Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un antreprenor român îți găsește publicațiile din ziua, luna sau anul în care ai venit pe lume. Povestea „Cadourilor de hârtie veche”

Ești născut pe 1 septembrie? Cum ar fi să primești un ziar de acum o sută de ani și să afli ce se întâmpla atunci pe 1 septembrie? Sau să dăruiești revista Luminița sau Șoimii Patriei unui puști care nu știe cum e comunismul? Coperta unui vinil cu autograful lui Jean Constantin sau o agendă manuscris din 1924 pot fi tot atâtea cadouri reușite. Nu vorbim de copii xerox. Ci de originale. În România există o afacere numită „Cadouri de hârtie veche”. E afacerea unui bucureștean. Emanoil Constantin. Investiția este de 150.000 de euro. Banii câștigați și economisiți în ani de muncă. Și totul a pornit din pasiune.

Cadouri de hartie veche

Emanoil Constantin spune că oferta sa este adresată celor care vor să dăruiască sau să și dăruiască. Când spune hârtie veche, se referă la ziare, reviste, manuscrise - toate vechi. 

„Poți dărui oricui îți este drag un ziar sau o revista chiar din ziua/luna sau anul nașterii lui sau ei. Așa, tu, cel care primești acest cadou, poți să vezi ce alte lucruri minunate au fost consemnate în ziua în care ai apărut pe lume. Ne întoarcem în trecut, în trecutul tău, și poți avea o amintire, un ziar scris în ziua sau luna în care tu te-ai născut. Și pentru ca toate au un preț, cadourile de hârtie veche încep de la 35 de lei și ajung până la 100 de lei”, explică Emanoil Constantin.

Cum s-ar descrie Emanoil Constantin ca antreprenor?

Eu sunt un mare iubitor de hârtie veche si tot ce am realizat pana acum am făcut din pasiune, este o afacere născută din pasiune. Lucrez de 17 ani în televiziune, sunt operator la Kanal D, mă ocup cu filmări și am si o pagină unde postez evenimentele pe care le filmez.

Ce vârstă aveați la momentul Revoluției și ce amintiri aveți din comunism?

La Revoluție aveam 7 ani si 6 luni, sunt născut în iunie 1982, am amintiri foarte multe din timpul Revoluției. Gloanțele le țin minte, când se trăgea la întâmplare pe străzi și stăteam pe burtă în casă și dormeam pe jos. Disperarea, frica pe care o aveau părinții mei la începutul Revoluției si bucuria dupa ce a plecat familia Ceaușescu.

Cum a venit ideea afacerii?

Mi-am dorit să am în colecția mea toate publicațiile care au apărut în ziua în care m-am născut. Apoi am vrut să am toate publicațiile lunare din luna în care m-am născut și mai târziu am zis că sigur mai sunt oameni care își doresc să citească ziarul sau revista din perioada în care s-au născut. Și uite așa s-a născut afacerea Cadouri de hârtieveche.

Care a fost suma investită?

Investiția pe care am făcut-o este undeva pe la 150.000 de euro, nu s-a amortizat suma investită încă. Eu muncesc și cumpăr de 15 ani și afacerea o am de doar 2 ani. Când am început a fost mai timid. De 7-8 luni am muncit mai mult la promovare și a început sa meargă foarte bine. Nu am studiat piața, pur si simplu mi-a venit ideea, am făcut o pagină și gata. În România sunt singurul, iar în străinătate există ceva asemănător în Anglia, parcă.

Care a fost cea mai mare sumă platită pentru a intra în posesia unui ziar, revistă ?

Pe un ziar am plătit cel mai mult 100 euro, ziarul care a apărut după ce a abdicat Regele Mihai la 1 ianuarie 1948. Și am mai plătit 400 lei pe un ziar din timpul Războiului de Independență de la 1877, ziarul "Resboiul". În rest am investit și mai mult dar... în timbre, acolo am plătit cel mai mulți bani. Am ajuns și la 5-6 mii de euro pe o colecție.

La finalul lunii, în această afacere aduceți bani de acasă, cum se spune sau putem vorbi de un mic profit? Ce vor clienții?

Cea mai bună lună a fost cu 2000 euro profit. Clienții vor, de obicei, publicații din ziua și din luna în care s-au născut, ei sau cei dragi. Au existat și cereri pe care nu le-am putut onora. Nu pot avea absolut toate publicațiile, nu am cum, dar pe cele mai multe le onorez.

De ce face Emanoil Constantin asta?

Ce mă bucură cel mai mult este bucuria clienților și feedback-urile pe care le primesc după: Extraordinar, felicitări pentru idee, extraordinară idee, am făcut furori la petrecere cu publicațiile de la dumneavoastră, am avut o petrecere de Revelion diferită, toți am citit ziarele de la dumneavoastră și ne-am distrat foarte tare. Și pot continua cu exemplele.

Există și câteva obiecte din colecție la care nu ar renunța. Timbrele românești. Aproape toată colecția. Nu s-ar despărți de colecția de cărți poștale cu imagini din România interbelică. Iar la numărul de ziar cu abdicarea Regelui Mihai nu ar renunța în ruptul capului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult