Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un calcul pe șervețel, o cafea fierbinte și 35 de trilioane de motive să ne ținem respirația

Wall Street - Foto: Peter Morgan / AP / Profimedia

Foto Profimedia

De ce i-a speriat pe cei din jurul lui Trump piața de obligațiuni? Ce s-ar întâmpla dacă investitorii ar înceta să cumpere obligațiuni de stat americane? Un calcul pe șervețel făcut cu ajutorul lui Claude AI (această fantastică tehnologie americană pe care și Trump o are pe telefon).

SUA are în prezent o datorie publică de aproximativ 35 trilioane de dolari. Din aceasta, refinanțează aproximativ 11 trilioane de dolari în fiecare an fiindcă e pe termen scurt. În plus emite 1-2 trilioane de dolari datorie nouă pentru a acoperi deficitele curente.

Dacă ratele dobânzilor ar crește brusc la 7-8% (în prezent ~3-4%) pentru că investitorii globali și-ar pierde încrederea în SUA:

• Anul 1: Costuri suplimentare cu dobânzile de peste 500 miliarde de dolari

• Anul 5: Plățile anuale ale dobânzilor pentru toată datoria americană ar ajunge la 2,4-2,8 trilioane de dolari

Să punem în perspectivă ce reprezintă:

- Mai mult decât întregul buget de apărare (aproximativ 850-900 miliarde de dolari)

- Aproape de nivelul plăților totale pentru Social Security (aproximativ 1,3-1,4 trilioane de dolari)

- Aproximativ jumătate din toate veniturile fiscale federale (aproximativ 4,8-5 trilioane de dolari)

Efectele în lanț ar fi catastrofale:

1. Reduceri masive de cheltuieli sau creșteri de taxe forțate. Poate Musk să eficientizeze până nu mai rămâne un angajat federal și tot nu o rezolvă pe asta.

2. Panică pe piețele globale când activul "aproape fără risc" al lumii se prăbușește

3. Fonduri de pensii decimate

4. Criză a dolarului care poate afecta toate sistemele financiare

Obligațiunile de stat americane sunt fundamentul sistemului financiar mondial - folosite ca rezervă de valoare, garanție pentru împrumuturi și reper pentru prețurile activelor la nivel global. Un colaps al pieței de obligațiuni americane ar declanșa scăderi masive ale burselor mondiale, îngheț al piețelor de credit interbancare (ca în 2008), criză de lichiditate pentru instituțiile financiare din întreaga lume, prăbușirea valorii dolarului și destabilizarea comerțului internațional dincolo de tarife vamale și probabil o recesiune globală severă.

Asta nu este doar o problemă americană - întreaga arhitectură financiară globală este construită pe stabilitatea obligațiunilor de stat americane.

Financial Times a titrat foarte bine. Trump nu a obținut nimic, a clipit în fața unui posibil efect catastrofal. Uniunea Europeană a fost un actor foarte responsabil, a răspuns temperat și avem mare noroc că facem parte din ea. Sper ca America, o țară la care admir atât de multe, să găsească o cale de a controla impulsurile autodistructive ale acestei și oricărei administrații viitoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Când te gândești că toată povesta a început de la moda voke-boke sau alte certuri de grădiniță - grupa mică - și am ajuns să discutăm despre chestiuni grave: scumpiri de neimaginat, cerințe teritoriale și chiar un potențial război mondial. Oamenii se trezesc din păcăleală și încep să-și dea seama ce au votat. Să nu fie prea târziu...
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult
sound-bars icon