Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Un pișcot de mii de euro. Ioan Mircea Pașcu va sta comisar european interimar câteva săptămâni, dar va primi o pensie uriașă pe viață. Aflată într-o situație similară, Estonia a decis să-și retragă comisarul

Ioan Mircea Pașcu

Foto: Inquam Photos / George Călin

După ce comisarii României și ai Estoniei, Corina Crețu și Andrus Ansip, au fost aleși europarlamentari, posturile lor au rămas vacante pentru o scurtă perioadă de timp, până la 1 noiembrie 2019, când urmează să își intre în atribuții noua Comisie condusă de Ursula von der Leyen. Iar ambele țări au luat controversata decizie de a trimite propuneri de comisari interimari, fără portofoliu. Estonia a propus-o pe Kadri Simson, care urmează să facă oricum parte din noua Comisie. România a scos însă din neant numele lui Ioan Mircea Pașcu, care ar urma să ocupe această funcție doar pentru câteva săptămâni, în urma cărora va rămâne cu pensie de comisar european, în cuantum de 45-60% din salariul de 20.000 de euro fără bonusuri. Șefa, Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, Monika Hohlmeier, a avertizat că instalarea celor doi în funcție pentru doar câteva săptămâni i-ar costa pe contribuabilii europeni două milioane de euro, sumă ce nu poate fi justificată din punctul de vedere al principiului bunei gestiuni financiare, scrie Der Spiegel.

În urma acestor controverse, guvernul estonian a anunțat luni că își retrage propunerea de comisar interimar fără portofoliu, urmând ca Simson să facă parte, cu atribuții depline, din comisie, începând cu data de 1 noiembrie, relatează Der Spiegel.

Este însă neclar ce se va întâmpla cu Ioan Mircea Pașcu, care, dacă România continuă procedura, se va bucura de toate drepturile ce i se cuvin unui comisar european pentru doar câteva săptămâni de mandat, insuficiente până și pentru a se pune la curent cu sarcinile unei asemenea poziții. Pentru că, subliniază Der Spiegel, un comisar european rămâne comisar european, indiferent cât de scurt îi este mandatul, iar acest lucru înseamnă că primește salariu de bază, primă de instalare, cheltuieli de locuire și pensie.

Președintele CE, Jean Claud Juncker, a subliniat încă din luna iunie că o astfel de numire este „incompatibilă cu interesele financiare ale UE”.

Dacă România își va menține propunerea, Pașcu ar urma să fie audiat miercuri în Parlamentul European.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nesimțirea impostorilor români este de nepoprit. Acest, nimeni în definitiv, își dovedește obrăznicia și lăcomia. Iar cine face respectiva propunere, dancila, în imbecilitatea ei, nu are de gând să renunțe. Încă odată arătăm ca actualul guvern și majoritate parlamentară este o groapă de gunoie. Hai să ne facem de râs încă odată. Sperăm ca decidenții să nu accepte asemenea mojicie.
    • Like 0
  • Fac prinsoare că România își va menține propunerea! Căci neamul prost nu se dezminte niciodată!
    • Like 2
  • Radu Ion Radu Ion check icon
    Alexis, e chiar limba de lemn de care credeam că am scăpat... Și câtă invidie răzbate din comentarii...S-auzim de bine.
    • Like 0
  • Nu te lasa Pascule ca 10,000 de euro nu-s de ici de colo. Arata-ne cit de nesimtit poti sa fii !
    • Like 4
  • Dorin check icon
    Așa este cu Tovarășii ăștia de sorginte comunistă cred că li Se Cuvine totul.A cam venit timpul să le dovedim că nu este așa.
    • Like 3
  • AlexisZ check icon
    Pai ce ? Noi ne comparam cu Estonia ? Acolo probabil ca mai exista logica, bun simt si respect fata de contribuabili. Pe cand noi suntem o tara de piscotari de lux si de pomanagii, lipitori si paraziti care traiesc pe spatele celor care muncesc. Da stiu, poate suna a limba de lemn comunista dar asta e adevarul trist...
    • Like 7


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult