Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Toţi curajoşii trebuie să fi simţit frica. Toţi copiii cu prieteni buni au simţit cu adevărat singurătatea

Copii jucându-se în curtea școlii

Foto: Profimedia Images

Ca să îşi dezvolte încredere în sine, toți copiii trec în mod necesar prin perioada de îndoială, respingere, nesiguranță legată de imaginea proprie în ochii celorlalţi.

Ca să găsească linişte şi siguranţă interioară, toţi copiii trec prin perioada de comparare cu ce e în exteriorul lor - unde descoperă contraste îngrijorătoare, dar necesare.

Ca să îşi descopere vocea, toţi copiii au fost, la un moment dat, acoperiţi de vocea altcuiva.

Ca să conducă jocuri, cu iniţiativă şi curaj, toţi copiii stau, o vreme, în roluri mimetice sau submisive.

Toţi curajoşii trebuie să fi simţit frica.

Toate mânuțele nerăbdătoare să se spele bine cu săpun trebuie să fi simţit noroiul cleios al prăjiturilor modelate în pământ.

Toţi copiii cu prieteni buni au simţit cu adevărat singurătatea.

Toţi copiii încrezători au simţit de mai multe ori refuzuri şi respingeri.

Toţi copiii puternici au trecut prin greu ca să afle că acel "am ceva, numai al meu" este ancora lor în lumea asta diversă, în perpetuă transformare.

Părinții lor vor ACUM încredere, curaj, linişte interioară, stimă de sine şi rezilienţă pentru copii. Bat din picior cu îngrijorare.

Nu au ei înşişi răbdare să treacă prin travaliul emoţiilor de mai sus, alături de copii.

Nu există cale "către" decât "prin".

Aveţi răbdare! Copiii trec prin toate marile mici neplăceri pentru a deveni un aluat puternic. Trec prin necesare frământări, care nu-s probleme repede de înlăturat.

De aceea iubesc noua carte a Olinei Ortiz - Am ceva numai al meu" aceea despre un pantof de dans roz, neîmperecheat, pierdut şi singur. Cu toţii ne simţim aşa la un moment dat. Cu toții avem norocul de a găsi acel ceva, numai al nostru, dacă învăţăm să trecem prin tunelul acesta al experiențelor nu tocmai roz.

În al 7-lea pachet de la Olina Ortiz, găsiți şi povestea încrederii în sine, după un lung drum al singurătăţii. E o poveste minunată, alături de alte două. La final, sunt ideile mele despre cum putem stimula atenţia şi memoria pornind de la texte. Pentru vârste între 3 şi 8 ani.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult
sound-bars icon