Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

TVA scade la 1 ianuarie la 19 la sută. Taxa pe stâlp și supraacciza pe combustibil sunt eliminate

De la 1 ianuarie va intra în vigoare noul Cod Fiscal care prevede, printre altele, reducerea TVA de la 20 la sută la 19 la sută. Prevederea apare în actualul Cod Fiscal, mai exact în articolul 291:

ART. 291 - Cotele

(1) Cota standard se aplică asupra bazei de impozitare pentru operațiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este:

a) 20% începând cu data de 1 ianuarie 2016 și până la data de 31 decembrie 2016;

b) 19% începând cu data de 1 ianuarie 2017

Partidul Social Democrat ar fi vrut să proroge, „cu mâna” Guvernului Cioloș, reducerea TVA cu un punct procentual, precum și eliminarea taxei pe stâlp și a supraaccizei pe carburanți. După câștigarea alegerilor de către PSD, liderul partidului Liviu Dragnea a declarat într-un interviu că a luat legătura telefonic cu premierul Dacian Cioloș căruia i-a comunicat că ar dori amânarea intrării în vigoare a măsurii privind TVA, precum și măsurile legate de supraacciza la combustibil și taxa pe stâlp, care ar urma să fie eliminate din 2017. În total, cele trei măsuri au un impact bugetar estimat la 6,5 miliarde de lei.

În replică, prim-ministrul Dacian Cioloș a transmis pe Facebook că Guvernul său „nu se va atinge de Codul Fiscal”.

Astfel că, de la 1 ianuarie, cota standard de TVA scade de la 20% la 19%, iar taxa pe stâlp de 0,5% din active și supraacciza pe benzină de 7 eurocenţi vor fi eliminate.

Pe de altă parte, potrivit legislației, orice modificare a Codului Fiscal făcută printr-o lege intră în vigoare abia după 6 luni de la publicarea ei. În plus „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an”, potrivit articolului 4 din Codul Fiscal.

Actualul nivel al TVA din România este printre cele mai mici din Europa, atât cota standard cât și cota medie de TVA pe coșul de consum.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, spune că problema apare la nivelul colectării, și că reducerea TVA din ultimii doi ani nu a însemnat automat o creștere „miraculoasă” a veniturilor încasate la bugetul de stat.

„Problema noastră este la njvelul de colectare, pentru că dacă ne uităm la cota TVA, în România în ultimii doi ani aceasta a scăzut pe medie pe coșul de consum cu mai bine de opt puncte procentuale. Rețineti cifra aceasta: opt! Când era cota standard de TVA de 24 la sută, cota medie pe coșul de consum era 22 și ceva la sută. Acum cota medie e în jur de 14 la sută, după reducerea cotei standard și extinderea cotelor reduse. Și nu am văzut nici un miracol la nivel de colectare. Este o îmbunătățire a colectarii, dar este mult prea mică față de așteptările pe care le-ai avea gândindu-te că ai redus TVA cu opt puncte procentuale, care este o reducere foarte amplă. Nu cred că vreo altă țară în lumea civilizată a mai făcut o reducere atât de agresivă de TVA”, a explicat pentru Republica.ro președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mă fratilor faceți autostrăzi sa fim si noi in pas cu țările europei; sunteți capabili? Lăsați interesele voastre personale si de partid.Cautati binele acestei țări.
  • Like 0
 • Este usor sa dai pomeni, este mai greu da dezvolti tara( infracstructura,invatamant sanatate)firmele private aduna cu gteu banii in buget iar P.S D.mareste salariile votantilor, fara sa-i intrebe pe privati ..?. Mai rezistati sa lucrati fara intrerupere da alimenyati acest buget...Stil comunist
  • Like 0
 • check icon
  Lipseste o informatie pe care eu gasesc esentiala: cu cat au scazut sau cu cat au crescut incasarile din TVA?
  Daca au crescut atunci inseamna ca scaderea este buna.
  Daca au scazut in timp ce se dezvolta antreprenoriatul si implicit baza de impozitare atunci scaderea poate fi buna.
  Poate ca daca ar scadea TVA la 14% atunci vom avea o lipsa a motivarii pe fraudarea evaziunii TVA.
  Se pot face predictii pe 14% din perspectiva mediului economic sau facem doar contabilitate de birou, te tip birocratic, ingust, intr-o logica de 2 bani?
  Care este destinatia TVA? Pentru ce platim noi TVA? Pentru rahatul la care-i zicem sanatate, sau pentru politie, pentru armata, pentru milioanele de securisti, pentru distinsii alesi, sau pentru invatamantul nostru sublim? Daca este pentru asa ceva, pai parerea mea este ca o cota de TVA 2% ar fi una corecta fiindca ar reflecta procentul de calitate al serviciilor publice cu care ne bucura cu sila statul asta.
  • Like 0
 • @Loredana Voiculescu Despre taxa de mediu (taxa auto) se stie ceva sigur? Nu am gasit nici o sursa credibila care sa confirme sau sa infirme scoaterea acestei taxe de la 1 ianuarie. Multumesc pentru orice lamurire in avans.
  • Like 3
 • In afara de TVA toate celelalte erau aberații. Bine ca au dispărut. Sa speram ca nu se introduc alte aberații. Sa speram ca aceste reduceri de venituri sa fie compensate cu reduceri de cheltuieli.
  • Like 0
  • @ Lucian Cheosea
   check icon
   Cum să fie aberații? Se ciupesc bani frumoși din toate taxele astea, la nivel național e vorba de sume (foarte) mari. Dacă aceste reduceri nu vor antrena devalorizarea leului (zilele astea avem o devalorizare uzuală de Crăciun, așa a fost mai mereu în ultimul sfert de secol), numai de bine.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult