Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Duminică noapte, era trecut de miezul nopții, iar la sediul PAS se sărbătorea victoria în turul doi al alegerilor prezidențiale. Mulțimea adunată a scandat „Maia Sandu președinte!”. Victoria de duminică seară e una meritată, dar ea nu e una definitivă, ci una de etapă, care oprește pentru un moment acapararea de către forțele pro-ruse a puterii politice de la Chișinău.
Anul viitor sunt alegeri parlamentare, iar acolo se va decide cu adevărat ce drum vor alege cetățenii moldoveni: spre Europa sau spre Rusia lui Putin.
Iar alegerile prezidențiale din 2024 și referendumul pentru integrarea europeană au reprezentat doar niște momente care arată cât de dispus e regimul de la Kremlin să-și pună în funcțiune rețeaua oligarhică pentru a influența votul. Rușii nu a reușit acum, dar asta nu înseamnă că nu va reuși pe viitor dacă PAS, partidul Maiei Sandu, nu se reformează.
Corupția, dezinformarea și manipularea fricilor oamenilor sunt instrumentele prin care rușii vor lucra spre interesul lor și la alegerile din 2025. Toate acestea trebuie să fie combătute prin planuri clare și conversații cu cetățenii la firul ierbii. Dacă nu se întâmplă acest lucru și acestui cocktail i se adaugă și frustrarea sau oboseala oamenilor față de actualul guvern pro-european al Republicii Moldova, atunci oamenii lui Șor, Dodon și Putin au prima șansă să obțină majoritatea în viitorul Parlament de peste Prut.
Erodarea poziției politice a Maiei Sandu nu s-a produs doar din cauza fraudei electorale, ci și ca urmare a unor sentimente de dezamăgire a unor cetățeni moldoveni. De aici ar trebui să înceapă reconstrucția și schimbarea. De la a discuta cu oamenii pe care i-ai pierdut pe drum sau care te-au votat din inerție ori din lipsă de alternativă, nu pentru că au mai avut încredere în tine sau partidul tău.
Duminică seară, da, s-au deschis șampaniile la sediul PAS, dar de astăzi, de luni dimineață, trebuie reconstruită abordarea partidului președintei Republicii Moldova în raport cu toți cetățenii, nu doar cu electoratul de casă pro-european. Trebuie remaniat guvernul și eliminate figurile controversate, trebuie începute niște reforme care să se vadă sau să se simtă pe termen scurt și trebuie construit cadrul de prevenție împotriva imixtiunii ruse, care de data asta doar și-a încordat mușchii. Tura următoare va fi și mai periculoasă.
Rusia desfășoară un război hibrid. Știm asta de mulți ani. Ei bine, ultimele săptămâni au arătat, dacă mai era nevoie de dovezi, că Moldova e doar un câmp de joc în care își încearcă armele. De aceea moldovenii trebuie să se pregătească de războiul de uzură pe plan electoral cu forțele politice care se închină Moscovei.
În plus, Bucureștiul și UE trebuie să ajute din toate punctele de vedere în următoarele luni Republica Moldova, căci victoria în alegerile de anul viitor nu e deloc garantată, iar ce se mai poate face pentru consolidarea poziției Moldovei pe niște dosare importante în plan intern și în context regional trebuie făcut rapid.
Victoria Maiei Sandu e o gură de oxigen în toată această poluare a urii, dezinformării și corupției creată de regimul Putin și care sufocă din ce în ce mai mult Europa de Est.
Dar supraviețuirea pe termen lung necesită un aer curat constant, nu doar câteva guri de oxigen. Iar Moldova trebuie ajutată de Vest, inclusiv de puterea politică de la București care va prelua frâiele din ianuarie 2025, să își creeze propriul spațiu în care societatea moldovenească să respire valori europene, nu „principii” sovietice gândite de oligarhii Kremlinului.
E mult de muncă și trebuie să putem cu toții umărul la a ajuta Moldova, căci de rămânerea ei pe orbita Vestului depinde și creșterea nivelului de insecuritate în România. Iar presa din România, societatea civilă din România, mediul privat românesc și mai ales clasa politică ar trebui să pună Moldova în topul priorităților, pentru că Moldova nu e doar țara vecină mai mică și mai săracă cu care împărtășim o istorie comună și valori culturale și sociale comune. Moldova înclinată spre Europa ține la un nivel redus anxietatea socială din România cu privire la securitatea țării.
Mai pe scurt spus, o Moldovă europeană ne consolidează democrația. O Moldovă care se uită mai mult spre Putin reprezintă un pericol pentru democrația și securitatea României, pentru că acea Moldovă se transformă treptat într-un loc din care Rusia își fixează pozițiile pentru a ataca prin dezstabilizare amplă următoarea țintă: adică pe noi. Pare acum un scenariu puțin probabil, dar războiul hibrid e în plină desfășurare și rușii se cam pricep să-l poarte.
Așa că miza următoarelor luni e să-i ajutăm pe moldoveni, arătându-le rușilor că și noi știm să purtăm acest război. Altfel, democrația noastră devine vulnerabilă, iar democrația din Republica Moldova riscă să dispară. Iar când democrația dispare, oamenii încep să moară. Asta-i cea mai dură consecință a pașilor greșiți care ar fi putut fi evitați prin asumare a deciziilor și direcțiilor, dialog, ajutor real și comunicare directă și clară.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
CU ROMÂNIA, end of story!
Nu mă interesează aberațiile UE, a dovedit de prea multe ori cât de ruptă de realitate este ca să mai fie băgată în seamă sau luată drept etalon.
Faptul că este "o regulă ONU", ya know, acel ONU al cărui "lider" e cățelul BRICS mă impresionează la fel de puțin.