Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Versiunea englezească: David Beckham a stat 12 ore la coadă, ca „un om de rând”, să-i aducă un ultim omagiu Reginei. Versiunea românească: un banc

David Beckham omagiu Regină

photo icon David Beckham omagiu Regină

Foto: Profimedia Images

David Beckham a stat la rând 12 ore pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei. Întrebat de ce a făcut asta, cu ochii plini de lacrimi, a răspuns: „Am avut norocul să o cunosc”...

Știrea m-a emoționat, dar m-a și pus pe gânduri. 

Primul gând

În România, vedetele, oamenii politici, toți cei ce se autoconsideră suspuși caută o cale de a intra în față și la moaște, și la schimbat pașaportul, și la spital, oriunde. Nu sunt pentru ei cozile și așteptatul. Nu se amestecă ei cu plebea. 

David Beckham le-a dat o lecție de adevărată noblețe. Nu a profitat de statul de VIP. A stat la rând cu muritorii de rând. 

Al doilea gând

M-am trezit întrebându-mă: Eu pentru ce personalitate românească aș sta la coadă 13 ore ca să îi aduc un ultim omagiu - bineînțeles că ipotetic vorbind - și să îi arăt prețuirea mea!? Și caut... Printre oameni politici, printre personalități culturale, printre toți oamenii...

Mi-au venit în gând câțiva oameni buni, unii discreți, care nu ies în față, alții „publici”, dar modești, care s-ar simți jenați probabil dacă ar ști că oamenii s-ar pune la coadă „din cauza lor”. Mi-am dat seama însă că e vital pentru o societate sănătoasă, cu valori morale, să existe oameni pentru care să faci un asemenea gest. Vă provoc pe fiecare să găsiți personalitatea pentru care ați face un gest ca David Beckham. 

Al treilea gând

Există la români capacitatea aceasta de a sta la rând ore în șir pentru a aduce unui om un ultim omagiu și să arăți că l-ai prețuit!? 

Aș zice că nu. Ca popor avem în codul genetic înscris să ne devorăm oamenii cei mai valoroși fie vii, fie morți. Există și un banc ce ilustrează acest păcat al nostru, ce mai mult mă face să plâng decât să râd:

Se duce un om să viziteze iadul. Fiecare popor avea cazanul lui de smoală în care erau fierți păcătoșii. Vede omul cazanul nemților cu doi draci alături, care cu niște furcoaie lungi scufundau capul celor ce încercau să iasă. Vede și cazanul francezilor și aceeași situație. Doi draci îi împingeau înapoi pe cei ce scoteau capul. Ajunge și la cazanul românilor. Nici un drac nu era de pază. Nimeni nu scotea capul. Deasupra mării negre de smoală se vedeau doar bulbuci bolborosind. 

Se întoarce vizitatorul spre dracul ce îi era ghid și întreabă:

- La români de ce nu aveți doi paznici? De ce nu scoate nimeni capul!? 

- La ei nu e nevoie. Cum încearcă unul să scoată capul, ceilalți îl trag de picioare înapoi...

...

România are nevoie de oameni pentru care să simți că merită să stai la coadă pentru un ultim omagiu, dar mai ales de oameni dispuși să facă acest gest. Și unii, și alții sunt foarte puțini...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • David Beckham a primit in anul 2003, medalia si titlul de ofiter: Ordin Excelent al Imperiului Britanic. Distinctia i-a fost inmanata personal de Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii. Omul David Beckham este o personalitate de exceptie dincolo de terenul de fotbal. Un titlu primit pe merit, un titlu care de altfel obliga la o conduita de exceptie, de asta a si declarat: am cunoscut-o personal!. Credeti ca daca era o puslama, mai primea respectiva medalie?. Faptul ca a stat la coada, denota ca Regina nu s-a inselat acordandu-i Ordinul Excelent. Probabil ca Romania nu o sa aiba niciodata astfel de oameni...
    • Like 0
  • ma surprinde ca dna autor (dar si comentatori) a omis "coada" de cateva zeci de ore de la funeraliiile regelui Mihai! poate doar pentru ca nu a participat sau...
    simpla omisiune?
    cred ca am stat acolo cam cat beckham si, pastrand proportiile (si poate si nivelul organizarii) erau multi , romani, acolo;
    • Like 0
  • Nume check icon
    Gandul 1 - Noi romanii tindem sa exageram cateodata anumit virtuti si vitejii. Gestul lui Beckham este laudabil si frumos, dar cred ca este suit pe un tron prea inalt, iar comparatia cu politicienii nostri nu este corecta pentru ca nu cred ca Beckham este politician sau are o pozitie oficiala. In acelasi timp ne-am fi asteptat la Liz Truss sau primarul Londrei sa stea la coada 10 ore? Ar fi fost normal? In nici un caz nu iubesc clasa politica romaneasca, dar hai sa nu exageram cand nu este cazul.
    Gandul 2 - singurul care a fost si care va fi pentru o lunga perioada este raposatul rege Mihai. Restul, mai putin. Iliescu nu a putut, iar Basescu si Johannis au ratat sansa vietii lor de a ajunge mai mult de o fraza in cartea de istorie.
    Gandul 3 - capacitate exista, dar depinde de obiectiv. Vedeti pelerinajele din Romania, mai ales cel de la Sf. Paraschiva.
    • Like 3
    • @ Nume
      „Vedeti pelerinajele din Romania, mai ales cel de la Sf. Paraschiva.”
      Şi pelerinajul la Cluj, la UNTOLD... :))
      • Like 1
    • @ Nume
      Intrebarea era clara:"Există la români capacitatea aceasta de a sta la rând ore în șir pentru a aduce unui om un ultim omagiu și să arăți că l-ai prețuit!? " Nu ati raspuns la asta...
      • Like 0
    • @ Nume
      P.s. David Beckham este o mare vedeta!
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      nu trebuie sa fi monarhist ca sa bagi de seama raspunsul, Regele Mihai !
      • Like 1
    • @ Nume
      o pedanterie, gestul lui beckham este doar frumos, pentru ca prin discretia lui, nu a dorit sa fie laudabil
      • Like 1
    • @ Danescu Cristina
      Nume check icon
      Eu cred ca exista si la romani capacitatea de a aduce un ultim omagiu si nu numai la romani, ci la toate popoarele in cazul in care persoana respectiva a schimbat in bine vietile oamenilor. Dar, din pacate la noi nu prea se intampla astfel de lucruri. P.S. Daca imi aduc aminte la funeraliile Regelui Mihai s-a adunat ceva lume.
      • Like 1
    • @ corneliu apostol
      Da! Mai cu seama daca si esti monarhist!Cum sunt eu. Chiar daca fara monarh...Eu am facut corectiile vizavi de Sf. Parascheva, care nu se pune si Beckham, care este vedeta , nu politician, in plus nu a amintit de cozile de la Rege, ci doar de persoana lui.
      • Like 0
    • @ Nume
      Cu siguranta!Dar banii pe care i-au avut de-a lungul istoriei le-au permis sa castige putin teren in educatie. Da, s-a strans nesperat de multa lume, avand in vedere si trecutul nostru lung comunist , si, mai ales, nedomnirea lui din vremea bunicilor nostri!Deci, cu atat mai remarcabil.
      • Like 0
    • @ Nume
      Simpla completare: Lizz Truss, posibil si foarte probabil Boris Johnson si multi altii au facut parte din cei invitati, alaturi de sefii de stat si asa mai departe. Regina a fost om politic si partea publica a funeraliilor nu putea face abstractie de acest statut. Meritul lui Beckham si a multor altora: a fost alegerea lor sa nu faca un circ ieftin in care sa solicite intempestiv invitatii sau "saritul" randului.
      A propos de politicieni, Persoane ca G. Simion sau D. Sosoaca ar fi facut criza sa nu fie invitati la un astfel de eveniment. Sunt sigura ca "huliganii" politici ai Marii Britanii (daca exista) nu au fost invitati.
      • Like 0
  • De ce ar fi pelerinajul la Sfânta Paraschiva mai prejos? Și acolo stau oamenii cu zecile de ore, pentru credința creștină. In fiecare an. Mie mi se pare mai înălțător.
    • Like 0
    • @ Duliu-Bajdechi Steliana
      Mie mi se pare mai umilitor! Cei care stau la Parascheva ( cu e nu cu i) o fac pentru a astepta ceva, pentru un profit,la schimb, un ritual periodic, "c-asa se face". Sa pupe , pios, o relicva, poate-poate vine binele peste el/ea...Aici, este eleganta, respectul, gratitudinea pentru ceea ce A FOST , un om! O diferenta majora!
      • Like 1
  • In al treilea gand, va intreb: facem comparatie intre Regina si cine? La ce alt popor, mai civilizat ca al nostru, mai democrat ca al nostru exista acea persoana care sa polarizeze atata numar de oameni necesari pentru 12 ore de coada?
    Despre romani? Cititi scrierea unui coleg al dvs., contributor, care a fost publicat pe aceasta platforma,share-uit ,coleg care-si trage seva de la ei , acum, si veti afla: Bogdan Cristea.
    Am omis primul gand: si la noi, vedetele adevarate, nu Arsineii, ar sta la coada pentru Regina lor. Politicienii, nu! Ca aici sta diferenta in tot.
    • Like 1
  • Cucoană, între altele, scrii prost românește! Zici că ești jurnalistă? Poate de periferie, dacă și aia te suportă!
    • Like 2
    • @ Valerică Ciobanu
      Adresarea la persoana a doua singular, precum si apelativul "cucoana", va situeaza in partea diametral opusa elegantei monarhiei adulata aici, adica fix unde cautati dvs..: la periferie!Nu am gasit greselile de scriere...ci doar de intelegere a situatiei. Dar nu asta reprosati dvs....
      • Like 1
    • @ Valerică Ciobanu
      Tu vorbești, nulitate ?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult