Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un antreprenor din Republica Moldova a deschis la București „Stația RomBeer”, un Peco de bere artizanală românească, cu prețuri între 10 și 27 de lei litrul. GENERAȚIA B

RomBeer

La parterul unui bloc de pe Șoseaua Pantelimon, la nr. 111, un antreprenor originar din Republica Moldova și-a deschis acum șase luni un magazin inedit: „Stația RomBeer”. Aici din aproape 30 de robineți curge bere artizanală pe care o poți lua la PET de jumătate de litru, un litru, sau doi litri. Sau îți poți „face plinul” pentru un sfârșit de săptămână cu prietenii.

„Am făcut o paralelă cu stațiile Peco, unde mergi să alimentezi de 50, 100 de lei sau îți faci plinul. Exact așa e și la noi, doar că pe post de combustibil e berea. Lucrăm doar cu bere artizanală”, spune Igor Leșan, fondatorul brandului „Stația RomBeer”.

În stație se vinde bere artizanală românească, nepasteurizată, iar cea mai multă este  și nefiltrată. Nu conține conservanți, de aceea unitatea are cameră frigorifică unde temperatura este controlată. La vânzare sunt și patru sortimente de bere artizanală din Germania și trei sortimente din Cehia.

După ce a terminat studiile la Universitatea Babeș-Bolyai, a lucrat în Cluj timp de 10 ani la câteva firme, iar în 2010 s-a mutat în București. A intrat în antreprenoriat și a avut în Carrefour standuri cu vinuri moldovenești. A fost prima afacere „cu greșeli”.

Din septembrie 2017 a început un nou business și a deschis mai întâi două unități de vânzare a berii artizanale în care a investit 40.000 de euro.

„Vreau să dovedesc nu că genul acesta de business prinde la public, ci că de genul asta de afacere e nevoie în România, pentru că magazinele acestea vor resuscita industria berii artizanale românești”, spune Igor Leșan, care și-a propus ca până la sfârșitul anului să mai deschidă încă două „stații” de bere - în Berceni și în nordul Capitalei. Planul de bătaie pe 36 de luni cuprinde 50 de unități în tot Bucureștiul.

În România sunt 17 fabrici de bere artizanală, cu capacități între 30 și 120 de tone de bere pe lună.

În Republica Moldova, o țară cu o populație de două milioane de oameni și o pensie medie de 250 de lei românești, sunt peste 20 de producători de bere artizanală, face o comparație tânărul întreprinzător.

(clic pe imagine pentru a o mări)

„Din câte știu eu, cel puțin încă 10 fabrici artizanale se vor mai deschide anul acesta în România”, adaugă Igor Leșan.

Majoritatea fabricilor de bere artizanală lucrează cu materie primă din import. În România a rămas un singur producător de hamei care e destul de mic și nu face față cererii. A rămas o singură fabrică de orz, la Buzău. Berarii artizanali își aduc orz din Germania, Cehia, Polonia.

„De aceea e prețul mai ridicat, pentru că nu au materie primă aici. Dar ceea ce fac este bere. Cam asta se numește bere”, crede antreprenorul și vede berea artizanală drept un produs de nișă. „Nu toată lumea își permite să-și ia frecvent bere artizanală. În Republica Moldova în fiecare supermaket gen Mega Image există un stand unde poți să te duci să iei bere la PET”.

De la 10 lei până la 27 de lei litrul de bere artizanală

Cea mai ieftină bere vândută de „Stația RomBeer” este Cazino, produsă la Constanța. Costă 10 lei litrul. Bere artizanală nefiltrată, nepasteurizată, fără conservanți.

Cea mai scumpă bere de la „stație” este cea fabricată de Ground Zero, firmă fondată de doi frați din București, Răzvan și Alin Matache. „Grand Zero Imperial Fuck” costă la RomBeer 27 de lei litrul.

În rest, prețul mediu pentru berea comercializată de Igor Leșan e undeva la 15 lei litrul.

„Recomandăm ca berea de la noi să fie consumată în cel mult trei zile”

În România PET-ul „nu e văzut bine”, în general, recunoaște antreprenorul originar de peste Prut. „La magazin la noi PET-ul se folosește doar pentru transportul de la unitate până acasă sau unde se consumă”.

„PET-ul se umple cu dioxid de carbon alimentar. Îmbutelierea se face în absența oxigenului, lucru care garantează prospețimea berii. Noi recomandăm ca berea să fie consumată în cel mult trei zile. Ținută la rece nu se strică, dar își schimbă gustul dacă e păstrată mai mult timp”.

Ar putea îmbutelia și la sticlă, dar în România nu există producători de sticlă de genul acesta, fiecare producător mare de bere are fabrica proprie de ambalaje de sticlă.

„Eu am apelat și la Stirom, ei nu fac așa ceva, dacă eu le duc matrița mi-au spus că ei pot să producă genul acesta de sticle, altfel nu. Asta înseamnă că sticla trebuie adusă din Germania, unde doar o sticlă costă 3 euro. Și e nereturnabilă. Adică la prețul berii se mai adaugă încă 3 euro, ambalajul”, spune Leșan.

Pe lângă stația din Pantelimon, Igor Leșan mai are două unități – una pe Bulevardul Lacul Tei nr. 75 și alta în interiorul ansamblului rezidențial Militari Residence.

Piața berii în România este estimată la 2,4 miliarde de euro, iar berea artizanală reprezintă circa 0,01 la sută. Consumul anual de bere pe cap de locuitor în România este de circa 80 de litri.

Articolul face parte din seria Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alex check icon
  Si totusi ar putea sa foloseasca sticle din sticla. Returnabile bineinteles. Nu se mai fac atatea deseuri, nu e chiar asa mare durerea de cap sa te duci cu sticlele dupa tine sa iei bere. Plus ca e penibil sa pui bere de 30 de lei litrul in sticla de plastic.
  • Like 0
 • check icon
  Bravo frate! Se vede din fotografie că ești un om sincer și inteligent. Cum ar zice unii dintr-un domeniu apropiat, ”Keep walking!”
  • Like 0
 • Exista ceva de genul si in Cluj, cartierul Zorilor, asezat strategic vizavi de caminele studentesti. Dar cred ca e prea scumpa pentru buzunarele studentilor.
  In rest, halbere si abdomene dupa, ca sa nu creasca burtica
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult