Vreau să vă semnalez un incident petrecut vineri seară la o cherhana din 2 Mai.
Inspectoratul Județean de Poliție Constanța comunică oficial că vineri, 17 august, șase turiști și cinci angajați ai restaurantului au fost implicați într-o bătaie, în urmă căreia patru persoane au ajuns la Spitalul Municipal Mangalia pentru îngrijiri medicale. Motivul scandalului, așa cum este trecut și în procesul verbal întocmit de agenții de poliție ajunși la cherhana, este unul care scoate peri albi tuturor localnicilor în perioada sezonului estival : doi dintre turiști au vrut să intre în restaurant doar în slipi și au fost refuzați. Refuzul a stârnit mânia celor doi turiști care nu au mai stat pe gânduri și au început să arunce spre ospătari cu ce au apucat.
„Suprinzător, dar femeile sunt cele mai îngrozitoare”
Astfel de incidente nu sunt rare. Această fotografie am primit-o de la Auris Luca. Este făcută într-un magazin de suveniruri de pe litoral. Cea care a realizat poza este proprietara magazinului, indignată de ținuta clientei.
O zi mai târziu, mă opresc la magazinul de lângă casă. În fața mea o altă domnișoară/doamnă în costum de baie. Mi-ar placea să vă spun că-mi fac piața de la beach barul de la scara blocului, dar nu este așa. Stau la bloc ca mulți dintre dumneavoastră, iar domnișoara în costum deux piece era la piață, și nu la plajă.
„Suprinzător, dar femeile sunt cele mai îngrozitoare”, îmi spune vânzătoarea care mă cunoaște.
„Am avut ghinionul să mi se verse și burțile domnilor pe casa de marcat. Nu cred că la ei acasă umbla așa pe bulevard!”, continuă doamna.
Astfel de scene se petrec zilnic în orașele de pe litoral. Femei și bărbați călătoresc dezinhibați cu mijloacele de transport în comun sau pe bulevarde în costume de baie.
Oricât am căutat în legislația noastră, nu am găsit nicio sancțiune pentru acest comportament. În schimb, google îmi spune că localnicii din orașul italian Vietri Sul Mare s-au săturat de astfel de imagini, iar primarul a decis ca instituie o amenda de până la 500 de euro pentru oricine umblă în costum de baie și nu se află la plajă.
Articol apărut inițial pe Funky Travel
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
sunt de acord ca proprietarul "face ce vrea" cat timp anunta asta inainte. adica sa puna un panou la intrare, ca nimanui nu ii place sa fie dat afara, indiferent de situatie. daca stiu din timp ca nu e ok locul pentru placerile mele, da, nu ma duc si evit discutiile. dar daca nu stiu si ma trezesc cu unul ca ma da afara dintr-un loc declarat public, atunci problema e la el si nu la mine. si mult mai logic e sa cheme politia (impartiali teoretic), deca sa puna un bodyguard (angajat de el).
dar va pot garanta ca si unele comentarii imi provoaca greata la propriu! de exemplu al dumneavoastra in care afirmati ca una lume arata acceptabil pe plaja dar nu ar arata bine in locuri comerciale. pai cum asa domnule? care e rationamentul sa imi spuneti ca e acceptabil la plaja? daca individul va provoaca greata, va spun eu, va provoaca in orice loc! si atunci ce facem? interzicem celor grasi sa mearga la plaja?
nu sunt printre ei, dar sunt oameni care au probleme cu tiroida, fiind supraponderali fara voia lor. sunt unii atat de supraponderali incat pot provoca greata celor mai sensibili si imbracati! si nu in ultimul rand, mai sunt si unii de le numeri oasele si tot greata provoaca... ar fi o discriminare maxima sa le interzicem oricarora dintre ei sa frecventeze anumite locuri publice. hainele sunt doar o conventie, ce s-a schimbat semnificativ in timp. sa nu iti dai seama ca nu poti face o lege pentru cativa ani in care se poarta costumul in 2 piese sau mai stiu eu ce este similar cu politicientii de astazi care dau o lege fara sa o gandeasca in perspectiva sau din toate punctele de vedere si se chinuie dupa sa o dreaga cu amendamente.
cred ca nu va dati seama ce implicatii ar avea regulile pe care le vreti legi. poate incercati sa va imaginati o tara cu cat mai putine reguli... zic si eu, nu dau cu parul.
Daca este bine sa intram in costum de baie in restaurant ce ar insemna ca W.C-ul restaurantului sa nu aiba usi, poate persoana ce-l utilizeaza are probleme digestive nu cu tiroida si se grabeste...De ce sa o discriminam, "naturalia non sunt turpia"!
Eu nu am spus ca e bine sa intram in restaurant in costum de baie. Terasele de pe litoral nu sunt restaurante (in sensul sa impuna un dress code). Ei ii accepta cu lejeritate pe cei "imbracati" in blugi extrem de scurti (trasi prin fund ca sa fiu direct). Deci oamenii accepta doar ce vor si asta nu e ok. Asta arata ca au dublu standard si asta poate da nastere la abuzuri. Da, este un abuz sa pui un bodyguard sa ma dea afara, pentru ca respectivul este angajatul restaurantului deci evident ii tine partea si nu este impartial. Ideea pe care o exprimam anterior nu are treaba cu exemplul dvs cu wc-ul. Ba din contra, exemplul dvs sustine exact ce spuneam: un afis care sa exprime regulile casei: la wc scrie pe usa deci toti stiu ca trebuie sa mearga acolo daca vor sa isi faca nevoile si nu e ok sa o faca in alta parte. Daca scrii la intrare ca nu accepti costumul de baie ca piesa de vestimentatie vizibila atunci devine clar pentru toti si lumea se conformeaza. Dar ca sa nu faci public acest lucru si pui un bodyguard sa ma dea afara ca asa vrea el... e o aberatie. Si acum, revenind la reguli, este reglementat pe undeva ca trebuie sa inchid usa cand merg la toaleta? NU! si cu toate astea, indiferent cat a evoluat libertinismul, lumea inchide usa. Deci nu avem nevoie de regului/legi pentru orice ca sa fie pus in practica de toti. Cu cat sunt mai multe reguli scrise, cu atat vor fi mai multi care din teribilism vor dori sa le incalce.
Nu stiu cum aratati, dar cred ca e bine sa faceti un exercitiu si sa va imaginati ca sunteti dat afara dintr-un loc, fara avertisment prealabil, de exemplu pentru ca purtati barba. sau pentru ca sunteti tuns la 0 sau aveti creasta. Sau pentru ca purtati burca (ca e mai de actualitate). Sau pentru ca sunteti ortodox: de ex intrati intr-un restaurant evreiesc si nu purtati pe cap bascutza aceea. Poate exemplele mele par din alt film, dar daca nu vamai ganditi la grasime si judecati problema in ansamblu o sa realizati cat de groaznic ar fi sa vi se intample asta...
Hainele au si rol estetic, de ascundere a imperfectiunilor fizice. O burta revarsata peste slip si afisata intr-un magazin arata si cat de mult tine burtosul cont de restul cumparatorilor. Daca W.C.-uln-ar avea usi burtosul ar fi la fel de dezinvolt in nesimtirea lui si ti-ar trece cheful sa-l mai tolerezi asa cum faci din fata uneitastaturi . A lasa grasimea sa-ti deformeze corpul arata ca avem un "neamprost" care se faleste ca a ajuns sa-si permita umplerea stomacului poate pentru prima oara in lungul sir de inaintasi flamanzi . Nu poate trai singur acest trimf fara sa-si exibe suncile.
Oricum aveti un mod dur de a prezenta burtosul si chiar daca sunt de acord cu ce spuneti incerc sa ma gandesc si la cei (mai putini) ce sunt in situatia asta fara voia lor. Am o colega supraponderala (real obeza) care este in aceasta situatie strict din motive medicale. Deci categorisirea ca e neamprost nu poate fi facuta chiar atat de direct. Tot in categoria de neam prost putem sa ii incadram si pe cei ce nu se spala. Cate discutii asemnatoare ati auzit despre acestia? Eu nici una.
Indiferent daca respectivii sunt neam prost sau nu, cred ca pentru a rezolva toate situatiile, e de preferat sa alegem informarea in prealabil in defavoarea decidentei arbitrare a unuia sau altuia (patron sau bodyguard) daca sa accepte o vestimentatie sau nu. Strict din respect pentru oamenii ce pot ajunge din alte criterii in situatia asta. Iar la nivel macro, societatile nu isi stigmatizeaza neamurile proaste ci depun eforturi in a-i educa, a-i scoate din situatia neplacuta. Anuntul de care spuneam inseamna in fapt educatie. Atat pentru patron (care trebuie sa gaseasca formula care da roade) cat si pentru clienti (care invata da citeasca si sa respecte regulile locale). Daca omul e dat afara din local cu bodyguarzii, nu va face decat sa faca scandal si sa denigreze locul si locatia. Daca vede regulile (sub diverse forme), se conformeaza singur fara a fi neoive de timp si bani investiti din partea patronului in bodyguarzi.
Numai bine!
Dacă unii nu-i vor, alții sigur îi vor vrea și pe clienții ăștia în costum de baie.
Insa litoralul romanesc este- oricum- unul atipic; Cand 'sezonul" dureaza un pic peste 2 luni iar comersantii incearca sa faca un ban cu care sa traiasca apoi inca 10 luni ale anului....cam greu de ridicat stacheta.