Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Uluiala partenerului italian al companiei noastre: „Nu pot înțelege ce e cu voi, românii, îmi scapă rațiunii! Muriţi cu sutele zilnic şi vă bateţi joc de oportunităţile economice pe care le aveţi”

Manager de uzină

Foto: Getty Images

Crizele nasc clivaje în orice societate. Ne simţim strâmtoraţi, atacaţi, angoasaţi: de ziua de mâine, de vorbele vecinului, de sănătate. Închistaţi, doar reacţionăm, de cele mai multe ori agresiv, ca un câine care ajunge sã muşte mâna celui care îi întinde o bucată de pâine fiindcă a primit până atunci mai multe lovituri decât mâncare.

Dar cine ne mai salveazã de crizele pe care le întreţinem singuri?

În ultimele zile am discutat cu clienţi înnebuniţi că nu pot onora comenzile fiindcă angajaţii lor se îmbolnăvesc şi nu mai pot funcţiona liniile de producţie. E vorba de companii serioase, care nu au ascuns sub preş cazurile de îmbolnăviri, au testat regulat angajaţii, le-au pus la dispoziţie măşti, dezinfectant, au acordat prime şi zile libere pentru vaccinare chiar înainte de a o fi făcut guvernul, unii chiar au organizat centre de vaccinare în fabrică, au adus profesionişti care să le explice beneficiile imunizãrii. Rezultatele au fost sub aşteptări, în niciuna din companiile de care vorbesc procentul de vaccinare neajungând la 50%.

Un manager chiar îmi spunea că se plimba el prin hală pentru a le cere oamenilor s-şi pună masca şi să respecte o minimă distanţă. De multe ori, deşi angajaţii îl ascultau, a observat dispreţul şi furia evidente în ochii lor. A avut în fabrică o familie – soţ şi soţie – care s-au îmbolnăvit de covid, au transmis şi copiilor: doamna îi mărturisise că s-ar fi vaccinat, însă „omul ei” îi interzisese vehement. Cu o zi în urmă, acesta s-a stins la numai 50 de ani, după cinci zile la ATI.

Un alt director îmi povestea că, în urmă cu câteva săptămâni, după ce managementul insistase ca oamenii să se vaccineze, a observat că fructele pe care le ofereau gratuit angajaţilor vinerea nu mai erau consumate. Până la urmă, a aflat că în fabrică se răspândise zvonul că găsiserã străinii o modalitate de a injecta fructele cu vaccin pentru a-i imuniza forţat pe ai noştri...

Să nu mai spun că, într-o conferinţă cu Consiliul de administraţie al unei multinaţionale, după ce au dorit câteva explicaţii tehnice, doi dintre membrii boardului s-au arătat îngrijoraţi de situaţia din România şi am discutat un sfert de ceas despre cauzele actualului dezastru sanitar. Şi nu, nu aveau probleme de producţie, activitatea lor aici nu era în vreun fel afectată de sutele de morţi şi miile de bolnavi din fiecare zi, dar, pur şi simplu nu puteau înţelege de ce nu ne vaccinăm. Cu politeţe englezeascã, au vrut să ştie dacă guvernul nu a organizat puncte de vaccinare sau dacă nu am primit de la Bruxelles destule doze: când le-am spus că noi considerăm vaccinul ca un instrument al ocultei mondiale sau al Antichristului, s-a lăsat liniştea.

Nu ştiu dacă e bine să mai vorbească cineva ceva pe teme sensibile pentru români. Am făcut-o fiindcă, cu puţin timp înainte de a scrie aceste rânduri, am avut o discuţie cu unul din partenerii străini ai companiei noastre, un italian din nordul lor bogat, umblat prin lume, pe care l-am auzit vorbind în multe rânduri la întâlniri internaţionale la modul cel mai frumos despre România. Toate discuţiile cu el le port în română, fiindcã vorbeşte perfect limba noastră. Astãzi, însă, mi-a mãrturisit trist că de când a apărut pandemia, nu mai înţelege ţara noastră. „Lucrând cu voi, am crezut că în ultimii douăzeci de ani România a progresat enorm, nu doar economic, ci şi în ceea ce priveşte mentalităţile, că, în multe privinţe, trebuie să luăm lecţii de la voi. Şi acum, când suntem toţi loviţi de boala asta, voi refuzaţi să folosiţi singurul argument care funcţionează. Nu trebuie să aveţi încredere în politicieni: vedeţi doar că noi sau francezii mai avem doar câteva persoane în terapie intensivă, că ne-am reluat viaţa aproape normal. În vreme ce voi muriţi cu sutele şi vă bateţi joc de oportunităţile economice pe care le aveţi. Este ceva ce eu nu mai pot înţelege, îmi scapă raţiunii”.

Aş fi putut să-i explic câteva ore de ce noi suntem altfel. Poate că nu suntem în stare să gândim ca o comunitate şi cei 1000 de ani în care statalitatea a lipsit pe aceste meleaguri şi-a pus amprenta asupra genelor noastre, fiind doar indivizi, poate familii, dar nimic mai mult. Poate că a trebuit să supravieţuim cu regimuri ostile şi dezumanizante, iar tot ceea ce ni se impune de către stat sau de vreo autoritate, fie şi medicală, considerăm că este împotriva intereselor noastre. Poate că suntem ca acel câine al nimănui agresat neîncetat care nu mai discerne între mâncare şi bătaie. Poate am renunţat la atâtea vise, că nici moartea nu ni se mai pare îngrozitoare. Sau poate ne e teamă să privim adevărul în faţă.

Nu ştiu cine ar putea sã ne explice de ce ne comportăm altfel decât Occidentul pe care (încă) îl admirăm. Ştiu doar că mie, astăzi, după două decenii, mi-a fost iarăşi ruşine pentru că am încercat cumva să răspund unei noi deziluzii.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mniezo ne dă, dar nu ne bagă în traistă... sau? https://www.biziday.ro/mobilizare-la-nivel-european-dupa-ajutorul-cerut-de-romania-italia-a-trimis-5-200-de-doze-de-anticorpi-monoclonali-iar-germania-trimite-aproape-13-mii-de-doze-pe-langa-cele-250-de-concentratoare-d/?fbclid=IwAR187PaFPDJulOmn0Yudc5bhfOk4DvYkvLiRTIRDCZ8QW8Z6tuWcOrBPtNA
    ... iar noi umblăm cu traista găurită https://republica.ro/jina-comuna-din-sibiu-cu-cei-mai-multi-nevaccinati-primar-zfoarte-multi-nu-cred-ca-exista-covid-au-fost
    • Like 3
  • Haideti sa va spun printr-un mic exemplu de ce sunteti asa ( ma rog suntem ) noi romanii : In Koreea istorica problema CORUPTIEI era rezolvata eradicata si pusa in problematica foarte drastic si asta cu aprox. 1000 de ani I.H. Etapele evolutive parcurgandu-se la timp si CRESCEND intr-un mod CORECT aspirand spre culminatii de prosperitate prin foarte multa MUNCA dar si cu MARI SACRIFICII repet 1000 de ani INAINTE DE CHRISTOS. Intrebare : in ce secol si in ce prezent traieste Romania si ce a haladuit atata vreme confruntandu-se cu probleme reale stringente similare si CICLICE veacurilor si pleiadelor trecute ?. domnilor ceva nu este in regula....si la "mansarda" poporului roman este PROBLEMA pentru ca prin deducere logica acest popor roman cu conducatori cu tot NU AU EVOLUAT ci au ARS ETAPE mascand prin coruptie acolo unde trebuia construit. O zi buna va doresc !
    • Like 4
  • E batalia vesnica a PNL de a imbranci pe scari pe oricine, ca sa iasa primii la taiat panglici; poza de azi cu pontonul scufundat face cat o mie de cuvinte. Trebuie sa fie ei care implementeaza pnrr, pndl, etc. Am senzatia ca Catu vrea electoratul lui AUR si de aia mimeaza smecherasul adolescent furios, dar nu prea ia iesit, pt ca G Simion si Sosoaca sunt prea neaosi. Ne afundam in minciuni si in bula noastra pana o sa avem prim ministru cocalar.
    • Like 4
    • @ Sebastian Popescu
      Mult prea simplă explicația, ca să nu zic superficială. Mai sapă la cauze, nu la efecte.
      Și vezi ce faci cu cratima aia care nu e. ;)
      • Like 2
  • Nu este nimic de mirare in atitudinea romanasului. Dupa ce o jumatate de secol si-a pus creierul la pastrare, fara sa il foloseasca, pentru ca pe vremea ailalta (pe care unii o vad, culmea, in culori pastel!!!) trebuia sa faci ce ti se spune, doamne fereste sa ai initiative, ca nu iti mergea bine, e greu acuma sa te mai folosesti de neuronii inchistati, ba chiar prostia se transmite si la generatiile mai tinere.....
    Pai nu e mai in pas cu tembelismul national sa gandim ca fructele pe care se ofera la locul de munca au fost injectate cu vaccin, decat sa gandim ca sunt doar fructe si atat? Nu e mai bine sa ne demonstram idiotenia, nu de alta, dar sa stie toata lumea care e nivelul IQ-ului mioritic?
    Personal, ma unge pe suflet moartea oricaruia dintre idiotii nevaccinati care a prins leapsa covidului. Moartea fiecaruia dintre acesti indivizi reprezinta o povara in minus pentru cei care mai au o farama de bun simt si ar dori sa traiasca intr-o tara mai normala, fara ca pentru asta sa paraseasca Romania.....Si nu, nu e vorba de neincredere in autoritati, asa cum mai zice cineva pe aici (pai, daca nu ai incredere in autoritati, de ce le alegi cand te duci la vot?), e vorba de pura prostie.
    • Like 5
  • Există un răspuns logic: cauza este neîncrederea românilor în guvernanți și administrație, ca urmare a diminuării rolului statului în economie, în educație, în funcționare democratică a legislațivului și justiției. Țara a devenit o junglă în care mișună nestingherite o serie de jivine care o sfâșie la lumina zilei.
    • Like 4
    • @ Marian Raduinea
      Asta nu e un motiv bun. Vaccinarea a fost recomandata la nivel mondial, nu doar in Romania de catre cei din administratia noastra. N-avem incredere in liderii nostri, ok, e de inteles, dar sunt prosti/corupti si aia din Germania? Sau Franta, sau State, sau din celelalte tari din Vest?
      • Like 7
    • @ Jonn Jonzz
      Șoșocalizarea României nu a început de ieri. „Țara te vrea prost” era un cîntec la modă în anii 90 de la Sarmalele Reci. Era clar de atunci (pt prea puțini dintre noi, din păcate) unde vom ajunge în stilul și ritmul ăsta. În rest, conspirații gen fabrica de troli a Moscovei or fi adevărate, dar adaugă prea puțin la spectacol. Mai expert ca românii la dat cu tesla în oo nu e nici un neam pe pămîntul ăsta!
      • Like 4
    • @ Marian Raduinea
      Delia MC Delia MC check icon
      Are cumva logică: "urmare a diminuării rolului statului în economie, în educație, în funcționare democratică a legislațivului și justiției". Păi astea sunt însușiri liberale: statul trebuie să creeze condiții pentru manifestarea liberă și democratică nu să te ia de aici și să te pună dincolo. Asta înseamnă că omul vrea un stat care să-l ducă de mână iar libertatea nu-i place. Înseamnă că în sinea lui omul tânjește după statul-tătuc, altfel se simte al nimănui. Mental românul n-a ieșit din comunism.
      Știința și EVIDENȚA că în alte părți datorită unei rate înalte de vaccinare oamenii o duc bine n-au nici un cuvânt de spus? Aici e EXCLUSIV lipsa obișnuinței de a gândi logic ce se poate ușor suprapune cu lipsa educației. Mai pe șleau cu prostia dobândită și credulitatea.
      • Like 1
  • M-a impresionat pana la lacrimi articolul. Sunt foarte dezamagiti patronii straini de atitudinea romanilor ... Dar nu sunt dezamagiti de faptul ca lucram pe 3 lei, aici in tara cat si in tarile lor. Ei ne vor si ne-au vrut binele.. De aceea ne-au distrus agricultura , ne-au taiat padurile, ne-au ajutat sa inchidem fabricile si uzinele, ne vand la preturi exorbitante gaz, energie, haine, etc..... Nu mai pot dormi de grija noastra....... Hai sa aveti o zi frumoasa!
    • Like 2
    • @ Alexandra Anghel
      Dar de politicienii romani, care ne-au vandut "dezamagitilor patroni straini" pe mita in buzunarele proprii, poti dormi?
      • Like 4
    • @ Alexandra Anghel
      Simion, tu ești?
      • Like 2
    • @ Alexandra Anghel
      Delia MC Delia MC check icon
      Unde dai și unde crapă!
      Salariile sunt în fiecare țară în funcție de prețuri și încă alți factori. Italia poate da salarii mai mari, România deocamdată nu. Depinde de profit ( la privat), de salariile naționale și de lăcomia patronului.
      Totuși articolul era despre altceva și anume despre cât de buni specialiști suntem la tăiatul crengii de sub picioare, la cum am refuzat noi vaccinul și astfel ne afundăm în criză sanitară și economică în comparație cu italienii care au luat cu amândouă mâinile posibilitatea de a avea o viață normală. Și o au.
      Nu străinii ne-au luat unele altele ci noi singuri am dat. Iar prețul energiei... mai informați-vă. Gazul îl luăm scump fiindcă luăm numai ce nu putem noi asigura prin producția internă, o cantitate VARIABILĂ și NU prin contract ferm ca alte țări. Iar benzina e peste tot scumpă. Restul e din cauza liberalizării intempestive plus alte cauze dependente și alea tot de noi. Ce vedeți dvs la A3 sunt greșeli, povești doar în parte adevărate, numai bune de manipulat un electorat naiv .
      Mda, poate vor italienii să ne cucerească... :)))
      • Like 4
    • @ Alexandra Anghel
      Mai puneti acolo ca au facut in Romania groapa de gunoi a lumii.
      • Like 0
  • E vorba de aceeași ignoranță ca titlul acestei postări: cu un ț care există în limba română, altul care nu există. Momentan nu ne este rușine că nu am rezolvat problema diacriticelor: lui apple i-a fost când a corectat Microsoft, acum 20 de ani.

    De ce să îți pui problema vaccinării, dacă merge și altfel? În fond, poate nu observă nimeni virgula.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult