Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Un nou război cu săgeți

Florin Citu - Foto: Robert Ghement /EPA / Profimedia

Foto: Profimedia

În urmă cu un an, lumea românească era cu ochii pe pandemie și pe alegerile din PNL. De la sfârșitul lunii februarie a.c., oamenii sunt cu ochii pe războiul din Ucraina, pe prețurile la gaz, energie, benzină, motorină și alimente. Nu era de ajuns, așa că mai mulți domni și mai puține doamne din grădina politicii autohtone, bine dotați cu săgeți, vorbesc despre pregătirile pentru un război și în PNL. Ar fi vorba de un blitzkrieg – cu termen de finalizare 10 aprilie a.c. – care să ducă la ocuparea sediului din Modrogan.

Klaus Iohannis, președintele statului și adevăratul șef al partidului principal de guvernământ, a decis că e vremea să-l pună în fruntea acronimului (PNL) pe Nicolae Ciucă, omul său de încredere, instalat toamna trecută în fruntea executivului. Dacă s-a putut pune un plagiator în capul guvernului, de ce nu s-ar putea repeta figura și în fruntea partidului care dă pe dinafară de liberalism?

Din ruinele „echipei câștigătoare” a lui Florin Cîțu, cel care îi trăsese preșul de sub picioare unui alt lider în funcție, tocmai se încropește o altă majoritate. Diverși contorsioniști politici – Lucian Bode, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Ben Oni Ardelean, Alexandru Muraru și alții la fel de valoroși – ne spun că după șase luni de la precedenta alegere este nevoie de „un restart”, de „un refresh”, de „o schimbare de macaz”.

Dacă asculți discursurile sau citești textele acestor politicieni, pare că singura lor preocupare este binele țării, al cetățenilor. Plini de modestie, ei susțin că știu ce vor românii. Ar fi vorba de „profesionalism, stabilitate, implicare, dedicație [sic!], onestitate, patriotism curat”. Dicționarul vorbelor goale este un adevărat tezaur pentru acești cațavenci care ne arată viitorul cu vârful săgeții.

Oportunismul s-o fi găsind prin alte partide, ba chiar în cantități mari, nu în cel de culoare galbenă. Acolo contează doar onestitatea și meritocrația, după cum lasă să se înțeleagă propaganda plătită cu bani publici. Domnului Ciucă i se atribuie noi calități, generalii americani sau ucraineni pot fi invidioși pe el, la fel și politicienii occidentali. Poți să cauți cu lupa, nicio scamă nu a rămas neculeasă de pe costumul premierului. Nu e cazul să se spună nimic despre plagiatul acestuia, cel puțin nu în vremuri de război. Nu era cazul nici înainte. Mereu sunt alte lucruri mai importante de făcut. Iar lângă noul președinte al partidului își vor găsi locul și ei, străjerii liberalismului devenit popular.

În spatele liderilor centrali și județeni, deja aliniați în spatele cuplului Iohannis-Ciucă, se vor buluci și soldații de partid. Justificările vor umple crâșmele de lângă sediile formațiunii, paginile sociale și studiourile de televiziune. Războiul cu săgeți e o treabă serioasă, sunt în joc locul în clan, funcțiile de partid și de stat, accesul la resursele publice. Și acum, și în viitor. Istoria glorioasă a partidului se scrie sub ochii noștri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aceiasi contorsionisti au aruncat in aer si coalitia PNL-USR, este devarat cu manutele vanjoase ale lui Citu . Acum i-au facut vant de la balcon lui Citu. Deci numai prostii pot fi mirati sau surprinsi. Astia sunt pereni la conducerea partidului desi toti sunt niste nulitati absolute si politic si profesional. Dar se pricep la intrigi.
  Ceea ce ma mira este ca toti liderii vremelnici imbatati de putere , uita ca pricolicii astia politici sunt gata oricand sa dea cu un cutit din spate , daca o cere interesul national.
  Poate vine un lider mai destept, care dupa ce-i foloseste are grija sa ne scape de ei.
  • Like 0
 • Pentru simpatizanții liberalilor este un al doilea moment de un penibil rar întâlnit. Din păcate! Aceleași personaje, de acum grotești, din, „echipa câștigătoare” proclamă azi cu aceeași nonșalanță schimbarea președintelui impus acum 6 luni într-un zgomot asurzitor. Și atunci ca și acum aceeași loiali - trădători erau extrem de activi. Cîțu își merită soarta. Bolnav de putere a ținut cu dinții de scaunul de premier și ajutat de d. Iohannis au adus PSD-ul la putere după mazilirea celui care scosese același PSD de la guvernare. A avut dreptate d. Orban când s- referit la statul„ marelui ” învingător.
  • Like 1
 • Politichia din România, şobolanii din silozul lui Valeriu Nicolae, (vezi inventarul la integritatepebune.ro ) - nişte gunoaie, printre gunoaie, printre szemét.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult