Foto: Profimedia Images
În discursul său de aproape o oră despre starea Uniunii Europene, Ursula von der Leyen a acordat importanță problemei creșterii prețurilor la energie ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, într-un moment în care inflația fulgerătoare amenință economia blocului comunitar.
- După discursul președintei Comisiei Europene, diferiții lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European au luat cuvântul.
- O eurodeputată din Franța pe nume Manon Aubry, membră a partidului „Franța nesupusă” a lui Jean–luc Mélenchon, a făcut azi un mini spectacol în plenul Parlamentului European.
- Manon Aubry și-a început discursul fâlfâind în hemiciclu o factură la gaze, în timp ce a precizat că sunt „milioane de oameni care nu mai pot face față creșterii amețitoare a prețurilor”.
- Ea a mai susținut că încetinirea economică nu se datorează doar războiului din Ucraina, ci este și „produsul unui sistem economic ale cărui defecte suntem acum obligați să le recunoaștem”.
- Manon Aubry a atacat „marile profituri ale marilor companii multinaționale” și a cerut taxe mai mari pentru toți cei care „au profitat de pe urma crizei”, citând pe nume companii de lux și transport de marfă, precum și bănci.
- În ceea ce privește prețurile la energie, ea a spus că un plafon pentru gaze ar trebui stabilit la nivelurile de dinainte de criză.
- Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a recunoscut că facturile la energie au devenit „insuportabile” pentru mulți europeni, dar a refuzat criticile, spunând: „Trimiteți factura la Moscova! De acolo provine!””
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Tâmpeniile care au dus la o așa criză energetică și inflație le-au făcut numai ei, politicienii de la vârful UE, cu ideologia lor climatico-neomarxistă, nu populația și abia în ultimă instanță Putin cu războiul lui dement a pus capac peste un continent aflat DEJA în plină criză. Dar dacă e vorba să ne sacrificăm cu toții pentru a trece cu bine criza energetică / economică și a-i rezista lui Putin, foarte bine, e corect. Numai să fie un sacrificiu bine calculat, eficient (nu degeaba) și mai ales să participe toți la el. Adică ȘI BOGAȚII, în primul rând fiind vorba de ”băieții deștepți” și putred de bogați din energie. Aceștia fac acum profituri uriașe, astfel că noi ACUM ne sacrificăm în fondnu pentru a trece criza și a scăpa de amenințarea lui Putin, ci mai mult pentru a le umple buzunarele acestor bogați nesimțiți. Dacă e vorba de sacrificii, să fie dată o dispoziție / ordonanță / hotărâre / etc, la nivel european, pentru această perioadă specială, în care să se limiteze peste tot în Europa profitul tuturor producătorilor și traderilor / distribuitorilor / furnizorilor din domeniul gazelor și energiei electrice, la o valoare minimă, de exemplu 5% Și să se impună un număr maxim de firme pe lanțul de furnizare, pentru a nu trece marfa de mai multe ori cu 5% în vederea creșterii artificiale a prețului. Dacă s-ar face asta, ați vedea cum prețul energiei ar scădea brusc și semnificativ, cu tot războiul ruso-ucrainean și manipularea pieței de către Rusia. Și ar trebui impusă totuși o plafonare la prețul gazului rusesc, chiar cu riscul ca aceștia să oprească furnizarea. Totuși nu ne putem lăsa șantajați și sărăciți de către Rusia. În același timp ar trebui marșat rapid și cu putere pe exploatarea gazului din Marea Nordului și din Marea Neagră, plus a gazelor de șist pe unde se mai găsesc (chiar și în România). Plus să fie deschise din nou toate termocentralele. Să fie finalizată - în cazul nostru - construcția hidrocentralelor aflate în stadiu avansat de construcție. De asemenea utilizarea la capacitate maximă a atomocentralelor existente peste tot în Europa, iar la noi demararea investițiilor la Cernavodă pentru finalizarea grupurilor proiectate. Acestea sunt mult mai productive decât minireactoarele propuse de către SUA. Energia verde alta decât cea hidro (panori fotovoltaice, turbine eoliene) în momentul de față NU POATE să susțină nevoile energetice ale Europei, dar ea trebuie să rămână totuși o soluție punctuală, locală, fără însă a fi luată în calcul pentru nevoile energetice importante ale industriei și ale populației în ansamblul ei.
În condițiile de mai sus, DA, văd sensul economisirii energiei de către toată lumea, dar limitată strict la această perioadă de iarnă și cu prețuri reglementate după exemplul de mai sus, după care să se revină rapid la normal. Suferința trebuie să fie doar pe termen limitat, bine definit, altfel populația nu îi va înțelege sensul și nu va accepta la nesfârșit sacrificiul. Trebuie să avem un orizont clar în care lucrurile se vor îmbunătăți și VOR REVENI LA NORMAL. Nimeni nu va accepta și nu trebuie să accepte ceea ce măcăne marii boși europeni sau mondiali, putred de bogați, cum că perioada abundenței s-a sfârșit, nu va mai fi niciodată ca înainte. Hai nu zău? Eu zic că omenirea nu are dreptul să dea înapoi din punct de vedere al civilizației și al bunăstării, pe care le-a dobândit cu greu după o istorie zbuciumată, iar cei care fac propagandă pentru sărăcirea definitivă a populației (nu și a lor, a bogaților, evident) aceia trebuie eliminați de la butoane de către populația nemulțumită, prin metode mai ”soft” sau mai ”hard”, după caz.
Putin este de vină că UE și-a mărit dependența energetică față de Rusia în ultimii 20 de ani în loc s-o reducă?
Deci sa le trimitem la rusia si pe alea dinainte ?
Sa ii trimitem si pe politicieni care ne-au facut dependenti de gazul rusesc ? ( Amintim chiar cateva nume din tarisoara doamnei daca e nevoie )
Sa dea politicieni banuti inapoi pentru contractele si pozitiile in functii inalte ?Obtinute ca au semnat cu rusii !
Sa plateasca ei acuma diferenta de pret ?
Nuu - la fel ca si la CO2. Uni s-au umplut de bani iar acuma plateste pulimea ponoasele.