Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tudose, despre devalorizarea euro: „ - BNR poate și trebuie să intervină. Nu a făcut-o”. „ - De ce?” „Întrebați-o pe domnia sa, banca”. „Va trebui să avem o discuție foarte așezată și serioasă despre care ar trebui să fie rolul BNR”

Mihai Tudose la Antena3

(Foto: captura video)

Premierul Mihai Tudose a acuzat Banca Națională, joi seara, la Antena3, că nu a luat suficiente măsuri pentru a reduce devalorizarea monedei naționale din ultima perioadă și a afirmat că BNR „poate și trebuie să intervină” pentru susținerea leului. Șeful Guvernului este convins că este nevoie de o discuție „foarte așezată și serioasă" cu conducerea băncii centrale „despre ce se întâmplă și cam care ar trebui să fie rolul BNR".

Mihai Tudose: „Am o parte din explicație, pentru cealaltă vă recomand să vorbiți cu BNR, care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. BNR poate și trebuie să intervină pe aceste lucruri. Nu a făcut-o”.

Mihai Gâdea: „De ce?”

Mihai Tudose: „Păi întrebați-o pe domnia sa, banca. În altă ordine de idei, în aprilie Banca Națională le-a spus băncilor din România că sunt bune, solide și nu mai au nevoie să țină 10 la sută depozite, poate fie la 8 la sută, ceea ce a disponibilizat 500 milioane de euro, dintre care 280 deja au plecat din țară. Ei au avut lei, au schimbat în euro ca să-i scoată din țară. Nu băncile au creat acest lucru. Nu am ceva împotriva băncilor. E un proces normal.” 

Mihai Gâdea: „Dvs spuneți că prin reducerea de la 10 la 8 la sută a depozitelor pe care băncile trebuiau să le aibă...”

Mihai Tudose: „BNR le-a dat practic voie să externalizeze, să scoată din rezerve 500 de milioane de euro.”

Gâdea: „Nu era previzibil că asta poate să creeze o problemă pe curs?”

Tudose: „Păi de asta am spus. Întrebați-i pe cei ce se ocupă de acest lucru.”

Gâdea: „Ați încercat o discuție cu BNR?”

Tudose: „Vorbim de separarea puterilor în stat, am tot tras semnal de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Eu cred că va trebui să avem o discuție foarte așezată și foarte serioasă despre ce se întâmplă și cam care ar trebui să fie rolul BNR, neintervenind ca guvern peste banca națională.”

„Poate e o răzbunare a unei părți a sistemului bancar pentru că îi punem să plătească taxe”

Premierul Mihai Tudose vede și o altă cauză pentru slăbirea leului în fața monedei europene: subvențiile mari din agricultură care au dus la creșterea importurilor de îngrășăminte. Șeful Executivului bănuiește și o „răzbunare a unei părți a sistemului bancar pentru că îi punem să plătească taxe”, și a precizat că după ce le-a criticat că nu declară profituri, la nouă luni toate băncile au raportat profit.

„Mai sunt și factori obiectivi (pentru devalorizarea leului - n.n.). Anul ăsta s-au băgat (subvenții - n.n.) trei miliarde de euro în agricultură.

O parte din acești bani s-au dus în îngrășăminte. După cum știți România a ajuns în situația în care să nu își mai producă îngrăsămintele chimice suficiente în țară. S-a apelat la import evident, importurile se fac în euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea.

Dacă aveam și un partener care își făcea treaba foarte bine, eu cred că lucrurile nu plecau atât de sus. Poate e într-adevăr, hai să spunem, o răzbunare a unei părți a sistemului bancar pentru că îi punem să plătească taxe. După ce am fost determinați pe aceasta zonă, ghiciți ce? Au început să aibă profit. La 9 luni ies pe profit toate (băncile - n.n.). (...) Va trebui să avem o discuție foarte serioasă cu conducerea băncii (BNR -n.n)”, a afirmat Mihai Tudose. 

Întrebat de moderator dacă își dorește această discuție cu conducerea BNR, șeful Guvernului a răspuns: „Nu știu dacă mi-o doresc, dar voi fi nevoit să o am. În calitate de prim-ministru nu faci numai ce-ți dorești”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • 2dose, trebuie si poate ar trebui sa mai citesti niste carti de macro economie, finante publice, etc. Ti-ar prinde bine, daca nu profesional ,pentru functia asta mareata pe care o ai, macar pentru cultura generala, sa mai stii si altceva in afara de gratare si sprituri, caci asta iti inspira fata aia.
    • Like 0
  • Pe cand acciza la bautura ? Poate se mai trezeste si el din cand in cand ...
    • Like 0
  • check icon
    ...
    • Like 0
  • Texte pentru pinguini:
    În altă ordine de idei, în aprilie Banca Națională le-a spus băncilor din România că sunt bune, solide și nu mai au nevoie să țină 10 la sută depozite, poate fie la 8 la sută, ceea ce a disponibilizat 500 milioane de euro, dintre care 280 deja au plecat din țară.

    Deci in aprilie au fost disponibilizate 500 mil euro dintre care 300 rotunjit au iesit din tara si asta a cauzat iuresul cursului. Unii care nu sunt pinguini si au doar logica se intreaba cum de au iesit alea 300 mil taman cand au bagat ei masurile aiuristice (adica in octombrie). Asta asa la prima vedere. Altii care au si logica si mai si citesc pdf-urile de la BNR vor sti ca volumul tranzactiilor zilnice pe piata valutara este de peste 1,5 miliarde euro. Deci alea 300 milioane nici nu se vedeau daca ieseau intr-o zi, ceea ce e putin probabil. Puteau sa iasa si toate alea 500 mil si tot n-ar fi miscat cursul decat poate pe moment. Asta presupunand ca au schimbat lei pentru euro, dar au primit euro si au iesit euro. BNR nu poate sa intervina aiurea ca strica echilibre macro. Orice factor care creeaza un dezechilibru intr-un sistem tinde sa fie anulat pentru reechilibrare (ca principiul lui Le Chatelier in chimie) anulare care se face prin alte modificari in alte parti.
    Altfel spus radem glumim dar nu face fiecare ce vrea da? Scadem taxe, ne sustineti, facem praf CF ne ajutati, cresc importurile tineti de curs, ies bani din tara, le scumpiti iesirea etc. Jens Weidmann de la Bundesbank si nu numai el, spunea ca politica monetara n-are cum sa tina in echilibru un sistem macro de una singura. Dar pariu ca Tudose nu da 2 bani pe ce spun altii asa ca...
    • Like 6
  • catalin check icon
    Ca de obicei.....tudose vine mahmur la munca.
    • Like 4
  • Anon check icon
    Nu stiu cum se face de PSD nu are niciodata nici o vina. Multinationalele, bancile, protestatarii, Soros, oricine numai ei nu. Curat murdar.
    • Like 8
    • @ Anon
      Subsemnatul, fiind protestatar platit de Soros, cu bani in (si datorii, in acelasi timp la) banca, fost lucrator in multinationale - cred ca sunt vinovat pe toate planurile si, pe buna dreptate, pot fi incadrat ca facand parte din statul paralel. Paralel cu borfasii :))
      • Like 5
    • @ Iron Spike
      Anon check icon
      Like! :)
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult