Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

TVA scade la 1 ianuarie la 19 la sută. Taxa pe stâlp și supraacciza pe combustibil sunt eliminate

De la 1 ianuarie va intra în vigoare noul Cod Fiscal care prevede, printre altele, reducerea TVA de la 20 la sută la 19 la sută. Prevederea apare în actualul Cod Fiscal, mai exact în articolul 291:

ART. 291 - Cotele

(1) Cota standard se aplică asupra bazei de impozitare pentru operațiunile impozabile care nu sunt scutite de taxă sau care nu sunt supuse cotelor reduse, iar nivelul acesteia este:

a) 20% începând cu data de 1 ianuarie 2016 și până la data de 31 decembrie 2016;

b) 19% începând cu data de 1 ianuarie 2017

Partidul Social Democrat ar fi vrut să proroge, „cu mâna” Guvernului Cioloș, reducerea TVA cu un punct procentual, precum și eliminarea taxei pe stâlp și a supraaccizei pe carburanți. După câștigarea alegerilor de către PSD, liderul partidului Liviu Dragnea a declarat într-un interviu că a luat legătura telefonic cu premierul Dacian Cioloș căruia i-a comunicat că ar dori amânarea intrării în vigoare a măsurii privind TVA, precum și măsurile legate de supraacciza la combustibil și taxa pe stâlp, care ar urma să fie eliminate din 2017. În total, cele trei măsuri au un impact bugetar estimat la 6,5 miliarde de lei.

În replică, prim-ministrul Dacian Cioloș a transmis pe Facebook că Guvernul său „nu se va atinge de Codul Fiscal”.

Astfel că, de la 1 ianuarie, cota standard de TVA scade de la 20% la 19%, iar taxa pe stâlp de 0,5% din active și supraacciza pe benzină de 7 eurocenţi vor fi eliminate.

Pe de altă parte, potrivit legislației, orice modificare a Codului Fiscal făcută printr-o lege intră în vigoare abia după 6 luni de la publicarea ei. În plus „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an”, potrivit articolului 4 din Codul Fiscal.

Actualul nivel al TVA din România este printre cele mai mici din Europa, atât cota standard cât și cota medie de TVA pe coșul de consum.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, spune că problema apare la nivelul colectării, și că reducerea TVA din ultimii doi ani nu a însemnat automat o creștere „miraculoasă” a veniturilor încasate la bugetul de stat.

„Problema noastră este la njvelul de colectare, pentru că dacă ne uităm la cota TVA, în România în ultimii doi ani aceasta a scăzut pe medie pe coșul de consum cu mai bine de opt puncte procentuale. Rețineti cifra aceasta: opt! Când era cota standard de TVA de 24 la sută, cota medie pe coșul de consum era 22 și ceva la sută. Acum cota medie e în jur de 14 la sută, după reducerea cotei standard și extinderea cotelor reduse. Și nu am văzut nici un miracol la nivel de colectare. Este o îmbunătățire a colectarii, dar este mult prea mică față de așteptările pe care le-ai avea gândindu-te că ai redus TVA cu opt puncte procentuale, care este o reducere foarte amplă. Nu cred că vreo altă țară în lumea civilizată a mai făcut o reducere atât de agresivă de TVA”, a explicat pentru Republica.ro președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mă fratilor faceți autostrăzi sa fim si noi in pas cu țările europei; sunteți capabili? Lăsați interesele voastre personale si de partid.Cautati binele acestei țări.
    • Like 0
  • Este usor sa dai pomeni, este mai greu da dezvolti tara( infracstructura,invatamant sanatate)firmele private aduna cu gteu banii in buget iar P.S D.mareste salariile votantilor, fara sa-i intrebe pe privati ..?. Mai rezistati sa lucrati fara intrerupere da alimenyati acest buget...Stil comunist
    • Like 0
  • check icon
    Lipseste o informatie pe care eu gasesc esentiala: cu cat au scazut sau cu cat au crescut incasarile din TVA?
    Daca au crescut atunci inseamna ca scaderea este buna.
    Daca au scazut in timp ce se dezvolta antreprenoriatul si implicit baza de impozitare atunci scaderea poate fi buna.
    Poate ca daca ar scadea TVA la 14% atunci vom avea o lipsa a motivarii pe fraudarea evaziunii TVA.
    Se pot face predictii pe 14% din perspectiva mediului economic sau facem doar contabilitate de birou, te tip birocratic, ingust, intr-o logica de 2 bani?
    Care este destinatia TVA? Pentru ce platim noi TVA? Pentru rahatul la care-i zicem sanatate, sau pentru politie, pentru armata, pentru milioanele de securisti, pentru distinsii alesi, sau pentru invatamantul nostru sublim? Daca este pentru asa ceva, pai parerea mea este ca o cota de TVA 2% ar fi una corecta fiindca ar reflecta procentul de calitate al serviciilor publice cu care ne bucura cu sila statul asta.
    • Like 0
  • @Loredana Voiculescu Despre taxa de mediu (taxa auto) se stie ceva sigur? Nu am gasit nici o sursa credibila care sa confirme sau sa infirme scoaterea acestei taxe de la 1 ianuarie. Multumesc pentru orice lamurire in avans.
    • Like 3
  • In afara de TVA toate celelalte erau aberații. Bine ca au dispărut. Sa speram ca nu se introduc alte aberații. Sa speram ca aceste reduceri de venituri sa fie compensate cu reduceri de cheltuieli.
    • Like 0
    • @ Lucian Cheosea
      check icon
      Cum să fie aberații? Se ciupesc bani frumoși din toate taxele astea, la nivel național e vorba de sume (foarte) mari. Dacă aceste reduceri nu vor antrena devalorizarea leului (zilele astea avem o devalorizare uzuală de Crăciun, așa a fost mai mereu în ultimul sfert de secol), numai de bine.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult