Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Un om a mușcat un câine. Pe marginea scandalului de la Spitalul Sf. Pantelimon

Secție de terapie intensivă

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Titlul de mai sus e clasic, el prezintă adevărata față a presei din toate timpurile. Niciun ziar, niciun post de radio sau de televiziune nu se ocupă de un incident în care un câine a atacat un om, dar situația inversă este întotdeauna un subiect care ”se merită” difuzat și dezbătut.

Înainte de toate aș dori să avertizez cititorul: de aici, de la peste 1500 de kilometri distanță, nu mă încumet să prezint un punct de vedere personal privitor la cele întâmplate (sau nu) în secția ATI a susnumitului spital. În cele ce urmează aș dori să prezint anumite aspecte ale activității specialității de anestezie-terapie intensivă în general, bineînțeles referindu-mă la campania de presă care se ocupă intens de acest episod.

Ideea titlului de mai sus mi-a apărut instantaneu, dar deloc întâmplător.

În ochii opiniei publice, munca medicului ATI nu prezintă nicio importanță deosebită. Întrebați câțiva cunoscuți care au trecut o intervenție chirurgicală cine a fost medicul ATI care i-a anesteziat și veți înțelege la ce aspect grav mă refer.

În naivitatea mea, aveam certitudinea că recenta pandemie de COVID 19, care a pus în evidență rolul major, de neînlocuit, al profesiunii ATI în salvarea de vieți omenești, va avea ca ”efect secundar” o mai bună înțelegere a locului pe care îl ocupă medicul ATI în comunitatea medicală și în lupta pentru menținerea în viață a pacientului grav. Ei bine, m-am înșelat!

E de-ajuns ca o declarație – încă neverificată – a unei asistente medicale să arunce o umbră asupra unor medici anesteziști, ca opinia publică să ceară pedepsirea pe loc, sub forma cea mai gravă, a unor doctori a căror vină e departe de a fi dovedită.

Pe vremea mea, sub acel regim de care nimeni nu mai vorbește, dar pe care nu-l pot uita, se spunea: nimic nu e întâmplător! După umila mea părere, nu întâmplător actuala campanie de denigrare, de împroșcare cu noroi, de defăimare este dusă împotriva profesiei care este și a mea.

Lista motivelor pentru care disciplina ATI e pusă la zidul execuției e lungă și dureroasă.

Nu întâmplător, în crâmpeiele de presă care mi-au parvenit se vorbește de ”intenția” de a elibera paturi de terapie intensivă pentru a interna pacienți care au nevoie de o îngrijire specială pe care numai o unitate de terapie intensivă (UTI) o poate oferi.

Lipsa de paturi UTI e una din problemele grave cu care se confruntă sistemul medical (dar și personalul secțiilor de terapie intensivă) în multe țări ale lumii. Studii devenite clasice arată că în orice spital, numărul paturilor UTI trebuie să se apropie de 10% din total. Nu cunosc situația din spitalul Sf. Pantelimon, dar pun mâna în foc că acest procentaj e departe de cel recomandat. De aceea, personalul medical este adesea obligat să transfere într-o secție obișnuită un pacient care nu e definitiv în afara pericolului, pentru a face loc unui ”candidat” mult mai grav și în nevoie acută de un tratament intensiv. Și atunci e de mirare că nu de puține ori auzi acea frază cu care nu m-am putut obișnui în peste 50 ani de activitate clinică: ”l-au omorât, că l-au trimis pe secție”?

Citind materialele trimise de mai mulți prieteni în legătură cu cele întâmplate în susnumitul spital, m-am întrebat în ce măsură organele legislative din România s-au ocupat de situația pacientului aflat deasupra oricăror resurse terapeutice (fără șanse de supraviețuire). Întrebarea nu e fără rost. În țările cu o legislație avansată, care ține seamă de realitatea de zi cu zi, în cazul unui pacient considerat (după toate criteriile acceptate de literatura de specialitate) că se află într-un punct fără posibilitate de întoarcere, e permis de a evita luarea unor măsuri care în mod normal prelungesc viața, dar care în situația respectivă devin complet inutile.

Una din aceste măsuri este do not resuscitate (DNR): în cazul unui stop cardiac manevrele de resuscitare sunt considerate inutile și în acest caz nu vor fi aplicate.

Altă măsură este withholding: decizia de a nu începe un tratament care – teoretic – ar putea îmbunătăți starea pacientului, dar în situația respectivă ar fi complet lipsit de valoare terapeutică.

În aceeași categorie se include și withdrawal, adică permisiunea de a opri un tratament la un pacient considerat definitiv pierdut.

Aceste măsuri au un caracter etic: tratamentul inutil este întrerupt, iar patul UTI este eliberat în folosul altui pacient care ar putea beneficia de tratamentul eroic oferit în această unitate specială.

Oare aceste măsuri, absolut obligatorii în cazul unui pacient socotit pierdut, sunt legiferate în România?

Am citit și am recitit, în presa care se ocupă de ”cazul” de la spitalul Sf. Pantelimon, plângerile unor aparținători, privitor la lipsa de transmitere a informațiilor legate de situația unui pacient grav. Bineînțeles, nu mă pot referi în mod specific la un caz sau la altul, dar cred că acest punct nu poate fi subestimat ca importanță.

În marea majoritate a cazurilor internate în UTI comunicarea cu pacientul e practic imposibilă, acesta fiind de cele mai multe ori sedat și ventilat mecanic. De aceea, legătura cu familia devine o sarcină primordială pentru personalul unei asemenea secții. Comunicarea cu familia are multiple scopuri. În primul rând e vorba de o atitudine umană, obligatorie, privitor la orice pacient internat, dar mai ales la cel grav, la care de multe ori șansele ca tratamentul să dea rezultate sunt minime. Acest proces presupune un dialog, nu o simplă transmitere de informații. Echipa terapeutică va oferi informații, iar familia va pune întrebări, uneori în aparență nejustificate, dar orice întrebare trebuie luată în considerare, orice întrebare trebuie să primească răspuns, orice doleanță trebuie discutată și, dacă e posibil, rezolvată.

În această direcție rolul managerului spitalului și al directorului secției de terapie intensivă e decisiv. Comunicarea cu familia trebuie să aibă loc în mod obligatoriu, organizat, zilnic, sau chiar de mai multe ori pe zi, dacă starea pacientului e instabilă.

Am lăsat la urmă un aspect nu mai puțin important, sau cum zice englezul: last but not least: setea presei pentru cazuri de scandal.

În lumea în care trăim, orice știre e publicabilă, fără nicio legătură cu gradul ei de veridicitate. Responsabilii pentru difuzarea știrilor de scandal dovedesc, de cele mai multe ori, o crasă lipsă de atitudine civică.

Instituția medicală e mânjită cu ”noroiul” cernelii de pe ziar sau cu tonul acuzator, deseori zeflemitor, prezent în emisiunile de radio sau televiziune, care are drept scop atragerea atenției unei opinii publice dornice de știri de tipul ”un om a mușcat un câine”.

Îmi voi permite să aduc aici o expresie din folclorul israelian.

La acuzația: „sora ta e prostituată”, dacă răspunzi „eu nu am soră”, reacția imediată va fi: „dovedește!!”

Cum poți dovedi că nu ai micșorat – cu rea intenție – doza unui medicament care în mod obișnuit are menirea de a salva vieți omenești? Oare cineva te (se) întreabă dacă pacientul respectiv avea vreo șansă, chiar minimă, de a supraviețui stării extrem de grave în care se afla?

La publicarea declarațiilor unui membru al personalului medical, oare nu trebuie întâi verificate relațiile din acel colectiv? Poate că este o situație care conduce la defăimare?

Și cum stăm cu celebrul dicton după care un om e nevinovat până în momentul când i se dovedește vinovăția?

O campanie de presă ca cea din aceste zile în România se poate întoarce ca un bumerang împotriva interesului public. În imensa majoritate a țărilor lumii, specialitatea ATI nu este printre cele mai căutate de absolvenții facultăților de medicină. Oare scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon va ușura sau va îngreuna procesul de recrutare a tinerilor medici români spre o specialitate care e defăimată cu atâta ușurință?!

În încheiere, câteva cuvinte despre specialitatea ATI în România.

Personal, urmăresc evoluția profesională a colegilor mei români în ultimii 34 ani și sunt impresionat de ritmul în care anestezia și terapia intensivă au evoluat în acești ani și de aportul adus de cei care conduc destinele acestei profesii în țara în care m-am născut. Fără doar și poate, azi specialitatea ATI în România se află la nivel egal cu cea din toate țările dezvoltate, nu numai în ceea ce privește îngrijirea de zi cu zi a bolnavului în sala de operații, în UTI sau care trebuie sedat pentru o procedură invazivă nechirurgicală. Mă refer și la progresul permanent în ceea ce privește aspectele organizatorice, educative și științifice pe care îl observ în desele mele vizite.

Nu cunosc ce s-a petrecut în alte specialități medicale în acest răstimp, îmi închipui că nici ele nu au rămas pe loc, dar România se poate mândri cu nivelul la care a ajuns specialitatea de anestezie și terapie intensivă în această țară. ATI românească se află în mâini destoinice, cei aflați la conducerea SRATI (Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă) posedă toate calitățile necesare pentru a asigura progresul continuu al specialității, un fapt dovedit de nenumărate ori în ultimii ani.

Cât despre scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon, sunt convins că până la urmă adevărul va ieși la iveală și că acest incident va fi o bună ocazie pentru a verifica sistemul de îngrijire în unitățile de terapie intensivă, pentru că (și experiența mea în acest subiect e de-ajuns de largă) întotdeauna și peste tot e loc de a îmbunătăți calitatea activității prestate la patul pacientului.

Specialitatea ATI în România e suficient de puternică și de bine organizată pentru a face față unei probleme ca cea la care m-am referit în acest articol.

Articol apărut inițial în Revista Baabel

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • NU EXISTA PACIENT FARA SANSE. Sunt mii de oameni (da, pacientii bolnavi grav sunt si ei OAMENI) care si-au revenit dupa ce au stat ani de zile in coma de gradul IV, si chiar din starea, numita barbar ,,moarte clinica,, S-a demostrat stiintific ca peste un sfert din pacientii considerati inconstienti sunt de fapt constienti, pot auzi, simti, chiar vedea. Daca nu comunica cu ceilalti nu inseamna ca un OM, considerat inconstient, are trairi interioare de o intensitate pe care ucigasii sai nu o vor atinge niciodata. Euthanasia e ucidere, nimic altceva.
    • Like 0
  • "Niciun ziar, niciun post de radio sau de televiziune nu se ocupă de un incident în care un câine a atacat un om" - FALS. La 1500 km distanță nu a ajuns știrea despre alergătoarea atacată de câini la Lacul Morii? Presa – în mare parte – e singura putere din stat care încă mai funcționează așa cum trebuie.
    "În ochii opiniei publice, munca medicului ATI nu prezintă nicio importanță deosebită" - FALS. Chiar credeți că noi, cei rămași în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic nu cunoaștem importanța secției ATI?
    "Disciplina ATI e pusă la zidul execuției" - FALS. Nu disciplina, ci NUMAI două doctorițe fac subiectul anchetei, pentru că una au scris în foile pacientului și alta au setat la injectomat. Nu opinia publică a strâns dovezi ci procurorii, cu sprijinul specialiștilor. Generalizarea nu face decât să discrediteze autorul acestui articol.
    În rest, comentariul semnat de Rucs spune lucrurilor pe nume.
    • Like 3
  • Un om încearcă să scoată basma curată pe omul sau câinele care a mușcat........Fiind vorba de morți suspecte doar justiția trebuie să decidă, atât....
    • Like 2
  • Noi nu avem o medicina „etica”. Nu avem acele legi care pot reglementa o situatie. De aceea nu exista un raspuns explicat, de genul „nu mai facem nimic pentru ca tot ce mai putem face ar fi sa-i prelungeasca viata bolnavului cu inca doua-trei zile sau o saptamana”. Zile lipsite de calitate, doar pentru ca bolnavul mai respira, si din punct de vedere al celor din familie, inca este in viata. Pentru cei apropiati, rude, prieteni este greu de inteles si de acceptat o pierdere, pentru bolnav sunt doar niste zile chinuitoare si lipsite de valoare. In asemenea cazuri, de multe ori, pacientul este desprins de realitate, nu mai comunica, nu mai intelege, este tinut in viata cu ajutorul aparatelor.

    In tara asta nu exista legi, nu exista proceduri, nu exista empatie, nu exista decenta, nu se pretuieste viata, nu exista respect fata de cel bolnav si mai apoi decedat, cum nu exista nimic emotional fata de rude. Nu cer ca intreg corpul medical sa sufere alaturi de mine, cer acel comportament uman de intelegere, discretie si bun-simt. In Romania nu exista. Poate in spitalele particulare sa obtii o urma de emotie vizavi de tine, cel ce traversezi o drama, fata de situatia in sine.
    La noi totul e la gramada, in galagie (cineva intra in incapere, cineva se foieste, cineva striga ceva, cineva cauta ceva, cineva cauta pe altcineva), inclusiv la biserica, la cimitir.

    La noi e chestie de educatie, de civilizatie, de felul in care traim in aceasta tara. Si pacienti si rude si corp medical, majoritatea deopotriva sunt deficitari la aceste capitole si pana la urma vinovati de variile situatii create.

    Nu stiu sa discut despre cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon. Nu stiu care-i adevarul. Nu ma pricep.

    In schimb pot sa afirm ca nu avem legi, iar cele ce sunt, sunt deficitare, prost gandite, proaste pur si simplu. Cu ambiguitati, cu lipsuri, cu scapari, cu modificari multiple.

    Si asa-i in toate domeniile.
    De la justitie pana la economie, totul e tandari. Politsti, judecatori, economisti, doctori toti spun ca nu exista cadrul legal sau legea „X” nu prevede sau ... asa ceva nu exista.

    De ce? Pentru ca nu le pasa. E mai simplu si mai comod sa nu-ti asumi, sa nu protestezi, sa nu ceri, sa nu formulezi legi, sa nu soliciti ministerului sa trimita la dezbateri legi necesare, vitale. Intr-un cuvant: sa nu te bagi. Cum se mai spune: de ce sa te legi la cap daca nu te doare?

    Da, da-i doare pe altii!
    Ei, si ce daca. Daca noi nu suntem aia „altii” nu ne intereseaza, si daca vom fi ne vom descurca.

    Si sa nu uitam, spre exemplu, cazul Hexi Pharma, pentru ca tot vorbeam despre spitale, de legi proaste si indolenta celor ce le fac, plus reaua intentie:

    „Doi directori ai Hexi Pharma scapă de condamnări după ce faptele s-au prescris. Patronul s-a sinucis când a început urmărirea penală

    Reamintim că patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a sinucis în mai 2016, când a aflat că procurorii au deschis o anchetă penală în legătură cu dezinfectanţii diluaţi livraţi de companie către sute de spitale, potrivit Agerpres”. -https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/doi-directori-ai-hexi-pharma-scapa-de-condamnari-dupa-ce-faptele-s-au-prescris-patronul-s-a-sinucis-cand-a-inceput-urmarirea-penala-2271053

    „Nevestele patronului HEXI Pharma pot păstra averea de 5,6 milioane de euro după ce Tribunalul București a respins cererea DNA pe motiv de prescripție” - https://www.gandul.ro/actualitate/nevestele-patronului-hexi-pharma-pot-pastra-averea-de-56-milioane-de-euro-dupa-ce-tribunalul-bucuresti-a-respins-cererea-dna-pe-motiv-de-prescriptie-20145285

    Ma rog, „nevestele patronului”, a se citi fosta si actuala, dar la ziar asa scrie.

    Sunt de acord cu comentariile anterioare.
    • Like 3
  • Daniel00 check icon
    D-le doctor, faceti filozofie - pentru ca va permiteti - in timp ce oamenii din Romania mor cu zile in toate spitalele de aici: Daca e din neglijenta sau cu rea intentie, din lipsa de profesionalism sau din lipsa de instrumentar ori medicamente, din cauza bacteriilor intraspitalicesti sau a celor care iau spaga... pentru ei nici nu mai conteaza. Se moare mult la propriu si nu la figurat pentru ca ei isi urasc pacientii.
    • Like 2
  • Dle doctor, eu nu am cunoscut pe nimeni in Romania care sa aiba cuvinte de lauda pt personalul medical din spitalele romanesti, medici si asistente. Experienta mea e execrabila, cu o exceptie,o doctorita tanara de la Sp de Urgenta din Buc, Dumnezeu sa o ocroteasca.. Va spun cu mana pe Biblie, sunt fericita ca mama mea a murit in 2019 si nu a trebuit sa treaca prin etapa pandemiei,pt ca imi faceam pacat in fata lui Dumnezeu - nu o duceam la spital, nu chemam un medic, o lasam sa moara acasa de Covid, daca era Covid,, decat inchisa in spital pe mana asa-ziselor protocoale si a medicilor specialisti de la ATI sau sectii, plus asistentele aferente. Asa experienta proasta am cu spitalele din Bucuresti, cu indiferenta si aroganta medicilor si a asistentelor. Daca nu ma duceam de 2xori pe zi la mama, murea mult inainte de termen. Mama a avut pe Dumnezeu alaturi si am scos-o de fiecare data dupa max 1 sapt din spital, Poate pe alte meleaguri e altfel, insa aici chiar ar trebui facuta curatenie printre medici si asistente....cand e sa merg la doctor, nu mai spun de spital, am senzatia ca ma duc in lagarul mortii si am 50/50 sanse de a scapa. Medicii de familie parca au facut facultatea perin corespondenta, sunt indiferenti si medicii din spitale....nu vreau sa mai spun....iar despre asistente....le dai la fiecare tura, o data daca nu le dai, e ca si cum n-ai dat niciodata....Shalom!
    • Like 5
    • @ Eliza Mioc
      Radsub Radsub check icon
      "Va spun cu mana pe Biblie". "Mama a avut pe Dumnezeu".
      biblia nu e tratat medical si nici dzeu medic.
      "am scos-o de fiecare data dupa max 1 sapt din spital" -poate dupa prima extermnare era azul sa o duceti direct in biserica.
      "cand e sa merg la doctor, nu mai spun de spital, am senzatia ca ma duc in lagarul mortii si am 50/50 sanse de a scapa" -e unul teodosie la constanta. daca iti grseste rugaciunea macar ploua, sau ajuta pe altii, sau cine stie daca insista prea mult vine furtuna. ups cm se spune cand rugacinea nu are finalitate. asa a vrut dzeu
      • Like 4
    • @ Eliza Mioc
      ove check icon
      Corect m-ati scutit de a mai scrie un comentariu lung.O mentiune totusi ,intr-un oras mic ,fata de Bucuresti ,daca ai ceva cat de cat grav sansa de a scapa viu nu mai e de 50 procente, este de 20.
      • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    Acei medici s-au descalificat în momentul în care una au trecut pe fisa pacientului, dar alta au făcut în realitate. Acest mod ascuns, perfid de a acționa, chiar și dacă ei ar avea dreptate (pacient fără șanse de a-și reveni) nu ii poate absolvi de vina. Înțeleg din acest articol și din altele semnate de medici (s-a mai pronunțat un anestezist francez) că lucrurile sunt complicate din pricina lipsei de legislație și a unor protocoale ferme. Păi atunci anestezistii români au ce merită: rezultatul indolentei lor. De ce nu au semnalat și nu au cerut asta, să obtina protocoale si norme legale similare cu cele din alte țări? Vorbim de o comunitate de medici, de oameni instruiți, cu diplome și bani, pe deasupra. Adică nu e sindicatul femeilor de serviciu sau al nu știu cui (cu tot respectul pentru dnele de serviciu). Aaa, ca nu au avut chef sa vorbească, sa iasă în presă ei mai întâi și sa spună cu ce se confrunta, sau să trimită memorii la minister... Să avem pardon, dar nu sunt analfabeți și nici copii neputincioși. Se întâlnesc la conferinte, unele de sute, mii de euro cu zbor inclus etc, au simpozioane naționale și internaționale, au colegiu al medicilor care să îi reprezinte. Puteau sa își spună nemulțumirile cu prilejul acestor reuniuni medicale și să acționeze la vedere, legal, cu nume și semnătura. De ce nu o fac? Din lașitate sau comoditate? Dar ei acționează ca ultimii banditi, pe sub mână. Atunci...
    • Like 8


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult