Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Un Nobel pentru prostie

Eugen Nicolicea - Florin Iordache - Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Acum câteva zile a fost forfotă mare în online.

Pe mediile de socializare, vikingii din Groenlanda, polinezienii din Insula Paştelui, indienii anasazi din sud-vestul Americii, maiaşii din junglele Americii Centrale, cu toţii au fost luaţi pe nepregătite de adevărul profund, hipnotic, incontestabil pe care dl. deputat Eugen Nicolicea l-a rostit cu prilejul deschiderii gurii: „Dacă alegi o rudă genială care a luat premiul Nobel în dauna unui prostălău care nu e rudă cu tine, evident că nu e un conflict de interese”.

Tuturor acestora, enunţul în cauză le-a zdruncinat gândirea din temelii.

Ceva asemănător trebuie să se fi întâmplat cu omenirea când Pascal, preocupat să extindă limitele matematicii în filozofie, a făcut distincţia între l’esprit geometrique şi l’esprit de finesse, când i-a căzut lui Newton mărul în cap şi a enunţat legea gravitaţiei, sau când a pus piciorul pe Lună Neil Armstrong şi a zis vorba aia aia mare cu un pas mic pentru om…

Fiecare asemenea enunţ a fost un fel de cataclism spiritual ce a cutremurat Universul. De atunci încolo, lumea nu a mai fost ca înainte.

Aşa şi acum cu dl. Nicolicea, al cărui intelect trudeşte într-un raport similar cu al geniilor enunţate mai sus, când a rostit această frază epocală, ce va însoţi de azi înainte omenirea până la moartea ei. Adică până anul acesta, dacă ar fi să credem pretenţiile unora că planeta s-a umplut până la refuz de idioţi şi ticăloşi că nici Pământul nu-i mai rabdă şi vrea să facă implozie.

Prin această luare de poziţie, domnul Nicolicea a revoluţionat, indiscutabil, delicata problematică a „conflictului de interese”. Însă ceea ce i-a frământat pe vikingii groenlandezi a fost chestiunea inversă a problemei adusă de el în discuţie: „Dacă angajezi o rudă care e în mod vădit un prostălău – adică atât de prostălău, că nu poate mesteca ciungă şi gândi în acelaşi timp - în dauna unuia care a luat Nobelul, mai e sau nu conflict de interese?”

Dacă respectiva rudă e un ţop sau o ţoapă funest(ă), a făcut o facultate de doi lei, e posesorul unei engleze de inspiraţie olguţiană şi e atât de prostălău că nici măcar nu ştie că nu ştie mare lucru, iar celălalt pretendent poate nu a luat Nobelul şi poate nici nu e rudă, dar, cumva, cel din urmă, pus în oglindă cu ruda cea atât de vizibil prostovană, lasă impresia că ai avea în faţă un laureat Nobel şi repetentul clasei de la o şcoală profesională, se cheamă că e sau nu conflict de interese?

După cum veţi vedea, la fel ca în cazul iluştrilor antecesori, afirmaţia pe care gânditorul Nicolicea a făcut-o – una la care nu s-a gândit nimeni până acum, atât de originală este – a constituit un teren fertil pentru multe alte investigaţii filozofice. Spre exemplu, voiau să afle maiaşii, dacă respectivul parlamentar preferă ruda cea prostăloaică unuia cu Nobelul în buzunarul de la piept, parlamentarul în cauză nu dovedeşte în felul acesta o prostie identică? Dacă alegi un prost în locul unuia competent, independent de faptul că e sau nu conflict de interese, tu – ăla care alegi – nu eşti la fel de prost ca prostul pe care-l angajezi? Sau chiar mai prost?

Dacă ai avea premiul Nobel în chimie şi ai fi ruda, să spunem, a lui Cătălin Rădulescu, cât de tentat ar trebui să fie jobul pe care acesta îl oferă la cabinetul de parlamentar pentru ca tu, nobelist, să accepţi să lucrezi acolo? Sau cum se desfăşoară procesul: laureatul Nobel îşi face auzită, timid, rugămintea de a lucra în cabinetul ilustrei sale rude – în cazul de faţă, Cătălin Rădulescu –, sau Cătălin Rădulescu în persoană va face această propunere rudei înnobelate:

- Dragă rudă, fiindcă ai luat premiul Nobel pentru chimie, uite, ia un loc să nu te ia cu ameţeala şi ascultă! Vreau să îţi ofer un loc de muncă la cabinetul meu. Vei fi asistentul meu de azi înainte.

Fiind ştiut că orice laureat al premiului Nobel îşi stabileşte, la început de carieră, acest modest ideal – premiul Nobel – doar în speranţa că, dacă îl va obţine, poate va avea norocul şi îşi va atinge şi adevăratul obiectiv în viaţă – acela de a avea o rudă parlamentar care să nu fie indiferentă la recunoaşterea primită din partea comunităţii academice şi să-i ofere un post de asistent la cabinetul său –, indienii anasazi erau siguri că, la aflarea propunerii, laureatul va izbucni în lacrimi:

- Oooo, ruda mea iubită din Parlament, ocrotită fii în vecii vecilor de zeii cei buni! Cum aş putea să-ţi mulţumesc pentru generoasa ofertă? Accept, da, de o sută de ori accept.

Indienii anasazi – care au o imaginaţie vizuală foarte dezvoltată – deja au creionat, prin imagini sugestive în peşterile lor, cum laureatul, fericit de bafta ce l-a lovit, îşi lua servieta cu formule şi se ducea fuguţa la cabinetul parlamentarului ca să răspundă la telefoane şi să-i ţină agenda cu întâlnirile importante la care va discuta direcţia în care va merge ţărişoara.

De asemenea, adăugau indienii, dacă respectivul nu era un tinerel ca Marie Curie, Rudyard Kipling sau Camus, care au fost blagosloviţi cu Nobelul înainte să împlinească 50 de ani, şi lua premiul ca Doris Lessing, la 88 de ani, vă daţi seama cât de mare le era fericirea şi nerăbdarea să ia în primire noul job: na, când iei Nobelul la o vârstă înaintată, cine ştie dacă mai apuci să ajungi şi asistentul unui parlamentar, să-i faci cafele.

În cazul acestora, în imaginile care-I înfăţişau pe nobelistul boşorog în anticamera parlamentarului cu o tavă cu cafele-n mână, desenau şi un curcubeu, semn al bucuriei supreme.

În cele din urmă, cu toţii – polinezieni, vikingi etc. – au convenit asupra noutăţii perspectivei deschise de gânditorul Nicolicea:

- Până să apară dumnealui, noi, şefii de trib, ne luam asistenţi doar din rândul oamenilor competenţi. Chiar dacă găseam asemenea oameni şi printre rude, preferam să-i alegem din altă parte. Nu voiam să iscăm discuţii inutile cum că, pe bază de nepotisme, am angaja la cabinetul tribului loaze şi tute şi prostălăi ce nu-şi pot face singuri un rost în viaţăi. Acum, însă, că nu e conflict de interese dacă rudele sunt laureate ale premiului Nobel, ne-am relaxat. Ne-am trimis cei mai vrednici fii la Universităţile de top din România. Prestigiul imens de care se bucură şcoală românească de produs diplome şi cocarde ne ajută să sperăm că, într-o bună zi, se vor întoarce de acolo cu o diplomă în Premiul Nobel şi, astfel, îi vom putea angaja.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rau imi pare ca n-am vazut comentariul lu' Nicolicea mai devreme. Eu pe Nicolicea il inteleg ca vede in profunzime, ca destept cum este, i-au cam iesit toate, de cind lumea. Dinsul aplica formula asta cu ruda despteapta contra prostului de pe strada de multa vreme. Prin 89' student fiind la Automatica , noi prostii ce ne-am chinuit si luat examenul de admitere ( mi-aduc aminte ca 8.50 a fost ultima medie peste linie , a fost aglomeratie) , ne-am pomenit intr-o zi de toamna, cu ruda desteapta a lu' Nicolicea transferat boboc de la Electromecanica Seral . Asta in anul 3 ( sau 4) . Cred ca s-a grabit un pic, ca putea sa-l transfere direct in anul 5 la sfirsit, doar sa-si ia baiatul diploma la automatica zi , dupa 5 ani de facultate grea la electromecanica seral. Noi fraierii, nu ne-am prins atunci ce destept era asta micu , foarte cuminte si tacut fiind, dar Nicolicea cu capul limpede si-a vazut fiul sau nepotul la adevarata valoare. Eu sunt sigur ca acum are o pozitie importanta si lucreaza din greu la binele Romaniei. Prin vreo regie ceva , daca nu chiar un om de afaceri de succes. Noi prostii am sfirsit prin tari straine , ca uzinele si fabricile patriei erau pline de destepti , rudele celor ca Nicolicea...Chiar e pe bune.
    • Like 0
  • Domnule Mihnea, sunt sigur ca veti regreta candva, intelectualiceste vorbind, efortul de a dezvolta cu atat elan aceste pretins hilare consecinte ale unei exprimari care intentiona - simbolic si nu tocmai inspirat, dar evident - sa aduca in atentie in ce masura criteriul rudeniei nu poate fi considerat nerelevant cand e vorba de calitatile profesionale ale persoanei angajate. Tema aceasta merita dezvoltata, cred eu. (Nu cunosc contextul in care a aparut exprimarea lui Nicolicea, insa mi se pare cu totul improbabil sa fi intentionat, afirmand asa ceva, sa apere vreun coleg ce a angajat un prostalau fiindca ii era ruda.)
    • Like 0
  • Nicolicea, Șerban Nicolae, "Alta Întrebare", stâlpii justiției PSD. Cum ne-am apăra penalii și pușcăriabilii de răii aceia din DNA dacă nu i-am avea pe acești vajnici "apărători"?
    • Like 0
  • " Tara de prosti( majoritatea ) condusă de hoți "
    • Like 1
  • check icon
    Despre Democrație ce ne știți povesti ?

    Cum explicați că, până în 2017, Democrației nu-i trecuse prin cap să își burdușească Guvernul cu generali și miliardari ? Abia acum s-a prins că Guvernul trebuie făcut din oameni care au demonstrat „la locul de muncă” valoarea profesională, iar nu din politicieni „de profesie” ?

    Cum explicați că Democrația ne arată copii, bătrâni, oameni în haine civile, gazați de „Assad” ? Cine fusese ținta ? Dorința arzătoare de a fi bombardați de Democrația ”care este” ?

    Dacă nu înțelegeți firul ideii; pe planetă se joacă un poker mare, nu găinării românești. Ne spuneți care-i treaba ? Ceva înlocuire de monedă de rezervă valutară la scară planetară ? Acesta a fost motivul „democratizării” Libiei ?

    Când terminați, ne spuneți și de școala românească, în era democratică ?

    De curiozitate: cum ați ajuns să scrieți în presă și de ce o faceți ? Dacă tot o faceți, de ce nu o faceți la clasa mondială ? Nu vă este lehamite să analizați posibilele combinații între a fi și a nu fi rude, a fi și a nu fi competenți ? Nu vă este lehamite de batjocura ieftină la adresa unuia pe care oricum îl considerați și incompetent, și corupt ?

    Mulțumesc.
    • Like 0
    • @
      Cum e scoala romaneasca in aceasta democratie haina? Nu mai sunt copiii batuti cu vergeaua, pusi sa stea pe ghioci de nuca, uniformizati sau dusi la munca silnica in agricultura asa cum era adevarata scoala comunista care te educa multilateral? A facut "om" din dvs acel sistem splendid si vreti sa faca oameni si din copiii altora, nu care cumva sa nu devina niste conformisti, blazati si indoctrinati, nu, nu, asta e rau de tot.
      Cum era Libia inainte de razboi cu Gaddafi-"parintele poporului", vreun paradis al dezvoltarii si bunastarii? Stiu ca nici comentatorii sportivi nu aveau voie sa spuna numele jucatorilor, spuneau doar numerele de pe tricou, ca era blasfemia la adresa lui Gaddafi daca deveneau mai populari fotbalistii decat el.
      Hai, lasati-o moarta, voi vreti "democratie populara", din aia reala ca in Coreea de Nord. Pe aia de ce nu ii bombardeaza nimeni sa le ia democratia reala, ca Juche-ul e la cea mai dezvoltata forma de democratie posibila, bunastare totala. Suntem o tara cu oameni care nu inteleg sensul democratiei consensuale, a deciziilor luate pe baza de argumentatie si project management acceptat social, toti vor sa cheltuiasca banii altora. Aici toti trag unii in stanga, altii in dreapta, fiecare dupa nevoi, fiecare dupa posibilitati cum zicea Lenin. Acum hai sa ii injuram pe aia care scriu, vorbiti de democratie, dar nu vreti sa respectati opinia aluilalt sau sa argumentati contrariul in baza textului. Tu quoque, atat stiti voi nostalgicii, nici nu va trece prin gand ca nu ati avea dreptate absoluta, oricine scrie de favoritii dvs. trebuie infierat cu manie proletara. Nu va place, nu mai cititi, asta e democratie. Diversificarea surselor de informatie va permite sa va spalati pe creier cat doriti, de pilda cautati arhivele Scinteii daca vi s-a facut dor.
      • Like 0
    • @
      Am gasit unul din votanti lu Nea Caisa Nicolice !
      • Like 0
  • check icon
    Hoții din parlament nu mai știu ce să inventeze ca să-și justifice matrapazlâcurile. Jenant ca o țară să aibă astfel de exemplare în parlament.
    • Like 0
  • bluenavy check icon
    Domnilor, nu stiu daca stiti dar Nicolicea nu se complica cu prostalai de genul mayasi, vikingi si sefi de trib care nu sunt capabili sa justifice angajarea rudelor si prietenilor la cabinetul personal si cele conexe. El isi trage intelepciunea direct din extraterestrii antici, care toti sunt rude cu toti (fiindca s-au nascut dintr-unul singur) si, deci, conflictul de interese nu exista. Are dreptate omul pe felia lui.
    • Like 1
  • Oamenii de stiinta sustin ca hidrogenul, deoarece este atat de abundent, constituie blocul de temelie al Universului. Ei bine, eu contest acest lucru, si afirm ca exista mai multa prostie decat hidrogen, si prin urmare prostia este blocul de temelie al Universului. Prin urmare, pot afirma ca Nicolicea se afla intr-o situatie grava de conflict de interese, in primul rand din cauza ca este locuitor al acestui Univers foarte incapator si extrem de tolerant, al prostilor.
    • Like 3
  • Rudele parlamentarilor in cauza, laureate Nobel, sunt cele care posteaza pe retele de socializare tot soiu de mesaje contra "prostimii" ? Cum ca ei simt scârbă si alte cele cand lumea iesea in Piata Victoriei? Vedeti ? De nădejde rude!!! Nu-i lasă la greu !!! Răsplata nu se lasă întârziată !!! Împreuna vor duce ineptocrația pe noi culmi .
    • Like 0
  • check icon
    Excelent!
    Mai trebuia spus ca-uite!- acum li se vor mari si salariile astfel incat orice cercetator stiintific va ravni la postul de secretara (sau bibliotecara).
    Chiar imi pare rau ca nu am pe nimeni intr-o functie "de stat" care sa-mi dea un post ...
    Sunt nevoit sa ma descurc pe banii mei...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult