Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

UE şi România, şansa noastră se numeşte Brexit

„Nu mergeți pe unde duce calea. Mergeți în schimb pe unde nu există nicio cale și lăsați o urmă”. Citatul îi aparţine desigur unui britanic, Dr. Harold R. McAlindon. Şi rezumă exact direcţia pe care ar trebui s-o urmeze liderii europeni în urma provocării istorice numite Brexit.

Pentru destinul României şi al Uniunii Europene, următorii trei ani vor fi hotărâtori. Pentru liderii europeni care vor trebui să gestioneze necunoscuta Brexit, acest interval reprezintă o perioadă crucială nu doar pentru a salva UE, dar şi pentru a redefini ideea europeană. Iar pentru România, intervalul 2017-2019 va aduce două momente esenţiale pentru istoria noastră: 100 de ani de la Marea Unire şi președinția Consiliului Uniunii Europene. Aceşti trei ani vor testa capacitatea europenilor, dar şi a românilor de a găsi consens pentru a duce la capăt o viziune comună de dezvoltare. Adevăraţii oameni de stat sunt cei care reuşesc să transforme crizele în oportunităţi. După Brexit, UE este în criză. Acum este nevoie de lideri care să nu asigure doar supravieţuirea, ci şi evoluţia. 

UE este încă în derivă, iar direcţiile în care vor să o ducă diverşi lideri europeni sunt încă incerte. Judecând însă cu echilibru cazul Brexit, a da toată vina doar pe una dintre părţile implicate este o dovadă de ignoranţă. Nigel Farage este un populist şi un demagog, dar asta nu înseamnă că toate argumentele sale sunt simple fabulaţii, sau, cu atât mai puţin, că Uniunea Europeană este perfectă.

UE a primit mai multe lecţii de la Brexit, iar prima schimbare pe care trebuie să o facă este să audă și mai ales să asculte mai mult. E nevoie de mai multă transparenţă în Uniunea Europeană? Cu siguranţă. Scandalul Panama Papers ne-a arătat că transparentizarea tranzacţiilor financiare este o urgenţă. E nevoie de mai multă democraţie în Uniunea Europeană? Categoric, iar oficializarea „Europei cu două viteze” ar reprezenta o greşeală uriaşă. Noua Uniune va trebuie să fie policentrică, fără membri de periferie. Unită prin diversitate. Totodată, instrumente democratice precum iniţiativa cetăţenească ar trebui să reprezinte şanse reale pentru cetăţeni de a-şi face auzită vocea. Iar condiţiile existente o fac totuşi puţin accesibilă (un milion de susţinători, provenind din cel puţin 7 state membre din cele 28 şi un număr minim în fiecare stat, de ex în Romania 24000, Germania 72000 etc.). E nevoie de mai multă participare? Fără îndoială. Alegerile pentru Parlamentul European sunt considerate alegeri de importanţă scăzută pe lângă alegerile naţionale în UE.

Cetăţenii nu se simt afectaţi direct de deciziile la nivel supranaţional. Nu implicaţi în politicile UE. Nu li se traduce limbajul complicat și opac din documentele europene. 

(Foto: Guliver/Getty Images)

Partidele naţionale alocă mai puţine fonduri pentru alegerile europarlamentare, considerându-le o confirmare sau infirmare a încrederii cetăţenilor în guvern. Prezenţa la vot este în continuă scădere la nivel UE, ceea ce însemna că Tratatul Lisabona, care a crescut rolul PE, nu a fost suficient pt a motiva cetăţenii să voteze. E nevoie de o reducere a costurilor? Cel mai probabil, având în vedere că bugetul UE destinat aparatului central este, de exemplu, de trei ori mai mare decât bugetele acordate sănătăţii şi educaţiei în România la un loc.

Și mai este nevoie de ceva: packaging. Uniunea Europeană a reprezentat cel mai puternic motor de dezvoltare din istoria omenirii. Ratele de creștere economică a noilor State Membre depășesc în mod clar evoluțiile tigrilor asiatici sau ale țărilor din America Latină, cu toate succesele lor recente. Fondurile structurale sunt o rețetă testată de dezvoltare și convergență, într-un timp record. Dar la ce bun toate aceste rezultate remarcabile dacă nu știm să le comunicăm cetățenilor? UE ar trebui să învețe din modul eficient și simplu în care comunică detractorii săi (după modelul autobuzului lui Farage) și să prezinte argumente și date.

David Cameron va intra probabil în istorie drept un parior inconștient și e la modă să fie înfierat. Dar același David Cameron a enunţat în 2013 o serie de principii demne de luat în seamnă cu privire la un nou model UE. În primul rând, acesta susţinea menţinerea în centrul Uniunii Europene a Pieţei Unice. UE trebuie să fie o extindere a Pieţei Unice pentru a întări competitivitatea, nu o uniune politică. Al doilea principiu menţionat era flexibilitatea, iar soluţia ar fi adaptarea Uniunii la diversitatea statelor membre („flexibilă ca o reţea, nu rigidă ca un bloc”). De asemenea, Cameron cerea o renegociere a Tratatului de la Lisabona pentru a oferi alternativa celor care nu susţin centralizarea puterii. Această renegociere ar fi necesară pentru a îndeplini al treilea principiu, conform căruia dacă puterea statelor poate fi cedată Uniunii, să fie posibil şi vice-versa (de la nivel supranaţional la nivel naţional). Cel de-al patrulea principiu era legitimitatea democratică. Sursa legitimităţii şi responsabilităţii trebuie să fie parlamentul naţional deoarece nu există un demos european. Ultimul dar nu cel din urmă principiu este cel al egalităţii de şanse, prin care aranjamentele şi reglementările bancare din zona euro să fie corecte faţă de toţi membrii UE.

Nu avem de unde să ştim dacă modelul propus de Cameron ar fi fost mai bun decât actualul model al UE. Ceea ce ştim este însă că actualul model a dus la criza existentă, iar principiile lui David Cameron nu au fost luate în considerare. Marea Britanie a avertizat şi a fost ignorată. Consecinţele se văd acum. Mergând pe firul istoriei, UE a reușit mereu un echilibru fin între vocile care militau pentru mai multă Uniune și cele care marșau pe cartea suveranității naționale (a se vedea, desigur, exemplul Charles de Gaulle).

UE a greşit, dar nu ireversibil. Este fundamental ca direcţia aleasă în continuare să fie cea corectă. A apăsa pedala acceleraţiei în direcţia Statelor Unite ale Europei când multe dintre statele membre nu sunt de acord sau nu sunt (încă) pregătite pentru asta ar fi o eroare majoră, dând apă la moară tocmai euroscepticilor și alimentând focul mișcărilor populiste, naționaliste și xenofobe. Declaraţii precum cea a preşedintelui Comisiei Europene Jean Claude Juncker precum cea conform căreia UE are nevoie de o armată unică nu ajută deloc în momentul actual. Paradoxal, mai multă Uniune în această etapă poate duce tocmai înspre distrugerea pe termen mediu și lung a acestui proiect extraordinar. Asta nu înseamnă renunțarea la ideea integrării până la federalizare, dacă se va alege această cale. Dar mai întâi, vorba ceea: physician, heal thyself

(Foto Guliver/Getty Images)

În ceea ce o privește, România trebuie să iasă urgent din panica generală și lamentarea firească provocate de acest moment de criză și să-și fructifice, la rece, deplinul potențial. Iarăși luam lecții de la un britanic: Never let a good crisis go to waste (Winston Churchill). În absenţa Marii Britanii, România devine a şasea cea mai mare ţară din Uniunea Europeană şi mai ales principalul aliat al SUA în zonă, în contextul în care Polonia are din ce în ce mai multe probleme cu democraţia internă. România trebuie să-şi asume acest rol fără ezitări, mai ales că, în continuare, cheia securităţii naţionale și europene se află la NATO. Acest obiectiv ar trebui să fie unul imediat pentru ţara noastră, având în vedere că există o tendinţă a izolaţionismului şi în SUA, exprimată deseori în luările de poziţie ale candidatului la preşedinţie Donald Trump. Totodată, România trebuie să profite de acest statut privilegiat şi să redefinească parteneriatul strategic cu SUA, dezvoltând şi alte dimensiuni decât cea militară, în speță cea economică și cea a cercetării și schimburilor academice. Criticilor care ar acuza România că face jocurile Washingtonului într-o asemenea construcție e bine să le reamintim că interesele europene și cele americane sunt perfect compatibile și complementare. În fapt, parteneriatul cu SUA este indispensabil pentru o Uniune puternică și unită. 

Încă ceva: Brexitul poate însemna pentru România devansarea termenului la care va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, de la 1 iunie 2019 la 1 ianuarie 2019. Şase luni înseamnă enorm pentru anvergura misiunii care-i va reveni României în 2019, chiar după finalizarea procedurilor de ieşire a Marii Britanii din UE. Pe lângă gestionarea unui context politic tot mai complicat, România va trebui să propună un nou model de dezvoltare europeană. Un model prin care să-şi valorifice propriile avantaje, dar să şi stimuleze unitatea şi totodată diversitatea europeană. O ocazie unică de a lăsa o amprentă istorică asupra Uniunii Europene și lumii întregi. Preocuparea faţă de această misiune extrem de dificilă a început să se facă simţită şi la Bucureşti, premierul Dacian Cioloş numind recent un secretar de stat însărcinat cu pregătirea preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în persoana Elenei Georgescu.

O variantă de model românesc pentru UE ar putea fi definit sub deviza „Europa inovatoare și creativă”, în contextul în care aceste două dimensiuni pot asigura atât dezvoltarea tehnologică, cu influenţă directă asupra calităţii vieţii, cât şi competitivitatea economică, cu rate semnificative de creștere a productivității individuale (și, deci, de creștere economică). Acesta ar putea fi şi pariul României pentru dezvoltarea sa proprie. În ciuda lipsei investițiilor strategice în aceste domenii (sau poate datorită acestui fapt), românii au reuşit mereu să aibă contribuţii remarcabile la patrimoniul mondial, fie că vorbim de produse culturale sau de descoperiri ştiinţifice.

Câteva exemple ar fi distincţiile obţinute la saloanele de inventică (Salonul International de Inventii de la Geneva 2014 –marele premiu pentru OnAirCamera- inventata de tineri români, Salonul Internațional de Invenții de la Geneva 2015 –medalie de aur pentru GoodFill, inventator din Deva, 2011: Delegația româna a obținut la cea de-a 39-a ediție a Salonului International de Invenții de la Geneva 24 de medalii de aur, 18 medalii de argint, 7 medalii de bronz și 20 de premii special) sau numeroasele premii de la festivalurile de film (de exemplu 3 premii la Cannes în 2015, unul în 2016). Care este secretul acestor reușite? Merită menţionată în acest sens şi declaraţia secretarului de stat Manuel Costescu, şeful Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat – InvestRomania, care a afirmat că „România s-a transformat dintr-o țară căutată de investitori pentru forța de muncă ieftină într-o destinație potrivită pentru investiții strategice în inovație în diferite domenii, iar în prezent are nevoie de inovație în IT și în medicină”. Dincolo de declarații, e nevoie de acțiune.

În concluzie, UE poate ieşi din criza Brexit cu fruntea sus. Trebuie doar ca liderii statelor membre să aibă suficientă înțelepciune, caracter și viziune. Adică leadership. Sunt destule voci care susţin acum că decizii precum părăsirea Uniunii Europene nu ar trebui lăsate în mâna cetăţenilor, prin instrumente tip referendum, deoarece propaganda politică poate deturna rezultatul. Concluzia liderilor europeni ar trebui să fie exact la polul opus: vocea cetăţenilor europeni trebuie ascultată mai des şi mai atent. Mai multă transparenţă, mai mult acces la procesul decizional al UE, mai multă comunicare, mai multă democraţie – doar acestea pot fi soluţiile pentru UE 2.0.

A contribuit Alin Iliescu

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    mai baieti voi sunteti descrisi aici, cu totii : http://adevarul.ro/news/politica/ne-trebnici--ne-vrednici--ne-toti-1_5782c4eb5ab6550cb8bcdc26/index.html
    • Like 0
  • check icon
    razboiul rece pe intelesul gastii lu' tudy, edy & tia :) https://www.youtube.com/watch?v=wVqziNV7dGY
    • Like 0
  • check icon
    luati de aici, daca la studii a-ti frecventat alte locatii decat scoala : https://www.youtube.com/watch?v=jq62eClYbwU
    • Like 0
  • check icon
    O observatie a ultimei zile: Vazand decizia pe care a luat-o NATO- desi presidentul nostru n-a fost in stare sa rupa doua vorbe in bulgara pe tema intaririi flancului maritim estic, ma gandesc ca cineva totusi mai are interese in Romania; Si aici ma refe- evident la americani; Pana la urma, desi am putea fi teatrul unui eventual razboi al americanilor cu rusii, totusi de data asta picam in vestul creionului cu care se traseaza noile granite; Mi s-ar parea foarte interesant daca s-ar putea presa un pic si pe R. Moldova; Poate ar cadea si ea de aceeasi parte cu noi- si atunci am avea suficiente motive pentru o tranzactie corecta a pozitiei in cadrul UE; Cand iti vorbeste o tara de 270 000 km2 ( adica Romania si Moldova) si la vreo 22 milioane...parca parca mai e ceva de discutat; Insa- asa cum spuneam...cine sa le vorbeasca? Iohannis ( care mi se pare ca le face jocul nemtilor si e "ud" tot cand vorbeste vreun vizitator)? MRU? ( care si-a facut deja suma si nu mai iese in fata pentru ca are "chestii" mai importante? Sau ..cine? Ca ma uit in jur si nu vad constructii pe idei puternice; Doar ( vorba unui "confrate" in chitibuseli pe net) adaposturi pentru caini, si sosele supraterane...Ah, si era sa uit, colegi de-ai lui M. Viteazu, sau "rancher"-i de Teleorman. Pai cu astia sa faci politica externa? Ma mira ca nu l-au cooptat pe Tudy, cel cu 3 scoli si 2 master-e, ca ala sigur stia ce-i de facut; Mai o poza cu catelul lui Obama, sau una cu motanul din Downing Street, ...ca madam Merkel nu cred ca are animal de companie, altul decat pe Hollande, si cu ala nu se fac poze...
    Cred ca intr-una din zile o sa las balta toate interesele ( vorba poetului) si- daca nu plec din tara intru in politica;
    • Like 0
  • Articolul de fata este pe cat de patetic pe atat de neconvingator. Tot ce retii este ca Romania. nu stiu cum si de unde a tras concluzia autorul, poate folosi iesirea UK ca o rampa de lansare. Inca nu am inteles cum. Singurul raspuns e ca Romania va lua presedintia cu 6 luni inainte. Mie unul imi este teama de momentul acela, ca sa fiu sincer. Nu stiu pe ce resurse umane nestiute te bazezi d-le Sebastian. Daca luam in considerare cele trei calitati pe care ni le-ai adus ca definitie a leadershipului (puteai sa zici conducerii, ca tot aia e) intelepciune, viziune etc ai putea da cateva exemple de lideri romani care sa raspunda acestor trei calitati. Eu nu am vazut pe nicaieri adica la nici un nivel, nici macar de primarie pe cineva competent, cu viziune si fara cazier, daca se poate. Ma bucur ca recunosti ca contextul din 2019 va fi si mai complex si totusi esti foarte increzator. Nu stiu pe ce te bazezi. In primul rand ca nu reusesti sa vezi dincolo de suprafata - EU s-ar putea sa nici nu mai ajunga pana in 2019. Olanda se pregateste de un referendum similar si apoi e doar de domeniul dominoului. Aroganta nu ne scapa sa stii. Afirmi undeva ca ahm bine ca s-au retras UK ca astfel devenim a 6a tara ca marime. Si ce-i cu asta? Nu inteleg. Tara noastra este un schelet de peste dupa ce i s-a mancat carnea. O buna partea din ea este deja vanduta, iar restul e lipsita de resurse pt ca le-a vandut si resursele si infrastructura. Deci, e blestemata sa imprumuta la infinit de la masoni FMI si Imperiul German (Comisia Europeana) pt a ne plati sarmanele pensii. |Vai de fundul nostru, as spune. Intre timp se aduna si dobanzile. EU e intocmita din 2 feluri de tari - tari contribuabile si tari conducatoare. Deci UK s-a retras din pozitia de a 2a tara conducatoare. Eu as zice cu mai multe rezerve, or fi stiind ei de ce. Germania smechera avea UK, Franta si alte cateva care sa sustina sudul distrus. Acum suntem asa de saraci ca o sa nise trimita investitori - adica stapani de sclavi care sa cumpere efectiv tara. Nu exagerez, deci 40% din terenul arabil a fost vandut deja. Si zeci de mii de ha de padure. Acum speriati vor sa scoata o lege sa mai ingradeasca vanzarea extrem de rapida a tarii. Si, de prosti ce suntem, nu se poate mai devreme de septembrie. Nu-i nimic ca si investitorii afla si pot veni intre timp. Ungurii fac ce vor. Se aude, asta daca nu se vinde pe parcele, ca tara urmeaza sa se imparta in 2 sau 3 bucati, adica o reintoarcere la Evul Mediu. Asa se prezinta a 6a tara d-le Sebastian. Sunt multe de spus, dar lucrurile sunt mai profunde decat le prezinti sa stii. In contextul asta mai si vor unii sa intre in spatiu Schengen - care e un fel de fruct promis, care nu are gust nici miros.
    • Like 0
    • @ Edi Constantinescu
      check icon
      un alt infiltrat rusofil in paginile republica.ro .... maestre sa inteleg ca umblati cu ac instrument, dar Tianu Burduja a prins scaun mai langa dirijor, matale oferi consultanta la imbalsamare :) adica : 1 "EU s-ar putea sa nici nu mai ajunga pana in 2019" - pai spune asta in fata nato si maine spargi ghiata la rusi ! 2. "Olanda se pregateste de un referendum similar si apoi e doar de domeniul dominoului" - speranta rusilor :) dar olanda, ca si belgia sunt niste state care stiu exact care le este locul. stii care sunt cele 4 state de la baza Schengen ?, deci ce balbai pe aici . 3. masoni FMI si Imperiul German (Comisia Europeana) - :), maeste devii hilar, sau rusofil pe fata ! adica romanica este o mare putere economico - militara, in opinia vestului plin de masoni, romanica este o putere comico-inutilitara :) 4. "Ungurii fac ce vor" - maestre partitura asta a fost stransa de pe pupitrele orchestrei, degeaba mai sugi clainetul si bati timpanul, o timpul sa treci la alt organ ... 5. "spatiu Schengen - care e un fel de fruct promis, care nu are gust nici miros" - :) adica vi matale, Edi Constantinescu Nimeni, si explici acisilisa ca 10 state au semnat un agriment de kko :) si sunt niste prosti gramada, adica astea 10 tari cele mai dezvoltate din europa. maestre, asa sa te ajute Dumnezeu, sa ajungi sa traiesti in tara care ti-o doresti !
      • Like 0
  • check icon
    daca tineti ac discurs in fata unora care cauta 30 min pe harata unde este romania, RESPECT, este ok, pana la urma este o DISCUTIE INTRE PROST :), dar sa vii sa postezi ac articol in fara ROMANULUI COMUN care tocmai pune benzina sau cumpara uleiul de gatit este o IDIOTENIE ! deci iata propozitiile AMAGITORULUI : 1. "Pentru destinul României şi al Uniunii Europene, următorii trei ani vor fi hotărâtori" - adica germania, franta, italia, ... traiesc de pe o zi pe alta ? 2. "Adevăraţii oameni de stat sunt cei care reuşesc să transforme crizele în oportunităţi" - sa fie vorba de oportunitatile financiare, ca exemple avem gramada, de la paul de rrom-ania, pana la mineriada, de la chelnerul fauritor de universitati pana la scoaterea in afara legii a unui poet, pt faptul sa s-a inscris in partidul care tinea carciuma unde bea ! 3. "UE este încă în derivă" - nemtii sunt praf, francezii scurma in gunoi, belgienii culeg fructe din padure ... si vin romanii sa-i salveze, tigani ursari si cei culegatori de mure, adica aia care nu aveau tara cand a fost creata idea de ue ? mai ramane sa-i salvam pe americani si japonezi si apoi ne punem poalele in cap ... nu asa ? 4. "România va trebui să propună un nou model de dezvoltare europeana" - hai ca am dat-o in COMIC, se lasa aia pe mana dottorilor de romania, tot dupa modelul "original", ia zi : dupa distrugerea economica a romaniei acum treceti la europa ? 5. "Uniunea Europeană a reprezentat cel mai puternic motor de dezvoltare din istoria omenirii" - ok, PANA AICI, aici ne oprim ... o PROSTIE mai mare nu mai poate exista (ia zi 2 tampenii si despre statele unite si japonia, adica astea au fost in pietre de moara in istoria omenirii), poate fi egalata cel mult in GLUMA acesta de articol :) AMICE ESTI PROST ! romania se taraste economic, efectiv, cetateanul lupta cu viata la limita existentei si TU tragi clopotele cu ce premii a luat romania ... ptiu drace ... OAMENII ACEIA, INVENTATORI, REGIZORI, ETC, AU LUAT PREMII, MEDALII SI AU PRIMIT RESPECTUL CUVENIT PUTERII MINTII LOR ... PUTERII MINTII LOR ! VOI ?... VIERMII DIN CADAVRUL ROMANIEI ! REPREZENTANTII ROMANIEI, NU PUTERI FACE NIMIC PANA CAND NU DATI DE OSUL PUTRED ! MARS LA MUNCA CINSTITA !
    • Like 0
  • check icon
    fara suparare, Sebastian, dar asta e un alt articol bine scris despre "ce ar trebui" dar nu se va intampla; Un fel de ( parafrazandu-l pe un alt cunoscut englez, scriitor de felul sau) multe vorbe pentru nimic;
    Desi nu-s "analist politic" si nici mama omida- ( pentru a pastra echilibrul) - in baza experientei traite am putut observa ca la noi democratia subculturii si idiocratia ( apropos- asta-seara pe pro-cinema la orele 20.30- Idiocracy- o asa-zisa- comedie drespre un viitor cu o democratie a idiotilor: Si guess-what- deja nu mai e in viitor!) sunt la mare pret; Asa cum putem vedea din intamplarile zilnice: ba un primar e ales pentru cat de mult a "tocat" la adversar ( desi calitati practice, in afara de scandaluri si tupeu, nu are) sau cat de mult suport are de la prostime ( fara ghilimele de asta data), ba un vice e ales "ca asa intelegerea cu partenerii politici, ba un ministru e demis pentru ca ...a fluierat in biserica, sau altul nu e demis pentru ca ....il tine "cineva" in brate;
    Si tu vii sa spui ce sanse nemaipomenite ar avea Romania daca...
    Pai sansele astea au fost si la integrare, si au fost negociate ( de aceleasi primate numite oameni) cat de prost s-a putut; si- s anu uitam: piata pe care a oferit-o Romania era- la vremea aceea cam de 20 milioane ( nu 17) ca acum; Si - de "furat" era mai mult decat acum;
    Deci: ce sa inteleg: ca dintr-o data s-au desteptat unii si se vor duce sa se "bata" pentru Romania in Parlamentul UE? Pai...unde-s desteptii aia? Ca imi amintesc ca pana si EBA si Gigi Becali au fost europarlamentari. Sau vorbim despre Atanasiu? Sau...despre cine? Cat despre "echipa" Ciolos...m-am lamurit;
    Astia n-au suport nici sa treaca singuri strada; Poate ai observat cativa ministri care, orice ar debita, orice ar face, raman "pe pozitii"; Sunt inamovibili precum judecatorii nostri ( asta-i alt subiect despre care mi-ar placea o discutie la nivel national!!!);
    Deci: despre ce "oportunitati" sa vorbim?
    Suntem cel mai important ( zilele astea) partener american, pentru ca ceilalti au cam lasat-o moarta; Francezii s-au bucurat sa treaca pe locul V ( desi nu stiu exact cum se fac clasamentele astea) la cele mai importante economii ale lumii, nemtii se fac "frate cu dracu`" sau nu ramana fara gaze iarna, Ungaria este cea mai tare nuca, de ros, pentru UE ( si- sincer- daca Romania ar fi avut o echipa precum Ungaria, cred ca am fi fost nr. 3- ca importanta politica in Europa), iar Polonia are si ea problemele ei ( dar eu nu le vad atat de mari- precum spui...poate mi-a scapat ceva);
    Deci ( aici e concluzia mea); nu vad "oportunitatile" pentru ca- si daca ar fi- nu ar avea cine sa le speculeze ( pardon, sa le fructifice); Se vor gasi cativa ( eventual din partidele mari) care sa-si negocieze o spaga importanta- si ...end.of.story;
    • Like 2
    • @
      Nicio suparare, multumesc pentru mesaj. Va dau dreptate ca avem o mare problema la nivelul reprezentantilor politici -- e mult a le spune "lideri", pentru ca asta implica caracter, integritate si competenta. De aceea mi-am facut personal o cauza din implicarea cat mai multor oameni de calitate in zona publica. Oportunitatile exista, dpdmv, ramane intr-adevar sa vedem cu cine jucam aceste carti pe care (inca) le avem in mana.
      • Like 0
    • @
      Gabriei check icon
      Si eu cred ca nu exista nici o sansa...
      Europa fara Marea Britanie va deveni si mai inflexibila si din ce in ce mai mult, o constructie germano-centrica.
      In ceea ce ne priveste, in pofida unor succese artistico-stiintifice este un fapt ca in Europa suntem priviti la toate nivelurile, in cel mai fericit caz cu condescendenta si cu un soi de acceptare vecina cu toleranta...
      Iar despre repozitionare in UE...e o gluma... Romania este lipsita de leadership. Caimacania internationala instalata la Bucuresti va executa strict ce i se transmite de la ambasade sau va adera entuziast la orice i se va pune in fatza...
      In contextul asta s-ar putea sa traim si momentul cand parteneriatul cu americanii va fi "reevaluat"
      • Like 0
    • @ Gabriei
      check icon
      istoric aveti 1. dreptate : "Europa fara Marea Britanie va deveni si mai inflexibila si din ce in ce mai mult, o constructie germano-centrica" ... dar faptic uitati ca germania de astazi este o opera anglo-americana, uitati procentele in care au fost impartie fiecare tara dupa '45. deci : marea britanie nu trebuie sa fie "acolo", imperiul are diferite instrumente ca sa influenteze masiv si dramatic ori ce "lucrare", de la nato la asean, de la sesar la wto, .... 2. unsoarea la dumneavostra :) dar, cum sa "traiesti" in romania si sa postezi asemenea aberatii, cu gramada ! frate, daca vrei sa fi ascultat, inteles, urmat, in cele din urma, nu bagi asemenea nationalisme grosiere, lasi naibi filiatiunea rusa. pe sub acest articol colcaie gandirea rusa (rusi sustin si astazi ca ei au inventat scrisul, m-otto-orul, lumina, radoiul si apa calda :) ). deci, daca sunteti corect, inchideti cutia cu unsoare, a venit vremea usturimii !
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult