Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Tatăl „fetiței cu bomboana”: De ce am făcut această fotografie

Fetiță cu acadea și pușcă

Foto: Oleksii Kirichenko

În ultimele zile, fotografia a unei fetițe ucrainene cu o acadea în gură și o pușcă în mână s-a viralizat pe rețelele de socializare. Printre cei care au distribuit-o se numără și fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk, care a cerut în textul postării sancțiuni mai dure pentru Rusia.

Scena regizată a fost imortalizată cu două zile înainte de începerea războiului de Oleksii Kirichenko, un inginer pasionat de fotografie din Kiev, iar protagonistă este chiar fiica sa în vârstă de 9 ani. „Am decis să fac câteva fotografii care ar putea atrage atenția asupra iminenței războiului, pentru a demonstra cum ar putea arăta Ucraina în viitorul apropiat”, a scris Oleksii Kirichenko într-un răspuns pentru Republica, în care a spus povestea imaginii.

O puteți citi mai jos:

„Numele meu este Oleksii. Am 48 de ani, am o soție și trei copii. Înainte de război, lucram ca inginer într-o companie din Kiev și locuiam în propria casă într-un orășel de lângă Capitală. Fotografia este hobby-ul meu. Am absolvit niște cursuri de artă fotografică.

Tensiunea nervoasă a fost foarte mare în ultimele săptămâni înainte de război. Occidentul și serviciile de informațiile ne-au spus că războiul este iminent, dar acesta lucru părea de necrezut pentru noi. În același timp, societatea occidentală deși demonstra că e „îngrijorată”, nu a aplicat nicio sancțiune împotriva Rusiei.

Am decis să fac câteva fotografii pentru a atrage atenția asupra iminenței războiului, pentru a demonstra cum ar putea arăta Ucraina în viitorul apropiat. După cum se vede, am făcut această fotografie pe 22.02.2022, adică cu două zile înainte de război. Aceasta este o fotografie a fiicei mele cu o acadea și cu o pușcă, într-o clădire abandonată. Arma este a mea, fiica nu poate să tragă, are 9 ani. Desigur, pușca nu era încărcată.

În ziua aceea am publicat imaginea în niște grupuri foto străine de pe Facebook. Au fost interzise imediat în cele cu administratori ruși. În celelalte, reacția a fost, de asemenea, ambiguă, mulți oameni criticând fotografia unui copil cu o armă. În cele din urmă, fotografia a rămas doar într-un grup.

A doua zi, 23 februarie, am avut o aniversare în familie și am mers în pădure la picnic. Vremea a fost buna. Soarele strălucea. Stăteam întins pe spate privind cerul albastru. Deodată m-am gândit: - Ce ar fi dacă aceasta ar fi ultima zi a unei vieți pașnice? Dimineața, ne-am trezit din cauza exploziilor.

A doua zi, trupele ruse de asalt au început să aterizeze lângă Kiev și a existat amenințarea că orașul nostru va fi capturat. În grabă, am plecat spre Ucraina de Vest la prietenii noștri.

M-am înscris pentru înrolare, dar încă nu am fost mobilizat, pentru că sunt cozi lungi și oamenii cu experiență militară sunt mobilizați primii.

Acum câteva zile, am încărcat aceste fotografii în grupul de Facebook ucrainean de hobby pentru creșterea cactușilor. Și dintr-o dată s-au răspândit în toată lumea și au devenit meme. Acum, relația cu aceste fotografii diferă complet în măsura în care lumea a văzut adevărata față a invaziei ruse”, spune tatăl.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Echilibru este tot ceea ce ne trebuie.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult