Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Unde-i cerșetorul care să iasă în calea lui Putin cu un copil mort la piept și să-i spună: „Dacă ești puternic, învie-l!”

Copil ucrainean

Foto: Profimedia Images

Așoka a fost al treilea împărat din Maurya, cel mai mare conducător al ei și a trăit între anii 304-232 î.Hr.

Așoka și-a început viața ca fiu al uneia dintre soțiile împăratului Bindusara, Dharma. Aceasta nu avea sânge regal și fiul ei nu avea șanse la succesiune la tron. Conduce regimente ale armatei Maurya, este renumit pentru vitejie și popularitate, dar cu toate astea nu este un favorit al tronului. Când tatăl său, Bindusara, s-a îmbolnăvit, tânărul prinț își ucide toți frații - sunt legende care spun că a omorât 99 de frați - și preia împărăția tatălui său. Cruzimea lui se întindea pe pământ pe măsură ce își tot mărea imperiul în toate părțile. Cruzimea și ferocitatea împăratului mergea cu mult înaintea trupelui lui mânate să cucerească teritorii.

Există legenda că ar fi cerut odată miniștrilor lui să taie pomii din curtea palatului. Aceștia au spus că nu e bine să îi taie. Împăratul le-a tăiat capul tuturor celor care s-au opus. Tot despre el se spunea că avea un castel construit special pentru a închide oameni în el și a experimenta cele mai crude metode de tortură.

Cu cât ucidea mai mult, cu cât provoca mai multă suferință, cu atât i se părea că este mai puternic. 

Deja se întinsese prin teroare, cruzime și moarte în aproape toată Peninsula India, în Afganistanul de astăzi, Persia (Iranul de azi), Bengal și Assam. Numele lui era sinonim cu atrocitatea, cucerirea și moartea.

Și totuși nu îi este scris să rămână în istorie ca tiran însetat de sânge și de putere. Un cerșetor îi schimbă soarta. A lui și a unei mari parți din lume.

În 264 î.Hr. atacă Kalinga, un mic stat încă necucerit din estul Indiei. Statul nu îi era complet străin. Stătuse doi ani în exil acolo în tinerețe, când tatăl său l-a bănuit că complotează împotriva lui. Ca motiv al atacului invocă faptul că un frate vitreg, ce a scăpat cu viață, se ascunde acolo și conducătorii regatului nu vor să îl predea, dar adevărul era că Așoka voia pământurile bogate și fertile din Kalinga, dar și porturile din acea zonă ce făceau legătura cu Sri Lanka, Birmania și Malaezia. Întreaga oaste a împăratului năvălește în micuțul regat. Mor 10.000 de soldați Maurya, dar și 100.000 de soldați Kalinga. Pământurile erau pline de cadavre, pe râuri curgea în loc de apă sânge. A doua zi, împăratul Așoka își contemplă victoria, călcând pe cadavre și se simte mare, de neînvins, puternic. Nimeni nu îi iese în cale. Nicio făptură vie, fie animal sau om, nu se aude. Doar moarte, cadavre și el singur își contemplă toată această măreție a morții semănate de puterea sa.

Și se apropie de el un cerșetor cu haine zdrențuite. E desculț, cu privirea plecată. Alege cu greu pe unde să calce ca să nu i se scufunde picioarele în sânge sau să strivească cadavre. Garda împăratului îi strigă să fugă, dar el nu fuge, nu se ascunde, și nici nu trădează teamă. Merge mai departe până în fața semănătorului morții pe pământurile Kalingăi. Împăratul îl privește cu furie și mirare. L-ar vrea cenușă sau să dispară din fața lui. Nimicul vieții i se prezintă fără teamă în fața ochilor lui, a celui ce semănase moarte și teroare pe toată întinderea pământului. Ar fi vrut ca cerșetorul să cadă în genunchi, să implore, să tremure în fața lui. Nu a făcut-o. Ținea o mână în sân, la piept, printre zdrențe; ascundea ceva acolo. Garda a dat să-l alunge. Împăratul a ridicat mâna și le-a făcut semn să îl lase. Era curios să afle ce vrea de la el, cuceritorul lumii, această pulbere de om, ce a îndrăznit să calce spre el fără frică. I-a cerut să vorbească și cerșetorul a vorbit cu voce blândă și caldă. 

Îți recomandăm

- Ești măreț! Ești puternic! Tot ce vezi în jur - a arătat cu mâna liberă munții de morți, cadavrele ciopârțite, apele învolburate de sânge - e opera ta! Ești puternic, împărate!

Ochii lui Așoka s-au îmbătat de fericire urmărind mâna cerșetorului, ce îi arăta cât este de puternic el, semănătorul morții, distrugătorul vieții.

Dar vocea cerșetorului s-a schimbat; a devenit brici, ochii flăcări, când a vorbit mai departe în timp ce scotea un nou născut omorât de război, de la piept și l-a întins spre împărat ca pe o ofrandă:

- Dacă ești puternic, învie-l!!!

Cerșetorul a continuat să îl privească. Așoka și-a plecat capul sub privirea neclintită a cerșetorului. Toată măreția și puterea lui s-au topit. Era puternic să ucidă mii de oameni, dar nu avea putere să învie nimic, nici măcar o gânganie.

...

Spune legenda că după bătălia de la Kalinga și întâlnirea cu cerșetorul, Așoka a devenit altfel de om și de împărat. Devine budist, dar și extrem de tolerant cu toate credințele religioase. Construiește spitale, universități, pensiuni gratuite pentru pelerini. Din omul ce semăna moartea în numele puterii, devine apărătorul vieții pe pământ... Nu mai vrea să cucerească noi teritorii, ci caută să încheie tratate de pace și de colaborare cu toți vecinii. A construit în toată India stupe, a înălțat stâlpi de piatră - unii se mai păstrează și astăzi - pe care sunt scrise percepte morale și religioase pentru popor, a construit temple budiste.

Cert este că a rămas în istoria Indiei ce un monarh corect și iubit și totul datorită acelui cerșetor ce i-a ieșit în cale cu curaj și i-a dărâmat din temelii sufletul construit strâmb și l-a obligat să îl reclădească.

În zilele noastre, pe stema Indiei, de pe steag, se află Dharmachakra, un simbol al lui Așoka. Primul avion al Air India poartă numele Așoka.

...

Unde-i cerșetorul care să iasă în calea lui Putin cu un copil mort la piept și să îi spună: „Dacă ești puternic, învie-l!”

Unde-i cerșetorul care să iasă în calea mai marilor lumii - dacă și ei sunt vinovați pentru ceea ce se întâmplă astăzi, că nu au făcut totul pentru pace - cu un copil mort la piept și să le spună: „Dacă sunteți puternici, înviați-l!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Rucs Rucs check icon
    https://www.youtube.com/watch?v=b8j0tJsKltg
    • Like 0
    • @ Rucs
      Dorin check icon
      Propagandă.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult