Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Am TikTok pe telefonul unui coleg”. Ce spun oficialii români care se ocupă de digitalizare despre rețeaua socială cu cea mai mare creștere în România

TikTok - Profimedia

Foto - Profimedia

Anul trecut, ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării a recomandat autorităților să dezinstaleze aplicația TikTok de pe dispozitivele de serviciu și i-a sfătuit pe români să o folosească cu prudență din cauza riscurilor de securitate pe care le presupune. Deținută de compania chineză ByteDance, aplicația este privită în Statele Unite ale Americii drept un risc pentru securitatea națională, iar angajaților din instituțiile publice din majoritatea statelor le este interzis să o folosească pe telefoanele, calculatoarele și tabletele de la locul de muncă. Principalul motiv este acela că numeroasele date pe care aplicația le colectează ar putea ajunge în posesia guvernului chinez. La controversele din jurul TikTok se adaugă algoritmul extrem de adictiv, al cărui rol este acela de a-i păstra cât mai mult pe utilizatori în rețea.

Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a fost întrebat dacă are instalată aplicația TikTok pe telefonul de serviciu.

„Nu, îl am pe telefonul unui coleg din cabinetul meu. Îmi e și mai simplu să gestionez, am emis ca minister acea recomandare către toți colegii din administrația publică să nu folosească aplicația TikTok pe un dispozitiv de serviciu și ar fi culmea ca eu, care recomand colegilor din administrație să nu-l folosească să-l folosesc”, a răspuns ministrul.

Acesta a declarat că este nociv pentru copii să petreacă mai mult de jumătate de oră pe o rețea de socializare, indiferent care ar fi ea. Care este însă cea mai nocivă?

„Depinde din punct de vedere al modului în care se setează adicțiile, pentru că e o zonă de comportament adictiv în clipa în care reacția firească a oricărui om este să pună mâna pe telefon în clipa în care primește o notificare. Din ce am citit, oamenii își petrec foarte mult timp - și în România cel mai mult timp, pe TikTok”, a afirmat Bogdan Ivan.

Președintele Comisiei de IT&C din Camera Deputaților: Pe teritoriul Chinei legislația e foarte clară: când guvernul cere niște date, companiile le dau

Într-o altă ediție a emisiunii „În fața ta”, Sabin Sărmaș, președintele Comisiei de IT&C din Camera Deputaților și fost șef al Autorității pentru Digitalizarea României vorbea, la rândul său despre riscurile pe care le presupune utilizarea rețelei TikTok. „Nu cred că este un pericol zilnic, însă atunci când o companie este și rămâne sub influența unui stat în care democrația e respectată din când în când, adeseori nu este respectată, merită să ai preocupări în legătură cu asta. Sunt aceleași preocupări - și am fost unul dintre cei care au contribuit și am lucrat la legile securității cibernetice în România - pentru infrastructurile critice. Sunt aceleași îngrijorări pe care le-am avut și atunci cu privire la cum odată, vreodată, într-o situație de criză, un stat ar putea să acționeze asupra unei companii pentru a produce niște prejudicii ... Tot ce e generat în China, din punct de vedere politic vorbesc, poate vreodată sau istoria ne-a dovedit că poate fi supus unei presiuni sau unor cerințe care nu sunt legitime. Pe teritoriul Chinei legislația e foarte clară: când guvernul cere niște date, companiile le dau”, a declarat Sabin Sărmaș.

Acesta a precizat că are TikTok pe un telefon pe care nu îl folosește pentru nimic altceva decât TikTok și a vorbit și despre potențialul adictiv al rețelei, mai crescut chiar decât în cazul altor rețele sociale. „Algoritmul TikTok este mai performant, știe mai multe despre tine, e mai performant în a-ți da conținut care te ține captiv, învață mai repede comportamentul.  E evident lucrul ăsta și o demonstrează toate datele. Practic, viteza cu care a crescut TikTok-ul este susținută de performanța algoritmului ceea ce privește captarea atenției utilizatorului”, a avertizat Sabin Sărmaș. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult