Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Terapia de shop aplicată României

black friday - Getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

„Locul 1 şi medalia de aur....România: creştere economică de 7%!” (vii aplauze din sală). Între terapia graduală şi cea de şoc, originali cum suntem de genă, am ales a treia variantă: terapia de shop. Se pare că este cea mai eficientă din moment ce, vorba premierului, „Europa se uită cu invidie la noi”. Recent laureat al premiului Nobel pentru economie, Richard Thaler demonstrează în lucrările sale faptul că creierul uman este făcut să judece „pe sertare”, nevăzând întregul, ansamblul. Evident privilegiind termenul scurt, ziua de azi, în detrimentul celei de mâine.

Guvernatorul Băncii Centrale încerca să atragă atenţia mai deunăzi că România se încăpăţânează să susţină locuri de muncă din alte ţări, remarcă fundamentată bineînţeles pe realitatea că deficitul comercial a explodat deoarece cererea suplimentară indusă în economie nu poate fi acoperită, fie şi parţial, de companiile locale. Cred că n-ar fi cazul să dramatizăm nici aici: poate că autorii terapiei de shop au avut în vedere faptul că în companiile din alte ţări lucrează o bună parte din conaţionalii noştri, aşa că este oarecum firesc să ne gândim şi la ei, nu?!

Vine Black Friday, momentul orgasmic al consumerismului importat şi pe plan local. Toate companiile participante anticipează un nou record de vânzări, creându-se astfel „toate premisele”, ca să folosesc din nou un limbaj rigid, pentru a ne consolida prima poziţie cucerită în clasamentul performanţelor macroeconomice la nivel european.

Liderul vânzărilor online, Emag, şi-a diversificat şi mai mult oferta disponibilă pentru Black Friday: bilete de avion, servicii medicale, asigurări, telecomunicaţii şi câte şi mai câte alte produse şi servicii oferite cu discounturi ameţitoare. Sau ameţite, nefiind prea clar semnul matematic real din faţa acelor x% semnalizate agresiv. Aşa că pregătiţi cardurile şi buzunarul prezent şi viitor. Nu, nu deschideţi sertarul unde se află creşterea dobânzilor, deteriorarea cursului de schimb şi majorarea inflaţiei. Înţelepciunea nu este în ofertă din păcate nici măcar la preţ întreg, darămite cu „discount”...

Consumaţi, consumaţi şi iar consumaţi! Pe lângă creşterea deosebit de sustenabilă a economiei, aşa cum ne asigură artizanii ei, această terapie mai are un efect favorabil dovedit de această dată medical: alungă depresia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Sincer, nu am inteles nimic. Probabil este vina mea.
    • Like 0
  • Nu mi-am imaginat ca se poate scrie "asa simpatic" asupra unui subiect asa, comercial! Cat despre orgasmicul din partida de shoping cei mai " implicati" sunt paznicii magazinelor care in perioada de reduceri daca nu se minuneaza de forfota pe fond muzical creata, cred ca se crucesc si tot ne fac un bine! Si...daca e cu medalie, macar medalie sa fie cat despre ce "va urma" Dumnezeu cu mila! Sau poate nu!
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult