Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Aceste „portbagaje" pline cu bani, care se colectează de 30 de ani încoace, sunt exact găurile din buget, pe care acum noi trebuie să le acoperim prin pseudoreforme

Portbagaj cu bani

Banii pe care i-ar fi primit baronul PSD Dumitru Buzatu, in flagrantul organizat de DNA/Sursa foto: Libertatea.ro

Mă întreb unde pleacă portbagajele de bani când pleacă, fiindcă aceste personaje ticăloase nu sunt de capul lor. Storc, secătuiesc bugete prin acordarea contractelor supraevaluate clientelei de partid, acoperă tot felul de ilegalități pentru a produce bani. Este evident că se simt protejați, fiindcă și ei, la rândul lor, trimit „partea" mai sus, conform binecunoscutei scheme piramidale, câștigându-și un loc important în partid. Până la un moment dat, când deranjează din diverse motive. Dețin controlul total, acaparează politic instituții, nu mișcă nimic fără aprobarea tătucului pe „tarlaua” pe care o gestionează. Așa își asigură voturile, menținând în sărăcie și subdezvoltare populația pentru a o manipula ușor. Este schema de succes în județele din Moldova și Oltenia, unde sărăcia atinge cote ridicate, unde nu există investiții și infrastructură modernă.

Găurile din buget, pe care acum noi trebuie să le acoperim prin pseudoreforme, sunt exact aceste „portbagaje" pline cu bani care se colectează de 30 de ani încoace.

De ce credeți că nu se face o reformă administrativ -teritorială? Fiindcă multe dintre aceste monstruoase mașinării de stors bani publici ar dispărea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Titlul mi se pare o exagerare, care vrea să bage sub preș toate celelalte furăciuni, pe care le fac toți hoții din țara asta, evazioniști mai mari sau mai mici, corporații care exportă mascat profiturile dar și calculul greșit al bugetului, coroborat cu cheltuirea ineficientă a banului public.
    Desigur, ne umplu de revoltă șpăgile luate de mafioți, dar asta nu înseamnă că ei sunt singurii responsabili de gaura din buget.
    • Like 0
  • Daniel00 check icon
    Titlul articolului este foarte corect. Dar cand ma gandesc la spaga care n-a fost dovedita... dar insusita, deja m-apuca groaza, pentru ca-mi dau seama ca cifrele ajunse la valori macroeconomice, ajung sa destabilizeze o tara intreaga. Nu putem noi sa muncim, cat pot ei sa fure.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult