Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Am încercat să-l conving, dar...” Fratele ministrului Sănătății, și el de profesie medic, a plecat în Kuwait

Florian Bodog

Foto: gov.ro

Câți medici (mai) sunt în România? La această întrebare, oficialii români au răspunsuri aproximative și diferite. După ministrul Sănătății, Florian Bodog, în România „sunt mulți” medici, dar nu există o statistică exactă la Ministerul Sănătății în privința numărului lor. Marea problemă este însă „acoperirea” necesarului de medici: dacă majoritatea sunt concentrați în marile orașe sau în centrele universitare, zonele rurale sau mic-urbane duc o lipsă acută de personal medical.

Ministrul Sănătății a afirmat în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24 că 12.000 de medici au plecat din țară. „România este confruntată cu o criză a medicilor și mai ales în orașele mici. În spitalele mici avem probleme pe anestezie și terapie intensivă. La 100 de kilometri de București sunt spitale care nu pot face linii de gardă”, a spus el. 

Fratele ministrului Sănătății a plecat în Kuwait

Bodog a povestit că inclusiv fratele său, care este medic, a plecat din țară și profesează în Kuwait. „Am încercat să-l conving, dar am vorbit cu el și acolo unde e are liniște pe relația cu colegii. Și mi-a dat cel mai banal exemplu: Dacă noaptea mi se întâmplă ceva cu un pacient, în jumătate de oră vin toți colegii”, a spus ministrul Sănătății.

Acesta a declarat că de la începutul anului viitor va exista o altă politică salarială, o lege a spitalelor și a asistenței medicale. Guvernul PSD speră ca prin aceste măsuri o parte dintre medicii plecați să se repatrieze.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • bluenavy check icon
    Cand singura motivatie de auto-perfectionare a unui medic (dar si a unui profesor sau functionar) este plicul cu bani care-i vine de la pacient, cand nu exista posibilitati reale de avansare, cand nu exista capacitatea de a castiga - ca bugetar - pe masura muncii depuse, cand altul ia laurii pentru efortul tau, cand munca in echipa interdisciplinara e pasare rara, daca nu inexistenta - la ce sa stea?
    Imaginati-va un restaurant unde se pun toate tips-urile la un loc si la urma sunt impartite la toti in mod egal: acela care face un extra efort sa fie dragut si eficient e demotivat rapid, iar cel puturos si nepasator este intarit in atitudinea sa.
    Atat timp cat pepiniera de calitate a Romaniei este in strainatate si nu acasa, in loc sa avem pretentii si sa ne pacalim singuri, poate ar fi mai bine sa crestem o coloana vertebrala si sa ne asumam, cu modestie, responsabilitatea adevarului.
    • Like 1
  • check icon
    Am citit articolul.
    Am recitit articolul!
    Am rerecitit articolul!
    Pe cuvânt că n-am priceput ce a vrut de la mine autorul: să-mi spună că oamenii pleacă unde le este mai bine?
    Sau că nu știe ministerul sănătății să citească o statistică?
    Sau că un anumit frate de anumit ministru a plecat unde se plătește cel mai bine?
    Stimată Raluca Ion, aș dori explicații: aștept provincia.
    • Like 1
  • Vasile check icon
    Păi dacă nici fratele lui nu are încredere în el, noi ce să mai zicem? Înafară de majorarea salariilor, a mai fost luată vreo măsură pentru îmbunătățirea asistenței medicale?
    • Like 0
  • Casargoz check icon
    Nu e vorba numai de politica salariala.
    E mult mai complicat de atat. Nu tine nici macar de PSD. Problemele sunt structurale.
    Paranoia. Mega justitie...
    Adica acea justitie care nu judeca 1 individ. Ci vine la pachet cu 30. :)
    E mult mai complicat de atat. In Kuweit nu umbla camilele cu covrigi in coada, dar macar se simte omul protejat...
    NU are legatura cu salariile. Asta nu inteleg cei din psd.
    • Like 0
  • Anon check icon
    Aha, si scapam de numirile politice de directori? De sistemul de relatii/pile/spagi, inclusiv in mediul universitar? Incepe lucrul la infrastructura din zonele rurale, cumva? Salariul e una, dar mai sunt si alte aspecte care tin de calitatea vietii.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult