Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un război între gruparea islamistă Hamas și Israel reprezintă unul dintre cele mai importante riscuri geopolitice pentru piețele petroliere, de la invazia Rusiei în Ucraina

Fasia Gaza

Foto: Abaca Press / Profimedia

Biroul umanitar al ONU a estimat că zeci de mii de oameni din Gaza și-au părăsit acum casele și s-au mutat în sud, după ce Israelul a emis un avertisment de evacuare pentru aproape jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza înainte de o temută invazie terestră. Teroriștii Hamas le-au cerut oamenilor să rămână pe loc și să sfideze ordinul militar israelian de a evacua casele.

Ordinul de evacuare emis vineri pentru locuitorii din nordul Fâșiei Gaza (și care a expirat sâmbătă dimineață la ora 06:00) a fost denunțat de Iordania, Liga Arabă și Turcia și dezaprobat de ONU, care se teme de o catastrofă umanitară.

De asemenea, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus vineri premierului israelian, Benjamin Netanyahu, că Europa este „alături de Israel” și că Hamas este „singurul responsabil pentru ceea ce se întâmplă”. „Știu că reacția Israelului va arăta că este o democrație”, a declarat șefa Comisiei Europene. Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, aflată vineri într-o vizită în Israel, a denunțat „calculul perfid” al Hamas, care, potrivit ei, folosește populația din Gaza drept „scut”, în timp ce președintele Macron a îndemnat Israelul să răspundă „ferm”, dar „cu dreptate”. 

Premierul Rishi Sunak a cerut vineri Israelului să „protejeze civilii” în răspunsul său la atacurile Hamas, iar de la Moscova, Putin a calificat drept „inacceptabil” asediul impus de armata israeliană asupra Fâșiei Gaza, afirmând că acesta ar putea fi „comparabil cu asediul Leningradului” de către naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De altfel, autocratul lider al Kremlinului, la aproape 20 de luni de război în Ucraina, în urma căruia zeci de mii de civili au murit în atacurile Moscovei, a declarat că o ofensivă terestră israeliană în Gaza ar avea ca rezultat un nivel de victime civile care ar fi „absolut inacceptabil".

Noaptea trecută, avioanele de luptă ale IDF au efectuat lovituri la scară largă în toată Fâșia Gaza, iar trupele israeliene au efectuat raiduri locale, căutând ostatici și colectând probe pentru a găsi persoanele răpite de Hamas, au declarat vineri Forțele de Apărare ale Israelului. Cadavrele mai multor israelieni au fost recuperate de armata israeliană, iar familiile acestor persoane, care erau date dispărute de la atacurile Hamas de sâmbăta trecută, au fost anunțate, se arată în comunicat citat de cotidianul Haaretz.

O femeie duce trupul neînsuflețit al unui copil la morga Spitalului Suheda al-Aqsa , în timp ce atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza continuă în a opta zi în Deir al-Balah.. Gaza, 14 octombrie 2023. Foto: Ashraf Amra / Anadolu/ Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis să „eradicheze" Hamas și a declarat că contraofensiva Israelului în Gaza „este doar începutul".

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut Israelului să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a evita victimele civile în Gaza, deoarece a cerut stabilirea pe teritoriul unor zone sigure în care să poată fi asigurate adăpost, hrană, apă și provizii medicale.

De altfel, se pare că Israelul ar fi de acord cu crearea unor „zone securizate” pentru palestinieni în interiorul Fâşiei Gaza, după cum a declarat vineri un înalt responsabil american, care îl însoţeşte pe secretarul de stat Antony Blinken în turneul regional în Orientul Mijlociu.

Separat, secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că ordinul de evacuare al armatei israeliene este „extrem de periculos și, în unele cazuri, pur și simplu nu este posibil”. „Chiar și războaiele au reguli”, a mai spus Guterres înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind situația din Israel și Gaza, cerând acces umanitar „imediat” în enclava palestiniană aflată sub asediu,

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății a spus că a cere pacienților vulnerabili să evacueze spitalele din Gaza echivalează cu o „condamnare la moarte”. În plus, Amnesty International a declarat că ordinul de evacuare al Israelului „nu poate fi considerat un avertisment eficient” și a cerut să fie revocat imediat.

Experta ONU în populaţii strămutate, Paula Gaviria Betancu, s-a declarat vineri „îngrozită” de ordinul de evacuare dat de armata israeliană populaţiei din nordul Fâşiei Gaza, care constituie, potrivit ei, o crimă împotriva umanităţii. 

Cel puțin 1.900 de palestinieni au fost uciși în Gaza în urma atacurilor israeliene, inclusiv 614 de copii și 370 de femei, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza. Cel puțin 16 palestinieni au fost împușcați și uciși în Cisiordania de-a lungul zilei de vineri, a mai declarat Ministerul palestinian al Sănătății.

De asemenea, un jurnalist a fost ucis și alți șase răniți după ce un obuz israelian a aterizat vineri într-o adunare de jurnalişti internaționali care acopereau confruntările de la granița din sudul Libanului. Reuters a confirmat că fotograful său Issam Abdallah a fost ucis. Între timp, BBC a relatat că jurnaliştii săi au fost atacaţi şi ţinuţi sub ameninţarea armei după ce au fost opriţi de poliţia israeliană la Tel Aviv.

Ce a rămas dintr-o casă din kibuțului Be'eri, Israel. Pe data de 13 octombrie 2023, represaliile Israelului au escaladat după ce liderii militanți Hamas din Gaza au lansat un atac fără precedent asupra Israelului sâmbătă, ucigând peste 1.200 de israelieni și luând captivi zeci de persoane. Puternicele atacuri aeriene israeliene asupra enclavei au ucis peste 1.200 de palestinieni. Foto: Jonathan Alpeyrie / Sipa Press / Profimedia

Armata israeliană a declarat că va permite circulația în siguranță a palestinienilor din Gaza pentru a se deplasa de la Beit Hanoun, în nord, la Khan Younis, în sud, între orele 10:00 și 16:00, informează presa internațională. Mai mult, purtătorul de cuvânt al Forţelor armate ale Israelului, Jonathan Conricus, a afirmat că civilii palestinieni din Gaza nu sunt duşmanii statului evreu şi că armata încearcă să nu lovească civili sau infrastructura civilă.

Joe Biden a declarat că a vorbit cu familiile americanilor reținuți de Hamas în Gaza și că acestea trec prin agonie, neștiind care este soarta celor dragi lor. De asemenea, președintele american a spus că are ca prioritate rezolvarea urgentă a crizei umanitare din Gaza.

Tot vineri, forțele de apărare israeliene au negat acuzațiile organizației Human Rights Watch potrivit cărora ar fi folosit muniții cu fosfor alb în operațiunile militare din Gaza și Liban. HRW a declarat că utilizarea acestor arme expune civilii la riscul de a suferi răni grave și pe termen lung. Grupurile palestiniene au cerut o anchetă a Curții Penale Internaționale.

- Între toate acestea, mii de oameni au început să se adune în întreaga lume la demonstrații în sprijinul Israelului și al palestinienilor. Concret, zeci de mii de protestatari s-au adunat vineri în tot Orientul Mijlociu și în unele părți din Asia, Europa și Statele Unite pentru a susține palestinienii și a condamna Israelul. Pe de altă parte, comunitățile evreiești din SUA, Franța și alte părți ale lumii au organizat mitinguri de solidaritate cu Israelul după atacul Hamas asupra Israelului.

Demonstrații în Barcelona în sprijinul palestinienilor / Foto: Alberto Paredes / Zuma Press / Profimedia

- Hezbollah este „pe deplin pregătit” să intervină împotriva Israelului la momentul potrivit, a declarat vineri numărul doi al organizaţiei paramilitare libaneze în faţa a peste o mie de susţinători ai grupării care au manifestat în sprijinul palestinienilor la Beirut, relatează CNN. Declaraţiile survin în momentul în care există îngrijorări că Hezbollah, aliat al Iranului, ar putea deschide un nou front în lupta împotriva Israelului din Liban.

- De altfel, armata israeliană a declarat sâmbătă că o dronă a ucis mai mulți militanți care au încercat să se infiltreze din Liban, notează Al Jazeera.

Hezbollah, care înseamnă „Partidul lui Dumnezeu”, este un grup politic și armat șiit susținut de Iran, care a fost format în 1982 pentru a lupta împotriva ocupației Israelui în sudul Libanului. Hezbollah își are rădăcinile în grupurile armate formate de Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran, în urma invaziei Libanului de către Israel în 1982. Grupul, cu sprijin printre musulmanii șiiți, este unul dintre cei mai mari dușmani ai Israelului din regiune. În 2021, liderul Hassan Nasrallah a susținut că Hezbollah are 100.000 de luptători. Grupul se laudă că are rachete de mare precizie și spune că poate lovi toate părțile Israelului.

- Statele Unite estimează că Iranul a alocat sute de milioane de dolari anual Hezbollah în ultimii ani. Grupul, condus de Nasrallah din 1992, este unul dintre cele mai influente blocuri politice din sistemul politic sectar al Libanului, având sprijinul unei mari părți a populației șiite. Luptătorii Hezbollah au desfășurat o campanie susținută împotriva forțelor israeliene din Liban și au lansat atacuri asupra civililor israelieni din alte țări.

- Forțele israeliene s-au retras unilateral din sudul Libanului în 2000, după aproape 20 de ani de lupte, ceea ce a determinat Hezbollah să se proclame prima armată arabă care a forțat Israelul să cedeze controlul asupra teritoriului. Hezbollah și-a lansat manifestul după formarea sa, subliniind ideologia și obiectivele sale, care includ înfrângerea Israelului și expulzarea entităților colonialiste occidentale din Orientul Mijlociu.

- Statele Unite și alte țări occidentale consideră Hezbollah o „organizație teroristă”. Statele din Golf, aliate cu SUA, inclusiv Arabia Saudită, consideră grupul ca fiind un grup „terorist”. Uniunea Europeană clasifică aripa militară a lui Hezbollah drept „grup terorist”, dar nu și aripa sa politică. Hezbollah are miniștri în guvernul din Liban și parlamentari. Partidele care se opun grupului îl acuză că a condus Libanul în conflict.

- Grupul a devenit proeminent din punct de vedere politic după ce Siria, aliatul apropiat al lui Hezbollah, s-a retras din Liban după asasinarea fostului prim-ministru Rafik Hariri în 2005. În 2016, politicianul susținut de Hezbollah Michel Aoun a devenit președinte. Doi ani mai târziu, Hezbollah și aliații săi au câștigat majoritatea la primele alegeri generale din țară, după nouă ani. La alegerile din 2022, blocul politic al lui Hezbollah și-a pierdut majoritatea, dar grupul continuă să controleze politica țării.

Există riscul ca războiul să se extindă la marii producători de energie din Orientul Mijlociu și să afecteze fluxurile de petrol și gaze

O analiză Reuters arată că un război între gruparea islamistă Hamas și Israel reprezintă unul dintre cele mai importante riscuri geopolitice pentru piețele petroliere de la invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut. De ce? Păi, spre deosebire de Rusia (unul dintre cei mai mari producători de petrol și gaze din lume), Israelul are o producție energetică foarte modestă. Dar există riscul ca războiul să se extindă la marii producători de energie din Orientul Mijlociu și să afecteze fluxurile de petrol și gaze. 

Deși aceste fluxuri nu au fost încă afectate, analiștii și observatorii pieței indică mai multe complicații potențiale majore în cazul în care conflictul se intensifică. În primul rând, SUA ar putea înăspri sau intensifica aplicarea sancțiunilor împotriva Iranului în cazul în care acesta ar fi implicat în atacul Hamas împotriva Israelului, ceea ce ar putea tensiona și mai mult o piață petrolieră deja insuficient aprovizionată. Iranul ar putea riposta prin întreruperea fluxurilor de energie de la vecinii din OPEC prin Strâmtoarea Ormuz. În al doilea rând, un acord intermediat de Washington pentru normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel, care ar putea duce la creșterea producției de petrol a regatului, ar putea fi anulat.

Un comandant militar de rang înalt al Hamas, care conducea operațiunile aeriene ale grupării în orașul Gaza, a fost ucis în raiduri aeriene israeliene, potrivit New York Times, care citează un anunț al armatei israeliene. Murad Abu Murad ar fi fost ucis în cursul zilei de vineri, când avioane de vânătoare au lovit un centru operațional al Hamas de unde grupul își desfășura „activitatea aeriană".

Armata israeliană ar fi penetrat pe două direcții nordul Fâșiei Gaza, dar deocamdată nu înaintează. Potrivit postului de știri Al Arabia, armata israeliană a penetrat pe două direcții granița din nordul Fâșiei Gaza, stabilind puncte de intrare securizate, cu ajutorul tancurilor și al buldozerelor, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Informația nu a putut fi confirmată însă din surse independente.

Apasă pe fotografia de mai jos pentru a deschide galeria foto:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult