Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Vloggerul Mikey Hash, despre fata agresată în Târgu Jiu: Am fost victima bullying-ului. E o combinație groaznică de frică, stimă de sine scăzută și lipsă de încredere în părinți

bulliyng

Foto captura Facebook

Vlogger-ul Mihai-Alexandru „Hash”, cunoscut drept „Mikey Hash”, a reacționat pe Facebook, după apariția unor imagini cu o fată bătută în Târgu Jiu de către alte trei fete.

„Îmi crește tensiunea când mă uit la clipul ăsta și mi se pare ireal că încă mai există astfel de oameni. Ca o victimă a bullyingului rezonez perfect cu biata fată din imagini. E o combinație groaznică de frică, stimă de sine scăzută și lipsă de încredere în propriii părinți care te face să taci atunci când alți copii te umilesc în halul ăsta. Știu pentru că am fost în această postură și asta mă face să empatizez și mai mult cu situația din acest clip. 

Tot ce îmi doresc este ca agresorii din imagini să fie găsiți și sancționați dur. Iar pentru noi restul să ne fie învățătură de minte că România are nevoie de educație și de promovarea unor valori sănătoase. Astfel de situații sunt inacceptabile”, a scris Mihai-Alexandru „Hash”.

Vloggerul a spus la Digi24 că o parte din vină pentru apariția unor astfel de situații o au părinții.

„Mi se pare greu să nu iei atitudine într-o astfel de situație. Era acel băiat care a stat și s-a uitat. Acesta este un viitor bărbat pe care o familie va trebui probabil să se bazeze, care va avea responsabilități și va trebui să dea exemplu pentru copiii lui. Mare parte din vina în astfel de cazuri o au părinții. Educația primordială o primești acasă. Exact ce vezi acasă, aia preiei, valorile, comportamentul părinților tăi, nemulțumirile lor. Modul în care ești tu ca și copil reflectă ce părinți ai”, a adăugat el.

Acesta a spus că, pentru mulți, pentru a căpăta încredere în propria persoană, de ajutor este consilierea psihologică.

“Ulterior, după ce am reușit să cultiv încrederea în mine - și cariera pe care o am m-a ajutat un pic la cultivat încrederea în mine – am început să-mi reanalizez întâmplări și faze pe care le pățisem în copilărie și am reușit să trec peste, am realizat de unde se trag. A fost un exercițiu de introspecție. Însă nu cred că oricine este atât de introspect. Cred că e nevoie să consulte un medic specialist de multe ori, un psiholog”, a declarat Mihai Alexandru Hash.

Foto captura Facebook

În imaginile apărute în spațiul public, se vede cum victima este pusă să stea în genunchi, iar celelalte fete o scuipă, o pălmuiesc, o trag de păr, o lovesc cu picioarele și pumnii. Poliția s-a autosesizat, a deschis o anchetă penală și deja a adus la audieri două dintre minorele bătăușe, însoțite de părinții lor, notează Gazeta de sud.

Poliția a deschis un dosar penal pentru lovire și alte violente. În cadrul cercetărilor, „au fost identificate trei tinere cu vârste cuprinse cu vârste între 12 şi 14, din municipiul Târgu Jiu, care ar fi exercitat acte de violenţă asupra unei tinere de 13 ani, din municipiul Târgu Jiu. Două dintre cele trei tinere care ar fi exercitat acte de violenţă au fost aduse la sediul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu, fiind însoţite de către părinţi, în vederea audierii”, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Gorj.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am citit in presa ca parintii agresoarei de de 14 ani , au incercat la politie sa minimalizeze/justifice atitudinea fiicei ca "teribilism". Lor le-ar fi convenit sa incerce altcineva asemenea "teribilism" asupra copilului lor???!!!!
  In "Gazeta de sud " a aparut un articol,pe 14 sept cu titlul" mama fetei agresate, salariata a DGPS, nu a fost concediata" pentru ca nu se incadreaza la motivele legale imputabile de concediere> Noaptea mintii: Mama victimei sa fie concediata pentru ca niste huligance i-au batut copilul??!!! Pai ,parintii agresoarelor ce meritau? Ei au responsabilitatea civila de a-si educa copiii, pe care nu si-au indeplinit-o!!
  Am intalnit si eu situatii grave periculoase, iesite din comun : pusti care trageau pe strada cu prastii cu scoabe in alti copii necunoscuti,fara motiv. Chiar m-a lovit un asemenea proiectil cand eram cu fiul meu , prescolar. L-am identificat pe agresor si l-am invitat sa ma conduca la parintii lui. Le-am prezentat situatia si le-am explicat gravitatea riscurilor(chiar in acea vreme presa locala relatase cazul unui copil lovit astfel, care si-a pierdut ochiul) si le-am solicitat sa explice ei odraslei , cu argumente potrivite si autoritatea parinteasca de ce trebuie sa renunte la aceste preactici.Reactia:"si ce vrei cucoana, sa-i sparg capul?'"Nici un semn de regret sau constientizare a greselii.Am prezentat si riscul ca pustiul sa nimereasca peste cineva cu mai putina educatie decat mine , care sa-i aplice personal o corectie , poate chiar o corectie violenta. Agresivitatea lor s-a indreptat asupra mea si a copilului meu:Va prind eu cand mai treceti pe aici!"
  Concluzia :parintii sunt cei care trebuie constientizati asupra obligatiilor lor si a responsabilitatilor. Cum ar fi ca un asemenea copil "teribilist" sa "imprumute cheile de la masina parintilor si sa plece la drum , sa loveasca fatal pe cineva sau chiar sa plateasca cu propria viata? Unde se opreste teribilismul??
  • Like 0
 • Nu este de tolerat asa ceva. Pacat ca s-au desfiintat scolile de corectie. Locul agresoarelor si al individului care se amuza si filma incidentu este intr-o scoala de corectie. Trebuie pus capat unor asmenea acte de agresiune, in mod special venite de la niste minori.Cred ca tatal respectivei agesoare, de ce doar una? Este afectat de urmari, dar si-a scapat fata din mana. Respectivii parinti nu sunt capabili sa-si educe progenitura, nu sunt nici ei educat. E grav ca mama lucreaza la protectia mnorilor. E scandalos ca astepti interventii de la o individa care nu-si cunoaste, oare?, propriul copil. Ar trebui verificata si ea si zburata de acolo. In mod sigur nu- face nimic, e angajata pe pile si apartenenta, a ei sau a sotului, la un partid politic. Apropo, tatal cu ce se ocupa?
  Este uimitoare si atitudinea victimei. Nici o reactie de aparare. Acest fenomen este intalnit mult prea des la minori. Cei cu drept de decizie nu iau nicio masura. E firesc cand si ei se inconjoara de interlopi si chiar fac parte din aceasta subcategorie umana. Din pacate astea sunt "beneficiile" democratiei si a prea multor drepturi ale individului.
  • Like 0


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult