Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Un prieten căuta zilele trecute Diprophos. Răspunsul medicului l-a uluit. „Vorbiţi serios, să mă duc în Bulgaria?”

Medicamente

(Foto: Guliver Getty Images)

Sigur că parlamentarii merită pensii speciale... De fapt, pensii speciale au mai fost, acum sunt mult prea speciale. Au făcut o treabă bună şi munca trebuie să le fie răsplătită. Atâta chin cu legile justiţiei că ai senzaţia că acesta este motivul pentru care le mergea românilor prost. Le lipsea acest culoar de fugă.

Se poate concentra cineva pe alte legi decât pe cele ale justiţiei? Oare majoritatea politicienilor au primit un vaccin de „dezempatizare” la intrarea în partid? Nu mai există ruşine? Nici un pic?

Nici măcar acum, după ce a trecut atât de mult timp de la nenorocirea de la Colectiv, nu avem o secţie de arşi pusă la punct.

Unele medicamente lipsesc cu desăvârşire. Un prieten bun căuta zilele trecute, Diprophos, un medicament recomandat de peste 30 de ani de către medicii români. Medicul i-a sugerat pacientului să meargă la Ruse, în Bulgaria, fiindcă acolo primesc reţeta românească şi persoana va găsi cu siguranţă medicamentul. Pacientul i-a răspuns medicului, total uluit de recomandarea acestuia:

- Am păstrat pe casă vechea antenă de recepţionat programele TV bulgăreşti. O s-o pun din nou în funcţiune ca să pot urmări reclamele la Diprophos sau la alte medicamente care nu se mai găsesc la noi. E posibil să recepţioneze şi Antena 3. Vorbiţi serios, să mă duc în Bulgaria?

- Se poate şi în Germania şi în Ungaria, doar la noi nu se poate!

În ciuda celor spuse de medic, pacientul a sunat la farmacii cu speranţa că poate medicul se înşală. De la fiecare farmacist primea aceeaşi informaţie:

- Diprophos? Aaaaa, păi să fie un an de când nu îl avem şi nu îl găsiţi nici în altă parte.

- Dar un produs cu aceeaşi substanţă există?

- Nu!

Ministerul Sănătăţii are o pagină dedicată informării publice privind situaţia medicamentelor. Un anunţ despre Diprophos este postat pe 17 aprilie. Nu se ştie exact anul, dar putem presupune că este vorba despre 2018.

“Pentru DIPROPHOS 7mg/ml (BETAMETHASONUM), suspensie injectabilă - există, din partea deținătorului autorizației de punere pe piață, notificare de discontinuitate temporară, fără a estima o dată pentru reluarea comercializării.”

Din aprilie şi până în decembrie 2018, s-au făcut negocieri pentru preţ şi ambalaj între Ministerul Sănătăţii şi deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă. 6 luni. Curată competenţă!

Între timp, existând o cerere foarte mare pentru acest produs, persoane fizice care aduc medicamentul din alte ţări îl comercializează pe site-uri de tipul OLX.ro sau Okazii.ro. În timp ce preţul de farmacie pentru o fiolă este în jur de 7 lei, pe piaţa neagră produsul ajunge şi la 100 lei/fiolă. Din disperare cumperi, dacă îţi permiţi. Dacă nu, rămâi cu disperarea şi durerea privind la TV cum parlamentarilor le cresc pensiile speciale.

Copiii acestei ţări, adică cei care dacă nu vor fugi din ţară, v-ar plăti pensiile speciale pe care vi le acordaţi între voi, mor prin spitale. Streptococii saltă voioşi pe culoarele secţiilor de pediatrie şi nu numai, personalul este puţin, medicii nu au timp pentru pacienţi, totul se petrece în fugă şi atunci când ai un membru al familiei pe masa de operaţie, numai banii cumpără timpul şi amabilitatea medicilor şi asistentelor. Unii medici cer, alţii doar primesc, iar alţii, prea puţini la număr, nu acceptă atenţii din partea pacienţilor. Astfel se creează piața neagră, fiindcă nu se oferă suport pentru a fi satisfăcute nevoile de siguranţă fizică, psihică şi materială ale cetăţenilor.

Oamenii mai au nevoie de respect, de decenţă, de demnitate, dar acestea au fost înlocuite de tupeu, invidie şi narcisism. Ar trebui ca demnitarii aleși să fie un exemplu pentru cetăţeni, însă ce văd ei privindu-i poate deveni subiectul unui film thriller.

Într-o ţară în care singurii locuitori ar putea rămâne bătrânii imobilizaţi la pat, săracii şi penalii, atenţia dumneavoastră, a majorităţii parlamentare, este focalizată pe legi care să vă permită vouă mai mult. Există oare un capăt de linie? O limită la care să spuneţi: „Gata, ajunge cât am agonisit, acum voi acţiona în folosul comunităţii!”

Deznădejdea, aşa cum spunea Moise Guran, pe deznădejdea cetăţenilor vă bazaţi!

Speranţa românilor în mai bine nu se va lăsa doborâtă de deznădejde! I-aţi călit! I-aţi făcut mai puternici!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am luat Diprofos din Ungaria, 15 lei/fiola. Fara reteta. La noi nu se vinde.
  • Like 0

 • Eu am luat pentru cineva din Italia,costa 3,30 euro cutia cu 3 fiole,se numeste Bentelan.Dar cer reteta pentru produsul asta,norocul a fost ca cine mi l-a luat a putut lua reteta
  Am apelat la cineva in Germania,mi-a spus ca este in farmacie dar si acolo cer reteta
  Este si la moldoveni peste Prut,nu stiu in ce conditii se elibereaza acolo
  • Like 0
 • Este un dezastru peste tot, dar poate cel mai rau este in sistemul de sanatate. As zice ca alt ajutor nu avem decat sa ne rugam la Dumnezeu sa ne tina sanatosi! In istoria Romaniei mai mult rau a fost decat bine, si-acuma e tot rau, asadar avem o rezistenta care ne vine din adn-ul istoric. Cred ca noi vom invinge, cei care vrem binele acestei tari, istoria o arata, ca altfel ar fi disparut neamul romanesc, daca ar fi fost sa invinga raii de-a lungul timpului.
  • Like 1
  • @ Gabriela Constantinescu
   VARLY VARLY check icon
   Se spune ca Dumnezeu Ia la EL numai oamenii de bine, oameni care ajuta si fac numai bine in viata lor. Hai sa ne rugam sa avem sanatate, dar sa ne rugam sa-i ia la el PE acesti oameni ca prea mult bine ne-au facut deja
   • Like 0
 • Nu, nu există niciun capăt de linie, dincolo de care vor spune „destul cu furtul, de acum vom acționa în folosul comunității” , deoarece obiceiurile proaste dispar foarte greu, mult prea greu, sau pur și simplu nu dispar! De aceea, trebuiesc scoși obligatoriu din viața publică, complet! Cetățenii vor vota în primul rând un partid care va promite că termină pensiile speciale și alte privilegii. De ce nu și-a băgat Cioloș în platformă așa ceva, sau de ce nu are USR în platformă așa ceva, nu știu – probabil că sunt niște proști.
  • Like 1
 • Situația indicată de dvs in articol este reala. Si eu m-am confruntat cu aceeasi problema in primăvara acestui an, cand am căutat medicamentul pentru mama mea in Timișoara si am reușit sa găsesc doar 2 fiole, cu ajutorul unor amici farmaciști.
  După eforturi si insistențe, cu sprijinul unor prieteni, am mai găsit 2 fiole la Craiova si in final soluția cea mai bună a fost sa le cumpărăm din Serbia, unde accepta rețete emise din tara noastră... Dar il vând și fără rețetă....
  Sper sa se remedieze problema, sa poată mama repeta tratamentul...
  • Like 1


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult