Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Numărul alegătorilor din diaspora l-a depășit, la amiază, pe cel înregistrat în turul 1

Ăsta si Asta - Facebook

Foto Facebook

Românii din diaspora votează masiv în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. În primele două zile de vot, 350.000 de români votaseră în străinătate. Duminică dimineață, numărul acestora a trecut de 400.000. Și a continuat să crească. La ora 12:40, numărul votanților din diaspora trecuse de 500.000.  La ora 15:29, era de 676.052, peste recordul stabilit de diaspora în primul tur de scrutin.

UPDATE: Peste 800.000 de persoane au votat în diaspora.

Votul din diaspora se va încheia luni dimineaţă, la ora 7.00, când vor fi închise secţiile de votare de pe coasta de vest a SUA.

CITIȚI ȘI:

UPDATE: Numărul votanților din diaspora a trecut de 300.000 la ora 18:30.

UPDATE: Prezența la vot în străinătate a trecut de 200.000 în jurul orei 14:35.

UPDATE: La ora 14:00, votaseră, în străinătate, peste 190.000 de români.

UPDATE: Aproximativ 125.000 de români din străinătate votaseră până sâmbătă la ora 10:30.

UPDATE: Aproximativ 92.300 de români au votat vineri în diaspora pe liste suplimentare, conform datelor BEC de la ora 22.10.

UPDATE: Aproape 74.000 de români votaseră vineri, până la ora 20.00, pe liste suplimentare în diaspora. Numărul total al votanților a depășit 91.000 de persoane. La primul tur al prezidențialelor, până la ora 20.00 merseseră la urne 60.939 de români.

(Secția de votare 224, Reutlingen, Germania/ Foto: Facebook/Maria Banea)

UPDATE: La ora 16.33 numărul românilor care au votat în străinătate pe listele suplimentare a ajuns la aproape 37.000 de persoane.

UPDATE: Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a votat la sectia 118, din Helsinki.

Foto: Facebook /Ambasada României în Republica Finlanda

Puteți urmări aici, în timp real, prezența la vot în diaspora.

UPDATE: În diaspora, 9.600 de persoane au mers deja la urne în turul al doilea al alegerilor, iar alte 17.500 de persoane au votat prin corespondență, arată datele BEC, la ora 13.30. 

UPDATE: 18.009 de alegători din străinătate au votat până la ora 10.50.

UPDATE: Un număr de 17.823 de persoane au votat până la ora 9.50, dintre care 320 au mers la urne.

Până la ora 9.00 votaseră 17.766 de alegători din străinătate. Dintre aceștia, 17.503 au votat prin corespondență, restul de 263 prezentându-se la urne în primele ore de la deschiderea lor, potrivit datelor de la Biroul Electoral Central.

În Australia, la secția din Brisbane, primii la urne au fost membrii unei familii în care fiul cel mic a împlinit azi 18 ani și a votat pentru prima dată, transmite Digi24.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că 715.064 de români cu drept de vot locuiesc în străinătate şi pot vota la una dintre cele 835 de secţii de votare. La primul tur au votat în străinătate 675.348 persoane, dintre care 25.189 prin corespondenţă.

Citiți și:


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ilici i-a întărâtat pe manifestanții din Piața Universității cu eticheta GOLANI, Veorica și i-a pus în cap pe cei din diaspora considerându-i niște ĂȘTIA. Ai pus-o, Veorico, i-ai întărâtat să te sancționeze cu votul. Unde mai pui că mai au și o grămadă de rude în țară, bașca useriștii care ezitau să meargă la vot dar i-ai convins și pe ăștia. Ghinion!
  • Like 4
 • Dorin check icon
  ,,Ăștia ,,sunt cei care nu voteză ,suportă și acceptă tot felul analfabeți, hoți și golani drept stăpâni cum au făcut din păcate părinții și bunicii lor timp de aproape 30 de ani.
  • Like 4
 • Bravo Diaspora!
  Au votat deja 20 de mii până acum, în vinerea din turul 1 votaseră până seara 80 de mii, se pare că majoritatea ies la vot și turul ăsta.
  • Like 2
 • #Votez check icon
  Ce te faci daca rezultatul votului nu convine #progresistilor ? Incepe iar tavalirea "spontana la ordin" pe strazi ?
  Ce te faci daca in urma votului "ailalti" (cu 2 dinti in gura) vor incepe "protestele spontane" ? Sau "ailalti" n-au voie la proteste pentru ca nu e "democratic". "Democratic" este numai atunci cand "#progresistii" se tavalesc pe strazi...
  Asa inteleg unii democratia: schimbarea "secerii&ciocanul" cu #hastagul #rezistent !
  • Like 0
  • @ #Votez
   Alex check icon
   Am senzatia ca etichetele folosite nu sunt tocmai potrivite ("ailalti" cu 2 dinti in gura); in acelasi timp am senzatia ca intrebarile sunt adresate doar asa, "ca sa ne aflam in treaba" fara nici un scop constructiv; #numa'zic
   • Like 2
  • @ #Votez
   Dorin check icon
   Nasol , dacă dacă AnalfaVeo ajunge la Cotroceni miroase a război civil.
   • Like 1
  • @ #Votez
   Ce fumezi ? Vreau #ȘÎEU ... :-)
   • Like 5
  • @ #Votez
   TU ce-o să te faci ?
   • Like 2
  • @ Siegfried Mayer
   #Votez check icon
   Ce-ai fumat #ȘÎTU, cand te-ai tavalit pe strada.
   #ȘÎEU "vreau sa fie bine ca sa nu fie rau"
   • Like 0
  • @ #Votez
   "ASTIA,ASTA,ALA,AIA,"sunt totusi cineva, dar tu analfabet o esti cea mai mare NIMICA langa NIMICUL de la Rahova,
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult