Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un enoriaș din secta lui Firea, venit să se tundă, mi-a explicat cum e cu sabotajul din țevile de apă caldă. Politica la Frizeria lui Iocan

La frizerie

Foto: Guliver Getty Images

M-am tuns.

În sine, dacă stau să mă gândesc, operațiunea asta ar fi un răsfăț. Clientul stă în scaunul ăla care-i dă un oarecare confort, nițel răstignit pe spate, relaxat în așteptare. Iar frizerița (musai frizeriță, dacă te ia un frizer fie n-ai avut noroc, fie n-ai învățat nimic de la viață) îți ciufulește părintește chica apoi te mângâie insidios pe la tâmple, prin dosul urechilor și pe la ceafă.

Aș da cu bucurie din coadă dac-aș avea așa ceva.

Și de-aia zic, oare de ce n-oi merge mai des și tot las să treacă luni de zile până-mi fac drum?

Cum bine știe lumea, sunt niște împrejurări când conversația e obligatorie. Cum ar fi, să zicem, la frizerie. Aici e loc de pus lumina pe două tușe diferit nuanțate.

Una-i frizerie.

Frizerie, ca să știți, e dugheana aia mica din cartier cu un scaun ori două în odaia de cum intri și-un altul în odaia din fund. În prima e pentru domni, tuns, ras, frezat și, dacă ți-e de răsfăț cu plus, și-un masaj pe scalp.

În a doua, vezi bine, e pentru cucoane. Ce fac ele acolo e treaba lor. Da’ pot să vă spun că unele, dacă au de unde, ies de-acolo mai frumoase de cum au intrat.

Salon e cu totul altceva.

Salon, ca să știți, e tot o frizerie, doar că servanții de-acolo poartă coada mai sus.

Și scorurile, se-nțelege.

Nu știu cum e la Salon fiindcă n-am motiv să merg.

La frizerie, însă, îmi fac veacul tot la câteva luni. Numai ca să dau sens vorbei că fie anii cât de mulți și părul cât de puțin, oleacă de cochetărie n-a omorât niciun sexagenar.

În plus, e acolo o frizeriță nurlie care știe, bade Ilie, cum și unde să deie drumul la o vorbă în doi peri, un surâs complice și-o mângâiere sub bărbie. Nu știu de ce nu mă tund mai des!

La frizerie conversația e regula casei.

Intru, „bună ziua – bună ziua, luați loc, vă iau imediat!”

Mai are de bibilit mustața unuia mai trecut ca mine.

Ăla are niște observații. „Mai ia de la colțul ăsta”, zice.

„Unde, aicea? întreabă dumneaei. Păi nu-i destul? Io mai iau, că nu e greu, da’ la loc nu mai pot pune”.

De bun simț observația.

„Uite c-am mai luat, zice. Gata, nu mai iau că rămâne subțire și uite-așa vă stă tare bine!”.

Dumnealui întoarce oleacă spre oglindă partea cu colțul luat, ca să fie el sigur că nu-i vrăjeală. Apoi întoarce și partea ailaltă. Pare bine, da’ nu-i de tot convins.

Apoi dă cu mâna peste șuvița de pe tâmpla dreaptă. Omu’ s-a tuns, dar nu-i stă părul ca-n reclamă. „Mai dăm cu un pic de fixativ”, zice frizerița, și se-așază.

Stau de ceva vreme pe canapeaua aia lungă de lângă perete și aștept să-și termine ‘mnealui dichisul. Într-un târziu ea dă drumul consacratului „să vă fie de bine”, el se ridică iar eu mă felicit că n-am părăsit canapeaua.

Nu-i gata. Doar s-a ridicat.

Ea îl perie. La propriu. Măturică, pe pantaloni, pe guler, spate și piepți.

Vreme în care nu mă pot abține și-l analizez.

Ghete de oraș, pantaloni care-i vin numai bine și-o vestă adecvată. Toate de bună calitate. Nenea ăsta, la vremea lui, a fost cineva și încă n-a plecat de tot din anii ăia.

Ea găsește de cuviință că-i gata cu periatul, el îi ia măturica din mână și se freacă asiduu ba prin față, ba prin dos. Și-a înțepenit acolo, lângă scaunul pe care ar fi trebuit să fiu eu așezat de cateva minute. P-ormă alt dichis.

Fixativul.

Self service, omu’ a pus mâna „pe șprei” și să te ții!

Noroc că a părăsit poziția inițială și văd, nițel surprins, că fantele s-a așezat pe scaunul de-alături. Are multă treabă la aranjat frizura așa cum știe el că-i vine.

Și dă-i!

Fixativ de-a dreapta, fixativ de-a stânga! Un jet pe creștet, altul mai alături. Iaca unul, iaca doi, iaca douăzeci și doi! Săraca frizeriță mă privea pierdută în oglindă, neștiind ce să facă, ce să zică, așteptând parcă s-o ajut eu cu o soluție. Eu tac, că nu-i treaba mea, ea tace.

Cred că ajunsesem pe la jumătatea tunsului când nenea a terminat.

Plată, îmbrăcat, elegant, pleacă scrutând oglinda pentru o ultimă confirmare. Nu înainte de a strecura în buzunarul femeii o hârtie de 50. Cam de două ori cât oficialul, adică.

Păi da, cum să te superi că a golit o butelie de fixativ?!

„Că doară n-oți crede inepțiile lu’ Firea”

După el intră altul. Dumneai clănțăne din foarfecă printre cele 16 fire ale mele, conștiincioasă precum o fruntașă la colectiv.

Ăsta nou intrat își lasă șapca la cuier, nu și paltonul.

N-am conversat cine știe ce, drept să spun.

Ea se plânge că alaltăieri n-a avut apă caldă toată ziua. Subiectul tocmai se năștea din vorbele crainicei de la ProTv, știri de prânz, ca să știți. „Oare cum să fie?” mă-ntreabă dumneaei. „O fi chiar adevărat?”

„Păi, da! zic eu, sunt țevi de-acum 40-50 de ani, că doar nu ne spun o noutate. Normal că la un moment dat cedează”.

„Păi și?!, zice ea, le-au schimbat într-o zi? Că seara aveam apă caldă.”

N-apuc să-mi dau cu părerea, ăsta nou ridică bărbia din piept și zice el, cu un aer de om care știe: „E politică doamnă!”

Doamna este, evident, curioasă, eu, presupun, am o fizionomie de blambec cu mintea-n băț, așa că se simte el dator să ne explice. Săraca doamna primar de Capitală „o mănâncă câinii, că de când a venit ăștia… mai înainte erea cum erea, da’ de când a venit ăștia, numa’ distrugeri știe ăștia!”

Frizerița mă privește-n ochi, eu n-am treabă și dau drumul ca un bezmetic ce sunt:

„Că doară n-oți crede inepțiile lu’ Firea”. Moamăă, nu-i de bine! A dat drumu’ la moară!

„Nici la copii nu vrea să dea bani, că-i fură ei pe alte părți”.

„Păi n-or fi bani, zice frizerița, n-or avea de unde”. „Ei, na! zice el aprins, e alții deștepți care știe că are bani guvernu’”,

„Care alții?! întreabă ea, de unde știe?”.

„Ei, care, zic eu ca musca bâzâind oala cu lapte, la ce mai întrebați?! Ăilalți, de!”

Ea râde cu poftă, o bucurie s-o privești. N-am mai intrat în joc, am lăsat-o pe ea, un ghiont cu apa și țevile, un bobârnac cu pomeni electorale, spectacole cu cheltuieli, multe, destule. Doamne, ce l-a mai încins! Berbecuțu nici nu amușina, le-nghițea pe toate nemestecate și dădea pe goarnă numa’ nestemate. Nimic de la el, nici un gând propriu, nimic filtrat.

Ridic ochii și-l privesc prin oglindă. Mi-era greu să mă abțin, strângeam buzele temeinic sperând să nu dau drumul la hohote. Ea, aplecată spre mine, „mai scurtăm perciunii ori e bine-așa?” și la ureche: „Televizorul lui e uzat maxim pe același program, pe ălelalte s-a pus prafu’”.

N-am mai putut, mi-am dat drumu’. Nici nu mi-aduc aminte de când n-am mai râs cu-atâta poftă.

Ies binedispus, amuzat și cu gând de promisiune sigură, de-acuma mă tund mai des. Femeia asta are haz și-n odaia aia cu două scaune comode mișună viață de multe feluri.

Pe drum mi-am luat seama.

„Râzi ca prostu’. După ce ți-o trece, poate pricepi și tu că prostia poate avea haz la vorbă, dar câtă pagubă la vot!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oli check icon
    :):):):):)!!!!
    Excelentă scriitura!

    Sunt convins că un dialog la un pahar cu Domnul Mitan ar fi unul memorabil.
    • Like 1
  • Creanga si Caragialle ,prostia omeneasca plus de ale carnavalului
    • Like 0
  • Eu unu nu inteleg , tot in Bucuresti face Primaria Generala? Alea de sector ce fac? De ce mai exista? Daca Firea ii rea de ce au aleso bucurestenii? Plus ca in Bucuresti statul da 10 euro inapoi la 100 colectati. Nu mi se pare ok . Prea mult mulge vaca care da lapte. Acelasi lucru in Timis sau Cluj , ii jumuleste statul de raman in pielea goala .
    • Like 0
    • @ Silviu Pop Sese
      Deci Firea este o vacă după exprimarea dumitale nineaca. O fi ea dar cam stearpă ca de minte ai dreptate.
      • Like 1
  • Buna observatia ca acest articol ar fi putut fi semnat de catre Nenea Iancu ! si ce concluzie se poate trage de aici? simplu : ca suntem mereu aceeasi, ca nu s-a schimbat mai nimic in firea noastra , avind aceleasi naravuri si moravuri si ca " Sectele " in care suntem arondati ca enoriasi sunt cam tot alea : liberala, conservatoare , republicana ...ca regalista nu prea avem in tarisoara mea !
    • Like 0
  • abureala. articol maroniu.
    • Like 2
    • @ Neamtu Teodor
      Spală-te pe față dacă ai ajuns să vezi totul maro.
      • Like 4
    • @ Neamtu Teodor
      Nu cumva iti place prea mult sa mananci maroniul?
      • Like 0
  • Delicios articol, dar amar final... și nu știu zău cine e mai prost: ăsta care tocește telecomanda pe același buton, sau vexații care stau acasă că au de văzut filme sau de întors micii în ziua votului.
    • Like 3
  • Buna de tot!
    Ar fi putut fi semnata chiar de Nenea Iancu, daca ar mai trai.
    • Like 1
  • Deci: reteaua e veche de 50 de ani si nimeni nu vrea sa o schimbe, pt ca neschimbata aduce bani si voturi, greaua mostenire si alte asemenea abureli inca mai au trecere la unii cetateni, aia de la guvern si infamul ministru de finante, acest print al tenebrelor financiare nu vreau sa ii dea bani harnicutei, ca albina, doamnei Firea care ar face asa de multe pentru popor (atat doar ca popor are alt sens la psd si chiar pnl). Cemai incoace si incolo, dna Firea e persecutata politic de ... oricine !
    • Like 2
  • Un subiect „demn” de adus în atenția publică: experiența dintr-o frizerie de cartier. Nici o vorbă, pe această platformă, despre faptul că în procedura de numire a șefilor marilor parchete doi dintre candidați au primit aviz negativ de la CSM. Întrebate fiind cele două candidate dacă au cumva în intenție retragerea candidaturii, acestea au lăsat să se înțeleagă faptul că preferă să stea la mâna autonumitului politruc de la Cotroceni, în loc de a-și manifesta demnitatea, independența și profesionalismul.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Comentariul dumneavoastra este un exemplu perfect de "whataboutism". Nu avem ce zice la tema - bagam din altele, la gramada.
      Dar, dincolo de asta, ce vrea sa insemne expresia "autonumitului politruc de la Cotroceni"? In ce consta autonumirea?
      • Like 2
    • @ Iron Spike
      Auto denumit. el a spus că este un politruc, despre asta-i vorba.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      In acest caz - aveti dreptate. Chiar daca nu aveam nevoie de "auto-denuntul" lui (habar nu aveam ca s-a auto-identificat ca atare) pentru a-l identifica drept un politruc.
      • Like 0
  • Cat jumatate din bucuresteni sunt fara buletin si cu influente liberale, cei ce voteaza or sa scoata o alta Firea din joben. Sistemul de buletin de bucuresti nu s-a schimbat de 70 de ani....
    • Like 3
    • @ Claudia Olteanu
      O observatie pertinenta! Uite ca pana acum nu am observat ca si asta e o explicatie pentru succesul Albinutei (Asa ii zice barbatu ei, unu, Pandelea, cand o striga: Albinutaaa! Ca cica munceste toata ziua ca o albina).
      • Like 0
    • @ Tudor Bucur
      Am schimbat buletinul de curand. Sector 4. Noaptea mintii. Mi-au zis sa vin sa il ridic - din alt sediu, au zis ca deschid la 7 dimineata, socrul insista sa afle ora de deschidere si tanti a zis: dada, la 7 deschidem dar veniti si voi la ora 8, la ora 8 eram acolo si imi cer buletinul - ala care era la ea.
      Jumatate din cunostinte au buletinul in provincie, e prea mare bataia de cap pt proprietari de a lua in spatiu chiriasul, in strainatate se poate face doar de catre chirias, doar cu contractul de inchiriere in mana, pe o durata scurta sau lunga, fara cozi sau timbre sau altele, iar proprietarul poate sa ii anuleze domiciliul doar dintr-o vizita la primarie si declaratie pe propria raspundere ca chiriasul a plecat.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult