Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vasile Dîncu, întrebat „În fața ta” despre doctoratul copy-paste al lui Nicolae Ciucă și de ce premierul apelează la judecata Universității de Apărare, nu a CNATDCU: „Cred că noi ar trebui să schimbăm regulile pentru doctoratul profesional și doctoratul academic”

plagiat Ciuca - combo

Foto colaj: captură Digi24 „În fața ta”/ Inquam Photos/ George Călin

Suspiciunile de plagiat din cazul tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu reprezintă în prezent, în opinia liderului PSD Vasile Dîncu, un punct de vulnerabilitate pentru imaginea Executivului. 

Întrebat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, dacă prim-ministrul ar trebui să își dea demisia în cazul în care Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) va decide că lucrarea reprezintă un plagiat, ministrul Apărării a spus nu vrea să se antepronunțe și că „demisia e un act unilateral, e un act de voință și de conștiință”.

„Nu am discutat cu premierul despre acest lucru, am văzut că Universitatea (Universitatea Națională de Apărare „Carol I” - n.n.) care i-a aprobat acest doctorat a fost sesizată pentru a face un raport, pentru a evalua, s-au declanșat toate procedurile, potrivit regulamentului. Este o comisie care va face toate procedurile pentru a studia dacă într-adevăr e vorba de un plagiat. În acest moment, doar pe baza unui analize jurnalistice, nu pot să mă pronunț”, a spus Dîncu.

„Nu cred că în momentul acesta e un punct vulnerabil pentru Executiv acest lucru. Vedem raportul și după aceea putem să discutăm, inclusiv despre influența pe care poate să o aibă asupra Guvernului, asupra imaginii Guvernului, dar în moment acesta nu cred că este un punct vulnerabil al Guvernului. Cred că guvernul va fi judecat si trebuie judecat după ce va reuși să facă pentru societate și mai puțin pentru, să spunem, posibile derive ale unor membri ai guvernului”, a adăugat liderul PSD.

Florin Negruțiu: Dl Ciucă apelează la colegii săi din Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Unii dintre cei ce vor analiza posibilului plagiat al dlui Ciucă sunt foști subalterni ai dlui Ciucă. Nu ar trebui ca această teză să fie analizată de CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare), instituția abilitată să emită verdicte pe tezele de doctorat?

Vasile Dîncu: Acum la CNATDCU există o hotărâre prin care trebuie studiate toate lucrările din ultimii 10-15 ani. Problema e următoarea: în mod normal, comisia care a dat ... Această lucrare a trecut și prin CNATDCU, orice titlu se aprobă prin CNATDCU până la urmă, de Comisia de studii militare și știinte politice. Primul pas pe care l-a cerut premierul a fost unul corect, de a cere unei universități specifice, care are toate criteriile, să spunem, legate de lucrarea de doctorat, inclusiv fragmentele incriminate. După aceea, acest lucru poate ajunge și la CNATDCU, pentru că cu siguranță cei care contestă vor merge și la CNATDCU. Asta nu înseamnă că nu va merge la CNATDCU acest lucru. Dar deocamdată acesta e procesul și mi se pare că e un proces logic și corect.

Florin Negruțiu: Dar instituția abilitată în România să dea un verdict legal e CNATDCU. E ca și cum eu m-aș duce la Claudiu Pândaru să îmi dea un verdict, nu mă duc la Tribunalul București. Cam asta este ceea ce a făcut dl Ciucă.

Vasile Dîncu: Nu există în acest moment un regulament, pentru că ați văzut, a ajuns să hotărască justiția dacă este plagiat sau nu. Nu există în acest moment o indicație foarte clară în lege, care să spună - în cazul unui litigiu mergi direct la CNATDCU. Cu siguranță CNATDCU își va spune părerea despre asta, va studia și raportul comisiei.

Florin Negruțiu: Să spunem că ajunge la CNADTCU și verdictul este plagiat de tip copy paste, ca la Victor Ponta. Dl Ciucă ar trebui să demisioneze din funcția de premier?

Vasile Dîncu: E o chestiune ce ține de o ipoteză la care nu vreau să mă pronunț în acest moment. Nu știm ce se va întâmpla. Să presupui ceva fără o analiză serioasă înseamnă că de fapt de antepronunți asupra unui posibil act viitor.

Florin Negruțiu: Dle Dîncu, sunteți și dvs profesor universitar. Dacă ați avea o lucrare unde aveți 42 de pagini copy paste dintr-o altă lucrare, ați mai avea nevoie de o analiză a unui for superior care să vă spună că copy paste înseamnă copy paste? Vă întreb în calitate de profesor.

Vasile Dîncu: Demisia e un act unilateral, e un act de voință și de conștiință, nu e unul pe care trebuie să îl propunem noi din afară.

Claudiu Pândaru: De curiozitate: dl Ciolacu are doctorat? Că urmează, potrivit negocierii, la rotativă.

Vasile Dîncu: Nu are doctorat cred, Marcel Ciolacu. Suntem destul de apropiați și nu am auzit să aibă doctorat. Nu are doctorat cred. Când ești șeful unui partid oricum ești în bătaia tuturor puștilor, așa încât se pot găsi alte puncte, dacă vrem să căutăm.

Liderul PSD, care a fost în trecut membu în CNATDCU, crede că e nevoie de o schimbare a regulilor, astfel încât să existe o diferență între doctoratul profesional și doctoratul academic, de cercetare.

„Pe de altă parte, cred că noi ar trebui să facem o diferență între - și aici să schimbăm regulile - pentru doctoratul profesional și doctoratul academic, de cercetare. Noi judecăm toate lucrările care au fost făcute în domeniul militar, juridic, în domeniul economic, câteodată, după niște criterii care în momentul respectiv nu au fost criterii ale școlii doctorale. Chestiunea de principiu există, că trebuie să citezi surse, de exemplu am văzut una dintre criticile la adresa acestei lucrări (teza lui Nicolae Ciucă -n.n. ) era una formală - că la notele de subsol există trimitere față de niște fragmente din lucrare, dar nu există bibliografie. Sigur că asta e o greșeală tehnică, o greșeală materială”, spune Dîncu.

„A finanța doar pe bază de student echivalent este un dezastru pentru învățământ”

Întrebat despre „moda doctoratelor” și de ce crede că s-a ajuns ca multe lucrări de doctorat să aibă verdicte de plagiat, în instanță, Vasile Dîncu a vorbit despre calitatea tot mai redusă a învățământului superior și despre legătura dintre numărul de studenți și finanțările pe care le primesc universitățile și școlile doctorale.

„Cred că, la un moment dat, Ministerul Educației a scăpat de sub control această situație a calității din învățământul superior, a început să devină important numai să ai cât mai mulți studenți. A finanța doar pe bază de student echivalent este un dezastru pentru învățământ, pentru că atunci toată lumea îi va trece pe toți studenții, pentru că nu vrea să piardă banii care îl urmează pe student. Au fost condamnați oameni din învățământul superior pentru că au avut studenți fictivi, mii de studenți fictivi sau pe care i-au înscris în anul întâi, după aceea s-au retras, dar ei au rămas înscriși, banii s-au luat în continuare. Cred că este o slăbiciune a statului român, a faptului că noi până la urmă nu am avut o strategie de calitate în învățământul superior”, vede ministrul Dîncu. 

Cu siguranță, multe școli doctorale ar trebui desființate, mai spune liderul PSD. „S-a cerut la un moment dat - și ar fi fost normal - ca școlile doctorale să fie auditate chiar de specialiști din străinătate Și în același timp să facem și o lege corectă pentru asta. Ați văzut ce reacție a avut ministrul educației în acest moment, când a considerat că bursele de merit ar trebui să fie numai cele de la 9.50 încolo. Erau de la 8.50, erau sute de mii de oameni. Am văzut un caz în care, dintr-o clasă de liceu, nu știu de unde e liceul ăsta, 33 din 40 și ceva din clasă aveau media 10, după 4 ani de liceu. La noi s-a diluat tot ceea ce înseamnă competiție și competență în ceea ce privește învățământul. A fost o degradare continuă a învățământului. Ceea ce am văzut în cazul unor școli doctorale e numai un vârf al aisbergului, au mai fost și un 15% care s-a aprobat la un moment dat, la salariu, pentru cei care au doctorate, și poate că din această perspectivă, în multe școli doctorale, nu s-a făcut treaba asa cum trebuie. A fost o tranziție tristă pentru noi”, a mai spus Vasile Dîncu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marius check icon
    Dancu bate si el campii... Cand vreodata in vaiata "reala" ajungea el ministru al apararii????? Ca inafara de "voce si talent" nu-l recomanda nimic pentru nimic!!!! Asa a inventat si el apa rece si acum se fuduleste cu ea!!!! DAca-l intrebi cum il cheam cu buletinul in mana harab n-are!!!! Dar este de la pzd!!!!!
    • Like 0
  • Domnul Dîncu nu este altceva decât un politician ca toţi ceilalţi. Uitaţi-vă la răspunsurile lui. Nu sunt răspunsuri la întrebări, sunt poveşti aiuristice. Pe urmă, vrăjeala aia cu doctoratul profesional e o altă mare mizerie. Doctoratul este doctorat, punct. De ce nu-şi inventează un alt termen? Să nu mai murdărească acest cuvânt.
    Pe urmă, Ciucă se supune judecăţii acelei entităţi care a făcut prin fraudă o mulţime de doctori, colegi ai lui. E ca şi cum un hoţ ar cere să fie judecat de un complet format din deţinuti din celula 12 de la Rahova. Cum, Doamne iartă-mă, pot să ajungă asemenea indivizi lipsiţi de caracter în fruntea ţării? Vedeţi, stimaţi alegători, ce efect de domino are votul dat unor lepre care ajung in Parlamentul României?
    • Like 2
  • Gecaba Gecaba check icon
    Pe principiul " noi centram, noi dam cu capul", verifica plagiatul aceeasi institutie care a acordat titlul de doctor in baza lucrarii de verificatDâncu inventeaza degraba notiunea de doctorat profesional cand titulatura de doctor inseamna gradul de doctor al unei universitati acordat in baza unei lucrari stiintifice. Deja vad titluri celebre pentru multi: doctor in politica de tras sfori, doctor in dus de nas, doctor de trait din banii contribuabilor , doctor presedinte de tara , doctor de prostit oamenii. Dâncule, mare doctor esti, halal caracter!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult