De la 1 ianuarie va intra în vigoare noul Cod Fiscal care prevede, printre altele, reducerea TVA de la 20 la sută la 19 la sută. Prevederea apare în actualul Cod Fiscal, mai exact în articolul 291:
ART. 291 - Cotele
(1) Cota standard se aplică asupra bazei de impozitare pentru operațiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este:
a) 20% începând cu data de 1 ianuarie 2016 și până la data de 31 decembrie 2016;
b) 19% începând cu data de 1 ianuarie 2017
Partidul Social Democrat ar fi vrut să proroge, „cu mâna” Guvernului Cioloș, reducerea TVA cu un punct procentual, precum și eliminarea taxei pe stâlp și a supraaccizei pe carburanți. După câștigarea alegerilor de către PSD, liderul partidului Liviu Dragnea a declarat într-un interviu că a luat legătura telefonic cu premierul Dacian Cioloș căruia i-a comunicat că ar dori amânarea intrării în vigoare a măsurii privind TVA, precum și măsurile legate de supraacciza la combustibil și taxa pe stâlp, care ar urma să fie eliminate din 2017. În total, cele trei măsuri au un impact bugetar estimat la 6,5 miliarde de lei.
În replică, prim-ministrul Dacian Cioloș a transmis pe Facebook că Guvernul său „nu se va atinge de Codul Fiscal”.
Astfel că, de la 1 ianuarie, cota standard de TVA scade de la 20% la 19%, iar taxa pe stâlp de 0,5% din active și supraacciza pe benzină de 7 eurocenţi vor fi eliminate.
Pe de altă parte, potrivit legislației, orice modificare a Codului Fiscal făcută printr-o lege intră în vigoare abia după 6 luni de la publicarea ei. În plus „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an”, potrivit articolului 4 din Codul Fiscal.
Actualul nivel al TVA din România este printre cele mai mici din Europa, atât cota standard cât și cota medie de TVA pe coșul de consum.
Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, spune că problema apare la nivelul colectării, și că reducerea TVA din ultimii doi ani nu a însemnat automat o creștere „miraculoasă” a veniturilor încasate la bugetul de stat.
„Problema noastră este la njvelul de colectare, pentru că dacă ne uităm la cota TVA, în România în ultimii doi ani aceasta a scăzut pe medie pe coșul de consum cu mai bine de opt puncte procentuale. Rețineti cifra aceasta: opt! Când era cota standard de TVA de 24 la sută, cota medie pe coșul de consum era 22 și ceva la sută. Acum cota medie e în jur de 14 la sută, după reducerea cotei standard și extinderea cotelor reduse. Și nu am văzut nici un miracol la nivel de colectare. Este o îmbunătățire a colectarii, dar este mult prea mică față de așteptările pe care le-ai avea gândindu-te că ai redus TVA cu opt puncte procentuale, care este o reducere foarte amplă. Nu cred că vreo altă țară în lumea civilizată a mai făcut o reducere atât de agresivă de TVA”, a explicat pentru Republica.ro președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Daca au crescut atunci inseamna ca scaderea este buna.
Daca au scazut in timp ce se dezvolta antreprenoriatul si implicit baza de impozitare atunci scaderea poate fi buna.
Poate ca daca ar scadea TVA la 14% atunci vom avea o lipsa a motivarii pe fraudarea evaziunii TVA.
Se pot face predictii pe 14% din perspectiva mediului economic sau facem doar contabilitate de birou, te tip birocratic, ingust, intr-o logica de 2 bani?
Care este destinatia TVA? Pentru ce platim noi TVA? Pentru rahatul la care-i zicem sanatate, sau pentru politie, pentru armata, pentru milioanele de securisti, pentru distinsii alesi, sau pentru invatamantul nostru sublim? Daca este pentru asa ceva, pai parerea mea este ca o cota de TVA 2% ar fi una corecta fiindca ar reflecta procentul de calitate al serviciilor publice cu care ne bucura cu sila statul asta.