Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„- Ați văzut un miracol în sala de operație?” Medicul care ține în propriile mâini inima copiilor: „Eu redau o mică parte din darul pe care Dumnezeu mi l-a dat. La un moment dat era un copil pe masă, deja avea inima oprită…”

Dr. Tammam

Foto - Asociația Inima Copiilor

Originar din Siria și stabilit în Italia, Medicul Youssef Tammam operează gratuit copii care suferă de afecțiuni cardiace grave, fie că vin din România, Siria, Senegal sau Egipt. Absolvent al Facultății de de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, dr. Tammam a contribuit major, în ultimii 10 ani la dezvoltarea cardiochirurgiei pediatrice din România.

De-a lungul timpului, a operat copii aflați în situații foarte grave, chiar dacă în unele cazuri șansele de reușită erau de doar 5%. Asta pentru că știa că, în absența intervenției, copilul nu avea absolut nicio speranță de supraviețuire.

„Ajung la mine uneori niște cazuri care nu au nicio șansă de viață, nici dacă-i operez. Dar dacă îi operez, insistă colegii mei, vă rog, vă rugăm, 5% tot are. Noi știm că 95% copilul nu are șansă să trăiască, dar, dacă rămâne neoperat, știi 100% ca moare. Uneori suporți acest lucru și intervii și intri știind de la bun început că poate să fie finalizat într-un eșec. Și vreo 10% din copiii care mureau au ieșit și au mers bine și din cauza asta ai curajul o altă dată să mai faci treaba aceasta”, a spus medicul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Dr. Tammam a fost întrebat ce îl motivează să opereze gratuit cazuri atât de complexe. „Eu nu operez gratis, eu redau o mică parte din darul pe care Dumnezeu mi l-a dat, ca însănătoșirea acestor copii să fie în mâna mea. Când tu ajungi să operezi acești copii și să-i salvezi, ăsta este cel mai mare dar, valoarea niciunui ban nu poate să fie mai frumoasă. Noi exprimăm sau cheltuim din darul acesta pe care ni l-a dat Dumnezeu”, a povestit medicul, care a mărturisit că este un om credincios.

„Am auzit lucrul ăsta și de la alți medici care îmi spuneau că jumătate de treabă o fac eu, ca medic care operează, cealaltă jumătate o face Dumnezeu”, a spus jurnalistul Florin Negruțiu, iar Youssef Tammam a evocat situațiile în care a simțit că a avut ajutor divin în sala de operații. „O confirm și mai mult decât jumătate, Dumnezeu e în totul, în natura noastră, în scoarță. (...) La un moment dat era un copil pe masă, deja avea inima oprită, o patologie complexă. Am deschis să fac un anumit tip de operație și nu se putea să se facă niciun tip de operație, deci eu trebuia să las, să abandonez copilul așa cum e pe masă și să ies și în acel moment. Mi-a venit ideea, o evocație divină, să fac un tip de anumit de intervenție și am făcut acest tip de intervenție și a ieșit bine. Și a ieșit o nouă metodă de cardiochirurgie pe care n-a mai făcut-o nimeni. Deci acest lucru nu era scris nicăieri în nicio carte și această tehnică nouă am repetat–o după aceea și acum am peste 35 de copii operați și un follow-up de 7 ani de zile”, a relatat medicul, care a adăugat că bebelușul operat astfel are 7 ani și este o fetiță „foarte frumoasă”.

A atras însă atenția că oamenii nu sunt sfinți și că și medicii pot greși.

„Eu le spun și părinților  mereu că orice persoană, începând de la mine până la la infirmiera care lucrează, poate să greșească și poate să fie un aparat defect, dar încercăm să limităm aceste lucruri. De aici vine diferența între un centru bun și un centru excelent din limitarea acestor lucruri. Dacă în echipă nu sunt toți impecabili, eu anulez operația, Eu nu operez”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    Eu nu inteleg doctorii care cred in zei. In care zei cred, in cei care dau boala unui copil sau in cei care “ajuta doctorul” sa salveze UNII copii si pe altii ii lasa sa moara?!
    • Like 1
    • @ Ana Gia
      Valentin check icon
      Nu cred că medicul respectiv despică firul în patru așa cum o faceți dvs. E pur și simplu o persoană religioasă.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Ana Gia Ana Gia check icon
      Pai tocmai asta e problema, cu toti religiosii :)
      • Like 1
    • @ Ana Gia
      Valentin check icon
      Lista religioșilor include nume sonore: Pascal, Isaac Newton (care a fost și pastor), Euler, Pasteur, Faraday, Maxwell, Kelvin etc. Nu văd prea multe probleme.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Ana Gia Ana Gia check icon
      Faptul ca traiau in perioade in care daca nu erai religios puteai sa patesti “chestii” are multe de spus :)
      • Like 1
    • @ Ana Gia
      Valentin check icon
      Fondatorul geneticii, Gregor Mendel, a fost călugăr. Să înțeleg că o listă lungă de oameni de știință e formată din atei sub acoperire... Interesant...
      • Like 0
    • @ Valentin
      Ana Gia Ana Gia check icon
      Daca citesti un pic mai mult despre toti cei pe care ii numesti aici, o sa intelegi ce vorbesc. Mendel a devenit calugar pt ca nu isi permitea altfel sa isi plateasca studiile. Eu nu am nimic de impartit cu religiosii, atata timp cat pastreaza religia in viata lor personala. Eu nu vreau sa merg la un medic care in loc sa aiba diplome pe pereti in cabinet, are icoane.
      • Like 1
    • @ Ana Gia
      Valentin check icon
      Din câte înțeleg niciunul dintr-o listă lungă de nume (Newton, Mendel, Pasteur etc.) nu credea în divinitate. Practic vorbim de o listă de impostori.
      Cât despre icoane și diplome, ele nu sunt incompatibile. Există medici excelenți, care le au pe ambele fără probleme. Nu poți nega calitatea unui medic doar prin faptul că practică o religie.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Ana Gia Ana Gia check icon
      Degeaba scriu oricum intelegeti ce vreti :) O zi buna!
      • Like 1
    • @ Ana Gia
      Valentin check icon
      Chiar nu înțeleg! Dacă vorbim de un medic bun, recunoscut local și în afară, atunci ce importanță mai are religia pe care o are? Nu văd legătura. Nu putem concluziona că prezența unor icoane pe perete indică un medic prost. Mi se pare absurd...
      • Like 0
    • @ Valentin
      Marina check icon
      Icoanele și diplomele sunt incompatibile când stau, fizic, pe același perete. Pe mine mă sperie într-un spital icoana deasupra patului. Este ca și cum medicul m-a lăsat în plata/voia domnului. Odată, trezită din anestezie, am deschis ochii pe o cruce de pe perete. M-am speriat bine de tot, am crezut că am murit pentru ceva timp. Altădată, într-o problemă foarte serioasă de sănătate, medicul mi-a recomandat să mă rog! Serios, nu merg la medic pentru așa ceva, eu chiar am încredere în oameni pricepuți, instruiți. Știu că, deși ei fac tot ce pot, e posibil să mor. Chiar semnez înainte de operație că îmi asum riscul, nu am nevoie să mi se vândă iluzii.
      • Like 1
    • @ Marina
      Valentin check icon
      Un medic ateu v-ar recomanda să aveți încredere în soartă. Soarta este Dumnezeul ateilor. Sau în natură. Sau karma, sau noroc, sau oricum s-ar numi. Ori v-ar recomanda să vorbiți cu un psiholog în loc de rugăciune. Contrat așteptărilor, medicina nu este chiar o știință matematică, în care 1+1 dau întotdeauna 2. Orice medic vă poate spune că vindecarea depinde de o mulțime de factori. De aceea și semnați o hârtie în acest sens. Dacă lucrurile merg bine, atunci Dumnezeu-soarta-Mama Natură-Karma-șansa vă surâd. Dacă nu... atunci nu.
      Diplomele și icoanele nu sunt compatibile, dar nici nu se suprapun sau se deranjează. Un medic bun își face meseria. Dacă este medic bun, dar aici depinde și de dvs. să vă interesați. Dacă recomandările sunt bune mi se pare absurd să mergeți la un medic ateu mai prost pregătit doar pentru că apare un conflict de principii. Sau puteți face acest lucru, pentru că, în definitiv, este viața dvs. Ceea ce vreți să demonstrați este că un medic devine automat incompetent dacă este religios. Realitatea vă contrazice, căci realizările unui medic sunt vizibile. Poți separa un medic competent de unul incompetent.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Marina check icon
      Ați interpretat greșit, deși am fost destul de clară. Nu mă interesează dacă medicul e ateu sau credincios. Vreau doar să fie un medic bun. Evident că mă documentez înainte de a apela la un medic. Nu am nevoie să-mi zică ceva de Dumnezeu, mama natură sau soartă, știu că greșeala e omenească iar eu sunt muritoare.
      Și, à propos, medicul de care vă ziceam anterior ar fi putut să se limiteze la a-mi comunica riscurile, necunoscând despre mine decât diagnosticul. Nu a stat de vorbă cu mine să știe ce ar putea să-mi spună pentru a mă încuraja. Presupun că îndemnul la rugăciune l-a ajutat pe el.


      • Like 1
    • @ Marina
      Valentin check icon
      Scuze, nu am fost atent. Discuția se purta cu Ana Gia.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Marina check icon
      Și Anei Gia nu îi mai citiți postările, îi răspundeți în virtutea inerției?
      • Like 2
    • @ Marina
      Valentin check icon
      Da, din nefericire. A contat și faptul că ambele opinii sunt asemănătoare (sper să nu mă înșel...) Să zicem că am dat niște răspunsuri comasate :)
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult