Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un indicator care duce România pe primul loc în UE. Generația antreprenorilor și managerilor femei care conduc această țară

România este pe primele locuri în Uniunea Europeană în ce privește numărul femeilor aflate în poziții cheie de management, atât în companiile cu capital străin, cât și în cele românești. Am învățat ca societate, în ultimele trei decenii, să plătim în mod egal femeile și bărbații. Diferența de 3% în favoarea celor din urmă ne plasează, în mod onorant, pe locul I în Europa, următoarea țară clasată fiind Belgia. Avem - spre marea surpriză a oamenilor de HR - cele mai multe femei cu pregătire tehnică din lume.

La cealaltă extremă, apărem în toate statisticile negre legate de violența asupra femeilor, gradul de sărăcie, lipsa accesului la educație și la servicii medicale de sănătate.

Încercăm să facem o analiză a fenomenului, să găsim unele răspunsuri, să înțelegem cum e perceput rolul femeii în societate prin ochii doamnelor care au ocupă poziții de top management în companii în prima săptămână din martie, în care peste tot în lume sunt celebrate femeile.

Femeie, feminism

În 30 de ani de democrație, cifrele par să se bată cap în cap. Avem printre cele mai multe cazuri de violență în familie din UE, dar suntem și pe primele locuri la femei de carieră care au ajuns în poziții foarte înalte în companii. Când vine vorba de numărul de femei manager, am depășit cele mai mari economii ale Europei. În 2019, în cele mai mari companii listate la bursă din România, funcțiile de CEO, executivi sau poziții de non-executivi erau deținute în proporție de 33,8% de femei. Acesta este cel mai bun rezultat din UE, depășind media UE de 18,6% de femei în funcții de conducere. Prin comparație, în companiile din Germania puțin peste 14% din aceste funcții erau ocupate de femei, iar în Franța aproape 20%.

Știați că româncele câștigă cu 3% mai puțin decât bărbații (date valabile pentru 2018) și că această diferență ne plasează pe primul loc în UE ? Chiar și în democrații cu tradiție, diferențele între sumele cu care sunt plătiți bărbații și cele cu care sunt plătite femeile se mențin la procente însemnate.

La nivelul UE, femeile câștigă mai puțin cu 16%. În Estonia, o țară puternic tehnologizată, diferența este de peste 22%. După noi se află Belgia, cu o diferență de 6%.

Mai mult, România este țara care are cele mai multe femei cu pregătire tehnică din lume.

Două realități: Mai multă educație, dar și risc mai mare de sărăcie

Când vorbim despre rolul femeii în societate, despre dezvoltarea sa în carieră - identificăm doi factori care fac diferența: sărăcia mediului în care cresc și accesul la educație. Deși statisticile arată că riscul de sărăcie în rândul femeilor a crescut considerabil, când vine vorba femeile de carieră, situația nu s-a schimbat foarte mult în ultimii 8 ani. De exemplu, în anul 2012, proporția femeilor care dețineau roluri de management în companiile listate la bursă era de 30,5%, se arată în datele Institutului European pentru Egalitate de Gen.

Datele sunt cu atât mai surprinzătoare având în vedere provocările cu care se confruntă o femeie care dorește să-și dezvolte o carieră solidă cu ambiția de a conduce la vârful unei mari companii într-o zi. Iar acest lucru nu se întâmplă pur și simplu.

În România sunt deja mai multe femei care au absolvit studii universitare de lungă durată în comparație cu bărbații. În jur de 15% din populația României are studii universitate, procent aproape la jumătate față de media UE. Eurostat ne arată că 16,5% dintre femei au absolvit o facultate, în comparație cu 14,2% dintre bărbați.

De asemenea, între 2015 și 2017, numărul absolventelor cu diplomă master și învățământ postuniversitar a rămas în intervalul 23.018 și 24.824 de femei. Numărul bărbaților cu studii de același tip a pendulat între 15.695 și 16.756 în aceeași perioadă, arată datele Institutului Național de Statistică.

În cealaltă Românie, cea care se luptă cu sărăcia, lipsa de educație și accesul redus la sănătate, 24,5% din femei sunt în risc de sărăcie față de 22,5% din bărbați. Situația este aproape la fel ca în 2007, când 25,1% din femei se aflau în categoria sărăciei relative, arată datele INS.

Manager, dar și antreprenoare

Trecând peste rolurile tradiționale de gen, riscul de sărăcie, și zidurile ”invizibile” de care se lovesc femeile care vor să progreseze în carieră, în special dacă fac copii, în sectorul privat există tot mai multe femei manager. Acestea conduc organizații cu cifre de afaceri de miliarde de euro anual.

În marile companii listate la bursă din UE, doar 6,3% din pozițiile de CEO sunt deținute de femei. La nivel local, sunt tot mai multe femei executiv la masa unde se face strategia unor giganți globali.

Operațiunile Microsoft România sunt conduse de Violeta Luca, Christina Verchere este CEO-ul OMV Petrom, la Vodafone România CEO este Murielle Lorilloux. Compania MOL România, unul din jucătorii cheie din industria de energie, este gestionată de Camelia Ene. Compania de utilități Electrica este condusă de Corina Popescu, un executiv cu decenii de experiență în energie.

Elisabeta Moraru conduce Google România, în timp ce Nicoleta Eftimiu este general manager Central Europe la The Coca-Cola Company. 

Femeile sunt tot mai vizibile și în sectorul antreprenorial. Anca Vlad a fondat Grupul Fildas Catena după 1990 și a crescut în mod constant afacerile grupului, care în prezent numără peste 6.400 de angajați. Cristina Bâtlan a fondat Musette, un brand premium de fashion, Doina Cepalis a fondat Te-Rox, cea mai importantă companie de scaune auto pentru copii din regiune, în timp ce Veronica Savanciuc este fondatoarea unuia dintre cele mai mari grupuri de comunicare din România.

În 2017, 37,8% din companiile nou create aveau o femeie fondator sau manager. În urmă cu un deceniu, proporția lor era de 35,8%. De fapt, cel mai bun an pentru femei în antreprenoriat a fost în 2016, dacă ne uităm la statistici. Atunci, 44,5% din firmele nou create erau fondate sau conduse de o femeie, conform INS.

Însă deciziile nu se iau doar în sectorul privat. Dacă în interiorul companiilor, femeile au reușit să progreseze spre funcții de top, în instituțiile cheie ale statului realitatea pare puțin diferită. De exemplu, în România sunt puțin peste 20% femei parlamentar, față de media UE unde trei din 10 membri ai Parlamentului sunt femei.

În schimb, în administrație sunt angajate mai multe femei (53,5%) decât bărbați. La nivelul UE, femeile au mai puțin de jumătate din aceste funcții de conducere.

Abilitățile tehnice ale specialistelor din România, peste media UE

Chiar dacă în România sub 70% dintre femei și bărbați folosesc internetul în mod regulat, sub media UE, la nivel național sunt mai multe specialiste în Tehnologia Informației și Comunicării (ICT) decât media din Uniunea.

În România, aproape 26% din specialiștii ICT sunt femei, în timp ce în UE procentul lor este de 17,2%, arată datele Eurostat.

„Ne uităm pe LinkedIn și informațiile din profiluri ne arată că 21% dintre femeile din România au abilități și pregătire tehnică. Pe alte piețe observăm procente de 5-6%”, spunea Adrienne Day, Global Human Resources Leader la Microsoft, într-un interviu pentru platforma Republica.

Suntem pe locul 14 în Europa la capitolul fetelor care au absolvit o specialitate STEM (știință, tehnologie, inginerie sau matematică).

Nuanțele din companii

Bogdan Buta, fondatorul UNTOLD și Neversea spune că intuiția și inspirația feminină sunt foarte importante în cadrul companiei sale.

„Faptul că, în organizatia noastră, care are în acest moment are aproape 100 de persoane, dintre care jumătate sunt femei, spune foarte multe lucruri. Consider că sunt foarte importante contribuția, intuiția și inspiratia feminină în cadrul unei companii. De cele mai multe ori, ele văd lucrurile din altă perspectivă care completează viziunea masculină’’, spune fondatorul celor mai mari festivaluri din România.

În opinia sa, pasiunea e ceea ce încheagă echipa pe care o conduce. „În cadrul UNTOLD și NEVERSEA acest raport menține un aport constant de idei, de profesionalism și creativitate. Pe de altă parte, noi nu facem diferențe în niciun fel, toți suntem colegi, avem o echipă extraordinară formată în mod echilibrat din femei și bărbați nespus de pasionați de ceea ce fac”, a conchis Bogdan Buta.

La Workspace Studios, un business local specializat în soluţii de amenajare şi mobilier de birouri, modul de lucru se bazează pe principii egalitariste, de la salarizare la toalete unisex, spune Horațiu Didea, managing director al companiei.

„Altfel, nici din partea clienților noștri nu vedem feedback diferențiat față de colegele sau colegii cu care lucrează din echipa Workspace Studio, semn că nivelul de profesionalism nu este influențat de aspectul de gen.

Subiectiv vorbind, femeile îmi par mai loiale, mai atente la detalii, mai dedicate obținerii unui rezultat perfect. Ca remarcă personală, dacă ne uităm la performanțele sportive ale țării, observăm că sportivele românce au rezultate mai bune decat bărbații cred că sunt mai serioase și mai dedicate”, spune Didea, care are afacerea cu soția sa. În companie sunt angajate opt femei, adică o treime din echipă.

Întrebat care este cea mai importantă femeie din viața sa, Didea o menționează fără ezitare pe soția sa. El explică că alături de partenera sa de viață analizează orice decizie importantă, atât în plan personal, cât și în plan profesional.

Didea este de părere nu „ar trebui să fie nicio diferență între felul în care tratăm și respectăm femeile sau bărbații”. Totuși, sugerează că partea masculină trebuie să aibă și un respect „cavaleresc”, de modă veche față de doamne.

iAgency are o echipă echilibrată formată din 6 femei și 7 bărbați, iar managerul grupului este o tânără de 26 de ani, spune Ovidiu Joița, fondatorul agenției.

El spune că nu face distincție între genul angajaților, încă a observat că femeile sunt atente, focusate, perseverente și creative.

„Trebuie să recunosc că eu nu am o singură femeie importantă, ci în viața mea sunt trei, între care mă împart în mod egal. Mă refer desigur la soția mea Ramona, mama mea Elena, la care se alătură și fetița mea Atena”, spune Joița.

Întrebat cum vede el respectul pentru sexul feminin, el spune că atunci când vine vorba de afaceri, nu contează dacă partenerul este femei sau bărbat deoarece el se raportează cu același respect față de munca fiecăruia.

„Tratez în mod egal și bărbații si femeile și cred că aceasta este una din cele mai bune modalități prin care să îți arăți respectul”, spune fondatorul iAgency.

Distribuitorul IT&C Vitacom Electronics are 36% femei în rândul angajaților, un procent ridicat având în vedere segmentul tehnic în care este activă compania.

„Sunt de părere că cea mai importantă femeie din viața oricărei persoane este mama. Pentru mine, mama este cel mai bun exemplu de urmat. Ea este figura care m-a marcat, inspirat de-a lungul vieții și m-a învățat ce înseamnă iubirea infinită. Toate valorile în care cred acum și toate deciziile pe care le-am luat au fost influențate de educația pe care am primit-o de la ea, astfel că nu m-as putea gândi la o altă persoana mai potrivită pentru acest rol”, spune Aviva Vita, PR & Marketing Manager, Vitacom Electronics.

Reprezentanta companiei adaugă faptul că respectul pentru o femeie înseamnă să îi recunoști meritele și munca, să îi apreciezi efortul.

„E foarte important ca ea să se simtă validată, atât în viața personală, cât și în cea profesională. Este esențial să știe că este apreciată tocmai pentru că rolurile pe care le joacă simultan în viața de zi cu zi sunt foarte solicitante.

Văd multe exemple în jurul meu de femei puternice care reușesc să fie și mame și șotii, dar și să mențină o carieră cu rezultate excelente. Aceste femei ne inspiră și ne dau exemple pozitive de urmat”, spune Aviva Vita.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In sfarsit si o veste buna....
    • Like 0
  • Parerist check icon
    Eu nu cred ca am invatat asta in ultimii 30 ani, ci in perioada dinainte. Tarile fost comuniste au fost oarecum mai egalitare decat cele occidentale, probabil ca efect secundar al politicii "toata lumea are servici" si a "salariilor pe ramura". Ma refer la egalitarismul pe piata muncii, nu la violenta domestica la care suntem probabil inca in copac.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult