Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„- Mamă, votează să mă-ntorc acasă!” Înainte să pună ștampila, povestiți-le părinților și bunicilor despre România voastră

În acest weekend am avut parte de o discuție foarte interesantă și intrigantă, în același timp. Într-o vizită la un prieten, în timpul cinei, am început să discutăm despre copii, despre generațiile viitoare și, în trecere, am pomenit de importanța votului.

Mama prietenului meu, ajunsă la vârsta pensionării, mă asculta cu atenție, pentru ca într-un final să partajeze convingerile sale în materie de politică. Ne-a spus pe cine dorea să voteze în decembrie (influențată printre altele și de soțul ei).

A fost scânteia pentru discuția ce a urmat. Rațiunea votului gazdei mele a fost cea care m-a aprins.

- Votez ca sa avem pensii mai bune! Numai ei mai pot face ceva.

După câteva minute de discuție, am îndrăznit o întrebare:

- Dacă eu aș candida, m-ați vota?

- Depinde ce ai promite că faci.

Atunci mi-am dat seama cât de naivă era abordarea mea. Îmi bazam toată argumentarea pe caracterul unui om, pe ceea ce face, nu pe ce zice, pe ceea ce a făcut, nu pe ceea ce a promis.

Cei mai mulți oameni nu stau să gândească lucrurile în acest fel. Ei au nevoie să audă că cineva le promite că o să fie mai bine și parcă sunt dispuși să uite ce a fost. Câteva luni de știri din surse bine filtrate, o sticlă de ulei și o pungă de zahăr - și sunt gata să pună ștampila. Ce mai contează că respectivul partid e condus de persoane condamnate definitiv pentru fapte de corupție? Poporul a auzit ce a vrut si e pregătit să-și decidă soarta pentru încă 4 ani.

Nu vorbesc bineînțeles de întreaga populație, ci de un anumit segment care este mai ușor influențabil, fie din lipsă de educație, fie din alegerea proastă a canalelor de informare, fie pur și simplu din îndoctrinarea moștenită și nepusă la îndoială. Un segment deloc neglijabil luând în calcul ponderea sa la nivel de țară în ceea ce privește prezența la vot.

Și, totuși, nu pot să încetez din a mă întreba: unde greșim?

Răspunsul însă îl știm: de vină sunt indiferența și lipsa de speranță.

„Ce rost are?”

Auzim prea des întrebarea asta și eu, personal, cred că știu ce rost are.

Când vom înțelege că e important să investim 10 minute din timpul nostru să-i explicăm bunicului, bunicii sau lui tanti Maria, vecina de bloc, că votul lor contează și că, pe lângă a merge la vot, e important să și știe cu cine și de ce votează; că e important să le spunem că votul lor are puterea de a le aduce copiii acasă din străinătate, întrucât pune țara pe o direcție mai bună. Că o țară și un sistem politic se schimba în zeci de ani și că votul lor pregătește țara pentru generațiile ce vor veni.

Abia atunci vom putea spera la o Românie trezită și hotărâtă să schimbe sistemul care ne-a infectat și furat îndeajuns de mult încât să nu mai știm ce înseamnă să ne fie bine și să fim nevoiți să trăim în țări străine pentru a simți normalitatea.

Votul meu și al tău contează în aceeași măsură ca al celui care va vota pentru o mâncare caldă. Daca noi nu ajungem la ei, vor ajunge alții, iar apoi ne vom putea uita cum lucrurile nu merg cum trebuie pentru că nu am făcut tot ceea ce puteam face.

Așadar, dacă la întrebarea: „Ce rost are?”, nu putem să ne răspundem cu: „Viitorul nostru”, atunci să nu votăm pentru noi, ci pentru cei ce vor moșteni România pe care noi o vom lăsa.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă cu adevărat ar conta votul nostru nu ne-ar mai lasă pe noi să decidem cine câștigă .
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Cei din PNR sunt FOARTE tineri, nu cred să treacă cineva peste 45 de ani. Nu că le fac reclamă, dar tot e discuţia asta că nu mai există şi altceva.
    • Like 0
  • check icon
    "formaţiuni politice noi, tinere" vs "formaţiuni politice formate din tineri" ! poate a venit vremea in politica a celor care in '89 aveau maxim 15 ani !
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Totuşi mai sunt şi alte formaţiuni politice noi, tinere. De exemplu PNR-ul. Nu cunosc prea multe despre ei - la prima vedere sunt în regulă - dar sunt tineri şi au ca principiu neacceptarea celor care vin din alte partide, adică refuză traseismul.
    • Like 0
  • Belcin check icon
    Votul ar trebui sa exprime ..speranta,viitorul societatii,viitorul personal..social si economic..la noi...votul nu exprima nimic sau mai bine spus nu este decat o stampila pusa pe o sigla care ar putea fi si pe hartia ..igienica..post folosire.Asa zisii politicieni care isi ..exprima speranta si ne fauresc viitorul nu au datele concrete ale unei dezvoltari economice armonioase in care 70-80 la suta din populatie sa fie ...satisfacuta.Analfabetii politici actuali , fraudulosi,incompetenti isi prezinta neputintele politice si sociale ca pe o victorie impotriva altor incompetenti politici.Spectacolul grotesc prezentat zilnic de televiziuni ,in care personaje politice(asa zis) se contrazic ..dar nu pe teme de mare interes national economice sau sociale....reprezinta culmea inconstientei si a ipocriziei umane.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    La noi se votează negativ de multă vreme. Mai mult, se speculează această poveste.
    • Like 1
    • @ Valentin
      Belcin check icon
      La noi se voteaza ..inconstient,,sau mai bine zis la misto,,iar consecintele se discuta ..la o sueta..la o bere...la nunta..botez..inmormantare...
      • Like 0
  • Valentin check icon
    A susţine că în România se merge pe o anumită doctrină majoritară - să zicem cea socialistă - mi se pare hilar! La noi se votează pe ochi frumoşi, se votează PERSOANE, nu principii economice sau sociale. Mergeţi oriunde şi întrebaţi: "Sunteţi adeptul statului asistenţial?" "Aveţi afinităţi liberale sau socialiste?"
    • Like 1
  • Pana si bunica mea a observat ca "There is no free lunch !". Partidul le mareste pensille si la scurt timp vine iarna si se scumpesc gazele si se scumpeste lumina. Numai ca acesti oameni sunt atat de framantati de numararea putinelor resurse de venit pe care le au, sunt cei care compara fiecare pret, cei care se uita sa fie cat mai ieftin, nu neaparat si de calitate, sunt chiar oameni macinati de saracie care rar isi pot permite sa se ridice deasupra conditiei lor si sa se gandesca la cu poate aceasta natie sa iasa din aceasta robie a saraciei.
    • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    opinia autorului este întristătoare, nu neapărat prin ea însăși, ci prin formulare. Genul acesta de atitudine superioară la adresa generației în vârstă nu ne oferă mari speranțe. Mă aștept la altceva de la un om tânăr, care se crede destupat la minte,e ducat și responsabil. Mă aștept să nu se inflameze și să nu judece după clișee. Nu toți tinerii au automat viziuni foarte liberale și nu toți cei în vârstă sunt automat socialiști și adepți ai statului asistențial. În plus, a-i portretiza pe vârstnici ca manipulabili și, până la urmă, idioți, nu e deloc o recomandare pentru un punct de vedere, care altfel ar putea avea justețea lui. Dacă judecăm după statistici și dacă discutăm fără prejudecăți cu cei vârstnici, vedem că mulți dintre ei pot să își argumenteze preferințele. Personal, sunt destul de sătulă de politică, dar în domeniul meu profesional am putut observa că legislația dată nu depinde calitativ de un partid sau altul. Mai exact, poți avea normări foarte bune date de un partid, laolaltă cu prevederi dezastruoase date de aceeași guvernare. Lucrurile nu sunt numai în alb și negru, de aceea mă miră tendința de incriminare jignitoare a partidei adverse. Ok, suntem susținători ai unui partid. Dar oare putem să punem semnătura sub orice prevedere a guvernării sale? Invers, oare tot ce au făcut ceilalți e de incriminat? L-am votat pe Iohannis, dar m-a dezamăgit grav cu acel cod forestier, când a ținut partea austriecilor de la holzindustrie schweighofer. M-a dezamăgit și în chestiunea cu Republica Moldova - așa cum i-a zis Șandru, că nu poate fi președintele tuturor românilor, dacă nu merge la Chișinău și Cernăuți. Una peste alta, încă nu îi retrag girul meu de încredere. Dar nu putem gira în politică pentru nimeni și, mai ales, nu putem incrimina tabăra adversă. Poate ei au dreptate, nu ar fi deloc exclus. Iar preferința politică chiar nu este d-e-l-o-c o chestiune de educație ori vârstă!
    • Like 2
  • Valentin check icon
    Articol totuşi interesant...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult