Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tudorița, acest Boboc de deputat PSD, ne spune pe ce lume trăim: „- Ce formă de guvernământ are România?” „- A Partidului Social Democrat...”

Tudorița Boboc

(Foto: captură video)

Zilele trecute, reporterii televiziunii Antena3 i-au întrebat pe mai mulţi parlamentari ce formă de guvernământ are România. Un fel de Politics 101 la propriu, având în vedere că răspunsul la această întrebare se regăseşte în articolul 1 din Constituţia României (cea pe care toţi parlamentarii jură să o respecte, alături de legile ţării – Aşa să le ajute Dumnezeu!).

Ca într-un veritabil for al ideilor şi credinţelor concurente, răspunsurile au variat: de la „parlamentară”, la „prezidenţială” şi „semiprezidenţială”, până la – superlativ al democratizării absolute – „cum vrea fiecare”.

Există totuşi un răspuns care le-a eclipsat pe toate celelalte: cel al doamnei Tudoriţa Boboc, de profesie tehnician de ocol silvic, de origine din Vrancea. Domnia sa a răspuns astfel, cu o siguranţă debordantă: „A Partidului Social Democrat”.

Şi mare dreptate a avut. De altfel, doamna Tudoriţa Boboc reprezintă o rara avis: un membru PSD care spune nonşalant adevărul. PSD-istul onest este, fără îndoială, o specie pe cale de dispariţie. Tot mai mulţi ostaşi ai armatei celor trei trandafiri par a fi predestinaţi unui blestem interminabil al „erorilor de comunicare”: ei se pierd tot mai des pe drumul dintre faptă şi vorbă undeva între denunţurile de la DNA şi enunţurile din programul de guvernare (cea mai bună lucrare de ficţiune a anului 2016, care a strâns peste 3 milioane de fani şi nenumărate cercuri în calendarele din întreaga ţară).

România are, într-adevăr, o nouă formă de guvernământ. Doamna Tudoriţa Boboc a descris-o, dar nu a numit-o. Sigur, Constituţia României spune aşa: „Forma de guvernământ a statului român este republica.”

Dar ce este republica, dragi Republicani? Să trecem la Politics 102. Aviz amatorilor.

Cuvântul republică derivă din termenul latin res publica, însemnând „lucru public”. Republica este aşadar o formă de organizare statală în care suveranitatea aparține poporului, iar puterea executivă este exercitată de cetățeni aleși pentru o perioadă determinată de timp. În lucrarea sa intitulată chiar aşa, Republica, Platon spunea că cei mai buni trebuie să guverneze şi să educe poporul în vederea binelui, deoarece doar ei cunosc binele.

Elementul diferenţiator al republicii este însă alegerea conducătorilor prin vot, spre deosebire de monarhii, unde şeful statului are un mandat transmis ereditar. Forma radicală a monarhiilor este „monarhia absolută”, în care monarhul deține puterea absolută in stat, iar Parlamentul are rol decorativ (daca există).

Or, dacă privim cu atenţie, după decembrie 2016 în România s-au schimbat nu doar o majoritate parlamentară şi două Guverne, ci însăşi filosofia funcţionării statului român. De la principiul separării puterilor în stat, aflate în echilibru şi control reciproc, am trecut la principiul unei singure puteri de facto: „a PSD-ului”. Acest nou mecanism de putere are un modus operandi uşor de descris: primul pas este parazitarea completă a puterii legislative şi gonflarea ei continuă, în urma tratamentului cu steroizi produşi de propria faună şi floră. Drepturile şi responsabilităţile doamnei Tudoriţa Boboc şi a colegilor săi cresc cu de la sine putere, în urma injecţiilor administrate de spiţerii Nicolicea sau Iordache. Ultimele lor iniţiative: interzicerea folosirii unor cuvinte precum „penali” sau „puşcăriabili” în declaraţiile publice sau lipsa obligativităţii personalului plătit din banii publici de a restitui prejudiciul, chiar dacă acesta a fost demonstrat de instituţiile cu atribuţii de control.

Laboratorul anti-doping care ar trebui să fie Curtea Constituţională a trecut discret de partea trişorilor şi închide ochii la mormanul de seringi cu ser împotriva statului de drept din dreptul intrării Palatului Parlamentului. E o transpunere la nivel instituțional al celebrului dicton „ciocul mic, acum noi suntem la putere”.

Pasul doi este infiltrarea tuturor celorlalte puteri – transformarea României într-un stat capturat: justiţia, presa, mediul privat, societatea civilă. Asigurarea matematică a majorităţii parlamentare de către PSD şi anexa sa prin votul celor 3 milioane de fani ai programului de guvernare este suficientă nu doar pentru a controla Parlamentul, ci pentru a subordona tot Parlamentului. Miza cea mare este justiţia, prin legile „tehnocratului bun” Tudorel Toader, partizanul dependenţei politice a Inspecţiei Judiciare. Un alt profet al acestor pilde este şi Victor Alistar, „reprezentantul societăţii civile la CSM”. Ba mai mult, avem o comisie parlamentară care s-a substituit unei instanţe de judecată, interferând cu o anchetă penală şi clamându-şi dreptul de a audia magistraţi. Un alt exemplu este ANCOM, unde Preşedintele a fost scos din schema de numire a conducerii. Urmează legea care reglementează agenţia naţională de presă, radioul şi televiziunea publică din care se vor elimina criteriile profesionale din ecuaţia evaluării raportului de activitate şi care va duce inevitabil la control politic direct. O altă zonă virgină, dar extrem de tentantă este cea a companiilor private cu capital de stat, acolo unde „soldaţii noului regim” preiau ostil majoritatea în consiliile de administraţie. Electrica şi Terminal Oil sunt doar primele două exemple. Se pregăteşte şi Consiliul Concurenţei, a cărui nouă lege de funcţionare prevede ca funcţionarii publici de specialitate să nu poată fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi preventiv decât cu acordul preşedintelui Consiliului, iar noile criterii pentru alegearea acestuia par a fi gândite tocmai pentru eliminarea actualului preşedinte, Bogdan Chiriţoiu. Eugen Nicolica dixit: „Să ne punem oamenii noştri”. 

Pasul trei este controlul celui ce le controlează pe toate: Parlamentul. În mod simbolic, preşedinţii celor două camere ale Parlamentului României sunt chiar liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Cei doi reprezintă personificarea Noului Regim, acest despotism parlamentar. O autocraţie „cu mantă”, justificată de supremaţia legislativului. Un fel de „statul e Parlamentul, iar Parlamentul sunt eu, Liviu”.

Aşadar, mai este aceasta o republică? Mai este acesta un regim în care cei mai buni trebuie să guverneze? Păi să cercetăm. Educaţie? Un Guvern plin de absolvenţi de facultăţi private, CV-uri incomplete, lucrări plagiate. Compentenţă? Avem un ministru al Educaţiei agramat, un ministru al Culturii care a condus Click şi Libertatea, un ministru de Externe responsabil de ruşinea internaţională a cozilor kilometrice de la votul din 2014, un ministru al Tineretului şi Sportului demis pentru incompetenţă în cazul Colectiv. Nu e doar un triumf al provincialismului şi al lipsei de anvergură, ci mult mai mult decât atât. Pare o inversare a valorilor dusă până la un grad unde ridicolul se învecinează înfricoşător de mult cu sfidarea.

Sub „forma de guvernământ a Partidului Social Democrat” ştim cine face legea. Ştim şi cine o dă şi cine o votează. Nu ştim însă ce conţine. Iar aici, cerul este limita. Ne putem aştepta la orice. Poate şi la legi prin care despoţii Noului Regim să-şi treacă în proprietatea privată, după bunul plac câte un lac, o insulă, sau un braţ al Dunării. Oh, wait.

A contribuit, Sebastian Burduja

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oameni buni ! O dată pentru totdeauna... Cine reușește să fure sau să manipuleze în așa hal o țară întreagă NU E PROST, e doar TICĂLOS până în măduva oaselor. O hienă fără empatie și suflet capabil să-și „devoreze” proprii asociați dacă dau dovadă de slăbiciune sau poziția sa e amenințată. Asemenea tipuri de caracter uman nu se pot reforma de bunăvoie și trebuie eliminate de la orice influență asupra vieții publice. Închisoare cu izolare și reeducare continuă cu multă religie pusă deasupra ca să priceapă de ce a pățit ce a pățit și de ce nu și-a pierdut propria viață în loc de a fi închis.
    Furtul din banii publici, abuzurile în funcții publice, la bază, sunt cauzatoare de moarte prematură, în mod difuz la nivel de țară prin neatingerea potențialului pe care această țară îl are, fapt care se traduce în final prin irosirea și pierderea atâtor vieți.
    Când acțiunile pe care le desfășori fără a considera efectele lor asupra celorlalți afectează țara la o așa scară vine în față sintagma: trădător de neam și este singura caracterizare pe care o mai putem folosi pentru aceștia - alta mai grozavă nu există în bagajul mental al unui popor.
    • Like 0
  • TUTA TOTALIS! Noua specie din politica românească!
    • Like 0
  • Duduia asta face aceasta afirmatie si noi mai stam in casa?????
    • Like 0
  • Atât de pe față şi totuși nimeni nu reacționează pe bune şi decisiv?Urît.
    • Like 1
  • catalin check icon
    Tudorita alimentarista ,duce prostia la rang de arta in politica romaneasca. Mandrii ca suntem romani.
    • Like 1
  • Gion check icon
    1984.....curand
    • Like 0
    • @ Gion
      E deja, din dec. 2016, doar îți descrie în articol niște „cuvinte interzise în declarațiile publice”.
      • Like 0
    • @ Gion
      Ce se mai distrează George Orwell...
      • Like 0
  • Liviu check icon
    În antichitate existau doar două forme: tirania şi democraţia. Evident, democraţia era mai bună, însă avea o grămadă de defecte. Aşa a apărut republica. Republica este o formă superioară democraţiei. În democraţie atenienii se adunau în piaţa publică şi hotărau ce îi tăia capul. Nimeni nu se putea pune cu puterea poporului. Republica propune un contract (Constituţie) între cetăţean şi societate care să-l pună la adăpost de puterea poporului. În Republică un simplu cetăţean poate da peste cap tot sistemul doar pentru că i s-au încălcat drepturile. În democraţie nu avea drepturi, era la mâna poporului.
    • Like 2
  • Doamne, unde-i gasesc pe toti dobitocii astia?
    • Like 2
    • @ Deaconu Daniel
      check icon
      In organizatiile judetene de partid...si daca nu le ajung prostii pentru o lista completa mai aduc si din import.Atat timp cat au votanti & simpatizanti pe masura lor...isi pot permite sa fie oricat de tolomaci.Ce?Baronii locali dau pe dinafara de inteligenta si sarm,sau sunt niste ...specimene ce-i mazilesc pe cei ce comenteaza?
      • Like 4
  • Paul check icon
    Autorul articolului se referă la Republica lui Platon care a trăit acum ~2500 de ani (pe limba alde pesedilor care ne mai distrează pe aici: “înainte de dacii și romanii maica”) și unde e vorba de faptul ca cei mai buni trebuie sa conducă pentru ca ei știu ce înseamnă binele. La noi conduce tot ce-i rău și stârpitura, toți cretinii toți ilotii, tot ce-i însemnat cu pata putrezimii de natură. Nu ca ar fi fost vreo data doar elite adevărate la conducere in România, dar mai rău ca acum nu a fost niciodată. Alde tariceanu și liviu pzd au instaurat criminalitatea măruntă și prostia in cvasitotalitatea aparatului de stat iar acum modifica fundamentul legal al republicii române pentru a își perpetua avortonul. Ăștia trebuie alungați cu pietre nu cu alegeri.
    • Like 3
  • cox check icon
    Deja avalanșa de gogomanii debitate de indivizii aceștia este peste nivelul meu de a digera prostia. Înțeleg, o data, de două, trei, nouă ori, dar ei insista în a semnaliza cât sunt de prosti încât devin la fel de enervanți ca muștele acelea verzi care dau ocol unei farfurii cu mâncare.
    Ăștia chiar nu au simțul ridicolului ? În nemernicia lor ei chiar cred ca sunt alfa și omega ? Își inchipuie ca nu mai poate lumea de dragul lor ? Vai de mama voastră de nulități !!!
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult