Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Un detaliu siderant despre Gheorghe Dincă

Gheorghe Dincă

Foto: Inquam Photos

Presa spune că Gheorghe Dincă a fost internat de 8 ori la psihiatrie și de tot atâtea ori eliberat. Gheorghe Dincă a fost internat de 8 ori la psihiatrie și de tot atâtea ori eliberat! Gheorghe Dincă a fost internat de 8!!! ori la psihiatrie și de tot atâtea ori eliberat!!!

Nu, ce vedeți mai sus nu este o greșeală de tipar, ci o repetiție intenționată. Deci de 8 ori unul sau mai mulți medici psihiatri (deci medici, oameni școliți, cu carte, cu experiență), care ar fi trebuit să își dea seama cât este de periculos acest individ, au decis ca el poate umbla liber pe străzi. Fără nicio monitorizare, fără nicio supraveghere. Liber ca pasărea cerului. Și știți ce e și mai siderant? Că nici măcar nu ne miră.

În urmă cu doi ani, tot în urma unei tragedii care a șocat întreaga țară - crima de la metrou, scriam aici despre situația bolnavilor psihic din România. Practic ei sunt ca și inexistenți pentru sistem, la fel ca și pentru populație.

12 ani am lucrat la știri. Cel puțin o dată pe an (și asta doar în București), un bolnav psihic era autorul vreunei atrocități: își omora mama, dădea foc la casă ori agresa vreun copil din vecini. Credeți că a venit vreodată vorba despre vreo procedură sau vreo îndatorire a cuiva care să nu-și fi făcut treaba? Desigur că nu, pentru că pur și simplu așa ceva nu există. În schimb, de tot atâtea ori am văzut umeri ridicați: nu avem ce să facem. Poliția nu-i poate păzi încontinuu pe toți, statul nu are bani să-i țină pe toți închiși și, în plus, ar fi împotriva drepturilor omului.

Se îngrozesc toți politicienii de la toate partidele de atrocitățile comise de bolnavii psihic. Dar nu a deschis o dată măcar unul discuția despre situația lor, nu a propus nimeni nicio politică socială, nu avem soluții medicale specializate (suficienți psihiatri suficient de bine pregătiți și plătiți).

Dar stați așa, mă scuzați, era să uit - a venit doamna prim-ministru cu soluția salvatoare: să mărească pedepsele alea pe care tocmai le-a micșorat. Că știe ea că bolnavii psihic se tem de pedepse. Iar vocile din capul schizofrenicilor or să le spună acestora din urmă: „nu ucide că te închid ăștia într-o cameră cu igrasie și îți dă statul român câteva zeci de mii de euro despăgubiri."

Cine a sfătuit-o pe doamna Dăncilă să cerșească simpatia poporului cu astfel de aberații trebuia să îi spună că, de fapt, nu neapărat timpul petrecut în spatele gratiilor contează cel mai mult, cât mai ales ce se întâmplă acolo. Dacă omul ăla primește tratament de specialitate și consiliere; dacă este ferit de abuzurile celorlalți deținuți, care îi pot agrava afecțiunea și să ne trezim că de fapt iese din închisoare mai rău și mai periculos decât a intrat; dacă și în ce măsură este monitorizat și tratat și după eliberare. Și tot așa.

Suntem o țară nebună! Numai niște nebuni pot accepta ca după Colectiv să mai fim conduși de aceiași criminali inconștienți, îmbătați de putere, pentru care poporul nu este nimic altceva decât un furnizor de taxe și voturi. Numai niște nebuni însetați de sânge și durerea semenilor pot face audiență unor televiziuni care transmit în direct detalii macabre ale unor crime odioase înainte ca apropiații victimelor să le fi aflat;. Suntem un popor de capete bolnave, conduse de o șleahtă de paranoici care văd numai state paralele și teorii ale conspirației. Și suntem informați de o presă nebună care filmează în direct durerea inimaginabilă a unei mame care află de la reporteri că puiul ei a îndurat cele mai mari atrocități, cele mai oribile chinuri.

Suntem o țară atât de nebună, încât nu ne pasă că avem străzile pline de nebuni. Ne urmăresc copiii prin parcuri ori de după gardurile școlilor și grădinițelor, iar noi ne uităm unii a alții și ridicăm din umeri: ce e de făcut?

Nu am cerut niciodată noi, ca societate, să se găsească o soluție. Poate că acum este momentul. Sau va fi fost deja...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu am cuvinte .Am ramas fara cuvinte sincer .mi-au secat lacrimile .Ce răi am devenit noi romanii .Am început să ne omorîm între noi pe bune acum .Sa ne răpim copii unii altora .Sa lăsăm oameni periculoși sa umble liberi sa lăsăm să umble liber proxeneți traficanți de droguri .Bravo noua .Acum vorbesc ca părinte. Am și eu o domnișoară frumoasa de 22 de ani și de cîte ori iasa din casa am stomacul în gît pe bune pina ajunge acasă. Dragi părinți nici nu stiu ce sa va spun.sunt muta de tristețe neputința durere .Pai dragi romani sa începem să ne facem dreptate cu propriile mîini. Si din povestea asta sa mor io dacă înțeleg ceva .E moartă nu e moartă ba e arsă ba nu .Sa mor io .Iti vine sa emigrezi pe bune
  • Like 1
  • @ Cihodaru Catalina
   "Noi românii" așa am fost întotdeauna. Răi, invidioși, lași, prefăcuți, dușmănoși, trădători, oameni pe care e bine să nu te bazezi, să nu te încrezi. E foarte adevărat că sunt și excepții. Când ai norocul să le întâlnești rămâi surprins. Suntem un amestec de nații, cum e mai rău. Vremurile au fost cele care, poate, ne-au transformat astfel. Amintiti-va ca avem câteva proverbe celebre, definitorii. Nu trebuie să fie o mândrie că " am dus doar războaie de apărare ".
   • Like 1
 • Soluția? "Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni".
  • Like 3
 • Cine „să se găsească”? ...din nefericire...
  Nu există nimeni, Doamnă, nu există stat, nu există instituții.
  Există doar indivizi motivați de interese personale.
  Dacă doriți „stat” și „instituții” trebuie să renunțați la capitalism.
  • Like 1
 • Hai sa rămânem deschiși și la o varianta mai neoficială, extrem de posibila!!!
  https://m.activenews.ro/stiri-social/Popicu-l-a-omorat-pe-Kennedy-157118?fbclid=IwAR3hvcN8FKf07r5C0yG52y58QgJ_KnrBw4aLSsVxSXX7fdIggl4lGuQyH8M
  • Like 1
 • dan check icon
  Foarte ciudata chestia cu crema de maini, o violeaza o bate dupa care are remuscari ,ceva nu se leaga in cazul asta , singura explicatie plauzibila , poate vor sa descopere o retea si au nevoie ca fata sa apara in presa moarta.
  • Like 5
  • @ dan
   Roxana B check icon
   Si eu merg pe ipoteza asta.
   Deja la B1TV se pun intrebari...
   Dupa ce in ultimele zile s-a exaltat toata lumea in frunte cu Sorina Matei
   • Like 1
  • @ dan
   Delia MC Delia MC check icon
   Eu aș merge pe ipoteza nebunului care vrea să fie "iubit" de victimă. În capul lui dement crede că între el și victimă ar fi posibilă o " relație " dar e nevoie de timp ca victima să-și dea seama ce tip vrednic de iubit este el. Cand realizează că victima nu vrea decât să scape, ia razna și o ucide.
   • Like 3
  • @ dan
   Dan, mintea nebunilor nu e minte normala. Pur si simplu nu are nicio logica, asa ca nu cauta de unde nu e.
   • Like 0
  • @ dan
   check icon
   Poate, să ”acopere o rețea” și nu să descopere...
   • Like 0
  • @ Delia MC
   dan check icon
   Adevarul e ca eu caut motive logice si asta e nebun cu acte e posibil sa aveti dreptate .
   • Like 1
 • Dorin check icon
  Suntem Nebuni ca să locuim într-o țară Nebună dar câți dintre Noi recunosc asta?
  • Like 2
 • Cam multe povești de adormit copiii în istoria asta care ne este servită de autorități și de presă. Răpitorul cel milos se duce la farmacie să cumpere o cremă cu care să îi oblojească rănile celei pe care o bătuse și violase, o lasă singură în casă mai bine de o oră cu un telefon mobil la îndemână, răpita reușește să își elibereze mâinile, altfel nu putea suna la 112 dar în rest nu se mai dezleagă, pentru că celor de la 112 le spune că e legată, aude câinii lătrând și le spune celor de la 112 că se întoarce violatorul dar nu mai are timp să pună telefonul la loc și bruta o prinde cu el în mână (probabil că de la poartă la ușa camerei nu e mai mult de un metru), criminalul o tranșează fără să rămână urme de sânge, o arde în butoi dar fumul gros care trebuie să fi ieșit și mirosul de carne arsă combinat cu cel de benzină arsă (fără să fie îmbibată cu benzină nu ar fi ars până să se facă cenușă) nu sunt sesizate de vecini, că altfel le-ar fi spus anchetatorilor și jurnaliștilor, din trupul ars mai rămân doar niște dinți și câteva oase, dinții au rezistat dar craniul nu... Cam multe năzdrăvănii ne-au fost servite ca să o mai cred și pe asta cu cele opt internări ale criminalului.
  • Like 3
  • @ Florian Nicolaescu
   Roxana B check icon
   Dintii cedeaza ultimii
   Dar in rest, analizat la rece cam asa rezulta
   • Like 0
  • @ Florian Nicolaescu
   Roxana B check icon
   Seamana din ce in ce mai mult cu filmul Taken.
   • Like 1
 • Suntem o țară de nebuni, cu adevărat pentru că:
  1. Fără ca un complet de judecată să stabilească vinovăția unui om, fără flagrant, toată presa și o mare parte din populație a dat verdictul de vinovat fără dubii.
  2. În loc să „caște gura” la poarta presupusului criminal, acei cetățeni se puteau organiza pentru a peria tot perimetrul prin care se poate presupune că ar putea găsi victima.
  3. Anchetatorii, presupuși întregi la minte, cu școală făcută la zi și cu experiență, urmează orbește spusele presupusului criminal, dovedit cu acte că nu prea este întreg la minte.
  4. Acceptăm să ocupăm funcții pentru care știm că nu suntem pregătiți și nici nu avem experiența necesară.
  5. Acceptăm să ne facem „cumpărături” la prețuri mici de la vânzători despre care știm aproape sigur că mărfurile vândute sunt obținute ilegal.
  6. Suntem convinși că știm mai bine ce și cum trebuie să facă ceilalți, în meserii și profesii de care sunt străini și total nepregătiți.
  • Like 4
  • @ Voicu Nicolae
   maripos check icon
   Exact astia suntem!
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult