Foto - Asociația Inima Copiilor
Originar din Siria și stabilit în Italia, Medicul Youssef Tammam operează gratuit copii care suferă de afecțiuni cardiace grave, fie că vin din România, Siria, Senegal sau Egipt. Absolvent al Facultății de de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, dr. Tammam a contribuit major, în ultimii 10 ani la dezvoltarea cardiochirurgiei pediatrice din România.
De-a lungul timpului, a operat copii aflați în situații foarte grave, chiar dacă în unele cazuri șansele de reușită erau de doar 5%. Asta pentru că știa că, în absența intervenției, copilul nu avea absolut nicio speranță de supraviețuire.
„Ajung la mine uneori niște cazuri care nu au nicio șansă de viață, nici dacă-i operez. Dar dacă îi operez, insistă colegii mei, vă rog, vă rugăm, 5% tot are. Noi știm că 95% copilul nu are șansă să trăiască, dar, dacă rămâne neoperat, știi 100% ca moare. Uneori suporți acest lucru și intervii și intri știind de la bun început că poate să fie finalizat într-un eșec. Și vreo 10% din copiii care mureau au ieșit și au mers bine și din cauza asta ai curajul o altă dată să mai faci treaba aceasta”, a spus medicul în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Dr. Tammam a fost întrebat ce îl motivează să opereze gratuit cazuri atât de complexe. „Eu nu operez gratis, eu redau o mică parte din darul pe care Dumnezeu mi l-a dat, ca însănătoșirea acestor copii să fie în mâna mea. Când tu ajungi să operezi acești copii și să-i salvezi, ăsta este cel mai mare dar, valoarea niciunui ban nu poate să fie mai frumoasă. Noi exprimăm sau cheltuim din darul acesta pe care ni l-a dat Dumnezeu”, a povestit medicul, care a mărturisit că este un om credincios.
„Am auzit lucrul ăsta și de la alți medici care îmi spuneau că jumătate de treabă o fac eu, ca medic care operează, cealaltă jumătate o face Dumnezeu”, a spus jurnalistul Florin Negruțiu, iar Youssef Tammam a evocat situațiile în care a simțit că a avut ajutor divin în sala de operații. „O confirm și mai mult decât jumătate, Dumnezeu e în totul, în natura noastră, în scoarță. (...) La un moment dat era un copil pe masă, deja avea inima oprită, o patologie complexă. Am deschis să fac un anumit tip de operație și nu se putea să se facă niciun tip de operație, deci eu trebuia să las, să abandonez copilul așa cum e pe masă și să ies și în acel moment. Mi-a venit ideea, o evocație divină, să fac un tip de anumit de intervenție și am făcut acest tip de intervenție și a ieșit bine. Și a ieșit o nouă metodă de cardiochirurgie pe care n-a mai făcut-o nimeni. Deci acest lucru nu era scris nicăieri în nicio carte și această tehnică nouă am repetat–o după aceea și acum am peste 35 de copii operați și un follow-up de 7 ani de zile”, a relatat medicul, care a adăugat că bebelușul operat astfel are 7 ani și este o fetiță „foarte frumoasă”.
A atras însă atenția că oamenii nu sunt sfinți și că și medicii pot greși.
„Eu le spun și părinților mereu că orice persoană, începând de la mine până la la infirmiera care lucrează, poate să greșească și poate să fie un aparat defect, dar încercăm să limităm aceste lucruri. De aici vine diferența între un centru bun și un centru excelent din limitarea acestor lucruri. Dacă în echipă nu sunt toți impecabili, eu anulez operația, Eu nu operez”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cât despre icoane și diplome, ele nu sunt incompatibile. Există medici excelenți, care le au pe ambele fără probleme. Nu poți nega calitatea unui medic doar prin faptul că practică o religie.
Diplomele și icoanele nu sunt compatibile, dar nici nu se suprapun sau se deranjează. Un medic bun își face meseria. Dacă este medic bun, dar aici depinde și de dvs. să vă interesați. Dacă recomandările sunt bune mi se pare absurd să mergeți la un medic ateu mai prost pregătit doar pentru că apare un conflict de principii. Sau puteți face acest lucru, pentru că, în definitiv, este viața dvs. Ceea ce vreți să demonstrați este că un medic devine automat incompetent dacă este religios. Realitatea vă contrazice, căci realizările unui medic sunt vizibile. Poți separa un medic competent de unul incompetent.
Și, à propos, medicul de care vă ziceam anterior ar fi putut să se limiteze la a-mi comunica riscurile, necunoscând despre mine decât diagnosticul. Nu a stat de vorbă cu mine să știe ce ar putea să-mi spună pentru a mă încuraja. Presupun că îndemnul la rugăciune l-a ajutat pe el.