individului: soare, lună, planete, dar se ține cont și de data exactă a nașterii, ora, locul nașterii.

Câteva asemănări și deosebiri dintre cele două zodiace, chinezesc și vietnamez:

- Zodiacul chinezesc este o roată care reprezintă cele 12 animale, cu excepția pisicii, deoarece pisica nu a câștigat cursa zodiacului chinezesc (la finalul textului voi explica de ce anul care se va sfârși curând, în 9 februarie 2024, a fost pentru chinezi, Anul Iepurelui, iar pentru vietnamezi, Anul Pisicii).

Primul care a câștigat cursa zodiacului chinezesc a fost șobolanul, după care este vorba de: bou, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, capră, maimuță, cocoș, câine, porc.

Este o mare diferență între cele două zodiace, chinezesc sau vietnamez și în legătură cu Anul Nou Lunar.

- Calendarul chinezesc este un calendar lunisolar – referitor la Lună și la Soare calculat în funcție de mișcarea de revoluție a Lunii și a Soarelui.

- Calendarul folosit de vietnamezi  este un calendar solar care nu are nimic de-a face cu mișcarea de revoluție... Întreaga țară a Vietnamului se află la sud de Tropicul Racului și are un singur climat tropical musonic, cu o umiditate medie anuală de 84%! Clima musonică nu se schimbă! Prin urmare, nu există nicio modalitate de a face un calendar care să implice schimbarea climei!

- Calendarul chinezesc de-a lungul timpului a mai variat și în funcție și de dinastii.

- Elementele zodiacului chinezesc vin în perechi, primul fiind  întotdeauna un semn Yang, al doilea un semn Yin, deoarece șobolan, tigru, dragon, cal, maimuță și câine sunt întotdeauna semne Yang, iar, bou, iepure, șarpe, capra, cocoșul și porcul sunt întotdeauna semne Yin. Yang este principiul masculin, lumina, Yin principiul feminin, întunecat. Însă, Yin (pronunțat în) este în Yang, iar Yang (pronunțat la fel ca și englezul young) în Yin.

*

TẾT, Anul Nou Vietnamez. Chúc mừng Năm Mới! - La mulți ani! (Chúc înseamnă „dorință”, Năm înseamnă „an”, iar Mới înseamnă „nou)

Vietnamul, an de an, este pregătit de marea sărbătoare a Anului Nou vietnamez. Ceea ce îmi place cel mai mult la  vietnamezi odată cu Noul lor An, pe lângă abundența FLORILOR sunt OBICEIURILE. Florile sunt din abundență în toate orașele, pe toate străzile, în toate parcurile, da, da, chiar și parcurile sunt mai pline de flori, casele, vitrinele, totul este împodobit. Fie că este vorba de casa familiei, sau e vorba de o companie sau o vitrină, parcă e vorba de un concurs, toți vor să fie originali, toți vor să prezinte ceva de cum nu s-a mai văzut. Au o imaginație bogată, dar și talent, dăruire, chiar muncesc pentru o reprezentare cât mai frumoasă a noului an. Casele se umplu de flori în special de crizanteme galbene și roșii care înseamnă pentru ei bunăstare și aducătoare de noroc. Culoarea galben aurie a florii simbolizează rădăcinile nobile ale vietnamezilor, culoarea roșie este aducătoare de Noroc. Dar sunt la fel de iubite și floarea-soarelui în ghivece, flori de cocos, margarete, flori de caiși, orhidee și multe altele ale căror denumiri  nu le cunosc bine. Ești încântat la vederea atâtor flori, pe străzi, pe trotuare și de vânzare și ca ornament. Am văzut grădini întregi cu flori multicolore. Flori, multe flori, atât de viu colorate că nu știi pe care să le alegi – în cazul cumpărării lor. Toată lumea cumpără flori cu snopul, cu brațul, se transportă pe motociclete, chiar și cu duba. Apoi, neapărat, cumpărarea ”bradului” specific, de fapt un copăcel – portocal.


”Bradul” vietnamez, specific unui sfârșit de an este reprezentat acum prin copăceii specifici, portocalii și copăceii cu flori de primăvară, de piersic sau cais. Copacii de an nou nu trebuie să lipsească din casele oamenilor, copaci mai mari sau mai mici, cu mai multe fructe și flori sau mai rare și aici, la fiecare, după posibilități.  Pomișorii – portocali în special, sunt în mai toate casele! Chiar și cei mai săraci cumpără un portocal pentru anul nou sau un vas cu crizanteme. Se și confecționează copaci ”înfloriți” în care se pun felicitări cu urări specifice de Noroc și prosperitate. Copacii confecționați trebuie să fie luminoși, cu flori deschise la culoare, alb, roz, bleu, ceva vesel care să-ți inspire bună dispoziție, optimism, fericire. Sărbătoarea de Anul Nou și petrecerile țin cam 15 zile.

Sărbătoarea Tết vine obligatoriu cu portocalii care nu trebuie să lipsească din nici o casă. Fructul acestora nu este comestibil.

Și copacii artificiali sunt la fel de frumoși, creații de mâini dibace. Aceștia sunt plini de felicitări cu urări pentru Anul Nou.

Felicitări de Tết.

De asemenea, încă ceva care m-a impresionat este că de Tết este arborat steagul țării peste tot. Și pe marile bulevarde, dar și pe străzi mai mici sau la periferia orașului. La fel a fost și de 1 Ianuarie, Anul Nou calendaristic. Poate, părea ceva banal, dar eu văd și aceasta tot ca pe ceva frumos. Tot ca o dovadă că țara este în sărbătoare.

Tradițiile, of, Doamne, tradițiile nu se uită! An de an se reiau, fără a obosi sau a plictisi. Se începe cu curățenia în case pentru îndepărtarea relelor din anul care pleacă.

De Tet, vietnamezii trăiesc cu fiecare An Nou trei perioade distincte:  Perioada de dinaintea datei anului nou(1) – Perioada sărbătoririi efective a Noului An (2) – Perioada cu întâlnirile din familii (3), după un  anumit ritual, așa cum o cere tradiția.

1. Perioada de dinaintea datei Anului Nou, cu  furia cumpărăturilor,  acel iureș de nedescris în care trăiesc toți oamenii când se pregătesc de un mare eveniment din viața lor. Se aranjează altarele  din propriile case, sau altarele din pagodele cu ritualurile lor specifice. Morții trebuie să fie alături de cei vii. La altare se aduc fructe, flori, băuturi de tot felul, apă, sucuri, alcool, lumânări, cam tot ce înseamnă necesarul pentru un om în viață. Acum, trebuie să aibă și morții tot ce le plăcea când erau în viață. Am văzut uneori și o ceașcă de cafea aburindă sau o țigară aprinsă. M-am și amuzat, dar mi-a și plăcut. Foarte frumos că nu-și uită morții  în aceste clipe de mare sărbătoare.

Altar și bucate pentru morții familiei.

Altar la pagodă budistă.

Se fac pregătiri specifice pentru masa de Anul Nou vietnamez, cu mâncăruri vietnameze. Din care nu poate lipsi Bánh chưng – pronunție aproximativă Bain Cîn(g). Englezii o numesc prăjitură = cake, dar nu este de loc dulce așa că denumirea de cake nu i se potrivește. Nu există nici o bună traducere pentru acest fel de mâncare. Trebuie să îi spui exact așa cum o numesc vietnamezii Bánh chưng – Bain Cîn(g). Forma ei pătrată, exterioară ar reprezenta Pământul și este făcută dintr-un orez special, nu orice fel de orez, iar interiorul-mijlocul rotund  ar fi Cerul și conține carne de porc, grăsime și fasole verde. În imagine: Bánh chưng prajită și toba vietnameză.

Tet cu mâncăruri specifice pentru o masă în familie.

2. Perioada sărbătoririi efective a Noului An. Seara zilei de 9 februarie 2024 este Revelionul de Tet, cum ar fi 31 decembrie! În general, petrecerea Revelionului, are loc în familie, cu program TV tradițional. Femeile își poartă portul național – AO  DAI – costumul cu două piese (se spune că la origine, marcând o eleganță deosebită ar fi ca acest costum să aibă trei piese, dar s-a pierdut această idee, se poartă costumația numai cu două piese – pantalon peste care este un fel de tunică lungă cu fantă și în partea stângă și în partea dreaptă. Este bine ca această fantă să fie cu 2-3 centimetri deasupra taliei pantalonului apărând ca un mic triunghi numit ”triunghiul emoției”. Este un fel de cochetărie a vietnamezelor și care nu displace. Costumul tradițional este purtat cu mândrie de toată partea feminină – copii, femei mai tinere sau mai în vârstă – în  ocazii speciale cum este și Anul Nou – TẾT, la  ceremonii oficiale, conferințe, pentru stewardese este obligatoriu, unele cupluri preferă ca mireasa să poarte și la căsătorie costumul tradițional. Este o varietate de culori la aceste costume. Deși există costumul tradițional și pentru bărbați, aceștia nu îl mai poartă, sau foarte rar. În schimb, băieții de până la 10-12 ani îl poartă cu plăcere și sunt chiar foarte drăguți.


Pe străzi vânzătorii ambulanți vând pachețele de sare alături de o cutie cu chibrituri pentru că acestea ar aduce trăinicie pentru o familie – sarea, iar chibriturile nu pot lipsi dintr-o casă. Acesta este unul dintre obiceiurile de an nou – printre multe alte obiceiuri și superstiții. O superstiție des întâlnită de care mulți țin cont este să se ardă bani, desigur falși, de regulă sunt dolari, teancuri de bani se ard în noaptea de anul nou dar și în zilele următoare. Aceasta, de asemenea, le va aduce Noroc și Bunăstare în anul care vine. Banii se ard de mai multe ori în an, și cu alte ocazii.

O mare majoritate întâmpină noul an pe străzi chiar și numai pentru câteva minute pentru a vedea artificiile. Artificiile pe lângă frumusețe și bucuria copiilor, spun vietnamezii, că ar alunga ghinioanele. Petardele au fost interzise din cauza unor accidente. Statul organizează an de an locuri speciale unde cam timp de 15 minute  se lansează artificii.

După cele 10-15 minute cu artificii, unde oamenii fac fotografii, video – vietnamezii sunt mari amatori de fotografii. De fapt, cam toți asiaticii. Am întâlnit japonezi, chinezi, coreeni, toți, mari amatori de fotografii. De asemenea, foarte mulți vietnamezi merg la cea mai apropiată pagodă pentru a se ruga, a pune bani la Budha pentru noroc și prosperitate în noul an, se fac incantații, se ard lumânări pe lângă bețigașele frumos mirositoare pe care le cunoaștem și noi, europenii.

Apoi se merge acasă, se mănâncă găina pregătită deja, se bea, se urează, se dau cadouri, de regulă cei mai în vârstă oferă celor mai tineri, copiilor, nepoților, plicuri cu felicitări, dar și cu bani. Și aici după posibilități, de la familie la familie, de la câțiva dongi – VND, moneda vietnameză până la 100 USD sau mai mult.

Tot o tradiție, pentru a le merge bine tot anul, orice familie își dorește ca prima persoană care trece pragul casei să fie un bărbat, o persoană sănătoasă, cu reușite în viață și căruia i se prevede în continuare o viața prosperă.

3. A treia perioadă se referă la întâlnirile din familii.

După  revelionul vietnamez, chiar de a doua zi, dar și în următoarele zile este un  ritual al întâlnirilor din familii. Este ceea ce mie îmi place cel  mai mult la Anul Nou Vietnamez. Este bucuria întâlnirilor dintre frați, dintre părinți și copii, dintre bunici și nepoți, dintre verișori, unchi, mătuși, ș.a. m.d.  Așa se și explică de ce de fiecare an vietnamez, toți vietnamezii de pe glob se întorc în Vietnam. Sau cei din Saigon merg în Hanoi, cei de la țară vin la rudele de la oraș sau cei din orașe ajung obligatoriu la țară, spre locurile natale. O să spuneți că nu toți. Poate. Dar, cei mai mulți așa fac. Aeroporturile vietnameze sunt pline. Vă închipuiți 11– UNSPREZECE!  zboruri ZILNIC de la Saigon la Hanoi și, invers, tot atâtea? Și asta timp de 7-8 zile înainte de marea sărbătoare și 7-8 zile după ce trece Anul nou. Adică, Noul An vietnamez este și anul bucuriei, al prieteniei, al împăcărilor. Este sărbătoarea Familiei, a IUBIRII.  Familia este totul. Toți se grăbesc să ajungă de anul nou la ei acasă, în locurile natale, printre cei dragi. Sunt respectați foarte mult bătrânii, părinții, bunicii. Iar aceștia sunt bucuroși de copiii și nepoții lor.  Mie mi se pare că în Vietnam este un respect deosebit pentru bătrâni fără o explicație clară, nu este o impunere, ci pur și simplu, orice persoană  în vârstă trebuie respectată.  Ideea că bătrânii trebuie respectați  începe  de la o vârstă fragedă, chiar de la salut, cei mai tineri trebuie să-i salute pe cei mai în vărstă. Li se insuflă respectul pentru cei mai în vârstă și observ că  tradiție sau nu, dar se continuă…

În Vietnam de la salut și de la modul de adresare se face diferența de vârstă, astfel încât: într-un anumit mod se adresează unul de 5 ani celui de 10-15 ani, într-un anumit mod se adresează unul de 40 de ani unuia de 20 de ani și total respectuos se adresează unul de 20 sau 30 de ani unei persoane de 50 de ani sau care are peste 50 ani. Mi se pare o chestiune care se învață, repet, din copilărie și le vine  firesc, fără a le fi greu, Respectul! Cred că este lăudabil. Pot spune că dacă nici respect nu e, nimic, nu e! Prin întâlnirile acestea, în special între neamuri, se uită necazurile, supărările, intrigile, înverșunările și tot ce a fost rău între oameni și mai ales între rude, în anul care a trecut. Deși sunt foarte puțini creștini, există și la vietnamezi prin aceste întâlniri o atitudine foarte omenească pe care aș numi-o, foarte creștinească, punând și ei deasupra a tot, IUBIREA –  cuvântul propovăduit de Iisus!  

Chiar discutam cu o prietenă că și la noi, la sate mai ales, dar și la oraș, chiar dacă mai puțin, dar  peste tot  exista, repet, EXISTA  obiceiul ca rudele să se întâlnească, cam după Crăciun, până la Anul Nou și după… Copil fiind și eu îmi amintesc, de pe la 13-14 ani, cum părinții mei aveau zile când mergeau în vizită la anumite rude, iar altele veneau la noi. An de an se întâmpla asta… Erau niște obiceiuri moștenite, tocmai pentru a nu se uita, a se transmite urmașilor ideea de Familie, de Neam. Tradițiile acestea erau puternice și făceau ca ideea de neam, de statornicie, de iubire să nu se piardă.  Am impresia că acum nu mai există NIMIC la români. S-a pierdut tot! Nici nu știi dacă mai ai neamuri, dacă mai trăiește unchiul… sau verișoara… sau mătușa… Dacă greșesc, mi-ar părea bine.

Legat de acest subiect, îmi amintesc cum o colegă mai tânără mi-a povestit că un unchi de-al ei la peste 80 de ani simțind singurătatea și pentru că cei din generația lui se cam duseseră… a hotărât să-și vadă nepoții sau rudele mai tinere și le-a trimis tuturor, scrisori (NU, sms, NU, emailuri),  ci numai scrisori. Erau vreo 12 persoane, împrăștiate prin toată România, București, Galați, Timișoara, pe unde îi adusese viața pe fiecare… acordându-le timp să răspundă și să vină la întâlnirea de la el de acasă, în Galați. Colega mea din București ne-a povestit cum fremăta la gândul revederii și chiar aștepta momentul cu nerăbdare. A fost un eveniment deosebit al tinerei mele colege. Ideea unchiului ei mi s-a părut genială! Întâlnirea a fost deosebită. Unchiul a fost încântat că au răspuns toți și s-au întâlnit.  Au fost niște cadouri pentru fiecare nepot și probabil lacrimi de fericire. Ideea unchiului a fost deosebită, iar nepoților, răspunzând invitației, li s-a părut ceva extraordinar. Căt m-aș bucura ca toți unchii și mătușile mai în vârstă să procedeze la fel].

Seamănă puțin povestirea aceasta cu întâlnirile din familiile vietnameze de fiecare dată la Noul An vietnamez?! Eu zic că DA, seamănă!

Cum am mai spus, sărbătoarea și petrecerile țin cam 15 zile și sunt legate de Calendarul specific care stabilește data anului nou, atât timp cât durează un ciclu lunar, de la Luna nouă la Luna plină. Cafenelele și restaurantele au fost închise din pre-ziua anului nou și încă vreo 2-3 zile după. Unii patroni de localuri, poate mai ”lacomi” sau pentru a nu-i dezamăgi pe străini își deschid porțile a doua zi după anul nou. Sunt terase pline-ochi. Sunt vietnamezi îmbrăcați de sărbătoare, cu copiii lor atât de drăgălași îmbrăcați în costumul tradițional. Aleile parcurilor din apropierea teraselor sunt pline de mese aduse special de către debarasorii teraselor din apropiere. De abia se face față cererilor. Se bea bere și/sau sucuri naturale de mango, ananas, papaya, guava, avocado, portocale, fructul dragonului, etc. Nu lipsește ceaiul – o permanență a teraselor, de obicei se servește gratis alături de comanda fiecăruia.  Așadar, petrecerile continuă.

Îmi amintesc de Tet din 2022 când era Covid, musafirul neinvitat. Atunci, Anul Nou vietnamez a fost și mai mult ca o perioadă de reculegere, de liniște, în familie, cu copiii și nepoții. Își spuneau cu toții că trebuie să ne respectăm ca să reușim.

Mai reiau spunând că în fiecare an, orașele dau o notă originală sărbătorii, cu dansurile Dragonului, spectacole în aer liber, în parcuri vedem aranjamente florale deosebite. Ceva deosebit apare în fiecare oraș. Anul acesta pentru Anul Dragonului în Ho Chi Minh-city este Expoziția de Anul Nou al Dragonului deschisă la Asociația de Arte Frumoase începând cu 10 ianuarie 2024. Sunt picturi create de 71 de artiști, 83 de picturi color din diferite materiale, cum ar fi ulei, acrilic, acuarelă, mătase, thuỷ mặc (cerneală și spălare) și ceramică, imagini cu flori și dragoni. În afara imaginilor cu dragoni, multe picturi spun poveștile religiei populare din Vietnam. De asemenea este de evidențiat în acest an și apariția unui set de două timbre poștale, disponibil pentru vânzare din ianuarie până la sfârșitul lunii iunie 2025. Cele două timbre reprezintă un dragon auriu pe fond albastru și un dragon auriu pe un fond roz strălucitor. Amândouă sugerează atmosfera festivă Tết.

Peste tot se aude melodia ”TẾT LÀ TẾT”, simplu: ”Anul nou e Anul nou!”

Sunt multe interpretări, diferite, la fel de frumoase, mie îmi place aceasta chiar dacă este o imprimare de acum câțiva ani:

*

Pentru cei care doresc să se descopere în Zodiacul vietnamez / chinezesc:

Anii șobolanului sunt 1900, 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020, 2032,

Anii boului sunt 1901, 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009,

Anii tigrului sunt 1902, 1914, 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022, 2034,

Anii pisicii sunt 1903, 1915, 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023, 2035,

Anii dragonului sunt 1904, 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024,

Anii șarpelui sunt 1905, 1917, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025,

Anii cailor sunt 1906, 1918, 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014, 2026, 2038,

Anii caprei sunt 1907, 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015, 2029, 2029, 2037, 2039,

Anii maimuței sunt 1908, 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016, 2028, 2040,

Anii cocoșului sunt 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017, 2029, o anumită lună a lui 2041,

Anii câinelui sunt 1910, 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018, 2032, 2030, 2030, 2042,

Anii porcului sunt 1911, 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019, 2031, 2043.

Imagine (singura) din Internet.

Câte ceva despre Anul Pisicii la vietnamezi și Anul Iepurelui la chinezi, anul care a început în 22 ianuarie 2023 și se va termina curând, în 9 februarie 2024.

Sunt multe explicații, diverse, întortocheate, doar câteva, aici.

Explicații legate de sunetele lor foarte apropiate. Se știe că există și alte animale diferite între cele două Zodiace: Bou – la chinezi / Bivol de apă – vietnamezi. Oaie/Berbec/Capră – chinezi / Capră – vietnamezi. Pentru bou, chinezii antici au folosit sunetul „Chou”, care este foarte apropiat fonetic de sunetul „Chau” al cuvântului vietnamez. Or, „bivol de apă” – scris „trâu”, dar pronunțat „chau” este pentru sunetul bou. În timp ce cuvântul chinezesc „Bou” este „Niu” ?!

Și pentru Anul Pisicii explicația cea mai plauzibilă este legată de pronunție:

- Sunetul vietnamez „Mao” sau „Meo”, care înseamnă pisică și este exact ca sunetul chinezesc „Mao” pentru Pisică. Sunetul chinezesc pentru iepure este „thù”, de asemenea, foarte asemănător cu sunetul vietnamez „Thỏ” pentru iepure.

- Explicație populară și amuzantă: de ce pisica nu este în zodiacul chinezesc. Se spune că Împăratul de Jad (Zeus chinezesc) a anunțat că 12 animale vor fi selectate dintre toate animalele de pe pământ pentru a reprezenta semnele zodiacului chinezesc. Toate animalele ar trebui să se adune în dimineața următoare pentru a fi selectate. Șobolanul și pisica erau doi prieteni foarte buni (știați?). Pisica i-a cerut Șobolanului s-o trezească a doua zi dimineață, ca să poată merge împreună, știindu-se că ea, pisica, doarme cam mult. Șobolanul a promis că o va face, dar a doua zi, șobolanul tot șobolan, nu a (mai) vrut să o ia și pe pisică sau, poate, a uitat (?!) și a plecat singur, fără să-și trezească prietena. Așa încât, șobolanul a fost selectat ca PRIMUL dintre semnele zodiacale, iar pisica, pentru că a dormit toată ziua, a pierdut cursa. Pisica a fost foarte supărată pe șobolan și de atunci a jurat să-l vâneze pe șobolan pentru totdeauna. Iată motivul pentru care pisicile și șobolanii sunt într-o permanentă vânătoare.

- Explicație, de alt gen. În timpul ultimei dinastii a Vietnamului, familia imperială a folosit iepurele în loc de pisică pentru zodiac, iar odată cu venirea comunismului iepurele a fost înlocuit cu pisica ținându-se cont de pronunția sunetului „Mao” sau „Meo” din zodiacul chinezesc – explicația de mai sus.

- O altă explicație. Pisicile au fost introduse în China, în timpul dinastiei Tang – secolul al 3-lea, iar stabilirea semnelor zodiacale chinezești a fost cu mult înainte așa că nu e de mirare că pisica nu apare ca semn zodiacal. Singurele animale feline pe care le avea China în antichitate erau pisicile sălbatice care nu puteau fi domesticite și erau foarte rare ca număr.

Cu toate că Pisica nu se găsește în Zodiacul chinezesc, ea este foarte iubită și în China. O explicație valabilă pentru cultura chineză, dar și pentru cea japoneză în egală măsură ar fi și următoarea legendă: cu mult timp în urmă, un feudal trecea pe lângă o mănăstire săracă când a observat o pisică care i-a făcut semn să intre înăuntru. El a intrat înăuntru și, în timp ce era în mănăstire, a venit o furtună. Fulgerul a lovit exact acolo unde stătuse feudalul înainte de a intra în mănăstire. Domnul respectiv a fost uimit și a dat mari sume de bani pentru că pisica îi salvase viața. După moarte, pisicii i s-a făcut și o statuie.

Anul Dragonului – realizarea copiilor dintr-o grădiniță din orașul Ho Chi Minh.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult