Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ultimele sondaje despre România aflate în posesia Comisiei Europene arată de ce această țară merită să fie salvată: curentul suveranist, eurosceptic NU prinde

Protest 12 mai

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

„În România nu prea avem eurosceptici. Noi avem un sondaj de opinie foarte recent din care reiese că o majoritate a românilor consideră că aderarea la UE a adus beneficii în toate domeniile: nivel de trai, locuri de muncă, posibilitatea de a studia, de a călători, libertatea, protecția mediului. Peste 50 la sută dintre români spun că în toate aceste domenii a ajutat faptul că România a aderat la UE”, spune Angela Cristea, șefa Delegației Comisie Europene în România.

Aceasta a vorbit în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 despre existența unui paradox: pe de-o parte, oamenii sunt reticenți să voteze la alegerile europarlamentare și au impresia că acest lucru nu contează. Pe de alta, au mai mare încredere în instituțiile UE decât în instituțiile naționale,

„Trăim într-un club select unde există un nivel ridicat de viață”

„Avem un paradox: pe de o parte e rata de participare cea mai scăzută, oamenii cred că Bruxelles-ul e undeva departe, noi suntem aici, avem problemele noastre. Pe de altă parte, toate studiile noastre arată că în țări precum România încrederea în instituțiile europene este mult, mult mai mare decât încrederea în instituțiile naționale. Avem între 10 și 15 la sută încredere în Parlament, Guvern - cele naționale - și peste 50 la sută în Parlamentul European și în Comisia Europeană și în Consiliul de miniștri de la nivelul UE. Nu sunt convinsă că oamenii înțeleg cât de multe dintre deciziile care îi afectează în fiecare zi sunt luate la Bruxelles și la Strasbourg.

Pentru agricultori e poate cel mai simplu de răspuns. E singura categorie profesională care a primit un ajutor financiar direct după integrarea în UE pe care nu-l primea înainte. E vorba de subvenția la hectar. Pentru pensionarul de la oraș, ține mai mult poate de mediul în care trăiește, de calitatea vieții. UE protejează mediul înconjurător, susținem dreptul fiecărui cetățean de a avea acces la apă potabilă gratuită: să deschizi robinetul și să bei apă fără să te îmbolnăvești. Faptul că în UE avem cele mai înalte standarde de siguranță alimentară. Adică să fii sigur că ceea ce mănânci e sănătos.

Pacea și siguranța în UE: trăim într-un club select unde există un nivel ridicat de viață și unde nimeni nu-și mai închipuie că două state membre ar putea să-și declare război unul altuia. Și asta e o realizare pe care, atunci când o ai, n-o vezi, dar dacă nu o ai, e lucrul cel mai important în viață”, a afirmat Angela Cristea.

În opinia sa, rolul diasporei este și acela de a le vorbi familiilor rămase în țară despre aceste avantaje ale UE.

Comisia Europeană a realizat recent un sondaj în care i-a întrebat pe cetățeni care este cel mai mare avantaj al UE. Pe locul 1, de departe, s-a clasat libertatea - libertatea de a călători, a lucra, a studia sau a locui în orice stat membru. 

Angela Cristea a fost implicată timp de 13 ani în procesul de pregătire a aderării României la UE. „Ce mi-a fost foarte clar a fost că nu există conflict de interese între interesele României și interesele Uniunii Europene. Nu am trăit încă o zi în care să simt că mi se rupe inima în două, inima mea de român și inima mea de european, și că de fapt sunt conflicte în care eu ar trebui să țin partea României sau partea UE. Au fost momente în care o astfel de dilemă părea să existe la alt nivel în România și noi, CE, tot timpul ne bazăm pe baza legală care ne este dată prin Tratat de statele membre și urmărim, pe de altă parte, sondajele de opinie să vedem cetățeanul ce crede”, a precizat ea.

„O participare mai mare ar însemna că românii sunt proeuropeni în mod activ, nu pasiv”

De exemplu, sondajele arată că majoritatea românilor susțin MCV, mecanismul de cooperare și verificare criticat de politicienii aflați la putere. „CE are mandat să monitorizeze și să evalueze dacă lucrurile merg în direcția corectă sau greșită. Când spunem că lucrurile merg în direcția greșită există riscul ca cealaltă parte să spună că nu e adevărat. Ce am observat e că întotdeauna cetățenii au fost alături de noi în marea lor majoritate. Avem aceste sondaje de opinie în care peste 50 la sută dintre cetățeni - ultimul l-am avut acum câteva săptămâni - spun că este bine că avem un astfel de mecanism, că e nevoie de el și e bine să continue până când aceste probleme legate de corupție și de statutul justiției sunt rezolvate”, a afirmat Angela Cristea.

De-a lungul timpului, românii au fost consecvenți în opțiunea lor pro-europeană. Însă este nevoie de o mai mare implicare a lor, crede Angela Cristea:

„O participare mai mare ar însemna că românii sunt proeuropeni în mod activ, nu pasiv. Există riscul să fii proeuropean, dar să stai și să aștepți ca Europa să vină și să rezolve problemele. Or, problemele trebuie rezolvate în primul rând aici, în România, și apoi la nivel european.

UE poate rezolva pentru România acele probleme pe care România singură nu le poate rezolva. De obicei, e vorba de probleme care trec granițele unui stat, cum ar fi problema mediului înconjurător”.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Avem două ideologii la ora asta, unii care-și doresc o Românie pe model Belarus sau Turkmenistan și alții care-și doresc o Românie pe modelul Cubei lui Batista. Recomand o secvență celebră din Nașul - partea a doua unde e redată o întâlnire a consiliu investitorilor străini cu Batista, e nemaipomenită. Revăzând filmul secvența respectivă m-a dus cu gândul la situația de la noi. Nici una dintre taberei nu are un plan și nici nu se gândește la așa ceva pentru a face din România o țară măcar pe modelul Poloniei, o țară pe picioarele ei și demnă în Europa. Vă mai spun ceva totuși, nu există pe lumea asta o țară dezvoltată care să nu aibă o economie cu capital majoritar autohton iar apropo de agricultură nu putem avea o agricultură eficientă și produse românești pe piață atâta timp cât acceptăm să avem subvenții la jumătate comparativ cu tarile din vest, întotdeauna produsele lor vor fi mai ieftine în condițiile astea și astfel ne îngroapă. Ei vor egalitate dar nu pentru căței.
    • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Bine ca ai stabilit cele doua ideologii. Cum ai facut ?
      Ideologiile ne sunt implementate de cei ce ne conduc, nu de popor. Poporul este manipulat de o ideologie sau alta.
      Ca sa creezi o ideologie si s-o implementezi iti trebuie cunostinte din toate ramurile cunoasterii umane. Cand la romani abslventii de liceu nu reusesc nici 50% sa ia bacul, cum sa creeze acest popor ideologii ? Ideologiile ne sunt implementate de diverse forte oculte de ocupatie, cum ne-a fost implementat si bolsevismul.
      In acest moment suntem fara aparare. Speranta va putea apare cand absolventii de liceu vor lua bacul pe bune, 100%. Desi poate nici atunci pentru ca oculta va fi licentiata la Sorbona 100%, daca nu cumva este chiar in acest moment licentiata. Altfel cum sa se opuna romanul manipularii, la nivelul de cunostinte medii pe care le are acum ?
      Media noastra manipuleaza poporul cu televizorul si cu calculatorul nu cu invatatul ci cu votatul, O tara o ridici cu invatatul, nu cu votatul. Dar oculta care ne conduce n-are timp si nici loc sa ridice intelectual poporul romanesc.
      • Like 1
    • @ Cristescu P. Radu
      Bacul nu are cum să fie luat de toți absolvenții de liceu, de fapt problema a apărut odată cu desființarea profesionalelor și implicit a treptei a doua de liceu (la sfârșitul clasei a zecea) și astfel au ajuns să dea bacul și cei ce nu ar fi avut ce căuta acolo. Am exagerat cu ideologia, ai dreptate, elita noastră nu e capabilă de a dezvolta așa ceva dar totuși așa ceva există și vine tot din vest, se cheamă,, Progresism", un nou bolșevism, de fapt e neomarxism, marxismul a ajuns în Rusia cu trenul, un celebru tren blindat plătit de nemți . Ceilalți, psd-iștii, au doar ,, ideologia" de gașcă, la prăduială.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult