Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pronosticul meu este că Marea Britanie NU se va rupe de UE. Ce se întâmplă acum, după ce Theresa May a semnat oficial Brexitul

Theresa May -

Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială ce va fi remisă miercuri, la Bruxelles, și prin care Regatul Unit lansează negocierile în vederea Brexitului.

Din start, pronosticul meu este că Marea Britanie nu se va rupe de Uniunea Europeană. Voi susține acest lucru până în ziua în care efectiv nu vor mai fi membri UE.

Se vor schimba multe în următorii doi ani. Până acum, de un an, de când a fost referendumul, nu s-a întâmplat nimic din punct de vedere economic, totul a fost în așteptare. Trigger-ul principal, dacă este să se schimbe ceva economic, este sectorul financiar care în Londra, care e inima Uniunii Europene, este uriaș față de restul centrelor financiare din Europa. Londra e mai mare decât Paris, Frankfurt și Luxemburg puse cap la cap, în plan financiar. Cam aacesta este raportul de mărime între ele. Iar industria financiară nu a plecat din Londra pentru că în Marea Britanie are un ecosistem foarte bun și o legislație favorabilă, toată industria de suport este prezentă. Totul este pus la punct deja. 

Mutarea în altă parte presupune costuri, eforturi, întrerupere, și nu vor avea mediul favorabil pe care îl au aici, în Londra. Adică dacă s-ar duce în Germania, ar avea un regim mult mai restrictiv față de ce au în Marea Britanie. Și atunci au ezitat să se deplaseze. Apoi, s-au așteptat rezultatele din alegeri, dacă alegerile vor fi cu rezultate populiste, în Olanda, Franța, respectiv socialiste sau nu în Germania. Sectorul financiar a stat, deși au negociat cumva, au încercat un fel de șantaj, au încercat să amenințe că dacă se iese din UE, companiile financiare pleacă din Londra. Nimeni nu a plecat. Toți au rămas pe loc. Economic, până acum nu s-a întâmplat nimic în afară de faptul că a scăzut puțin lira sterlină.

În momentul în care începe o deplasare a sectorului financiar și apare impactul economic, opiniile publice se vor schimba, asta este clar. Și probabil și cele politice.

(Foto: Guliver/Getty Images)

Mai este foarte ciudată abordarea Theresei May care în campania pentru referendum a fost printre proeuropenii moderați, a fost pentru rămânerea în UE, iar acum e foarte radicală în favoarea plecării. Mai degrabă cred că încearcă o negociere în forță cu UE.

Pentru că într-adevăr Marea Britanie pleacă în negocierile acestea dintr-o poziție de inferioritate și cu riscul de a pierde tot. Uniunea Europeană probabil va încerca să se conserve pe sine în primul rând și atunci preferă niște pierderi în relația cu Marea Britanie, dar să își câștige unitatea, decât să facă niște concesii Marii Britanii. E clar o poziție de inferioritate în negociere pentru Marea Britanie și cred că Theresa May se gândește că negociind în forță va obține totuși ceva.

Se conturează deja primele trei teme de negociere. Una și cea mai dură pentru Marea Britanie ține de populație. Sunt peste trei milioane de cetățeni ai Uniunii Europene în Marea Britanie care sunt cetățeni activi, contributori neți la PIB. Intre ei se numără și românii, despre care s-a tot spus eronat că ar fi asistați social. Din 200.000 de cetățeni români înregistrați oficial în Marea Britanie, doar o mie și ceva au aplicat la vreo formă de autor social, ceea ce nu înseamnă neapărat că nu muncesc, ci doar că au un venit mai mic și aplică, de exemplu, pentru obținerea ajutorului financiar pentru căldură. Dar restul sunt oameni productivi.

De cealaltă parte, Marea Britanie are 3 milioane de cetățeni care trăiesc în UE, în majoritate pensionari și chiar în dezbaterea din Camera Lorzilor s-a spus că nu ar fi o idee bună să aibă loc o inversare, adică populația activă din UE să plece acasă și cetățenii Marii Britanii să se întoarcă acasă. S-ar pune o presiune foarte mare pe buget. Theresa May și-a asumat că prima temă de negociere va fi statutul reciproc al cetățenilor UE în Marea Britanie și în contrapartidă al celor britanici în UE.

Apoi vin cele 60 de miliarde de euro - factura ieșirii Marii Britanii din UE – care cu siguranță sunt o monedă de negociere. Este o sumă care contează și pentru UE, și pentru Marea Britanie și sigur va avea loc o negociere. Deocamdată atitudinile sunt de forță de ambele părți.

O altă temă de negociere este cea care interesează și România - accesul serviciilor financiare britanice pe piața europeană.

Pentru că aici, în Londra după cum spuneam, având ecosistemul pregătit, serviciile financiare preferă să stea în Marea Britanie. Mutarea este de evitat; o vor face doar dacă vor fi nevoite. Vor aștepta rezultatul negocierilor. Sigur că toată lumea le dorește. Am văzut că și în România se vorbește că serviciile financiare ar putea veni în Bucuresti. Este o naivitate. Aceste servicii financiare nu caută atât forță de muncă ieftină, pentru că nu le interesează. Serviciile financiare plătesc și chiar au nevoie să plătească salarii foarte mari, dar au nevoie de sisteme funcționale, de la transporturi locale, la internet și toată gama de servicii, livrări rapide și așa mai departe, care de exemplu în București nu există.

Blocajul de trafic 12 ore din 24 nu este dorit de nimeni, ar fi o naivitate să ne închipuim că vor veni către România. Primul fond de investiții despre care am auzit că a plecat recent din Marea Britanie a ales Luxemburg. Luxemburg oferă un ecosistem similar cu ce oferă Londra. Un alt centru favorit este Dublin. Deci mai degrabă vor alege Luxemburg, Dublin și poate și Paris sau Frankfurt, dar vor aștepta să vadă negocierea. Europenii vor vrea să îi atragă acolo. Englezii vor căuta să îi păstreze în Londra. Aici e marea miză economică. Pentru că după serviciie financiare vor pleca toți; pleacă industria IT de suport care este a doua cea mai mare prestatoare în Londra. Abia în Londra se poate vorbi de un Silicon Valley european, care presupune atât firmele de IT , serviciile financiare care le susțin, cât și ecosistemul de finanțare a start up-urilor, care aici seamănă cu cel din America. În România astfel de sisteme de finantare frizează ilegalul.

(Foto Guliver/Getty Images)

Aici va fi problema pentru economia Marii Britanii. Dacă pleacă industria financiară, dacă firmele de profil își vor muta sediile principale, vor urma și serviciile IT și după ele multe industrii colaterale. Și abia atunci economia Marii Britanii va simți un șoc.

Cât privește soarta românilor în Marea Britanie după Brexit, cred că aceștia nu vor avea o problemă. Am ascultat în dezbaterile din Parlament cum toți politicienii arată că sunt conștienți că sistemele lor de sănătate, industria de construcții, totul se bazează pe forța de muncă calificată care vine inclusiv din Europa de est. S-a tot vorbit nedrept că vin românii și se angajează menajere. Întâi că acest aspect ar trebui respectat, pentru că serviciul de îngrijire a bătrânilor aici, în Marea Britanie, este extrem de dezvoltat, e o industrie foarte dezvoltată, dar care se confruntă cu lipsa de personal, iar românii merg și pe direcția aceasta, dar foarte mulți cetățeni români lucrează în multe alte sectoare economice, precum construcții, unde e vorba de forță calificată și bine plătită pe care britanicii nu o au. Ei recunosc că dacă ar fi vorba să înlocuiască forța de muncă din UE, cu tot cu România, le-ar lua ani de zile, ceea ce ar însemna un recul pentru economie. Eu nu cred nici în acei ani de zile pentru că nu au baza de personal necesar. Nu sunt oameni. Realitatea imigrației e că imigrația există pentru că e necesară, iar românii și alții au venit aici în Marea Britanie pentru că erau posturi libere. Dacă rămân posturile libere nu le ocupă nimeni, pentru că nu are cine. 

La fel și în sistemul de sănătate. Directorul unui spital mare din Londra care este membru în Camera Lorzilor spunea clar că spitalul său, dacă ar pleca asistenții și doctorii din Europa de Est, s-ar închide pentru că nu ar putea face față, nu ar avea personal. Aceasta este o realitate. Aici este vorba tot de forță de muncă calificată și foarte calificată. De asta au venit doctori în Marea Britanie, de asta vin programatori în Marea Britanie. De industria IT nu mai vorbesc, că dacă ar pleca românii, polonezii și asa mai departe, industria ar intra în colaps. Nu există suficienți programatori britanici, de exemplu. Nu sunt în număr atât de mare cât are nevoie industria. Pe piața din Marea Britanie salariile în programare sunt mari și foarte mari. Companiile de IT se chinuie să îi păstreze pe angajați. Salariul unui junior în IT pornește de la 25.000 de lire sterline pe an, dar în domenii mai avansate, la senior, urcă la 60.000 - 100.000 de lire pe an, chiar 120.000 de lire pe an la nivel de director tehnic.

În Scoția nu există susținere pentru un nou referendum pentru independență

Cu Scoția situația este foarte tulbure, ca tot ce ține de Brexit. Oricine pretinde că știe cum se va desfășura procesul de Brexit și ce rezultat va avea, se înșală. Deși acum există susținere mare pentru independența Scoției, nu există susținere în Scoția pentru un nou referendum pentru independență. E o contradicție, dar e o realitate. Scoțienii ar vrea să fie independenți, dar nu vor să se mai organizeze un referendum acum, după cel din 2014 (46 - 54% pentru rămas în UK). Despre cel din 2014 s-a tot spus atunci că este „once in a lifetime” . Apariția încă a unui referendum la 3 ani de la precedentul nu e o idee așa de populară. Totul se joacă la limita lui 50 la sută, basculează între susținere 46 la sută, 48 la sută. E foarte greu de spus ce se va întâmpla.

 

Primul ministru scoțian, Nicola Sturgeon, care spunea într-un interviu că a intrat în politică pentru indepedența Scoției și pentru că „nu o putea suferi pe Margaret Thatcher”, are această ambiție cu partidul ei, dar merge și ea pe sârmă. O văd că încearcă să exagereze orice contraargument al Theresei May ca să mobilizeze lumea în spiritul independenței, dar merge totuși încet pentru că e conștientă că se poate alege cu un nou eșec.

(Foto: Guliver/Getty Images)

 Până la urmă a spus că scoțienii vor face un al doilea referendum de independență când se vor termina negocierile pentru Brexit, adică undeva în 2018 -2019. Poate se va face, poate nu. Dacă Theresa May va neglija pretențiile Scoției, va enerva scoțienii și va stimula o astfel de susținere. Dar dacă nu o va face, independența nu va avea susținere. Mai sunt și factori ciudați. Pe de o parte Scoția are schimburi comerciale cu restul Marii Britanii de 4 ori mai mari decât cu UE. E greu să spună că ieșim în afară să rămânem în UE, dar pierdem relația cu Anglia. Mai e un alt factor - nu toți cei care susțin independența sunt proeuropeni și mulți au spus, chiar dintre cei din Partidul Național Scoțian al Nicolei Sturgeon, că dacă cumva li se spune să iasă din Marea Britanie ca să se unească cu UE, ei vor vota împotrivă. Situația e foarte tulbure și e greu de spus care va fi rezultatul, așa că în următorii ani orice evoluție e posibilă.

Bineînțeles, nu trebuie uitat că Marea Britanie este o federație, așa cum și UE încearcă să fie. S-a tot vorbit de voința poporului. Voința cărui popor? În ansamblu Marea Britanie a votat pentru Brexit, dar în caz particular poporul scoțian și poporul nord irlandez au votat să rămână în UE. A cui voință prevalează? A poporului național sau a poporului federal? Aici e un dus-întors și un schimb continuu de replici între Scoția și cabinetul central. 

Nu trebuie uitată Irlanda de Nord care tace, dar așteaptă să vadă ce face Scoția. Pentru că Irlanda de Nord are o singură pretenție: să nu i se închidă granița cu Irlanda. Să nu se rupă acordul Good Friday. Dar cum va funcționa asta în practică? Nimeni nu înțelege cum s-ar putea aplica în practică, pentru că ar însemna o graniță deschisă a UE care ar anula tot scopul principal al Brexitului, controlul emigrației. Dacă acea graniță rămâne deschisă, oricine poate veni în UK din UE intrând din Irlanda în Irlanda de Nord și după aceea calătorește liber în toată Marea Britanie. Cum se va întâmpla asta? Aici Theresa May tot spune că nu se va reînființa granița între Irlanda de Nord și Irlanda, dar nu are o explicație despre cum va fi controlul granițelor.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu ma tot intreb ce trebuie sa se intample pentru ca oamenii sa inteleaga ca Marea Britanie iasa din UE? Fac pariu sa si cu o zi inainte de terminarea negocierilor vor fi oameni care vor sustine ca nu se intampla! :)
    • Like 0
    • @ Sorin Silaghi
      Sorin, se spune ca diavolul sta in detalii. Asa ca nu strica sa le intelegi: UK si UE au de negociat DOUA acorduri:
      1. Acordul de dezasociere de la UE. Se negociaza in 2 ani, conform articolului 50 din Tratatul de la Lisabona - termenul poate fi extins oricat (!!) - si reprezinta strict conditiile de iesire ale UK din UE.
      2. Acordul comercial UK - UE post iesire. Nu exista nici un termen minim pentru negocierea unui astfel de acord si termenul poate sa fie oricat intre 10 ani (asa cum spun majoritatea expertilor) si niciodata. Theresa May vrea sa negocieze si acest acord in paralel cu cel de dezasociere tot in acesti doi ani, desi aproape toata lumea, de amble parti spune ca asa ceva e imposibil.

      La finalul procesului de negociere, AMBELE acorduri vor fi supuse votului in Parlamentul britanic, dupa care va fi supus votului in fiecare Parlament al fiecareia dintre cele 27 de tari ramase in UE. Pentru ca UK sa iasa din UE, atat Parlamentul britanic, cat si cel putin Parlamentele din cel putin 14 tari UE trebuie sa ratifice acordul de dezasociere.

      In Parlamentul britanic a fost o apriga dezbatere despre ce decizie va trebui luata in privinta iesirii din UE in 2019 daca nu se va putea negocia un acord comercial post-iesire favorabil. Din nou, Theresa a spus ca "no deal is better than a bad deal". Restul lumii spune fix pe dos: "a bad deal is better than no deal". Ba chiar ca daca acordul va fi defavorabil Marii Britanii Parlamentul ar fi obligat sa decida ramanerea in UE.
      • Like 0
    • @ Sorin Silaghi
      check icon
      Lucrurile sînt, în realitate, mult mai complicate decît vă par dv.
      • Like 0
    • @ Mihai Alexandru Craciun
      Mihai, poate ar trebui sa spui toate detaliile, daca vrei sa folosesti expresia aia. Uite aici doua care ti-au scapat:

      1. Termenul poate fi prelungit doar cu acordul unanim al statelor membre. Ajunge ca un singur stat cu guvern eurosceptic sa se impotriveasca pentru a nu fi prelungit termenul. Acelasi lucru se aplica si in cazul opririi procesului.
      2. Daca termenul expira fara a se ajunge la un acord, tratatele inceteaza sa mai fie aplicate. Practic Marea Britanie din ziua urmatoare nu mai este membru UE, indiferent daca s-a ajuns la un acord sau nu.
      • Like 0
    • @
      Nu stiu de ce aveti impresia ca stiti cum mi se par mie lucrurile.
      • Like 0
    • @ Sorin Silaghi
      check icon
      Din vorbele dv., nu am altă sursă de informare.
      • Like 0
  • John check icon
    Subliniind miile de probleme care trebuie să fie negociate ca urmare a brexitului, cotidianul Spiegel a enumerat câteva schimbări,care vor apărea în viața germanilor ( sau englezilor ) ca urmare a brexitului. O să le înșir aici, pe scurt :
    • Control mai strict la graniță. Mii de germani își petrec weekendul în Marea Britanie. Dacă până acuma timpul mediu petrecut la intrare era de 25 de minute, acesta se va putea prelungi la cca 45 de minute, după brexit
    • Perechile mixte de parteneri ( germani – englezi ) au în prezent drept de rezidență în Anglia. După brexit acest drept se pierde. Căsătoria nu este o soluție automată pentru că englezii verifică foarte atent și lung căsătoriile mixte, în vederea depistării unor relații potențial periculoase ( teroriști, criminali )
    • Uniunea protejează unele alimente regionale ale țărilor membre ( protected geografical indication ) . Falsificarea acestora va fi mai ușoară în ambele părți, nefiind protejate prin lege. Ne putem trezi cu ”mici” în Newcastle ))))
    • Mii de studenți puteau petrece câteva luni în facultăți ale țărilor membre în cadrul programului de schimb de studenți facilitat de programul Erasmus al Uniunii. Continuarea va trebui să fie negociată bilateral de țările Uniunii. Oricum, taxele de studiu pentru studenții străini, vor fi mai mari.
    • Germanul va trebui să plătească din buzunar eventualele cheltuieli medicale pentru că va înceta valabilitatea cardului de sănătate european.
    • Vor dispărea subsidiile agricole bilaterale . Englezii de partea brexitului au reclamat constant contribuția ”uriașă” pe care o plătesc în bugetul Uniunii ( uneori umflând cifrele ). Subsidiile pe care le plătește Uniunea agriculturii englezești se ridică la 4 miliarde de lire.
    • Mii de englezi lucrează în Germania. A crescut semnificativ numărul acelora care solicită pașaport nou și dublă cetățenie în țările Uniunii, în vederea păstrării unor drepturi și facilități acordate de Uniune.
    • Like 0
  • Nu ma contrazic cu voi pana nu vad ce au de gand. Parerea mea este aceea ca Britanicii au vrut sa fure piata pe care o are EU si sa fuga cu clientii. In tot acest timp ei au favorizat investitiile pe bani comuni dar in interes propriu si acum nu mai vor sa imparta si cu restul UE. Farrage a asteptat si inca mai asteapta partide extremiste care sa dizolve UE si sa ramana cu tot tortul, de aceea tot trage cu tunul ca UE se va dizolva. Aici este o problema , pt ca in cazul in care se intampla asta , GB va avea cea mai mare crestere economica din istoria omenirii si nu va impartii cu nimeni .
    • Like 0
    • @ Adrian Tomescu
      Adrian, cam pesimista viziunea ta. Eminescu a zis o vorba mare: "ce e val, ca valul trece". Valul populist care a maturat lumea civilizata se duce. Farrage azi e nimeni. Si de fapt a fost nimeni. In schimb a fost utilizat pe post de Dan Diaconescu care latra la UE. Ultimul parlamentar UKIP din Marea Britanie tocmai a demisionat din partid. Deci UKIP nu mai are nici un reprezentant in Parlament. Apoi au fost recent alegeri partiale in unele circumscriptii. UKIP nici macar n-a visat sa castige vreun loc de parlamentar.

      La nivel global populismul in lumea civilizata incepe sa se disipe. Motivul e simplu: populismul nu produce nici un rezultat. Doar il promite. Trump isi rupe dintii in SUA, care nu cedeaza sub elucubratii. E deja la al treilea esec major la trei luni de la preluarea mandatului si are cea mai scazuta cota de popularite a unui Presedinte american din istorie la acest termen. Cel mai probabil nu isi va termina mandatul.

      In Olanda Geert Wilders a pierdut, PVV luand doar jumatate din mandatele care erau estimate de sondaje. Si asta la o participare la vot de 82% (!!!). Pentru ca altfel ar fi urmat un Netherexit sau Olexit (cum vrei sa-i zici).

      Doar Marine Le Pen ce a mai ramas in carti in Franta, dar sansele ei sunt mici. Sigur, si in SUA sansele lui Trump erau mici si azi e Presedinte. Dar uite ca in Olanda sansele lui Wilders erau mari, numai ca ghinion, in sfarsit lumea civilizata s-a speriat de populism si oamenii au iesit la vot masiv. Din nou, 82% (!!!).
      • Like 1
  • Un articol pe care l-am citit cu interes. Indraznesc sa imi exprim opinia din punctul de vedere al unui medic care lucreaza in NHS si s-a mutat in UK acum 12 ani. Impresia mea este ca, pe de o parte Brexit a fost votat favorabil de (numeroase) persoane lipsite de o cultura politica, economica si sociala....pur si simplu nu au stiut ce voteaza, pe de alta, daca Uniunea Europeana ar fi fost mai putin diversa, problema Brexit-ului nici nu s-ar fi pus. O spun in urma contactului direct cu pacientii pe care ii vad. Ce ne va aduce Brexit...realmente nimeni nu poate prezice cu certitudine in acest moment...doresc sa intuiesc ca UK va fi suficient de inteligent (precum traditional din punct de vedere istoric).....dar poate ma insel.
    • Like 0
  • Parerea mea este ca englezii sunt un popor ca nu lucreaza cu jumatati de masura. Doar instabilitatea din ziua de azi, poate un razboi ar mai putea schimba ceva, rest viitorul pare destul de cert in ceea ce priveste UK.
    • Like 0
    • @ Maryus S. Maryus
      @Maryus in Marea Britanie sunt 4 popoare: englez, galez, scotian si nord irlandez. La care popor te referi cand spui "englezii"? La toti britanicii sau doar la englezi? La ce crezi ca vor tine englezii mai mult? La principii sau la economie si la integritatea tarii?!
      • Like 0
  • John check icon
    Art 50 tratează - fără procedură amănunțită - ieșirea din Uniune și nu altceva. Sunt prevăzuți doi ani pentru definitivarea negocierilor, perioadă pe care unii o consideră scurtă. Chiar și așa, poate fi eventual vorba despre prelungirea perioadei procedurale și NU reîntoarcerea la Uniune. Având în vedere că este vorba despre o premieră, probabil că cei doi ani de negocieri vor forma și o perioadă de pionierat în domeniu. Cameron nu s-a gandit serios la ieșire dar ceea ce au făcut colegii lui dragi de partid ( Boris Johnson și Michael Gove ) alăturându-se brexitului la final, plus partizanul ieșirii Nigel Farage din UKIP și ”socialistul” Jeremy Corbyn au pecetluit soarta referendumului. Și-au cam tras un glonte în picior englezii.

    Poate nu e inutil să prezint aici un link din The Times care l-a pregătit și va actualiza tot ce se întâmplă și cum decurge procedura prin ”Brexit Explained” pentru cei care sunt interesați :

    http://www.thetimes.co.uk/article/brexit-explained-q8d05hv6m


    Pe de alta parte în doi ani se pot întâmpla multe, chiar foarte multe lucruri. Nu suntem într-o perioadă pașnică, patriarhală. Anul 2016 a adus surprize de proporții
    iar 2017 pare a fi geamănul isteric al lui 2016.
    • Like 0
    • @ John
      John, cred ca s-a explicat suficient de clar in Parlamentul Britanic, chiar de catre autorul articolui 50, care este membru in Camera Lorzilor ca iesirea din Uniune se face la finalul celor doi ani de la notificare la CEREREA explicita a tarii in cauza. De asta, daca in 2019 Parlamentul Britanic decide ca NU se iese din Uniune (de exemplu pentru ca acordul nu e favorabil), Brexitul inceteaza. Iesirea efectiva din UE (pierderea statutului de membru) survine abia dupa aprobarea acordului de dezasociere in Parlamentele de catre cel putin jumatate plus 1 dintre tarile care raman in UE. Respectiv minim 14 la aceasta data. Din nou, nu este deloc clar ce se intampla daca acordul de dezasociere de la UE nu este ratificat de catre minim 14 tari.

      Prin urmare, indiferent de varianta, pana in ziua in care al 14-lea Parlament ratifica iesirea UK din UE, UK este membra UE.
      • Like 0
    • @ Mihai Alexandru Craciun
      John check icon
      Este evident că problemele interne pe care le are May sunt complicate și dificile. Ea trebuie să ajungă în urma negocierilor la un rezultat care să supraviețuiască unui vot în Parlament ( unde în prezent are a majoritate subțire de lucru de 17 ). În primul rând se confruntă cu problemele din partid, unde unitatea de opinii este foarte departe
      Pe de o parte are de a face cu o facțiune de eurosceptici, format din 59 de conservatori ( European Research Group ) care vor un divorț clar de Uniune, chiar cu riscul eșuării negocierilor. În plus, costul brexitului ( estimat la cca 50 miliarde de lire ) li se pare absolut inacceptabil ( chiar și 20 de miliarde li se pare mult ). Pe celălalt flanc are 30 de Tory pro-europeni, advocați ai unui soft-brexit, care consideră absolut important ca guvernul să obțină suportul întregului partid conservator.
      În fond și substanță trebuie să fie elaborate direcții și obiective strategice de urmat pe parcursul negocierilor care să fie acceptate de toți conservatorii și cât mai mulți laburiști ( adepții unui parteneriat viabil și practic și după ieșire ) având în vedere că partidul national scoțian și cel liberal-democrat vor fi clar impotriva guvernului. După unele surse May ar putea să bătătorească calea unei înțelegeri acasă, prin ruperea problemei în părți individuale ( de ex. probleme de emigrare, vamă și tarife vamale, armonizare legislație ) pentru care să obțină adepți. Nici alegeri anticipate nu sunt excluse. ( Sursă : Politico – European Politics )

      Și încă nu am vorbit de partea adversă : Uniunea
      • Like 0
    • @ John
      John, exact. E tulbure. Sa nu uitam ca din Decembrie conservatorii puneau deja de-o alianta in Parlament cu laburistii pentru o motiune prin care Guvernul sa fie obligat sa le spuna obiectivele de negociere. Abia atunci Theresa a cedat si a tinut discursul despre "hard Brexit".

      Putem fi deci de acord asupra a doua aspecte:
      1. Procesul este inca reversibil
      2. Rezultatul procesului este imposibil de anticipat.
      • Like 0
    • @ Mihai Alexandru Craciun
      John check icon
      1 Nu astfel ca și cum nimic nu sa-r fi întamplat. Nu cred. E o părere
      2 Absolut
      • Like 0
  • check icon
    Ca să răspunzi la întrebarea „va ieși UK efectiv din UK?” trebuie să răspunzi, mai întîi, la alte întrebări: 1. Brexit a avut în spate un anume calcul politic, anumite estimări neoficiale (nu le spun secrete), confidențiale? sau a fost un joc al lui Cameron pt a-ți consolida puterea? 2. Ce anume înseamnă „the best deal for UK”, invocat repetat de Theresa May? 3. Ce înseamnă „a brighter future”? adică acuma UK este în darkness? sau măcar în ceva dim?
    Cameron negociase cu UE un acord de tip „UK va fi de iure în UE, dar nu va fi atunci cînd nu-i vor convenit anumite situații”. Europenii au făcut concesii în fața agitatului Cameron, cel care a și declanșat, de fapt, isteria în jurul Brexit. Acuma, dacă o citesc corect pe d-na May, ar dori ceva similar cu acordul Cameron, dar cumva pe dos: UK să fie de iure în afara UE, dar să fie de facto membră a UE. Sigur, în politică se poate orice. L-am auzit mai acum vreo 2-3 săptămîni pe Tony Blair care vorbea de o reconsiderare a acelui vot 52 v. 48 %. Presupun că vorbea serios, că la cacialma ne-a obișnuit Cameron și nici May nu e departe. De fapt, așa cum știți, referendumul britanic nu a avut nicio bagă juridică clară, de aceea au și bîjbîit vreo 6–7 luni, neștiind de unde să apuce problema ca să nu se facă de rîs. Mai țineți minte cînd d-na May spunea, prin toamna trecută, că s-a sfătuit cu juriștii și aceștia i-au spus că nu a nevoie de niciun vot în Parlament! Bag sama că are juriști tari. Abia după ce tantia aia smeadă a tras-o de mînecă pe May și a virat spre o abordare serioase lucrurile au intrat pe un făgaș normal, rațional, al unui stat de drept.
    Nici eu nu cred că UK va ieși, de facto, din UE, acel „best deal” înseamnă ce spuneam mai sus: de iure afară, de facto înăuntru. Presupun că au o socoteală, adică așa ar trebui, nu pot crede că Regatul Unit merge chiar așa, la cacealma tot timpul. E drept, istoria a fost adesea o mare cacealma.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Cred ca nu au nici un plan D Camerona promis referendumul pt a câștiga alegerile nici prin cap nu i a trecut ca va fi un vot pt A părăsi UE Ii urmăresc de la referendum părerea mea nu au nici un plan nu au fost pregătiți pt rezultat iar T May habar nu are ce face Mi se pare ridicol însuși faptul ca are funcția pe care o are după ce a eșuat in ce a făcut înainte ( la Home Office) N a reușit sa reducă migrația deci sa i dam o slujba si mai mare s o facem prim ministru!!! Observați sarcasmul sper!!!The beat deal FOR UK ???ma îndoiesc U E nu sunt dispuși la acorde UK nici un fel de concesii mai ales când a acorda concesii UK înseamnă a încuraja alte tari sa tina referendum URI si sa creeze valuri intr o uniune care deja scârțâie T May încearcă tratate economice cu fostele colonii doar ca fără mare succes
      • Like 0
    • @
      check icon
      Dacă locuiți în UK, aveți – probabil – o percepție mai bună a situației. Deocamdată, constat ceea ce anticipam: nici nu a început bine Brexit-ul în faza reală, că au început discuțiile pe tema Gibraltarului. Nu sînt discuții noi. Comparația pe care o făcea aseară un politician englez cu cazul Falkland de la începutul anilor ’80 mi se pare total aiurea: acolo aveam o agresiune a unei junte militare argentiniene dornică să cîștige simpatie prin gesturi spectaculoase. Aici, avem o dispută între două țări aliate, nu numai în U.E., ci și în NATO. Disputa este, desigur, veche, dar dacă o luăm pe istorie, ajungem și la eterna dispută franco-germană, germano-slavă, polono-rusă, româno-maghiară etc. etc. Dispute și dispute.
      Altfel, May ca politician este submediocră, nici măcar în glumă nu o poți compara cu Thacher, Cucoana Metalică, eu așa îi spun.
      • Like 0
  • Filbert check icon
    Cine ii cunoaste pe englezi, stiu ca sint de un conservatorim atroce, nu atit politic cit ca mod de viata. Brexit-ul a fost un vot pentru traditie si status quo, chiar cu pretul crizei economice si a saracirii unei mari parti a populatiei. Englezul de rind prefera sa fie mai sarac insa sa-si pastreze obiceiurile (ceaiul de la 5 sau berile caldute din pub si bataile de la meciurile de fotbal, de la caz la caz) fara sa fie deranjat de diversi intrusi aparuti din Estul Europei.
    • Like 1
    • @ Filbert
      check icon
      Deci să înțeleg că cele 62% din Scoția reflectă un popor europenizat cu peste 12 % față de englez? Iar chestia că au votat așa fiindcă trăiesc în iluzia epocii victoriene este frumoasă ca analiză poetică. Au votat așa fiindcă li s-a indus, mai întîi de Cameron, apoi de UKIP și echipele de maniaci anti-UE că va fi mai bine așa, inclusiv prin calcule false (fake estimations, cum ar zice amicul Trump, amicul nostru al tuturor, evident).
      Presupun că e un șpil aici, îl așteptăm cu drag și spor spre al țării viitor.
      • Like 0
    • @ Filbert
      @Filbert abordarea este prin clisee fara legatura cu realitatea nu aduce nici un spor de intelegere a fenomenului. Problematica este infinit mai complexa iar "conservatorismul atroce" este un cliseu. Nu caracterizeaza deloc generatia tanara, care nu vrea ceai de la ora 5, ci loc de munca. Numai ca intr-o economie dominata de servicii, nu de industrie, locurile de munca necalificate sunt putine. Mai mult, putini sunt dispusi la efortul presupus de munca in constructii, care oricum nu se intampla in toata Marea Britanie. Multi tineri britanici nu sunt dispusi/nu pot sa se mute din localitatea de domiciliu sau din UK - de exemplu daca vrei sa lucrezi in industria auto, cel mai bine e sa te muti in Germania sau in Olanda - si nici sa lucreze in munci fizice grele. Iar muncile pe care si le doresc ei nu exista in UK, care e prea scumpa pentru industrie, ci in restul UE. Perceptia lor gresita a fost ca daca ies din UE, joburile se intorc in UK. Asta pe langa faptul ca votul pentru Brexit a fost un vot anti-guvernamental. Caci desi a organizat referendumul, Cameron (guvernul) le cerea britanicilor sa voteze pentru ramanerea in UE. Iar britanicii il dispretuiau prea tare pentru a-i da satisfactia sa intre in istorie drept omul care a reconfirmat UK in UE.
      • Like 0
    • @ Filbert
      Filbert check icon
      @Pan Rumburak
      Istoria lunga a relatiei Anglia-Scotia nu e deloc amicala. Votul scotienilor a fost de fronda si si-au dat seama ca Regatul Unit in afara Europei si cu tarife crescute va depinde prea mult de petrolul scotian. In plus, Scotia e mult mai putin afectata de imigratia est-europeana.

      @ M. A. Craciun
      Nu e vorba de clisee aici, lucrez de destui cu multi englezi in firma si stiu foarte bine cum gindesc. Ai dreptate in privinta generatiei tinere insa e o mica problema cu generatia asta, nu prea se deranjeaza sa voteze. Ca si la noi, prefera sa iasa la demonstratii ca e mai 'cool'...
      • Like 0
    • @ Filbert
      check icon
      F bine spus Trăiesc in UK de 10 ani am auzit mulți spunând ca nu contează Dc economia va suferi arată timp cât nu vor mai fi deranjați de alții ( conduși de UE si deranjați de migranți)Nu prea le pasa de restul lumii atâta timp cât nu le dispare ceaiul sau berea de pe piața Ceea ce in timp s ar putea sa se întâmple un tip s a plâns si s a certat cu Tesco ( un supermarket) ca nu mai vând Heinecken ( in urma unor certuri cu Heinecken pe prețuri supermarketul englez a decis sa nu mai stocheze Heinecken Cazul a făcut valuri întrucât englezul supărat ca nu si mai găsește berea in magazin a cerut un nou referendum spunând I love my country but I love my beer more ( imi iubesc Tara dar îmi iubesc berea mai mult)M-a întreb câți din cei care au votat Leave vor regreta in curând????
      • Like 0
  • Hmmm. Ce inseamna "nu se va rupe" de UE? "Voi susține acest lucru până în ziua în care efectiv nu vor mai fi membri UE." ... nu prea inteleg, dar in fine. Daca te referi la faptul ca UK va ramane membru UE, te inseli. UK este ca si iesita din UE. Europa ii lasa usa deschisa, dar pentru UK miza este propria existenta ( Scotia a votat deja Indieref2 si probabil va creste sustinerea in timp, NI isi cauta formula de unificare cu Irlanda ) si vor juca "englezeste" adica asteapta-te la ce mai rau. Ca e bluff e clar, dar si ca miza este viitorul lor e tot atat de clar. Ce e mai rau e ca nu au solutii si singura lor sansa de supravietuire este dezintegrarea Europei. Englezii ( brexiteers ) spera din tot sufletul ca Europa se va dezintegra. E singura lor scapare. Sa speram insa ca asta nu se va intampla.
    • Like 1
    • @ Sergiu Vladescu
      Sergiu, asa cum spuneam, sunt mult prea multe variabile si mult prea multe scenarii posibile pentru a simplifica. 9 luni nu s-a intamplat nimic si practic asta a lasat impresia ca Brexitul n-are nici o consecinta. Acum insa, de azi, piesele incep sa cada, incep mutarile. Fiecare mutare va atrage o reactie. Fiecare gest se va calibra in noul context.

      Stirea de azi nu e ca Theresa a semnat invocarea articolului 50, ci faptul ca Lloyds a anuntat azi ca reloca "de deschidere" 100 de joburi la Bruxelles. 100 de joburi nu inseamna nimic. Dar e deschiderea pentru 2.000-10.000 de joburi. E deschiderea pentru ca si HSBC, Barclayds, JP Morgan samd sa inceapa sa mute. Fintech-urile vor urma, pentru ca nu au de ales. Iar fintech-urile au nevoie de programatori, deci va urma industria IT. Nu azi, nu maine, dar 2 ani sunt lungi.

      Apoi Theresa nu va merge inainte ca orbetele. Va reactiona. Va calibra decizii in functie de negociere, in functie de reactia economica. De exemplu, daca in iunie se anunta o stagnarea sau o incetinire economica, opinia publica despre Brexit va shifta masiv. Sau nu. Parlamentul Scotian a decis ca vrea sa organizeze un nou referendum pentru Brexit. Dar nu poate face asta fara acordul Guvernului si al Parlamentului de la Londra. Ori Theresa May a spus sec: "acum nu e momentul". E un stand off. Cine va clipi primul si cum?

      Theresa pare de neclintit - nici n-are de ales - dar in Decembrie cand a vazut ca pierde procesul care a decis implicarea Parlamentului in decizia de a declansa articolul 50 - legea care tocmai a trecut - si cand proprii parlamentari conservatori se aliau cu laburistii pentru a depune o motiune impotriva guvernului pentru ca nu sunt consultati in procesul de Brexit, Theresa a dat inapoi si a tinut acel speach in care a spus ca strategia este "hard Brexit". Nu a vrut deloc sa tina speech-ul, dar n-a avut de ales.

      Ne ducem inapoi in vara si atunci Theresa ne asigura ca intai va negocia conditiile de "divort" si apoi va invoca articolul 50. Abia cand UE i-a spus in bloc ca "no negotiation without notification", Theresa a cedat si a anuntat ca va depune "cererea de divort" pana la finele lui martie. Ceea ce a si facut azi.

      Deci vezi ca situatia este extrem de fluida si va urma un set dinamic de reactii si contra-reactii. Nu in ultimul rand, legal procesul este REVERSIBIL. Daca in 2019 Parlmentul britanic decide - Curtea Suprema a reintarit suveranitatea Parlamentului in chestiune - ca nu vrea sa mai iasa, UE nu poate da UK afara.

      Deci sa spui ca gata, UK e out, e gresit. Corect e "nu se stie". Cat priveste Franta si Germania ambele au nevoie de UK din motive de interdependenta financiara si economica. Sigur ca exista viata si dupa UK in UE. Dar asta nu e totuna cu a spune "mai bine fara". Deci totul e complicat. Foarte complicat...
      • Like 0
    • @ Mihai Alexandru Craciun
      De acord ca e complicat totul. Sigur, noi suntem europeni si niciun european nu vrea ca UK sa plece, dar nu noi am hotarat asa. De asemenea, noi gandim ca europeni, ei gandesc un pic diferit si traiesc diferit, intr-un sistem democratic de sute de ani. Eu nu vad nimic reversibil, decat o revolta anti-brexit, ceea ce pare s.f. totusi. In plus, povestea asta cu brexit nu e noua. Ea s-a copt in cateva zeci de ani, putin cate putin. O oportunitate istorica au avut laburistii... Daca se opuneau, aveau sanse sa nu numai sa impiedice brexit-ul dar sa vina la putere. Corbyn insa nu e un leader inainte de a fi un englez. E ceva foarte trist acest brexit, dar e ceva de admirat la englezi si la sistemul in care traiesc. Tocmai acest sistem face ireversibila plecarea UK din UE... "against all the odds". Pronosticul meu e trist: nu numai ca UK iese fara echivoc din UE, dar vor crea si multe probleme ptr. Europa, tocmai pentru ca miza este insasi existenta lor. Asta mie mi se pare sumbru. Daca ar fi sa fiu paranoic, as spune ca Putin nu este atat de periculos ptr Europa acum, asa cum este guvernul britanic. As vrea din toata inima sa gresesc intru totul cu asta.
      • Like 2
  • Raul check icon
    Separarea UE-UK este inevitabila, nu cred ca francezii si nemtii vor accepta mari pretentii de la englezi.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult