Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tu ce îți pui pe față? Mască sau coif de luptă?

om cu masca -  (Foto Keith Leighton / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto Keith Leighton / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

Alexandru Macedon este eroul meu favorit. La 26 de ani cucerea 80% din teritoriile cunoscute la acea dată. Este considerat cel mai bun strateg din toate timpurile. Caesar, Napoleon, Churchill l-au studiat și i-au copiat tehnicile. 

Uber si Airbnb folosesc tactica lui Alexandru.

Aristotel i-a spus să nu meargă în Asia, pentru că acolo erau viruși/ boli care nu existau în Grecia. Alexandru și cei 10.000 de macedoneni nu l-au ascultat și au intrat în istorie. Ei nu și-au acoperit fața cu mască, ci cu coifuri de luptă.

Alexandru a învins cu armata sa toate imperiile de la acea dată: Grecia, Egipt, Siria, Persia. În bătălia de la Gaugamela, Darius, împăratul Persiei, a adus 100.000 de oameni. A fost cea mai numeroasă armată care a participat la o bătalie din toate timpurile. În bătalie au murit 40.000 de perși versus 300 de macedoneni.

Dacă l-ar fi ascultat pe Aristotel, noi nu mai auzeam de imperiul macedonean.

Sunt doar două lucruri sigure în viață. Că trebuie să platim taxe și că vom muri.

În aceste zile, când milioane de tipi postează pe Facebook și se cred experți în virusologie, în lume sunt zeci de mii de tipi care își pun zilnic coifuri. Sunt cei care dezvoltă produse și servicii noi pe care le vom folosi toți în curând. Sunt cei care vor cuceri lumea și care vor duce civilizația mai departe.

Credeți-mă, civilizația nu va fi împinsă de tipi care postează zeci de mesaje pe Facebook.

Curajul nu înseamnă că nu îți este frică. Curajul înseamnă să nu lași frica să te oprească.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    In lume sunt sute de milioane de tipi care se cred speciali și cred ca vor cuceri lumea. Însă cei care eșuează lamentabil sunt de milioane de ori mai mulți decât cei care reușesc.
    Iar Aristotel a cucerit lumea mult mai mult decât a făcut-o Macedon. Ideile lui (chiar și cele greșite) au dominat și influențat gândirea omeniri sute de ani, în timp de imperiul lui AM s-a ales praful după doar câțiva ani.
    • Like 3
  • Curajul este legat de eșec. Și cum reacționăm după un eșec. Curajul se măsoară în numărul de eșecuri pe care le suferim și cum ne revenim și ce învățăm din ele.

    Sunt multe persoane care se consideră curajoase dar care nu au eșecuri. Acela nu este curaj. Este doar ideea de curaj.
    • Like 2
  • Sa nu confundam irationalitatea cu curajul si nici lacomia combinata cu indrazneala obraznica cu spiritul antreprenorial. Pana la urma se aleg cei vigurosi ca spirit de initiativa si spirit constructiv, nu e cazul sa calce pe cadavre pentru a fi modele de urmat!
    • Like 3
  • Nume check icon
    Pana la urma imperiul construit de Alexandru Macedon a avut picioare de lut pentru ca s-a destramat imediat dupa moartea lui.
    A rezistat extrem de putin pentru ca nu a avut o fundatie serioasa pe care sa construiesti, vezi imperiul Roman. A fost numai o ambitie personala pentru ca teritoriile ocupate nu "au cumparat" visul de maretie goala a lui Alexandru Macedon.
    Pana la urma in total pentru omenire, imperul Roman a contribuit mult mai mult decat Alexandru Macedon - in afara de un subiect de film destul de reusit.
    Daca ar fi sa facem o comparatie cu mediul de afaceri tot ce a facut Alexandru Macedon se compara cu un start-up care promite mult, atinge un nivel de incredere destul de ridicat, primeste infuzii de capital masiv si la un moment dat se prabuseste, pentru ca nu are "fundamentals" in ordine.
    P.S. Dpdv business chiar vi se pare ca Uber este un succes? In ciuda ideii revolutionare nu mi se pare ca se fac bani foarte multi. UberEats un fiasco. AirBnB poate. WeWork dezastru. Theranos, cea mai mare dezamagire globala. Si in multe cazuri din cauza ego-ului fondatorului...comportament similar cu Alexandru Macedon
    • Like 3
  • Marga check icon
    Era o pierdere sau un castig ca nu exista un imperiu cladit pe pierderea a zeci sau sute de mii de vieti omenesti si pe ravagiile pe care le-au adus razboaiele?
    De altfel una din ipotezele legate de moartea sa timpurie este ca ar fi murit de malarie sau de febra tifoida, la 32 de ani. Cert este ca au murit ostasi de-ai sai de boli infectioase.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Radu Georgescu/ Voce: Alex Livadaru
sound-bars icon