Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu
Unul dintre sporturile naționale, practicate de o mare parte din populație, este „plânsul de milă”.
În trecut, ne plângeam de milă familiilor, la colț de stradă sau în primul bar găsit. Acum, aceste „canale de comunicare” nu au dispărut. Doar că a apărut unul mult mai interesant, puternic și, de ce nu, nociv: Facebook.
Pandemia a contribuit și ea. Mai greu la colțul străzii, dar foarte ușor pe Facebook.
În principiu, ne plângem de orice. Rareori, această activitate este ascunsă în spatele unui așa zis umor, prost, de calitate cel puțin îndoielnică.
Subiectul favorit? Evident, mediul politic și modul în care este condusă țara.
Experți în toate domeniile posibile, de la economie la politică externă, ne plângem că, atenție, cei aleși de noi iar și iar nu își fac treaba suficient de bine.
Ori sunt corupți, ori sunt proști, ori sunt incapabili, ori sunt nepăsători… orice și oricum ar fi, nu sunt suficient de buni pentru așteptările noastre.
Mă uitam zilele trecute pe un studiu extrem de interesant: peste 73% dintre români consideră că țara merge într-o direcție greșită. Nu aș putea spune dacă țara merge într-o direcție bună sau greșită.
Nu aș putea spune dacă așteptările noastre sunt mici sau mari, realiste sau fanteziste.
Nu aș putea spune dacă toți politicienii sunt proști, corupți și incapabili.
Probabil adevărul este undeva la mijloc.
Altceva mi se pare șocant: lipsa noastră de implicare! Pe scurt, excluzând „plângerea de milă”, nu facem mare lucru.
Nu votăm!
Cea mai mare prezență la vot o înregistrăm la alegerile care contează cel mai puțin: prezidențialele.
Am mai avut o prezență la vot oarecum decentă la europarlamentarele din 2019, dar acolo a fost un alt context: referendum, Liviu Dragnea, justiție etc. În rest, la alegerile care contează cel mai mult, nu votăm: alegerile locale și alegerile parlamentare.
De exemplu…Am fost implicat în campania pentru alegerile locale dintr-un oraș important din România. Un oraș mare, dar uitat de progres, depășit de vremuri și oameni. Deși toată lumea se plânge că lucrurile merg prost și foarte prost, prezența la vot la nivel de municipiu a fost de aproximativ 31%. 31%!
Un alt exemplu relevant sunt alegerile parlamentare din 2016. La nivel național, prezența la vot a fost de aproximativ 39%. Atenție, vorbim despre cele mai importante alegeri din România. Acestea sunt, de fapt, cele care contează.
Ne batem joc de dreptul nostru de a vota, ne plângem că lucrurile merg prost, dar când putem cu adevărat să schimbăm ceva, preferăm să „lăsăm pe alții”.
Dar dacă nu votezi, de ce te mai plângi pe Facebook?
Nu ne implicăm în politică
De ceva timp am început să ofer consultanță politică și să vorbesc mai mult despre mediul politic. Este modul meu de a mă implica, de a încerca să aduc o schimbare.
Înjurături primite? Evident.
Critici? Evident.
Sfaturi să ies din acest mediu? Evident.
Am discutat cu prea mulți oameni nemulțumiți de actuala clasă politică, dar care refuză sistematic să se implice. Scuza? „Nu te lasă alții…”
Sigur, nu este altceva decât o scuză, ascunsă în spatele unei vieți de calitate. Oameni angajați în corporații, cu afaceri proprii sau venituri peste medie. Pentru ei, contează prea puțin cine este la guvernare. Viața lor este și va rămâne bună. Se mulțumesc să își manifeste nemulțumirile pe Facebook sau Twitter.
Sunt oameni capabili, care ar putea oferi perspective diferite mediului socio-politic din România. Doar că preferă să nu se amestece. Și astfel, dacă nu intră cine trebuie, intră cine mai rămâne.
În general, vârfurile unei societăți se implică mai puțin. Atât din perspectiva votului, cât și din perspectiva candidaturii. Am explicat mai sus de ce: o duc bine.
Astfel că politicienii reprezintă media membrilor unei societăți.
Schimbarea se poate produce, dar doar printr-o implicare activă. Atât în ziua votului, cât și în mediul politic. Dar dacă nu te implici activ, de ce te mai plângi pe Facebook?
Nu îi lăsăm nici pe ceilalți să se implice
Spuneam mai sus că am primit multe critici pentru decizia de a mă implica, prin consultanță, în mediul politic.
Una dintre cele mai interesante experiențe din acest punct de vedere a fost când un general manager mi-a răspuns pe LinkedIn: Nu mă interesează politica, nu mă interesează persoana dumneavoastră, nu vreau să ne conectăm.
Sunt destul de sigur că persoana de mai sus era cea care, la o întâlnire cu familia sau prietenii, deschidea subiectul nemulțumirilor politice.
Astfel, mulți oameni care ar putea schimba fața politicii din România refuză implicarea de teamă că ar putea rămâne fără job, contracte sau perspective.
Matură societate…
Și atunci…
Dacă nu te implici, nu votezi și nu îi lași nici pe ceilalți să se implice, de ce te plângi pe Facebook?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
2.Alegerile nu mai sunt de mult democratice in intelesul pur , ci votam cel mai ornamentat ales, cel mai fardat. Toti sunt cosmetizati. Ex ideal ii primarul de la Brasov care a mintit ca a terminat o facultate. Daca minti , noi cum sa te prindem? Cum putem dovedii minciuna cand esti un bun mincinos? Facem munca de detectivi? Zicala hotul neprins ii negustor cinstit se aplica la maxim.
3. Votul ii o supapa sociala prin care se stinge aburul revoltei,nemultumirilo o data la 4 ani. Creand iluzia alegerii.
4.Pe cine ai ales in ultimii 30 de ani , si cum crezi ca ar fi aratat tara daca ar fi casigat cel de pe locul 2. Crezi ca ar fi fost cu mult diferita?
5. Votez USR la parlamentare sa vedem daca schimb ceva