Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Un nou război cu săgeți

Florin Citu - Foto: Robert Ghement /EPA / Profimedia

Foto: Profimedia

În urmă cu un an, lumea românească era cu ochii pe pandemie și pe alegerile din PNL. De la sfârșitul lunii februarie a.c., oamenii sunt cu ochii pe războiul din Ucraina, pe prețurile la gaz, energie, benzină, motorină și alimente. Nu era de ajuns, așa că mai mulți domni și mai puține doamne din grădina politicii autohtone, bine dotați cu săgeți, vorbesc despre pregătirile pentru un război și în PNL. Ar fi vorba de un blitzkrieg – cu termen de finalizare 10 aprilie a.c. – care să ducă la ocuparea sediului din Modrogan.

Klaus Iohannis, președintele statului și adevăratul șef al partidului principal de guvernământ, a decis că e vremea să-l pună în fruntea acronimului (PNL) pe Nicolae Ciucă, omul său de încredere, instalat toamna trecută în fruntea executivului. Dacă s-a putut pune un plagiator în capul guvernului, de ce nu s-ar putea repeta figura și în fruntea partidului care dă pe dinafară de liberalism?

Din ruinele „echipei câștigătoare” a lui Florin Cîțu, cel care îi trăsese preșul de sub picioare unui alt lider în funcție, tocmai se încropește o altă majoritate. Diverși contorsioniști politici – Lucian Bode, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Ben Oni Ardelean, Alexandru Muraru și alții la fel de valoroși – ne spun că după șase luni de la precedenta alegere este nevoie de „un restart”, de „un refresh”, de „o schimbare de macaz”.

Dacă asculți discursurile sau citești textele acestor politicieni, pare că singura lor preocupare este binele țării, al cetățenilor. Plini de modestie, ei susțin că știu ce vor românii. Ar fi vorba de „profesionalism, stabilitate, implicare, dedicație [sic!], onestitate, patriotism curat”. Dicționarul vorbelor goale este un adevărat tezaur pentru acești cațavenci care ne arată viitorul cu vârful săgeții.

Oportunismul s-o fi găsind prin alte partide, ba chiar în cantități mari, nu în cel de culoare galbenă. Acolo contează doar onestitatea și meritocrația, după cum lasă să se înțeleagă propaganda plătită cu bani publici. Domnului Ciucă i se atribuie noi calități, generalii americani sau ucraineni pot fi invidioși pe el, la fel și politicienii occidentali. Poți să cauți cu lupa, nicio scamă nu a rămas neculeasă de pe costumul premierului. Nu e cazul să se spună nimic despre plagiatul acestuia, cel puțin nu în vremuri de război. Nu era cazul nici înainte. Mereu sunt alte lucruri mai importante de făcut. Iar lângă noul președinte al partidului își vor găsi locul și ei, străjerii liberalismului devenit popular.

În spatele liderilor centrali și județeni, deja aliniați în spatele cuplului Iohannis-Ciucă, se vor buluci și soldații de partid. Justificările vor umple crâșmele de lângă sediile formațiunii, paginile sociale și studiourile de televiziune. Războiul cu săgeți e o treabă serioasă, sunt în joc locul în clan, funcțiile de partid și de stat, accesul la resursele publice. Și acum, și în viitor. Istoria glorioasă a partidului se scrie sub ochii noștri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aceiasi contorsionisti au aruncat in aer si coalitia PNL-USR, este devarat cu manutele vanjoase ale lui Citu . Acum i-au facut vant de la balcon lui Citu. Deci numai prostii pot fi mirati sau surprinsi. Astia sunt pereni la conducerea partidului desi toti sunt niste nulitati absolute si politic si profesional. Dar se pricep la intrigi.
    Ceea ce ma mira este ca toti liderii vremelnici imbatati de putere , uita ca pricolicii astia politici sunt gata oricand sa dea cu un cutit din spate , daca o cere interesul national.
    Poate vine un lider mai destept, care dupa ce-i foloseste are grija sa ne scape de ei.
    • Like 0
  • Pentru simpatizanții liberalilor este un al doilea moment de un penibil rar întâlnit. Din păcate! Aceleași personaje, de acum grotești, din, „echipa câștigătoare” proclamă azi cu aceeași nonșalanță schimbarea președintelui impus acum 6 luni într-un zgomot asurzitor. Și atunci ca și acum aceeași loiali - trădători erau extrem de activi. Cîțu își merită soarta. Bolnav de putere a ținut cu dinții de scaunul de premier și ajutat de d. Iohannis au adus PSD-ul la putere după mazilirea celui care scosese același PSD de la guvernare. A avut dreptate d. Orban când s- referit la statul„ marelui ” învingător.
    • Like 1
  • Politichia din România, şobolanii din silozul lui Valeriu Nicolae, (vezi inventarul la integritatepebune.ro ) - nişte gunoaie, printre gunoaie, printre szemét.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult