Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Un post de radio de propagandă extremistă pe faţă emite nestingherit în România. CNA a făcut plângere penală de aproape un an, dar postul încă se aude

Studio de radio

Foto: Profimedia

EXCLUSIV Paginademedia. Programe care promovează pe faţă Mişcarea Legionară, cu îndemnuri, inclusiv cu muzică şi discursuri de epocă, se aude nestingherit, deşi de aproape un an există o plângere penală.

În luna februarie a acestui an, Consiliul Naţional al Audiovizualului decidea să facă plângere penală împotriva unui post de radio online care promova Mişcarea Legionară. Este vorba despre postul Radio Camarad, care promovează mişcarea legionară atât prin insemnele de pe site, cât şi prin mesajele de pe post. Propaganda legionară este interzisă prin lege.

La mai bine de 10 luni de când CNA a făcut plângerea penală, postul Radio Camarad emite încă online fără probleme. Postul difuzează muzică de toate genurile inclusiv piese legionare, dar şi slujbe religioase, iar de mai multe ori pe oră, o voce făcută cu inteligenţă artificială prezintă mesaje de promovare legionară.

Periodic este difuzat sloganul postului „Trăiască legiunea şi Căpitanul. Radio Camarad, radioul legionar. De la inimă la cer”. Pe site este afişată şi crucea legionară. un simbol interzis în România.

Paginademedia.ro a ascultat câteva dintre aceste mesaje difuzate constant de Radio Camarad, care au o durată de aproximativ cinci minute fiecare şi acoperă teme precum naţionalism vs patriotism, ce înseamnă anti-semitismul şi despre ideologia legionară. "Legionarii sunt oile trimise de Hristos în mijlocul lupilor", se aude într-unul dintre clipuri.

Radioul mai prezintă şi mesaje de la preoţi, cum ar fi „Cuvânt de la părintele Constantin Galeriu”

Iată cum sună unul dintre discursurile rostite de o voce creată cu inteligenţă artificială despre „viziunea politică a Capitanului”:

„Viziunea politică a Căpitanului a fost verificată foarte dur de istoria recentă a României. Ziua de astăzi ne oferă dovezi palpabile pentru criticarea bătăliei continue pentru ciolan în timp ce România decade tot mai mult. Minciunea democratică are picioare scurte. Istoria o demască fără dubiu.

Toate statele autoritare au suportat aproape neatinsă marea criză economică din 1929. Vă invităm să parcurgem foarte rapid, în doar câteva secunde punctele forte ale politicilor din aceste state. Spania lui Franco a avut sistemul de rezerve de apă, a dezvoltat infrastructua prin construirea de şosele şi căi ferate, a reoorganziat creditul şi a încurajat iniţiativa particulară a spaniolilor. După al doilea război mondial, Spania a cunoscut un boom economic fără egal în Europa.

Portugalia, Luis Salazar a reorganizat administraţia publică, a lichidat datoria externă a ţării, a reconstruit şi extins reţeaua de şosele şi căi ferate, a reorganizat creditul pentru populaţie, a încurajat iniţiativa particulară a portughezilor, a implementat condiţiile de muncă şi a garantat proprietatea privată. Italia lui Mussolini a suprimat speculaţiile financiare, a reorganizate producţia pe bază de reorganizare şi a încurajată iniţiativa particulară a italienilor. A făcut posibilă participarea directă de muncitorilor la profituri, adică a capitalizat salariile. A asanat terenuri şi le-a redat agriculturii, a controlat marele capital şi a stopat corupţia.

Germania lui Hitler nu poate fi redusă doar la cunoscutele erori politice naziste cu care de altfel legionarii nu au achiesat niciodată. În schimb, performanţele economice din epocă au fost excepţionale şi fac cinste germanilor. Între 1933 şi 1936 industria a crescut cu 17 la sută în fiecare an, iar PIB-ul a crescut în fiecare an cu 9,5%. Cum a fost posibil acest succes? A obligat pe germanii bogaţi să investească doar în Germania.

A redus dramatic aparatul birocratic, a supraimpozitat capitalurile străine, a scăzut impozitele pe muncă şi pentru tineri. A limitat dobânzile reale bancare la 1,5%, a suprimat intermediarii din lanţurile de distribuţie nesfârşite care ridică nejustificat preţurile produselor, a mdoernizat şoselele, podurile, liniile feroveiare, spitalele şi şcolile. Aceasta a fost scurta prezentare a performanţelor arbitrate autoritar de către stat în statul XX.

Din păcate, într-o democraţie coruptă autoritatea de stat este doar mimată în faţa poporului, în timp ce mafia politică poate face orice ilegalitate fără să fie pedepsită. Trăim vremuri extrem de întunecate, probabil cele mai întunecate din întreaga istroie, în care binele este servit ca rău, iar răul drept bine. România are nevoie imediat de legionari, aşa să ne ajute Dumnezeu.”

Citiți continuarea pe Pagina de Media. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dumitru check icon
    Rămân la părerea că ccr nu merită majuscule iar zicerea din Constituție că" deciziile sunt definitive și general obligatorii" ar trebui corectată -UNELE ,știm noi care- spre exemplu Decizia 682/27.06.2012 nu a fost pusă încă în aplicare -nici măcar la aceste alegeri din 2024-cu referire la un parlament (unicameral) cu maxim 300 de membrii.Rezultatul:spre 1%din Pib cheltuielile suplimentare în cele 4 legislaturi,dacă se va opri acest dezmăț financiar din 2028,după cum se promite,din nou?

    • Like 2
  • John check icon
    Subscriu la opinia autorului. Si adaug, fara sa fac propaganda electorala si fara sa fiu vreun simpatizant al vreunuia dintre cei din turul 2 anulat: de ce as crede ce spun institutiile statului, cum ca un actor extern ne-a sucit mintile si am votat ce nu este in interesul nostru, iar CCR e singura cu capul pe umeri si ne-a salvat? adica oricine isi face cea mai multa propaganda online va iesi presedinte? Am auzit doar afirmatii, fara argumente macar credibile. Sau altfel spus: am votat dar CCR stie sigur ca m-am inselat si mi-a anulat votul. Oare asta e democratia?
    N-am vazut instrumentat nici un caz de frauda electorala, oare de ce? oare nu seamana cu '89 cand toata lumea striga "securitatea, teroristii" fara argumente, au murit oameni dar nu s-a arestat nici un terorist? si doar astazi stim care a fost adevarul.
    Sunt doar niste intrebari care mi le pun astazi, si la care sper sa gasesc un raspuns pana la viitoarele alegeri. Care sper sa nu se mai anuleze...
    • Like 1
    • @ John
      Da, ați intuit adevărul. Care este că una se spune (propagandistic) și alta e realitatea. Tot circul ăsta e fiindcă s-a văzut că nu putea să câștige cineva din sistem .Iar dacă e pe cale să câștige cineva din afara sistemului, care deci ”strică ploile”, atunci se activează toată suflarea mafiotă din toate instituțile statului și încearcă să blocheze soluția care nu le convine. Dacă era pe val cineva de-al lor, nu mai zicea nimeni nici ”pâs”, orice reguli s-ar fi încălcat. Asta e minunata noastră ”democrație”, din păcate.
      • Like 2
    • @ John
      Gabriel check icon
      nu tot ce se scrie insemna ca este adevarat. nici macar ce scrieti dvs. simplul fapt ca scrieti aici o opinie insemana propaganda pentru ceva, pentru o directie sau alta. mai mult, acest lucru este intarit de omiterea voita sau nu a unor detalii care fac diferenta. dvs spuneti ca nu ati vazut dovezile. ei bine, asta e propaganda impotriva deciziei ccr si se adreseaza celor care la randul lor nu sunt foarte atenti la detalii. daca cititi consititutia, printre alte lucruri ea mentioneaza egalitatea de sanse la alegeri. acest lucru trebuie vazut (ca in cazul oricarei legi) si in spiritul legii nu doar in litera ei. ideea e simpla: nu poti concura de la egal la egal daca unii respecta regulile si altii nu. candidatul cg spune ca el nu a cheltuit bani, ca a fost sustinut benevol. ei bine, daca "benevol" ar fi cheltuit bani cineva impotriva lui cg, sa il defaimeze si sa faca contra campanie (cum s-a facut imptriva candidatei el), ar fi sarit imediat sa ceara autoritatilor sa intervina, sa le acuze ca nu fac nimic, samd. ei bine, prin tratament egal, acest lucru ii cere lui cg sa se comporte la fel. daca el e in campanie si cineva il ajuta cu bani si promovare, el este obligat in spiritul legii sa ii ceara sustinatorului sa faca asta legal, prin trecerea sumelor prin mandatarul financiar, caci nu este ilegal sa donezi sumele alea daca ele sunt legal obtinute si nu exista motive de suspiciune asupra felului in care banii au fost obtinuti. si detaliul asta cu fondurile este doar unul mic, sunt alte dovezi semnificativ mai importante si mai condamnabile la candidatul cg si campania lui. cand spuneti ca nu le-ati vazut, eu nu pot decat sa va banui de propaganda.
      • Like 0
    • @ Gabriel
      John check icon
      Deci s-a produs, din nou, inevitabilul: oricine are o parere va fi acuzat de ceva. De obicei, de catre cei care au toate raspunsurile...
      • Like 0
    • @ John
      Gabriel check icon
      amice, ai probleme. serios ai probleme. reciteste te rog ce ai scris. tu esti pe o platforma publica si scrii folosint intrebari. o gramada de intrebari. si cand iti raspunde cineva tu ai o problema cu faptul ca iti raspunde cineva? serios? nu am pretins ca am toate raspunsurile, doar ti-am spus cum se vede de la mine. daca nu vrei sa se vada asa, completeaza raspunsul tau cu argumentele care lipsesc, ca asta e motivul pentru care suntem cu totii aici, sa ne ajutam unii pe altii, sa intelegem mai bine diverse lucruri care ne macina. numai bine!
      • Like 1
    • @ John
      Au fost publicate rapoartele DGPI, SRI și STS cu privire la distorsionarea campaniei făcută pe Internet pentru CG. Înainte să dați cu bâta-n baltă, poate vă mai și informați.
      Problema nu e că CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale, ci că a durat foarte multe zile în care serviciile și decidenții nu se știe ce au așteptat. Probabil, au vrut să pună batista pe țambal până trec și alegerile parlamentare ca să nu flambeze și mai tare votanții lui CG și AUR, caz în care poate ne trezeam cu o majoritate parlamentară de extremă dreapta.
      Eu unul accept acest scenariu ăsta, care nu a făcut decât să salveze ce a mai rămas din democrație în țara asta. Ar fi fost infinit mai rău să intrăm în turul 2 al alegerilor prezidențiale cu o majoritate parlamentară care ne vroia out din UE și din NATO. Faceți un efort minim de gândire.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult