Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vreți să înțelegeți interferența rusească? Uitați-vă la războiul dintre noi!

Protest AUR 12 ian

Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Ultima perioadă e una marcată de o întrebare care tot revine, în mod legitim: ”A fost sau n-a fost Rusia în alegerile noastre?” Și, pentru că instituțiile statului, responsabile cu asta au refuzat efectiv să răspundă în vreun fel la asta, oamenii au început firesc să speculeze. Și chiar să găsească tot felul de explicații, care de care mai ciudate și mai nesusținute de adevăr, menite, în funcție de simpatia personală față de un candidat sau altul, să ducă spre un rezultat. Pentru că oamenii au nevoie acum, mai mult decât oricând în ultimii treizeci și cinci de ani, de un rezultat. Altfel, fără rezultate, democrația e compromisă, e o vorbă seacă care sună gol. 

Căutând răspunsul la întrebarea legitimă legată de rostul real al anulării alegerilor, societatea românească s-a separat. Nu în două tabere, cum poate părea la prima vedere, ci într-o mulțime de falii. Căci noi nu avem acum doar două categorii de români: cei care îl susțin pe Georgescu și cei care o susțin pe Lasconi. Nu, nici pe departe! 

Și o să vă enumăr aici câteva categorii de falii sociale, care au opiniile destul de clar formate: cei care îl susțin pe Călin Georgescu ca pe Mesia, cei care îl susțin pe Călin Georgescu pentru că nu vor ca partidele tradiționale să mai existe în forma lor de acum și le vor pedepsite, cei care se tem de Georgescu pentru că ne scoate din lumea civilizată, cei care o susțin pe Lasconi, cei care îl detestă pe Georgescu, dar nu cred nici că de capul lui Lasconi e ceva, cei care susțin ideea unui candidat independent, cei care cred că e imposibil să îl bată cineva pe Georgescu fără mașinăria de partid, cei care cred că Nicușor Dan e cel mai bun opozant al lui Georgescu, cei care cred că Crin Antonescu poate vorbi la fel de mult și de fără sens ca și Georgescu, cei care cred că PSD și PNL ne-au adus aici, cei care cred că Rusia ne-a adus aici. Iar lista faliilor poate continua. Suntem fiecare setați pe părerile noastre, formate sub impactul propagandei sau al propriilor cercetări, și nu mai reușim să-i ascultăm și pe ceilalți. De altfel, toate aceste falii se manifestă acum țipând. În toate felurile, aproape orbește. Dialogul social în acest moment e o iluzie. Nu mai vorbim între noi deloc…

Și astfel revin la interferența rusească, pusă acum atât de des sub semnul îndoielii. Războiul informațional, derulat prin platforme sociale și publicații online, prin intermediul unor scribi specializați în psihologia maselor și cu ajutorul trolilor, boților și idioților utili, are un scop bine definit, încă de la început: destabilizarea socială.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că promovezi narative, în mod insidios și discret, care, repetate la nesfârșit, își vor pune amprenta pe modul în care gândesc niște oameni. Fiecare narativ țintește o anumită categorie de indivizi. Unele narative sunt construite pentru cei mai puțin educați, iar altele îi vizează chiar pe cei super-educați. Incluse treptat în platformele de social-media și în publicațiile online uzitate ca arme în războiul ăsta. În timp, indivizii își formează păreri foarte clare, la fel de limpezi ca faptul că cerul e albastru. N-au nevoie de dovezi pentru faptul că cerul e albastru, nu? Pentru că niște lucruri li s-a zis constant, la fel cum li s-a zis că cerul e albastru.

 Și atunci când tu știi că cerul e albastru, dacă apare cineva care îți spune că e verde închis, te vei uita la el ca la un nebun. Și dacă vezi că insistă, începi să te cerți cu el. Dacă și el se ceartă cu tine, conflictul e garantat. Probabil nu-i vei mai vorbi, nu-l vei mai lua în seamă niciodată și, la o adică, nici nu-l vei mai considera om în firea lui. Va deveni doar un dușman. Asta face informația otrăvită, muniția principală a războiului informațional, cu oamenii. Și astfel oamenii încep să-și devină dușmani unii altora. Încep să se privească pieziș. Să se deteste. Oameni din aceleași familii se văd unii pe alții cu suspiciune. Prieteni din aceleași grupuri încep să nu se mai suporte. Și astfel războiul informațional își atinge rezultatul scontat. Pe starea asta de nervozitate și animozitate se pot cuceri țările. Nu suntem noi primii. 

Metoda s-a tot testat după Războiul Rece, când Rusia și-a luat foarte în serios misiunea de a găsi o cale de a lupta cu Occidentul, fără a include armele în arsenal. Și a tot rafinat tehnici vechi de manipulare a maselor, pe care le-a implementat încet și sigur pe platformele de socializare. Astăzi rezultatul e cel dorit de Rusia. E singura care pare să fi punctat ceva în toată situația asta. Toți ceilalți sunt detestați, înjurați și contestați în stradă. Și atunci a fost sau n-a fost interferență rusească în alegerile de la noi? Răspunsul e, iată, similar cu faptul că cerul e albastru. Căci nu e nevoie să verificăm altfel decât privindu-ne pe noi înșine. Și văzând cu ochii limpezi războiul dintre noi… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu contează ce cred "faliile". Da, rusia s-a amestecat în alegerile din România și nu numai acum ci mereu. Dar mai reținut, nu din omenie, sentiment necunoscut rusiei, doar "moscova nu crede în lacrimi". Nu observați că odată cu apropierea de china și satelitii ei, au devenit mai prolifici? Și au aplicat scoaterea castanelor din foc cu mâinile altora sub stricta supraveghere și finanțare. Și nu doar în România. Au reușit și "la case mai mari". Știți foarte bine bine că nu au fost niciodată de acord cu extinderea nato către est, cu scutul de la deveselu, cu aeroportul de la m.kogalniceanu, cu prezenta trupelor nato. Asta îi deranjează în tendințele expansioniste și refacerea spatiului urss. Ăsta este singurul motiv al ingerintei în politicile statelor vecine în primul rand. Iar conlucrarea dintre do ivechi dușmani china și rusia nu se va opri de la nimic. Dacă trebuie război război va fi. Nu contează câți vor muri și câte distrugeri vor fi. Vezi ucraina.Mai tarziu, dupa atingerea scopurilor comune își vor da în cap între ei, tot pentru dominație. Și cozile de topor de pretutindeni îi vor ajuta interesat și inconștienți că vor urma ei. De aia se întâmplă că extrema dreaptă, alta dată când dusman când aliat, are o ascendentă de "neinteles". La începuturile comunismului, pe meleagurile mioritice, după anihilarea mișcării legionarilor, nu cei din legiunea franceză, a nu se confunda cum văd că fac mulți deștepți, circula o zicală: " frate nu fi trist garda merge înainte prin partidul camunist". Și așa a fost. Legionarii, foștii, care s-au spasit au ajuns bine, chiar predinele asociației fostilor deținuți politici, repusi în drepturi și pe funcții în diverse instituții. Vorbesc în cunoștință de cauză, am lucrat, chiar mi-a fost șef unul. Deci iată răspunsuri căutate. Restul sunt baliverne.
    • Like 2
  • D check icon
    A fost sau n-a fost interferență rusească în alegerile de la noi? Nu știm pentru că nu a prezentat nimeni până acum dovezi sau vreo demisie.

    Dl. Iohannis a zis că este suficient de clară intervenția Rusiei pentru a anula turul 2, însă nu suficient de clară pentru a-l convoca pe ambasadorul Rusiei pentru explicații. Deci greu de știut. Cel mai probabil că adevărul este unul românesc. Adică un pic din amândouă, și un pic intervenția Rusiei dar și un pic că n-a intrat Ciolacu în turul 2.
    • Like 0
  • pixel check icon
    când domnul Popescu lasă „0 comentarii” și ducându-te-n pagină vezi că-s lipsă, „dezactivate”, ori, ca mai eri, 22 de comentarii de-acum doi ani dar care nu-s, când vezi că butonul dezaprobării e lipsă, deci dialogul e sufletul... a perora despre destabilizare socială ori război informațional e penibil. așa vă priviți cititorii, și voi, și ei, doar o foarte mică parte a societății.
    • Like 3
    • @ pixel
      RazvanP check icon
      Enunțurile CTP-ului sunt axiome de inspirație divină. Inspirate de propria-i divinitate, desigur! Deci nu pot fi comentate de muritorii de rând!
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult