Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Lista persoanelor fizice și juridice datoare la buget. „330.000 de restanțieri, 63 de miliarde de lei pierdute definitiv - iată dezastrul sistemului fiscal pentru micul întreprinzător”

Câteva cazuri celebre, cum ar fi situația avută de dl Robert Negoiță, primarul sectorului 3, cu debite de 232 milioane lei, dl George Becali cu datorii de 3,9 milioane lei, sau dl Eugen Teodorovici, fostul ministru al finanțelor, cu o datorie de circa 73000 de lei, nu fac decât să ateste că marea majoritate a celor peste 187.000 de datornici la buget ce înregistrau datorii restante la data de 31.03.2016 sunt într-o postură în care poți greu să acționezi. Datoria medie a fiecărei dintre persoanele fizice datoare la buget este de circa 18.000 lei, adică suma de circa 4000 euro pentru fiecare.

Este o sumă mare este o sumă mică?

Raportându-ne la viața de zi cu zi, această sumă este greu de achitat de o persoană fizică,  mai ales când nu o deții, că de aia ești dator, și îți dă și sentimentul că dacă faci un pic de efort ai putea s-o achiți să scapi de o grijă și să dormi liniștit fără să-ți sară inima cu fiecare somație de plată primită de la ANAF. Pe de altă parte, nici demararea unei proceduri de executare silită prin care să lași oamenii în stradă sau să scoți la licitație bunuri ale acestora n-ar avea un succes mare prin numărul uriaș de proceduri fiscale de aplicat. Nu poți trata sute de mii de oameni ca pe un număr statistic, ci trebuie să aplici măsuri personalizate!

Este un eșec al sistemului fiscal?

Dacă adăugăm lângă numărul de 187.000 persoane fizice și lista societăților mici ce înregistrează datorii la buget de peste 145.000 societăți ajungem la peste 330.000 de contribuabili. Nu cred nici pe departe că aceștia s-au înțeles să se sustragă de la plata taxelor! Suma declarată ca pierdută la buget este de peste 63 miliarde de lei, după propriile afirmații ale autorităților fiscale. Acest fapt nu este un eșec, ci este un dezastru!

Este dezastrul sistemului fiscal pentru micul întreprinzător

Exact persoana ce consumă cel mai puțin de la bugetul statului suferă cel mai mult. În ambele liste principalul motiv invocat de fisc este insolvența contribuabilului. Nu cred că peste 330.000 de persoane au invocat insolvența pentru a păcăli bugetul de stat. Cred că aceștia sunt sufocați de taxele mici ca procente și multiple ca număr. Cred că acest contribuabil mic nu poate să plătească impozitele nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că nu are de unde! Această zonă de afaceri a micului întreprinzător nu a dat rezultate profitabile. Partea bună a apariției acestor liste este aducerea la cunoștință pentru publicul larg a efectelor actualului sistem birocratic.

Dacă avem ceva înțelepciune schimbăm trendul!

Pentru întreprinzătorul mic ce reprezintă principalul angajator trebuie creat altceva. Trebuie analizate cauzele acestui fenomen. În primul rând trebuie analizat de ce au fost aceste eșecuri economice. Trebuie ascultată această categorie de contribuabili și sprijinită în dezvoltarea unor afaceri profitabile. Desigur, nu se pot intervieva sute de mii de persoane, însă putem identifica acele cauze des întâlnite generatoare de dezechilibre. Fiscalitatea este doar una dintre cauze. Există prea multe taxe și proceduri haotice. Aici trebuie redusă total birocrația fiscală. O taxă unică, o plată unică și o hârtie depusă electronic.

Suntem mai catolici decat Papa, după cum ne spun bunicii noștri. Și aici ne trebuie inteligență. Și aici trebuie o schimbare totală. Un cod de conduită cu maximum 10 obligații, acelea pe care le-ai respecta chiar tu acasă la tine, în familia ta, un astfel de cod este de ajuns și va aduce efecte benefice.

— Adrian Bența

Cu siguranță una dintre cauze este multitudinea taxelor, dar și exagerarea reglementărilor sectoriale în care își desfăsoară activitatea aceste societăți și persoane ce desfășoară activități independente sau profesii libere. Noiane de solicitări și restricții se abat asupra acestor categorii de persoane.

Taxele nu sunt singurul impediment, există și alți dușmani perfizi

Observăm că transpunem în viața economică a acestor contribuabili restricții ce nu ar fi fost niciodată aplicate de cel ce le reglementează. Suntem mai catolici decat Papa, după cum ne spun bunicii noștri. Și aici ne trebuie inteligență. Și aici trebuie o schimbare totală. Un cod de conduită cu maximum 10 obligații, acelea pe care le-ai respecta chiar tu acasă la tine, în familia ta, un astfel de cod este de ajuns și va aduce efecte benefice. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ANAF este raspunzator de acesta situatie si in consecinta de la o vreme se vede o activitate laborioasa din partea sa cu perspectiva ca in acest an sa se recupereze acesta suma.Am acesta convingere intrucat echipe ANAF,politie pomunitara(scuzati nu pomana ci comunitara),mascati,trupe de asalt(om avea?)Deveselu,Kogalniceanu(nu omul de litere,primul ministru) descind foarte eficient in pietele patriei unde marii evazionisti travestiti in babe cu legaturi de ceapa,patrunjel,marar sunt prinsi in plina activitate subversiva contra satului (palma barba cot)si sanctionati pe loc cu confiscarea marfii si amenzi substantiale.Marfa confiscata nu se duce pe la casele lor ci se trasforma imediat in multe milioane ce intra tot la barba-cot.
    Si sa fim seriosi de cand are statul-barba-cot datorii la cetateni (cu toate ca nu mai suntem cetateni ci consumatori).Staulul(scuze statul) trebuie doar sa IA tot si sa nu dea nimic.Nu am vazut 500 mii de membrii fugind din staul in strada de unde sa nu mai plece pana nu incep sa rage a paguba magarii.
    • Like 0
  • Ar fi interesant de știut CATE DATORII ARE STATUL către contribuabil si cate din datoriile enumerate mai sus sunt reale - foarte multe datorii sunt contestate in instanta.
    • Like 1
    • @ Coca Dumitru
      Exact asta a fost si reactia mea si este un pic dezamagitor ca in mass-media romaneasca nimeni nu pare sa observe acest aspect si sa ridice ferm aceasta problema. Cate firme sunt puternic lovite in derularea activitatii lor din cauza restantelor uriase pe care le are statul fata de ele ? Care sunt aceste sume pe care statul le datoreaza cine stie de cand respectivelor firme ? Sfanta ipocrizie, numele tau este Statul.
      • Like 0
  • Casargoz check icon
    Tara in care ministrul finantelor este datornic la anaf :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult