Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Un client căruia i-am câștigat un proces mi-a mărturisit că am fost, totuși, a doua lui opțiune: „Doar că doamna avocat Șoșoacă era ocupată”. Despre avocatură și mondenitate

Diana Sosoaca in Parlament

Foto: Inquam Photos

Am auzit de atâtea ori întrebarea pusă de clienți „Am nevoie de un avocat?”, încât nu vreau să mai dau o explicație pe acest subiect. Desigur că întotdeauna un client are nevoie de un avocat. Întotdeauna.

Și nu doar clientul. Are nevoie de avocat și magistratul, și sistemul și, până la urmă, statul de drept - poate e o glumă deplasată, dar, dacă ar fi avut un avocat pe bune, cred că Ceaușescu scăpa neîmpușcat.

O a doua întrebare pe care am auzit-o: „Rentează să îmi iau un avocat?” Întrebarea nu are răspuns propriu-zis; până la urma ce „rentează” în viață să-ți iei o mașină, să mergi în concedii, să îmbătrânești? Termenii de „rentabilitate” și „apărare” nu pot sta în același context. 

Dincolo de necesitatea lui, faptul de avea un avocat a devenit astăzi o chestiune cool.

În urmă cu 25 de ani, când am intrat în meserie, oamenii veneau la oraș că să-și „prindă” un avocat. Veneau la Barou, se uitau pe tabloul mare de la parter și își alegeau unul – n-am înțeles niciodată criteriul după care își „prindeau” avocatul. Probabil, din ce spuneau vecinii, din discuțiiile din tramvai și cu o singură condiție – să fie „bun de gură”.

Astăzi cred că e mai simplu – cine mai discută cu vecinii, cine mai merge cu tramvaiul și cine mai audiază în sală ca să-și dea seama dacă ești „bun de gură”?! Alegerea avocatului a devenit o chestiune destul de arbitrară, dictată de marketing, de google și de inspirația de moment. Îți alegi avocatul după cum îți alegi parola de Facebook sau sacoul de vacanță. Inspirațional.

Dincolo de acest amănunt, totuși, angajarea unui avocat a devenit un fapt cool. Atunci când dai cuiva telefonul și-i spui cu disimulată aroganță „discută cu avocatul meu” e, fară îndoială, cool. După cum, atunci când ești într-un birou de avocat și suna cineva, nu-i dai „respins” la telefon, ci îl repezi preocupat – „Sunt la avocat, ce n-ai înțeles?!” 

M-am întâlnit astăzi cu un cunoscut care mi-a spus că și-a luat avocat pe Cutărescu, avocatul lui Becali din procesul cu Steaua. Era ca și cum ar fi spus că și-a schimbat mașina sau că a fost la Disneyland sau în Bali. De fapt mi-a și spus, în același registru, că și-a schimbat mașina, că a fost la Disneyland și urmează să plece în Bali. Chestiuni d-astea, cool.

Iar în urmă cu ceva timp, un client, după ce m-a felicitat pentru alegerea făcută prin faptul că îi câștigasem procesul, mi-a mărturisit că fusesem totuși a doua opțiune – „Doar că doamna avocat Șoșoacă era ocupată”. Era mult mai cool să o fi avut pe dânsa, dar na, nu a fost rău nici așa.

Faptul în sine mi-a confirmat o bănuială mai veche: alegerea avocatului ține de elemente mondene - îl alegi pe cel mai cunoscut din urbe. Are mai puțină importanță că specializarea lui e penal și tu ai un divorț, sau că e priceput la funciare și tu ai probleme fiscale. Dacă l-ai nimerit pe specializarea lui e supercool. Dacă nu, asta e, rămâne doar cool.

E adevărat că, nu mai puțin, de cealaltă parte a barei, e cool să și fii avocat. Chiar dacă nu ai foarte multă activitate, nu e foarte multe de lucru, dacă ești avocat, dă bine oriunde.

Plecată din necesitate și ajunsă în mondenitate, avocatura se caută și este căutată după criterii cool. Și asta în sine este, să o recunoaștem, foarte cool. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • salut,
    Din pacate ma gasesc in sistuatia de a avea nevoie de un avocat.
    Nu am gasit un site specializat care sa ajute la selectarea unuia.
    Sunt foarte interesat sa flu dupa ce criterii pot sa imi aleg un avocat.
    Unde gasec informatii despre avocati , si ce fac avocatii ca sa ajute clientii sa faca o alegere informata.
    Multumesc .
    • Like 2
    • @ Ghergut Gore
      Nume check icon
      De acord. Cum găsești un avocat și cum sa selectezi în afara de întrebarea clasica pe care o pui tuturor cunoscuților: Cunoști un avocat bun?
      • Like 2
    • @ Nume
      Majoritatea exploateaza naivitatea si nepriceperea clientilor Au o psihologie a lor speciala ,
      --Mai inatai te studiaza ,sa vada ,ce fel de pers ,esti ? Daca nu cumva ,etc etc
      --Apoi intra in miezul problemeii si la urma iti transmite ,incurajarile ,specifice meserieii ,,
      -- O ,,da da ,vom castiga desigur ,,
      -- Ca , apoi dupa ultima infatisare ,,sa-si ceara scuze, ca ,
      -- Am facut tot ce a fost de facut ,dar ,,judecatorii astia ,,etc,,
      --Cam asa ,am pierdut procesul cu Casa de Pensii ,ptr a sustine si dovedi ,,grupa i de munca ,de la Copsa -Mica,, Am platit ca un erou ,, aprox, 800 de lei ,,etc, Am prezentat adeverinte cu sporuri , de toxicitate ,indeminzatii de santier, regim de 12 ore, spor de permanetizare ,, etc ,,in 2 adeverinte era trecut temei legal ,,iar in alte 2 adev, nu era trecut si nu au fost luate in calcul ..
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult