Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Vlad Voiculescu: „Am fost și eu acolo. Am văzut-o și eu pe doamna primar cu carnețelul în față, cu spatele drept și figură contemplativă. Numai bine pentru poză”

Ionuț Gobej, Dorin Bica, Gabriela Firea

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a scris pe pagina sa de Facebook despre întâlnirea la care Gabriela Firea i-a chemat pe neurochirurgii Dorin Bica și Ionuț Gobej, care și-au dat luni demisia de la Spitalul Colentina, după ce au explicat că, din cauza măsurilor luate de actualul management, nu mai pot opera pacienții în condiții de siguranță.

„Iată, aflu că cei doi medici demisionari de la Spitalul Colentina au fost invitați în biroul doamnei primar. Am fost acolo. Am văzut-o și eu pe doamna primar cu carnețelul în față, cu spatele drept și figură contemplativă. Numai bine pentru poză.

Nu îi pasă decât de propria imagine!

Zâmbet la intrare, zâmbet la ieșire. Figurație și poze între cele două momente. Pur și simplu o oportunitate de imagine, despre asta este vorba întotdeauna. Nimic cu sens. Nicio întrebare în afara celor pregătite de consiliere înainte. Niciun interes pentru a rezolva nimic. Nu îi pasă. Nu îi pasă decât de propria imagine! Trebuie că a fost mirare mare în primărie... Cine a mai auzit... medici să își dea demisia pentru că nu au condiții pentru pacienți?!”, a scris fostul ministru al Sănătății.

Acesta crede că Gabriela Firea știa despre condițiile din spital. „Doamna primar știa foarte bine despre problemele din spital. Singurul motiv pentru care cei doi au fost băgați astăzi în seamă a fost acela că a ieșit scandal... iar doamna primar avea nevoie să facă ceva, avea nevoie de aceste fotografii. Nu îi pasă. Nu îi pasă decât de propria imagine! Nu îi pasă câtuși de puțin... nici de pacienți, și cu atât mai puțin de ei, de cei doi medici care reprezintă tot ce dânsa și colegii de partid ai dânsei urăsc și disprețuiesc: oameni liberi, profesioniști, oameni care vor să muncească, oameni care nu au nevoie de nicio afiliere politică, oameni care reprezintă ceva prin ei înșiși! Oameni cu creier și coloană vertebrală!”, a adăugat Vlad Voiculescu. 

Ionuț Gobej: Dacă mai rezistam însemna să facem compromisuri în actul medical

Într-un interviu pentru Republica.ro, neurochirurgul Ionuț Gobej a vorbit despre motivele demisiei sale de la Spitalul Colentina. „Ne-am gândit ce înseamnă rezistența noastră în Spitalul Colentina. Dacă mai rezistam însemna să facem compromisuri în actul medical. Și nu vrem să facem asta, n-am făcut-o niciodată și... mai bine nu mai operez nimic toată viața decât să omor un om că n-am avut un fir. E simplu. 

Eu țin foarte mult la libertatea mea psihică, înțelegeți, la liniștea mea. Este o meserie foarte complicată prin implicațiile morale, prin responsabilitatea pe care ți-o cere. Dacă mai asociezi la asta și hărțuiri, și mizerie, și lipsuri nu poți să faci lucrurile bine. Trebuie să schimbi puțin macazul, cum am făcut-o noi”, a declarat el.

Neurochirurgul a mai explicat și că nu își va retrage demisia: Nu există nicio condiție în care să îmi retrag demisia însă, așa cum am discutat și cu doamna Firea, luni seara, două ore jumate, i-am spus că orice efort pe care l-ar face de acum încolo pentru colegii noștri care au rămas în Colentina, și care sunt oameni foarte capabili, ne-ar relaxa. Ne-am bucura să știm că există cineva care să poată continua ce am creat noi. Am obținut promisiuni în acest sens de la doamna primar. Zic Doamne Ajută! Să sperăm că, măcar acum, lucrurile vor fi ameliorate, dacă nu rezolvate pentru pacienți și colegii noștri.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Despre gafele și incompetenta politicienilor coaliției PSD-ALDE e plina presa de articole zilnice. Nu voi fi redundant insistat pe aceste probleme. Ca pacient m-am confruntat cu lipsa unor medicamente încă din primele zile de ianuarie ale lui 2017. Asupra acestui aspect as dori sa mă refer. Dl. Ministru Voiculescu din guvernul tehnocrat a venit asemeni întregului guvern Cocoloș pe un uriaș val de așteptare. Recomandat că un ONG-ist care a ajutat în numeroase rânduri bolnavi de cancer numai cuvinte de bine. Dl. Liiceanu într-un interviu îl asemăna cu Maica Tereza, comparație oarecum deplasată. Fara îndoiala guvernul tehnocrat a fost în afara oricărei bănuieli de corupție și sunt convins că majoritatea membrilor au fost și bine intenționați. Este suficient însă acest lucru pentru a conduce o tara? Dl. Voiculescu a venit dintr-un ONG direct in scaunul ministerial. Dincolo de dorința de a face bine, însă primau alte cerințe: politici publice în domeniul sănătății, administrarea unui întreg sistem plin de hibele cunoscute. Însă de la a aduce cu sacoșa medicamente pentru câțiva bolnavi la întocmirea unor liste de medicamente compensate, negocieri cu big pharma și semnarea unor contracte e cale lungă. Lipsa anumitor medicamente esențiale pentru bolnavii cronici din farmacii a apărut de prin ianuarie-februarie. Din spusele farmaciștilor acestea au început să lipsească din depozite încă din august-septembrie 2016 când nu au fost reinoite contractele cu furnizorii. Lipsa acuta s-a manifestat în farmacii abia în februarie-martie 2017 când stocurile s-au epuizat. Atunci presa a sărit pe prospatul ministru PSD care nici nu apucase să se familiarizeze cu funcția. Aceeași situație cu vaccinurilor lipsa. Când contractele cu Ministerul ar fi trebuit semnate în august 2016 și lipsurile s-au simțit abia în martie anul următor, întreb: de ce această dublă măsură a mass-media? A doua situație: Ludovic Orban a fost scos forțat de DNA din cursa pentru PMB desi cred era singurul candidat dintre cei propuși cu șanse reale de a o opri să nu ajunga dna Firea la frâiele puterii. Ulterior a fost achitat. Dacă nu există răspunderea procurorilor, cine e vinovat că dna Firea practic nu a avut contracandidat și majoritatea bucureștenilor și-ar fi dorit poate un alt primar. Poate fi considerată asta o ingerință a justiției în procesul electoral, că o contrapunerii a ingerinței politicului în justiție. Mai fac alegătorii jocurile sau suntem simpli spectatori ai unui teatru de păpuși?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult