Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dacă nu te implici, nu votezi și nu îi lași nici pe ceilalți să se implice, de ce te plângi pe Facebook?

oameni pe strada 2020 - Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Unul dintre sporturile naționale, practicate de o mare parte din populație, este „plânsul de milă”.

În trecut, ne plângeam de milă familiilor, la colț de stradă sau în primul bar găsit. Acum, aceste „canale de comunicare” nu au dispărut. Doar că a apărut unul mult mai interesant, puternic și, de ce nu, nociv: Facebook.

Pandemia a contribuit și ea. Mai greu la colțul străzii, dar foarte ușor pe Facebook.

În principiu, ne plângem de orice. Rareori, această activitate este ascunsă în spatele unui așa zis umor, prost, de calitate cel puțin îndoielnică.

Subiectul favorit? Evident, mediul politic și modul în care este condusă țara.

Experți în toate domeniile posibile, de la economie la politică externă, ne plângem că, atenție, cei aleși de noi iar și iar nu își fac treaba suficient de bine.

Ori sunt corupți, ori sunt proști, ori sunt incapabili, ori sunt nepăsători… orice și oricum ar fi, nu sunt suficient de buni pentru așteptările noastre. 

Mă uitam zilele trecute pe un studiu extrem de interesant: peste 73% dintre români consideră că țara merge într-o direcție greșită. Nu aș putea spune dacă țara merge într-o direcție bună sau greșită.

Nu aș putea spune dacă așteptările noastre sunt mici sau mari, realiste sau fanteziste.

Nu aș putea spune dacă toți politicienii sunt proști, corupți și incapabili.

Probabil adevărul este undeva la mijloc.

Altceva mi se pare șocant: lipsa noastră de implicare! Pe scurt, excluzând „plângerea de milă”, nu facem mare lucru.

Nu votăm!

Cea mai mare prezență la vot o înregistrăm la alegerile care contează cel mai puțin: prezidențialele.

Am mai avut o prezență la vot oarecum decentă la europarlamentarele din 2019, dar acolo a fost un alt context: referendum, Liviu Dragnea, justiție etc. În rest, la alegerile care contează cel mai mult, nu votăm: alegerile locale și alegerile parlamentare.

De exemplu…Am fost implicat în campania pentru alegerile locale dintr-un oraș important din România. Un oraș mare, dar uitat de progres, depășit de vremuri și oameni. Deși toată lumea se plânge că lucrurile merg prost și foarte prost, prezența la vot la nivel de municipiu a fost de aproximativ 31%. 31%!

Un alt exemplu relevant sunt alegerile parlamentare din 2016. La nivel național, prezența la vot a fost de aproximativ 39%. Atenție, vorbim despre cele mai importante alegeri din România. Acestea sunt, de fapt, cele care contează.

Ne batem joc de dreptul nostru de a vota, ne plângem că lucrurile merg prost, dar când putem cu adevărat să schimbăm ceva, preferăm să „lăsăm pe alții”.

Dar dacă nu votezi, de ce te mai plângi pe Facebook?

Nu ne implicăm în politică

De ceva timp am început să ofer consultanță politică și să vorbesc mai mult despre mediul politic. Este modul meu de a mă implica, de a încerca să aduc o schimbare. 

Înjurături primite? Evident. 

Critici? Evident. 

Sfaturi să ies din acest mediu? Evident.

Am discutat cu prea mulți oameni nemulțumiți de actuala clasă politică, dar care refuză sistematic să se implice. Scuza? „Nu te lasă alții…”

Sigur, nu este altceva decât o scuză, ascunsă în spatele unei vieți de calitate. Oameni angajați în corporații, cu afaceri proprii sau venituri peste medie. Pentru ei, contează prea puțin cine este la guvernare. Viața lor este și va rămâne bună. Se mulțumesc să își manifeste nemulțumirile pe Facebook sau Twitter. 

Sunt oameni capabili, care ar putea oferi perspective diferite mediului socio-politic din România. Doar că preferă să nu se amestece. Și astfel, dacă nu intră cine trebuie, intră cine mai rămâne.

În general, vârfurile unei societăți se implică mai puțin. Atât din perspectiva votului, cât și din perspectiva candidaturii. Am explicat mai sus de ce: o duc bine.

Astfel că politicienii reprezintă media membrilor unei societăți.

Schimbarea se poate produce, dar doar printr-o implicare activă. Atât în ziua votului, cât și în mediul politic. Dar dacă nu te implici activ, de ce te mai plângi pe Facebook?

Nu îi lăsăm nici pe ceilalți să se implice

Spuneam mai sus că am primit multe critici pentru decizia de a mă implica, prin consultanță, în mediul politic.

Una dintre cele mai interesante experiențe din acest punct de vedere a fost când un general manager mi-a răspuns pe LinkedIn: Nu mă interesează politica, nu mă interesează persoana dumneavoastră, nu vreau să ne conectăm.

Sunt destul de sigur că persoana de mai sus era cea care, la o întâlnire cu familia sau prietenii, deschidea subiectul nemulțumirilor politice.

Astfel, mulți oameni care ar putea schimba fața politicii din România refuză implicarea de teamă că ar putea rămâne fără job, contracte sau perspective.

Matură societate…

Și atunci…

Dacă nu te implici, nu votezi și nu îi lași nici pe ceilalți să se implice, de ce te plângi pe Facebook? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din logica scrantita a domnului redactor : Facebook-ul se mai numeste printre utilizatori si galeata de gunoi a omenirii desi personal imi tin cosul meu mereu curat schimbandu-mi des punga reciclabila...acum in logica VOTUL DEMOCRATIC NU ARE nici o legatura cu platforma de socializare acest drept bazandu-se pe CONSTITUTIA FIECAREI TARI si nu pe virtual mai ales pe SOCIAL-MEDIA...deci lamurita. Mai dement in schimb dupa o "aprofundare" din reflex constat ca tot ceea ce intreprinzi in viata productiv ca si om dupa ultimul trend trebuie VALIDAT de niste EI EL ELE entitati de decizie care exista undeva ACOLO numai de unii stiute. Domnilor...aceeia care promoveaza asa ceva dumneavoastra v-au cantat "cucuvelele" prin "mansarde" ?. Eu stiam de o "cucuvea" de pe vremea lui Iliescu care a suferit up-grad-uri pana in zilele noastre si tot la Cotroceni respectiv Bucuresti da tarcoale si isi are cuibul......deci mai usor stimabililor cu fragmentarea logicii pentru castiguri de notorietate.
  • Like 0
 • Oamenilor le lipseste consttinta civica, de aceea nu voteaza la locale. Oamenii nu sunt gospodari nici in propria lor casa, de aceea nu isi dau seama ca de fapt primarul si echipa lui conteaza mult pentru comunitate, pentru buna ei gospodarire - mai mult decat poate presedintele tarii. Oamenii sunt lipsiti de viziune, nu incearca sa isi dea seama cu propriul discernamant ce ar fi bine pentru strada pe care locuieste, pentru sector, oras, judet, etc. Toate aceste tare vin din comunism si s-au propagat de la parinti la copii, e greu sa scapi de ele. Mai trist e ca se duc sa voteze mereu o anumita categorie, cei needucati, cei pe care ii [prind in plasa anumiti politicieni cu promisiuni ieftine fara acoperire.
  • Like 0
 • 1.Te-ai implicat in alegerile locale si prezenta a fost de 31% , inseamna ca nu esti bun in ceea ce faci.
  2.Alegerile nu mai sunt de mult democratice in intelesul pur , ci votam cel mai ornamentat ales, cel mai fardat. Toti sunt cosmetizati. Ex ideal ii primarul de la Brasov care a mintit ca a terminat o facultate. Daca minti , noi cum sa te prindem? Cum putem dovedii minciuna cand esti un bun mincinos? Facem munca de detectivi? Zicala hotul neprins ii negustor cinstit se aplica la maxim.
  3. Votul ii o supapa sociala prin care se stinge aburul revoltei,nemultumirilo o data la 4 ani. Creand iluzia alegerii.
  4.Pe cine ai ales in ultimii 30 de ani , si cum crezi ca ar fi aratat tara daca ar fi casigat cel de pe locul 2. Crezi ca ar fi fost cu mult diferita?
  5. Votez USR la parlamentare sa vedem daca schimb ceva
  • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult