Foto: Inquam Photos / George Călin
După ce comisarii României și ai Estoniei, Corina Crețu și Andrus Ansip, au fost aleși europarlamentari, posturile lor au rămas vacante pentru o scurtă perioadă de timp, până la 1 noiembrie 2019, când urmează să își intre în atribuții noua Comisie condusă de Ursula von der Leyen. Iar ambele țări au luat controversata decizie de a trimite propuneri de comisari interimari, fără portofoliu. Estonia a propus-o pe Kadri Simson, care urmează să facă oricum parte din noua Comisie. România a scos însă din neant numele lui Ioan Mircea Pașcu, care ar urma să ocupe această funcție doar pentru câteva săptămâni, în urma cărora va rămâne cu pensie de comisar european, în cuantum de 45-60% din salariul de 20.000 de euro fără bonusuri. Șefa, Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, Monika Hohlmeier, a avertizat că instalarea celor doi în funcție pentru doar câteva săptămâni i-ar costa pe contribuabilii europeni două milioane de euro, sumă ce nu poate fi justificată din punctul de vedere al principiului bunei gestiuni financiare, scrie Der Spiegel.
În urma acestor controverse, guvernul estonian a anunțat luni că își retrage propunerea de comisar interimar fără portofoliu, urmând ca Simson să facă parte, cu atribuții depline, din comisie, începând cu data de 1 noiembrie, relatează Der Spiegel.
Este însă neclar ce se va întâmpla cu Ioan Mircea Pașcu, care, dacă România continuă procedura, se va bucura de toate drepturile ce i se cuvin unui comisar european pentru doar câteva săptămâni de mandat, insuficiente până și pentru a se pune la curent cu sarcinile unei asemenea poziții. Pentru că, subliniază Der Spiegel, un comisar european rămâne comisar european, indiferent cât de scurt îi este mandatul, iar acest lucru înseamnă că primește salariu de bază, primă de instalare, cheltuieli de locuire și pensie.
Președintele CE, Jean Claud Juncker, a subliniat încă din luna iunie că o astfel de numire este „incompatibilă cu interesele financiare ale UE”.
Dacă România își va menține propunerea, Pașcu ar urma să fie audiat miercuri în Parlamentul European.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.