
Foto Profimedia
De ce i-a speriat pe cei din jurul lui Trump piața de obligațiuni? Ce s-ar întâmpla dacă investitorii ar înceta să cumpere obligațiuni de stat americane? Un calcul pe șervețel făcut cu ajutorul lui Claude AI (această fantastică tehnologie americană pe care și Trump o are pe telefon).
SUA are în prezent o datorie publică de aproximativ 35 trilioane de dolari. Din aceasta, refinanțează aproximativ 11 trilioane de dolari în fiecare an fiindcă e pe termen scurt. În plus emite 1-2 trilioane de dolari datorie nouă pentru a acoperi deficitele curente.
Dacă ratele dobânzilor ar crește brusc la 7-8% (în prezent ~3-4%) pentru că investitorii globali și-ar pierde încrederea în SUA:
• Anul 1: Costuri suplimentare cu dobânzile de peste 500 miliarde de dolari
• Anul 5: Plățile anuale ale dobânzilor pentru toată datoria americană ar ajunge la 2,4-2,8 trilioane de dolari
Să punem în perspectivă ce reprezintă:
- Mai mult decât întregul buget de apărare (aproximativ 850-900 miliarde de dolari)
- Aproape de nivelul plăților totale pentru Social Security (aproximativ 1,3-1,4 trilioane de dolari)
- Aproximativ jumătate din toate veniturile fiscale federale (aproximativ 4,8-5 trilioane de dolari)
Efectele în lanț ar fi catastrofale:
1. Reduceri masive de cheltuieli sau creșteri de taxe forțate. Poate Musk să eficientizeze până nu mai rămâne un angajat federal și tot nu o rezolvă pe asta.
2. Panică pe piețele globale când activul "aproape fără risc" al lumii se prăbușește
3. Fonduri de pensii decimate
4. Criză a dolarului care poate afecta toate sistemele financiare
Obligațiunile de stat americane sunt fundamentul sistemului financiar mondial - folosite ca rezervă de valoare, garanție pentru împrumuturi și reper pentru prețurile activelor la nivel global. Un colaps al pieței de obligațiuni americane ar declanșa scăderi masive ale burselor mondiale, îngheț al piețelor de credit interbancare (ca în 2008), criză de lichiditate pentru instituțiile financiare din întreaga lume, prăbușirea valorii dolarului și destabilizarea comerțului internațional dincolo de tarife vamale și probabil o recesiune globală severă.
Asta nu este doar o problemă americană - întreaga arhitectură financiară globală este construită pe stabilitatea obligațiunilor de stat americane.
Financial Times a titrat foarte bine. Trump nu a obținut nimic, a clipit în fața unui posibil efect catastrofal. Uniunea Europeană a fost un actor foarte responsabil, a răspuns temperat și avem mare noroc că facem parte din ea. Sper ca America, o țară la care admir atât de multe, să găsească o cale de a controla impulsurile autodistructive ale acestei și oricărei administrații viitoare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.