Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un pișcot de mii de euro. Ioan Mircea Pașcu va sta comisar european interimar câteva săptămâni, dar va primi o pensie uriașă pe viață. Aflată într-o situație similară, Estonia a decis să-și retragă comisarul

Ioan Mircea Pașcu

Foto: Inquam Photos / George Călin

După ce comisarii României și ai Estoniei, Corina Crețu și Andrus Ansip, au fost aleși europarlamentari, posturile lor au rămas vacante pentru o scurtă perioadă de timp, până la 1 noiembrie 2019, când urmează să își intre în atribuții noua Comisie condusă de Ursula von der Leyen. Iar ambele țări au luat controversata decizie de a trimite propuneri de comisari interimari, fără portofoliu. Estonia a propus-o pe Kadri Simson, care urmează să facă oricum parte din noua Comisie. România a scos însă din neant numele lui Ioan Mircea Pașcu, care ar urma să ocupe această funcție doar pentru câteva săptămâni, în urma cărora va rămâne cu pensie de comisar european, în cuantum de 45-60% din salariul de 20.000 de euro fără bonusuri. Șefa, Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, Monika Hohlmeier, a avertizat că instalarea celor doi în funcție pentru doar câteva săptămâni i-ar costa pe contribuabilii europeni două milioane de euro, sumă ce nu poate fi justificată din punctul de vedere al principiului bunei gestiuni financiare, scrie Der Spiegel.

În urma acestor controverse, guvernul estonian a anunțat luni că își retrage propunerea de comisar interimar fără portofoliu, urmând ca Simson să facă parte, cu atribuții depline, din comisie, începând cu data de 1 noiembrie, relatează Der Spiegel.

Este însă neclar ce se va întâmpla cu Ioan Mircea Pașcu, care, dacă România continuă procedura, se va bucura de toate drepturile ce i se cuvin unui comisar european pentru doar câteva săptămâni de mandat, insuficiente până și pentru a se pune la curent cu sarcinile unei asemenea poziții. Pentru că, subliniază Der Spiegel, un comisar european rămâne comisar european, indiferent cât de scurt îi este mandatul, iar acest lucru înseamnă că primește salariu de bază, primă de instalare, cheltuieli de locuire și pensie.

Președintele CE, Jean Claud Juncker, a subliniat încă din luna iunie că o astfel de numire este „incompatibilă cu interesele financiare ale UE”.

Dacă România își va menține propunerea, Pașcu ar urma să fie audiat miercuri în Parlamentul European.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nesimțirea impostorilor români este de nepoprit. Acest, nimeni în definitiv, își dovedește obrăznicia și lăcomia. Iar cine face respectiva propunere, dancila, în imbecilitatea ei, nu are de gând să renunțe. Încă odată arătăm ca actualul guvern și majoritate parlamentară este o groapă de gunoie. Hai să ne facem de râs încă odată. Sperăm ca decidenții să nu accepte asemenea mojicie.
  • Like 0
 • Fac prinsoare că România își va menține propunerea! Căci neamul prost nu se dezminte niciodată!
  • Like 2
 • Radu Ion Radu Ion check icon
  Alexis, e chiar limba de lemn de care credeam că am scăpat... Și câtă invidie răzbate din comentarii...S-auzim de bine.
  • Like 0
 • Nu te lasa Pascule ca 10,000 de euro nu-s de ici de colo. Arata-ne cit de nesimtit poti sa fii !
  • Like 4
 • Dorin check icon
  Așa este cu Tovarășii ăștia de sorginte comunistă cred că li Se Cuvine totul.A cam venit timpul să le dovedim că nu este așa.
  • Like 3
 • AlexisZ check icon
  Pai ce ? Noi ne comparam cu Estonia ? Acolo probabil ca mai exista logica, bun simt si respect fata de contribuabili. Pe cand noi suntem o tara de piscotari de lux si de pomanagii, lipitori si paraziti care traiesc pe spatele celor care muncesc. Da stiu, poate suna a limba de lemn comunista dar asta e adevarul trist...
  • Like 7


Îți recomandăm

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult