Sari la continut
Republica
Comunicare

Travel outside the box. Cum îți schimbă viața o vacanță cu velierul. Costuri și câteva destinații accesibile în Turcia, Croația și Grecia

veliere

Sunt mulți oameni care scriu despre navigația cu vele, care fac adică sailing și care știu multe despre noduri, parâme, vele și mărci de barcă.

Eu nu știu mai nimic din toate astea, însă știu exact cum se simte să fii pe barcă – plăcere pură.

Concediile pe bărcile cu velier îți deschid ușa către o lume de libertate pură. În timp ce navighezi pe apele albastre și descoperi locuri noi, simți cum rutina și stresul vieții cotidiene se estompează pur și simplu. Simți că timpul se dilată, iar vântul care mână velierul te însuflețește, iar tu ai sentimentul că devii Cristofor Columb al propriei vieți.

Cândva, cu mulți ani în urmă, împreună cu câțiva prieteni, am închiriat o barcă cu vele și cu echipaj. Nu știam exact la ce să ne așteptăm, dar ceea ce am trăit atunci a rămas cu noi, iar unora le-a schimbat viața. Unul dintre prietenii noștri a renunțat la cotidianul său și a deschis una dintre primele școli de skipperi din România. În acea primă excursie pe barcă, am creat împreună cu prietenii Otium Society. Nu era nimic ocult în societatea noastră, doar glorificam lenea creativă pe care am trăit-o pe barcă, pentru că ăsta e sentimentul pe care ți-l dau vacanțele pe barcă.

Descoperă plăcerea explorării: Odată ce te afli la bordul unui velier, ai posibilitatea de a explora o varietate de destinații spectaculoase. De la insule izolate și plaje ascunse, până la porturi pitorești și orașe de coastă, pare că lumea este la dispoziția ta. Fiecare zi de navigație devine o nouă aventură, iar posibilitățile de a descoperi locuri fascinante sunt nelimitate.

Dacă te hotărăști la un concediu pe barcă poți încerca câteva destinații accesibile în Turcia, Croația și Grecia.

Turcia:

1. Golful Göcek: Situat în sud-vestul Turciei, golful Göcek este un loc ideal pentru navigarea cu velierul. Aici vei găsi ape calme, golfuri ascunse și insule pitorești;

2. Marmaris: Situat pe coasta de sud a Turciei, Marmaris este un port animat și un punct de plecare popular pentru croazierele cu velierul. Aici vei găsi plaje frumoase, golfuri ascunse și o atmosferă vibrantă;

3. Golful Fethiye: aflat în apropiere de Göcek, oferă oportunități uimitoare pentru navigație. Pe lângă apele cristaline, vei avea ocazia să vizitezi ruinele orașului antic Telmessos;

Croația:

1. Insulele Dalmațiene: Grupul de insule din Dalmația, inclusiv Hvar, Brač, Vis și Korčula, oferă unele dintre cele mai impresionante peisaje pentru navigarea cu velierul;

2. Parcul Național Kornati: Situat în apropiere de coasta croată, acest parc național este un adevărat paradis pentru iubitorii de navigație. Aici vei găsi un arhipelag format din peste 100 de insule și recife;

3. Split și Dubrovnik: Aceste două orașe croate sunt destinații turistice populare, dar și puncte de plecare pentru călătoriile cu velierul.

Grecia:

1. Arhipelagul Cicladelor: Acest grup de insule, inclusiv Mykonos, Santorini, Paros și Naxos, oferă peisaje spectaculoase, plaje superbe, ape albastre cristaline, restaurante excelente și multă distracție;

2. Arhipelagul Dodecanez: Situat în apropierea coastei de sud-est a Greciei, acest arhipelag este compus din insule precum Rodos, Kos și Patmos. Cu peisaje variate, plaje izolate și orașe pitorești;

3. Insulele Ionice: Situate în vestul Greciei, insulele Ionice, inclusiv Corfu, Zakynthos și Kefalonia, sunt cunoscute pentru peisajele lor verzi și plajele fermecătoare;

4. Golful Saronic: Aflat în apropiere de Atena, acest golf oferă oportunități excelente de navigație și este popular pentru chartere de veliere. Insulele Hydra, Poros și Aegina sunt destinații preferate, oferind frumusețe naturală și niște poezie. Insula Hydra este insula pe care poetul și celebrul cantautor Leonard Cohen și-a petrecut mai mulți ani din viață.

Costurile unei astfel de vacanțe diferă în funcție de dotările velierului (ca la mașini) pe care vreți să îl închiriați și dacă veți conduce singuri velierul sau îl veți închiria cu echipaj.

Un velier fără echipaj pentru 4-6 persoane în destinațiile de vacanță sus menționate costă în jur de 2000 de euro pe săptămână și se poate ajunge până la 8.000 de euro pe săptămână pentru velierele mai luxoase.

Prețurile pentru cele cu echipaje variază între 4.000 de euro și pot ajunge până la 15.000 de euro pe săptămână în funcție de veliere și dotări.

Este important să iei în considerare și alte costuri suplimentare, cum ar fi taxele portuare, taxele de ancorare, carburantul, alimentele, băuturile și alte cheltuieli personale. Acestea pot reprezenta o parte semnificativă a bugetului total al călătoriei.

Dacă vrei mai mult decât o simplă vacanță pe barcă și vrei să retrăiești experiența poți să te apuci de yahting ca sport și poți face o școală de skipperi. Dar despre acestea într-un alt material.

Până atunci, zări albastre, vânt din pupă și vacanță plăcută!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Frumos, dar nu pentru oricine...
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult