Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un client căruia i-am câștigat un proces mi-a mărturisit că am fost, totuși, a doua lui opțiune: „Doar că doamna avocat Șoșoacă era ocupată”. Despre avocatură și mondenitate

Diana Sosoaca in Parlament

Foto: Inquam Photos

Am auzit de atâtea ori întrebarea pusă de clienți „Am nevoie de un avocat?”, încât nu vreau să mai dau o explicație pe acest subiect. Desigur că întotdeauna un client are nevoie de un avocat. Întotdeauna.

Și nu doar clientul. Are nevoie de avocat și magistratul, și sistemul și, până la urmă, statul de drept - poate e o glumă deplasată, dar, dacă ar fi avut un avocat pe bune, cred că Ceaușescu scăpa neîmpușcat.

O a doua întrebare pe care am auzit-o: „Rentează să îmi iau un avocat?” Întrebarea nu are răspuns propriu-zis; până la urma ce „rentează” în viață să-ți iei o mașină, să mergi în concedii, să îmbătrânești? Termenii de „rentabilitate” și „apărare” nu pot sta în același context. 

Dincolo de necesitatea lui, faptul de avea un avocat a devenit astăzi o chestiune cool.

În urmă cu 25 de ani, când am intrat în meserie, oamenii veneau la oraș că să-și „prindă” un avocat. Veneau la Barou, se uitau pe tabloul mare de la parter și își alegeau unul – n-am înțeles niciodată criteriul după care își „prindeau” avocatul. Probabil, din ce spuneau vecinii, din discuțiiile din tramvai și cu o singură condiție – să fie „bun de gură”.

Astăzi cred că e mai simplu – cine mai discută cu vecinii, cine mai merge cu tramvaiul și cine mai audiază în sală ca să-și dea seama dacă ești „bun de gură”?! Alegerea avocatului a devenit o chestiune destul de arbitrară, dictată de marketing, de google și de inspirația de moment. Îți alegi avocatul după cum îți alegi parola de Facebook sau sacoul de vacanță. Inspirațional.

Dincolo de acest amănunt, totuși, angajarea unui avocat a devenit un fapt cool. Atunci când dai cuiva telefonul și-i spui cu disimulată aroganță „discută cu avocatul meu” e, fară îndoială, cool. După cum, atunci când ești într-un birou de avocat și suna cineva, nu-i dai „respins” la telefon, ci îl repezi preocupat – „Sunt la avocat, ce n-ai înțeles?!” 

M-am întâlnit astăzi cu un cunoscut care mi-a spus că și-a luat avocat pe Cutărescu, avocatul lui Becali din procesul cu Steaua. Era ca și cum ar fi spus că și-a schimbat mașina sau că a fost la Disneyland sau în Bali. De fapt mi-a și spus, în același registru, că și-a schimbat mașina, că a fost la Disneyland și urmează să plece în Bali. Chestiuni d-astea, cool.

Iar în urmă cu ceva timp, un client, după ce m-a felicitat pentru alegerea făcută prin faptul că îi câștigasem procesul, mi-a mărturisit că fusesem totuși a doua opțiune – „Doar că doamna avocat Șoșoacă era ocupată”. Era mult mai cool să o fi avut pe dânsa, dar na, nu a fost rău nici așa.

Faptul în sine mi-a confirmat o bănuială mai veche: alegerea avocatului ține de elemente mondene - îl alegi pe cel mai cunoscut din urbe. Are mai puțină importanță că specializarea lui e penal și tu ai un divorț, sau că e priceput la funciare și tu ai probleme fiscale. Dacă l-ai nimerit pe specializarea lui e supercool. Dacă nu, asta e, rămâne doar cool.

E adevărat că, nu mai puțin, de cealaltă parte a barei, e cool să și fii avocat. Chiar dacă nu ai foarte multă activitate, nu e foarte multe de lucru, dacă ești avocat, dă bine oriunde.

Plecată din necesitate și ajunsă în mondenitate, avocatura se caută și este căutată după criterii cool. Și asta în sine este, să o recunoaștem, foarte cool. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • salut,
  Din pacate ma gasesc in sistuatia de a avea nevoie de un avocat.
  Nu am gasit un site specializat care sa ajute la selectarea unuia.
  Sunt foarte interesat sa flu dupa ce criterii pot sa imi aleg un avocat.
  Unde gasec informatii despre avocati , si ce fac avocatii ca sa ajute clientii sa faca o alegere informata.
  Multumesc .
  • Like 2
  • @ Ghergut Gore
   Nume check icon
   De acord. Cum găsești un avocat și cum sa selectezi în afara de întrebarea clasica pe care o pui tuturor cunoscuților: Cunoști un avocat bun?
   • Like 2
  • @ Nume
   Dan check icon
   Majoritatea exploateaza naivitatea si nepriceperea clientilor Au o psihologie a lor speciala ,
   --Mai inatai te studiaza ,sa vada ,ce fel de pers ,esti ? Daca nu cumva ,etc etc
   --Apoi intra in miezul problemeii si la urma iti transmite ,incurajarile ,specifice meserieii ,,
   -- O ,,da da ,vom castiga desigur ,,
   -- Ca , apoi dupa ultima infatisare ,,sa-si ceara scuze, ca ,
   -- Am facut tot ce a fost de facut ,dar ,,judecatorii astia ,,etc,,
   --Cam asa ,am pierdut procesul cu Casa de Pensii ,ptr a sustine si dovedi ,,grupa i de munca ,de la Copsa -Mica,, Am platit ca un erou ,, aprox, 800 de lei ,,etc, Am prezentat adeverinte cu sporuri , de toxicitate ,indeminzatii de santier, regim de 12 ore, spor de permanetizare ,, etc ,,in 2 adeverinte era trecut temei legal ,,iar in alte 2 adev, nu era trecut si nu au fost luate in calcul ..
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult