Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Am încercat să-l conving, dar...” Fratele ministrului Sănătății, și el de profesie medic, a plecat în Kuwait

Florian Bodog

Foto: gov.ro

Câți medici (mai) sunt în România? La această întrebare, oficialii români au răspunsuri aproximative și diferite. După ministrul Sănătății, Florian Bodog, în România „sunt mulți” medici, dar nu există o statistică exactă la Ministerul Sănătății în privința numărului lor. Marea problemă este însă „acoperirea” necesarului de medici: dacă majoritatea sunt concentrați în marile orașe sau în centrele universitare, zonele rurale sau mic-urbane duc o lipsă acută de personal medical.

Ministrul Sănătății a afirmat în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24 că 12.000 de medici au plecat din țară. „România este confruntată cu o criză a medicilor și mai ales în orașele mici. În spitalele mici avem probleme pe anestezie și terapie intensivă. La 100 de kilometri de București sunt spitale care nu pot face linii de gardă”, a spus el. 

Fratele ministrului Sănătății a plecat în Kuwait

Bodog a povestit că inclusiv fratele său, care este medic, a plecat din țară și profesează în Kuwait. „Am încercat să-l conving, dar am vorbit cu el și acolo unde e are liniște pe relația cu colegii. Și mi-a dat cel mai banal exemplu: Dacă noaptea mi se întâmplă ceva cu un pacient, în jumătate de oră vin toți colegii”, a spus ministrul Sănătății.

Acesta a declarat că de la începutul anului viitor va exista o altă politică salarială, o lege a spitalelor și a asistenței medicale. Guvernul PSD speră ca prin aceste măsuri o parte dintre medicii plecați să se repatrieze.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • bluenavy check icon
  Cand singura motivatie de auto-perfectionare a unui medic (dar si a unui profesor sau functionar) este plicul cu bani care-i vine de la pacient, cand nu exista posibilitati reale de avansare, cand nu exista capacitatea de a castiga - ca bugetar - pe masura muncii depuse, cand altul ia laurii pentru efortul tau, cand munca in echipa interdisciplinara e pasare rara, daca nu inexistenta - la ce sa stea?
  Imaginati-va un restaurant unde se pun toate tips-urile la un loc si la urma sunt impartite la toti in mod egal: acela care face un extra efort sa fie dragut si eficient e demotivat rapid, iar cel puturos si nepasator este intarit in atitudinea sa.
  Atat timp cat pepiniera de calitate a Romaniei este in strainatate si nu acasa, in loc sa avem pretentii si sa ne pacalim singuri, poate ar fi mai bine sa crestem o coloana vertebrala si sa ne asumam, cu modestie, responsabilitatea adevarului.
  • Like 1
 • check icon
  Am citit articolul.
  Am recitit articolul!
  Am rerecitit articolul!
  Pe cuvânt că n-am priceput ce a vrut de la mine autorul: să-mi spună că oamenii pleacă unde le este mai bine?
  Sau că nu știe ministerul sănătății să citească o statistică?
  Sau că un anumit frate de anumit ministru a plecat unde se plătește cel mai bine?
  Stimată Raluca Ion, aș dori explicații: aștept provincia.
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  O societate armonioasa si stabila e precum un biotop in care fiecare profesie isi gaseste locul. Cand lipseste ceva totul se deregleaza. Si cei mai vulnerabili dispar. Ce sa faca medicii si profesorii daca ceilalti nu pot produce "nutrienti" pentru acestia?
  Am fost in Germania si priveam autobuzele locale. Toate marca MAN, made in Germany. Normal ca poti asigura transport public. Priveam locomotivele, made in Germany. Utilajele din fabrici, made in Germany.
  Povestile si orgoliul national prostesc nu produc bunastare.
  Vanzand morcovi cam greu sa obtii bani pentru un tomograf. Nu producem nimic. Si nici nu avem cum asa de devreme. Dupa 27 de ani cam greu sa recuperezi ce latii au facut timp de sute de ani. Strategia Romaniei lipseste cu desavarsire. Exista doar strategia imbogatirii personale.
  O politica sanatoasa ar insemna sa vezi unde dispar banii din buget, si cat se cumpara din exterior. Apoi poti dezvolta o strategie de incurajare a productiei proprii/autohtone sau in parteneriat pe acele segmente. pentru asta insa trebuie sa fi cinstit si competent.
  Romania va ajunge in curand ca Brazilia. Rupta in doua. Prea multi hoti si incompetenti conduc.
  • Like 1
 • Vasile check icon
  Păi dacă nici fratele lui nu are încredere în el, noi ce să mai zicem? Înafară de majorarea salariilor, a mai fost luată vreo măsură pentru îmbunătățirea asistenței medicale?
  • Like 0
 • Casargoz check icon
  Nu e vorba numai de politica salariala.
  E mult mai complicat de atat. Nu tine nici macar de PSD. Problemele sunt structurale.
  Paranoia. Mega justitie...
  Adica acea justitie care nu judeca 1 individ. Ci vine la pachet cu 30. :)
  E mult mai complicat de atat. In Kuweit nu umbla camilele cu covrigi in coada, dar macar se simte omul protejat...
  NU are legatura cu salariile. Asta nu inteleg cei din psd.
  • Like 0
 • Anon check icon
  Aha, si scapam de numirile politice de directori? De sistemul de relatii/pile/spagi, inclusiv in mediul universitar? Incepe lucrul la infrastructura din zonele rurale, cumva? Salariul e una, dar mai sunt si alte aspecte care tin de calitatea vietii.
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult