Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tudose, despre devalorizarea euro: „ - BNR poate și trebuie să intervină. Nu a făcut-o”. „ - De ce?” „Întrebați-o pe domnia sa, banca”. „Va trebui să avem o discuție foarte așezată și serioasă despre care ar trebui să fie rolul BNR”

Mihai Tudose la Antena3

(Foto: captura video)

Premierul Mihai Tudose a acuzat Banca Națională, joi seara, la Antena3, că nu a luat suficiente măsuri pentru a reduce devalorizarea monedei naționale din ultima perioadă și a afirmat că BNR „poate și trebuie să intervină” pentru susținerea leului. Șeful Guvernului este convins că este nevoie de o discuție „foarte așezată și serioasă" cu conducerea băncii centrale „despre ce se întâmplă și cam care ar trebui să fie rolul BNR".

Mihai Tudose: „Am o parte din explicație, pentru cealaltă vă recomand să vorbiți cu BNR, care ar trebui să fie un pic atentă la aceste lucruri. BNR poate și trebuie să intervină pe aceste lucruri. Nu a făcut-o”.

Mihai Gâdea: „De ce?”

Mihai Tudose: „Păi întrebați-o pe domnia sa, banca. În altă ordine de idei, în aprilie Banca Națională le-a spus băncilor din România că sunt bune, solide și nu mai au nevoie să țină 10 la sută depozite, poate fie la 8 la sută, ceea ce a disponibilizat 500 milioane de euro, dintre care 280 deja au plecat din țară. Ei au avut lei, au schimbat în euro ca să-i scoată din țară. Nu băncile au creat acest lucru. Nu am ceva împotriva băncilor. E un proces normal.” 

Mihai Gâdea: „Dvs spuneți că prin reducerea de la 10 la 8 la sută a depozitelor pe care băncile trebuiau să le aibă...”

Mihai Tudose: „BNR le-a dat practic voie să externalizeze, să scoată din rezerve 500 de milioane de euro.”

Gâdea: „Nu era previzibil că asta poate să creeze o problemă pe curs?”

Tudose: „Păi de asta am spus. Întrebați-i pe cei ce se ocupă de acest lucru.”

Gâdea: „Ați încercat o discuție cu BNR?”

Tudose: „Vorbim de separarea puterilor în stat, am tot tras semnal de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Eu cred că va trebui să avem o discuție foarte așezată și foarte serioasă despre ce se întâmplă și cam care ar trebui să fie rolul BNR, neintervenind ca guvern peste banca națională.”

„Poate e o răzbunare a unei părți a sistemului bancar pentru că îi punem să plătească taxe”

Premierul Mihai Tudose vede și o altă cauză pentru slăbirea leului în fața monedei europene: subvențiile mari din agricultură care au dus la creșterea importurilor de îngrășăminte. Șeful Executivului bănuiește și o „răzbunare a unei părți a sistemului bancar pentru că îi punem să plătească taxe”, și a precizat că după ce le-a criticat că nu declară profituri, la nouă luni toate băncile au raportat profit.

„Mai sunt și factori obiectivi (pentru devalorizarea leului - n.n.). Anul ăsta s-au băgat (subvenții - n.n.) trei miliarde de euro în agricultură.

O parte din acești bani s-au dus în îngrășăminte. După cum știți România a ajuns în situația în care să nu își mai producă îngrăsămintele chimice suficiente în țară. S-a apelat la import evident, importurile se fac în euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea.

Dacă aveam și un partener care își făcea treaba foarte bine, eu cred că lucrurile nu plecau atât de sus. Poate e într-adevăr, hai să spunem, o răzbunare a unei părți a sistemului bancar pentru că îi punem să plătească taxe. După ce am fost determinați pe aceasta zonă, ghiciți ce? Au început să aibă profit. La 9 luni ies pe profit toate (băncile - n.n.). (...) Va trebui să avem o discuție foarte serioasă cu conducerea băncii (BNR -n.n)”, a afirmat Mihai Tudose. 

Întrebat de moderator dacă își dorește această discuție cu conducerea BNR, șeful Guvernului a răspuns: „Nu știu dacă mi-o doresc, dar voi fi nevoit să o am. În calitate de prim-ministru nu faci numai ce-ți dorești”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • 2dose, trebuie si poate ar trebui sa mai citesti niste carti de macro economie, finante publice, etc. Ti-ar prinde bine, daca nu profesional ,pentru functia asta mareata pe care o ai, macar pentru cultura generala, sa mai stii si altceva in afara de gratare si sprituri, caci asta iti inspira fata aia.
  • Like 0
 • Pe cand acciza la bautura ? Poate se mai trezeste si el din cand in cand ...
  • Like 0
 • Texte pentru pinguini:
  În altă ordine de idei, în aprilie Banca Națională le-a spus băncilor din România că sunt bune, solide și nu mai au nevoie să țină 10 la sută depozite, poate fie la 8 la sută, ceea ce a disponibilizat 500 milioane de euro, dintre care 280 deja au plecat din țară.

  Deci in aprilie au fost disponibilizate 500 mil euro dintre care 300 rotunjit au iesit din tara si asta a cauzat iuresul cursului. Unii care nu sunt pinguini si au doar logica se intreaba cum de au iesit alea 300 mil taman cand au bagat ei masurile aiuristice (adica in octombrie). Asta asa la prima vedere. Altii care au si logica si mai si citesc pdf-urile de la BNR vor sti ca volumul tranzactiilor zilnice pe piata valutara este de peste 1,5 miliarde euro. Deci alea 300 milioane nici nu se vedeau daca ieseau intr-o zi, ceea ce e putin probabil. Puteau sa iasa si toate alea 500 mil si tot n-ar fi miscat cursul decat poate pe moment. Asta presupunand ca au schimbat lei pentru euro, dar au primit euro si au iesit euro. BNR nu poate sa intervina aiurea ca strica echilibre macro. Orice factor care creeaza un dezechilibru intr-un sistem tinde sa fie anulat pentru reechilibrare (ca principiul lui Le Chatelier in chimie) anulare care se face prin alte modificari in alte parti.
  Altfel spus radem glumim dar nu face fiecare ce vrea da? Scadem taxe, ne sustineti, facem praf CF ne ajutati, cresc importurile tineti de curs, ies bani din tara, le scumpiti iesirea etc. Jens Weidmann de la Bundesbank si nu numai el, spunea ca politica monetara n-are cum sa tina in echilibru un sistem macro de una singura. Dar pariu ca Tudose nu da 2 bani pe ce spun altii asa ca...
  • Like 6
 • catalin check icon
  Ca de obicei.....tudose vine mahmur la munca.
  • Like 4
 • Anon check icon
  Nu stiu cum se face de PSD nu are niciodata nici o vina. Multinationalele, bancile, protestatarii, Soros, oricine numai ei nu. Curat murdar.
  • Like 8
  • @ Anon
   Subsemnatul, fiind protestatar platit de Soros, cu bani in (si datorii, in acelasi timp la) banca, fost lucrator in multinationale - cred ca sunt vinovat pe toate planurile si, pe buna dreptate, pot fi incadrat ca facand parte din statul paralel. Paralel cu borfasii :))
   • Like 5
  • @ Iron Spike
   Anon check icon
   Like! :)
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult