Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un miracol: s-a întors omul educat

sustinători Nicusor Dan - 18 Mai

Foto: Profimedia

Nicușor Dan e noul președinte al României. Am tremurat serios până am ajuns aici, începând din seara neagră a zilei de 24 noiembrie 2024, când ne-am trezit cu surpriza Călin Georgescu venit din străfundurile TikTok-ului și ale trecutului fascisto-comunisto-ceaușist.

În cazul în care George Simion ar fi câștigat aceste alegeri, în România s-ar fi deschis un nou mod de raportare la ierarhia valorilor. Din acel moment, sute și mii de specimene lipsite de valoare, de consistență, fără școală și educație, ar fi invadat viața publică în toate domeniile prin agresivitate, vulgaritate, obrăznicie, tupeu, lipsă de bun-simț și de rușine, încurajate de noul președinte și gașca lui.

Nu-mi era atât de frică de ce se va întâmpla cu România, era destul de greu să fie scoasă din UE și NATO peste noapte de președinte, dar îmi era teamă de faptul că nu vom mai putea respira în țara asta. Ideologia asta naționalist-legionară, amestecată cu un comunism ceaușist, sprijinită de grupări oculte de rezerviști, preoți fundamentaliști mistici, propagandiști pro-ruși, cu toate notele ei de rasism, misoginism, xenofobie, homofobie, misticism, violență, agresivitate, incitare la crimă, e cel mai mare cancer care a apărut după 89 încoace.

Trebuie să înțelegem semnificația profundă a acestor alegeri. Poporul român a respins trecutul întunecat și a ales un președinte care a fost câștigător al mai multor olimpiade internaționale de matematică. Este un lucru pe care absolut nimeni nu-l poate contesta, e indiscutabil. La asemenea rezultate nu se poate ajunge decât prin muncă asiduă, îndelungată, planificată, însuflețită de un scop înalt. La genul ăsta de performanțe nu se ajunge fentând obstacolele, prin gargară ieftină sau cu vrăjeală de țambalagii aflați pe val temporar. Nicușor Dan este tipul omului care își face temele, nu se prezintă nepregătit, asta au văzut toți oamenii care l-au votat. Nicușor Dan nu a fost în alegerile astea răul cel mai mic, el a fost alegerea asumată pentru mulți dintre noi. Știu că pentru panglicarul de Simion și pentru susținătorii lui a veni pregătit e ceva nefiresc, el e obișnuit să nu știe nimic, dar să conteste violent și agresiv totul, însă pentru noi, majoritatea, ăsta e modul corect de a face lucrurile.

Prin alegerea lui Nicușor Dan ca președinte am transmis semnalul că noi ne dorim o societate în care se poate răzbi prin muncă, prin învățătură, prin seriozitate, prin caracter incoruptibil, prin demnitate și prin modestie. Nu ne interesează și respingem țopârlania, golănia, impostura, demagogia, șmecheria, combinatorii, descurcăreții, guralivii, pușcăriașii cu 4 clase de pe TikTok.

Cel mai mult mă bucură că prin alegerile din 18 mai am demonstrat că suntem atașați valorilor europene și nu am derapat într-o direcție primitivă de junglă antisocială. Semnalul a fost clar, semnalul a fost puternic, fără nicio ezitare. Duminică a câștigat omul educat, muncitor, tenace, împotriva derbedeului, infractorului, escrocului.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • CC check icon
    Da, o mare victorie, dar să nu uităm că 46% au votat Simion. Enorm. Din nefericire situația se poate schimba extrem de rapid. Va fi extrem de greu.
    • Like 2
    • @ CC
      Procentul ar putea să scadă pe măsură ce ies la iveală măsurile ascunse sub preș. Bomba cu rechiziționarea apartamentelor a explodat doar de câteva zile, dar efectul ei s-a întins considerabil. Rudele din țară care urmau să devină moștenitorii acestor apartamente și-au alertat rudele din diasporă. Unii nu știau ce-i paște, alții nu înțelegeau exact cum stau lucrurile. Cum li s-a explicat au votat împotrivă și au mai convins încă zece să voteze împotrivă, povestindu-le ce jaf urma să aibă loc.
      • Like 2
    • @ CC
      mg check icon
      ..46,4% din 6,17 milioane, cu o prezență la vot de 64,72%.
      Doar 30% pentru Simion, dintr-un electorat de 18 milioane.
      • Like 0
  • Să recapitulăm gafele și motivele înfrângerii:
    1. - naționalizarea companiilor străine - cei care lucrează în companiile auto s-au temut că-și vor pierde locurile de muncă. Idem cei care lucrază în supermarketuri, care au capital străin;
    2. - nu avem nevoie de fonduri europene, îl avem pe Dumnezeu;
    3. - neîncrederea în știință, în special în medicină. Majoritatea medicilor și-au alertat pacienții;
    4. - naționalizarea caselor celor din diasporă - cel puțin o jumătate din diasporă are proprietăți pe care nu le folosește, dar îi aparțin. Rezultatul? Teamă!
    5. - părinții cu copii sau persoane cu nevoi speciale;
    6. - băncile au anunțat că în cazul unei victorii suveraniste ar vinde titlurile de stat încă din primele ore ale dimineții. Rezultatul? Apocalipsă financiară garantată!
    Și mai sunt și altele.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult