Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Toţi curajoşii trebuie să fi simţit frica. Toţi copiii cu prieteni buni au simţit cu adevărat singurătatea

Copii jucându-se în curtea școlii

Foto: Profimedia Images

Ca să îşi dezvolte încredere în sine, toți copiii trec în mod necesar prin perioada de îndoială, respingere, nesiguranță legată de imaginea proprie în ochii celorlalţi.

Ca să găsească linişte şi siguranţă interioară, toţi copiii trec prin perioada de comparare cu ce e în exteriorul lor - unde descoperă contraste îngrijorătoare, dar necesare.

Ca să îşi descopere vocea, toţi copiii au fost, la un moment dat, acoperiţi de vocea altcuiva.

Ca să conducă jocuri, cu iniţiativă şi curaj, toţi copiii stau, o vreme, în roluri mimetice sau submisive.

Toţi curajoşii trebuie să fi simţit frica.

Toate mânuțele nerăbdătoare să se spele bine cu săpun trebuie să fi simţit noroiul cleios al prăjiturilor modelate în pământ.

Toţi copiii cu prieteni buni au simţit cu adevărat singurătatea.

Toţi copiii încrezători au simţit de mai multe ori refuzuri şi respingeri.

Toţi copiii puternici au trecut prin greu ca să afle că acel "am ceva, numai al meu" este ancora lor în lumea asta diversă, în perpetuă transformare.

Părinții lor vor ACUM încredere, curaj, linişte interioară, stimă de sine şi rezilienţă pentru copii. Bat din picior cu îngrijorare.

Nu au ei înşişi răbdare să treacă prin travaliul emoţiilor de mai sus, alături de copii.

Nu există cale "către" decât "prin".

Aveţi răbdare! Copiii trec prin toate marile mici neplăceri pentru a deveni un aluat puternic. Trec prin necesare frământări, care nu-s probleme repede de înlăturat.

De aceea iubesc noua carte a Olinei Ortiz - Am ceva numai al meu" aceea despre un pantof de dans roz, neîmperecheat, pierdut şi singur. Cu toţii ne simţim aşa la un moment dat. Cu toții avem norocul de a găsi acel ceva, numai al nostru, dacă învăţăm să trecem prin tunelul acesta al experiențelor nu tocmai roz.

În al 7-lea pachet de la Olina Ortiz, găsiți şi povestea încrederii în sine, după un lung drum al singurătăţii. E o poveste minunată, alături de alte două. La final, sunt ideile mele despre cum putem stimula atenţia şi memoria pornind de la texte. Pentru vârste între 3 şi 8 ani.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon