Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Arhitect în Paris, venit net de 2700 euro, pun deoparte lunar 800 euro”. Cât câștigă și cât economisesc românii care muncesc în Franța, Germania, Olanda, Danemarca, Elveția, SUA, Canada

aeroport - fam

foto: Maciej Krynica / Alamy / Alamy / Profimedia

România este țara din UE cu cei mai mulți cetățeni care trăiesc în alte state ale Uniunii Europene, aproximativ 3,2 milioane, cel mai mare procent în Italia – 34%, conform Băncii Naționale. Deoarece 76% dintre aceștia fac parte din categoria celor apți de muncă (15-64 de ani), prin emigrare afectează serios piața locală a muncii.

Emigrarea specialiștilor români în străinătate este una dintre marile probleme sociale și economice ale țării. Anual, zeci de mii români aleg să plece definitiv din țară, peste jumătate dintre ei având între 20 și 40 de ani.

Fiecare om, absolvent al unei universități, plecat din România ne costă 50.000 de dolari

Pentru fiecare migrant care a absolvit o universitate, România pierde aproximativ 50.000 de dolari. Această sumă reprezintă costul a 16-20 de ani de școlarizare, bani care nu pot fi recuperați de societatea românească. Paradoxal, la nivel guvernamental, nu se acordă nicio importanță acestui subiect, fiind în general dezbătut ca parte a problemei deficitului de forță de muncă.

De exemplu, dacă înmulțim cei 50.000 de dolari cu numărul medicilor care au plecat, asta înseamnă 2,5 miliarde de dolari, doar la nivelul medicilor. Dacă mai adăugăm și inginerii, sau experții din alte domenii, sumele sunt uriașe.

În acest context, Diagnosticul de țară pentru România, publicat de Banca Mondială nu este deloc îmbucurător: recrutarea de forță de muncă adecvat pregătită reprezintă una dintre cele mai presante probleme pentru firmele din România, 4 din 5 angajatori spunând că au dificultăți în găsirea de personal calificat.

Emigrarea, caracteristicile de bază ale pieței muncii și deficitul de competențe afectează din ce în ce mai mult cantitatea și calitatea forței de muncă, precum și productivitatea. Creșterile salariale sunt corelate insuficient cu creșterea productivității muncii și, prin urmare, contribuie mai puțin decât ar putea la reducerea sărăciei.

Cum o duc românii care lucrează în străinătate?

Să revenim la românii plecați în străinătate, fie în țările din UE, fie în celelalte. Zilele trecute am dat peste o postare de pe platforma Reddit, în care cineva îi întreba pe românii din diaspora ce, cum și unde lucrează, ce salariu au, dacă și cât reușesc să economisească și dacă, per total, a meritat să-și părăsească țara.

Am preluat o parte din mărturiile lor, care ne vor ajuta să ne formăm o imagine cât mai clară privind viața românilor de peste graniță și modul în care aceștia se simt:

Ce spun românii din Franța

„Pentru mine și soțul meu:

-Franța, într-un oraș de dimensiune medie (plătim 600 euro chirie în zonă centrală pentru un apartament spațios cu 2 camere)

-Ingineri amândoi

-Salariu puțin peste 5000 euro net/lună împreună

- Economisim între 2-3000 euro/lună, anul trecut am economisit doar 25k, dar am avut câteva cheltuieli neobișnuite

Nu ducem lipsă de nimic (cu excepția unei case a noastre, dar am început să căutăm)

Da, merită.

Menționez că lucrăm 35, respectiv 38.5h/săptămână și avem 35-40 zile de concediu plătit pe an.”

foto: Sergi Reboredo / VWPics / Profimedia

„Franța, Paris. Arhitect (angajat într-un birou de arhitectură), salariul aproape 2700 euro net (după reținerea impozitului) + tichete de masă 10 euro/zi. În general, pun între 800-1000 euro deoparte imediat ce primesc salariul.

Facturile sunt cam 760 euro, din care 660 euro se duc pe jumătate din chirie. Locuiesc cu soțul meu într-un apartament de două camere de 43mp, iar ăsta e singurul lucru pe care l-aș schimba. Aș vrea un apartament mai mare, eventual cu o terasă/balcon, dar prețurile urcă repede și nu sunt dispus să dau mai mult.

În rest, mi se pare că duc o viață normală, dar nici nu sunt genul care să iasă din două în două zile în oraș la un pahar. Mare parte din ce rămâne se duce pe călătorii, chestii pentru gym, concerte.

Per total, pentru mine merită atât din punct de vedere profesional (salariu, tipuri de proiecte și calitatea lor), cât și personal (societate, LGBT rights). Ultima parte este și cea care m-a determinat să îmi iau tălpășița din România.

Sigur că mai am momente de nostalgie, dar nu regret deloc că am făcut acest pas și, mai ales, îmi trece repede după o săptămână la ai mei. Mi se pare că aici am o grămadă de oportunități, pot face ce activități îmi doresc și simt că îmi trăiesc viața.”

foto: Sergi Reboredo / VWPics / Profimedia

„Franța, la 20 km de Paris

Inginer la o firmă de telecomunicații.

Cam 2800 de euro + încă vreo 5000 bonus pe an.

În fiecare lună, când vine salariul, pun deoparte cam 1700 de euro. Când vine bonusul, pun mai mult.

Stăteam în chirie cu 750 euro/lună. O căsuță de 26mp pe 2 etaje, ceva mic. Asta până în 2021. Apoi am devenit proprietar cu o rată lunară de 642 de euro. Nu pot să zic că duc lipsă, dar nici nu pot să zic că trăiesc viața prea tare. Sunt cam gamer și nu ies mega des. Sunt căsătorit și călătoresc ceva cu nevasta, de asta nu ducem lipsă în general. Bineînțeles, când călătorim, nu pun 1700€ deoparte. Ieșim din când în când la un muzeu sau la o experiență, un château, un restaurant. Am cumpărat mașină de spălat vase recent. Am haine destule (nu îmi iau fără să arunc de obicei).

Merită. Oameni mai liniștiți decât la București, zile de concediu între 34 și 45 (depinde de serviciu), transporturi foarte ok în toată țara, acces ușor la vecini cu tren/avion, mâncare bună, asigurare medicală super (carii, ochelari, 80% la coroane).”

Cum e pentru românii din Germania

„Încep prin a spune că nu am plecat neapărat ca să strâng bani, ci ca să mă bucur de condiții normale de muncă și pentru că nu aveam nimic de pierdut. În România, în transporturi, se fac mult prea multe ilegalități, ore multe, salarii mici etc.

Germania – NRW – oraș de aproximativ 150-200k locuitori.

foto: Joko / imageBROKER / Profimedia

Am venit inițial ca șofer de camion, apoi am lucrat o perioadă ca dispatcher (disponent cum îi spune aici), iar acum sunt înapoi pe camion.

Undeva la 2900-3100 euro venit net total. Asta include salariu, diurnă și spor de noapte. Pe lângă asta, mai primesc și al 13-lea salariu + pensie privată + câteva bonusuri mai mici cu diverse ocazii, dar nu le-am inclus în venitul acesta. Foarte important: sunt în fiecare zi acasă și câștig banii ăștia. Cartonarii din România vor să dormi 4 săptămâni în cabină pentru bani mai puțini.

Cheltuielile mele lunare mă duc cam în 1400-1500 euro. Aici intră chiria (apartament cu 2 camere de aprox. 45mp), mâncare, facturi și mașină. După toate astea rămân cu minim 1200-1300 euro, din care 500 euro îi pun într-un cont de economii, 200 euro în S&P500 și restul îi folosesc pentru haine, hobby-uri și diverse lucruri. Surplusul îl bag în contul de economii.

Pentru mine a meritat, că dacă nu merita nu mai stăteam aici. Dar asta trebuie să decidă fiecare pentru el.

Merită să vii dacă ești dispus să înveți limba și să te acomodezi cu mentalitatea de aici. Germania oferă în continuare oportunități pentru toată lumea. Și spre deosebire de România, aici ai posibilitatea să te recalifici în aproape orice domeniu, indiferent de studiile pe care le ai. Aici în multe cazuri Ausbildungul e mai important decât facultatea. Singura condiție fiind bineînțeles să vorbești limba măcar la nivel B1, de preferat B2.”

foto: Markus Gann //magann / imageBROKER / Profimedia

„Germania, Stuttgart

Job: consultant IT (40h/săptămână), de la anul programator angajat intern (38h săptămână), jobul lejer

Salariu: 5100 euro net, la următorul job 4100 euro.

Economii: ~3000 euro

Rata apartament 2 camere în centru 1200 euro (putea fi 900 euro, dar am ales pe 20 ani cu rată fixă de 1,4% pe toată durata).”

foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

„Locuiesc de doi ani în München (Germania), cu studii tot în Germania (în fizică și inginerie, poate e relevant), dar acum sunt project manager într-o firmă de tech. Salariul nu e nu știu ce pentru München (care e al dracu’ de scump) și pentru nivelul de studii, dar neavând experiență în domeniul ăsta am început de mai jos (asta ca disclaimer).

În mână rămân cu peste 3,2k euro pe lună (cu tot cu bonusuri), dar taxele aici sunt enorme – circa 40% (depinde de statusul familial). Din asta, pot economisi peste jumătate, lejer, împărțind chiria cu soțul meu, neavând mașină sau copii. Deci fără griji cumva. Călătorim des, ne facem hobby-urile, deci ducem chiar o viață mai mult decât decentă. 

Și da, a meritat și merită. Am făcut alegerile astea conștient. Suntem în punctul în care putem aplica și pentru cetățenie. Dar nu neg faptul ca uneori romantizez ideea de România și primul „acasă” – însă cum zicea cineva mai sus, îmi trece repede după 1-2 săptămâni de vacanță acolo.”

foto: Markus Gann //begann / imageBROKER / Profimedia

„Pe același job în Romania (multinațională – în domeniul Financiar, Controlling) eram mereu pe minus cu banii la sfârșitul lunii. M-am mutat pe același job în Germania, aceeași firmă, aceeași poziție, nimic schimbat, doar salariul. Asta a fost acum 10 ani. Am început cu 2800 net, iar acum am cam 4000 net. Plătesc ipoteca (jumate plătește și soțul) și cheltuielile lunare, călătoresc, ies prin oraș, în general pot strânge între 2000 și 2400 euro pe lună, dacă nu am „evenimente”.

Pentru mine diferența a fost de la cer la pământ între cele două țări, enorm. Pentru mine merită, pentru că e foarte important să am o viață împlinită din punct de vedere financiar (cumpăr ce vreau, când vreau, nu mă rețin) și în același timp îmi place libertatea de aici și cultura vestică.”

„Germania – 50km de Stuttgart. Șofer. Salariul net diferă de la o lună la alta. Uneori 2700, uneori 3100, depinde de bonusuri. Am și un al doilea job la care merg când reușesc și când nu sunt prea obosit. Chiria mea este acum 500 de euro, uneori reușesc să o achit prin al doilea job, uneori nu. Aș reuși lunar să pun deoparte aproximativ 2000 cu 2 joburi, însă am avut destule cheltuieli neprevăzute în ultimele luni, iar acum când mă uit la suma strânsă în acest an este mult sub cât ar fi trebuit să am. De asemenea voi renunța la al doilea job deoarece uneori sunt prea obosit și nu reușesc să mă bucur de timpul liber.

Chiria unde stau este ok, aș spune că nu este deloc rea. Este și greu să găsești chirii în zona asta care să fie ok, însă la un preț acceptabil. Am terminat o facultate, însă aparent degeaba. De asemenea am avut și noroc să prind acest job, sunt multe persoane care muncesc pe 2000 pe lună. Financiar vorbind merită, însă eu sunt singur aici și este mai neplăcut uneori. Am muncit de asemenea și în UK și în USA, deși financiar vorbind aici este cel mai ok, pentru mine Germania nu îmi oferă atât de multă bucurie de a fi aici în comparație cu celelalte două țări.”

„Germania, North Rhine-Westphalia, undeva la țară. Chirie 750 cu tot cu utilități, apartament cu două dormitoare. IT field technician în domeniul apărării, 6000 euro net. Singur, cheltuieli în jur de 2000 de euro pe lună cu tot cu distracții și necesare, 1400 chestiile necesare (chirie, mașină, credit ipotecar în țară, mâncare, abonament) 600 îi folosesc pentru diverse (plimbări, o friptură, două în oraș). Luna viitoare închid ipotecarul și rămân 900 pe lună pentru diverse. Ceilalți se duc în etf-uri și pilonul 3. Singur, fără copii/soție/prietenă/amantă. Pentru mine a meritat, aveam un salariu de 4000 de lei în țară în 2021. Adevăratul preț pe care l-am plătit a fost să pierd relația cu persoana la care țineam, dar în același timp, deși sunt un romantic, iubirea nu ține de foame și nu îți plătește cheltuielile.”

foto: Rupert Oberhäuser / imageBROKER / Profimedia

Ce spun românii din Olanda și Danemarca

„Amsterdam. Lucrez într-un hostel situat la 10 minute de Muzeul Van Gogh, făcând curățenie. Câștig 2.072 euro net lunar. Chiria mă costă 400 euro, iar restul banilor îmi permit să mănânc, să merg la concerte și să economisesc 1.000 euro în fiecare lună. Deși nu am studii superioare sau calificări, pentru mine merită. Condițiile sunt bune, iar faptul că pot economisi o sumă semnificativă îmi oferă un sentiment de siguranță.”

foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

„Lucrez în Olanda, North Holland, într-o suburbie a orașului Amsterdam (Bussum). Sunt înregistrat că antreprenor, lucrez ca și Fitness Coach (10 ani de experiență).

Ca venituri - la mine fluctuează în funcție de lună și numărul de clienți. Cea mai bună lună am generat 4.200 euro, cea mai slabă 1.500 euro, dar am lucrat de asemenea doar 2 săptămâni. Ca medie pe anul ăsta am ieșit la 2.500 euro. Sumele astea sunt net după ce îmi plătesc toate taxele cu firma. De economisit la fel fluctuant: de la 200 euro, până la 800-900 euro pe lună. Economisesc banii ăștia ducând o viața normală, îmi cumpăr câte o haină, o cafea bună în oraș în fiecare weekend și de câteva ori pe lună un restaurant. Călătoresc 1-2 ori pe an câte 7-10 zile cu bilet de avion, cazare și toate cheltuielile.

Locuiesc decent într-un apartament cu două camere cu încă o persoană. Fiecare cu camera lui și apartamentul spațios, la 20 minute de tren de centrul Amsterdam.

Per total merită, mă simt infinit mai bine decât în București, pentru că generez niște venituri care îmi permit o viața normală și să și cheltuiesc echilibrat; în București trăiam de pe o lună pe alta de câțiva ani, dintotdeauna practic, nu îmi permiteam aproape nimic. Pentru societatea de aici, trenurile care merg impecabil și rapid peste tot. E o țară elegantă și educată.”

„Mă aflu în Copenhaga, Danemarca.

Frontend developer la o bancă. Asta fiind o industrie unde se plătește mult mai bine ca standardul pentru acest rol. Primesc 4700 euro în mână, 1400 euro la pensie lunar la privat și taxe cam 39%.

Îmi pun în economii cam 1350 euro pe lună. Sunt luni în care pun mai puțin, dacă vreau să îmi iau ceva mai scump, dar simt că dacă dau 1000 euro pe o mașină de cafea într-o lună sau îmi fac un PC mai pro nu fac o gaură în buget, că nu iau din economii.

foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

Legat de stil de viață, nu simt că îmi lipsește ceva în special, dar au fost perioade în care m-am limitat ca să îmi fac niste economii mai solide, să nu mă simt descoperit în caz de ceva. Sunt aici de 7 ani, și zic că stilul de viață mi s-a îmbunătățit așa mai mult în ultimii 2. Totuși, stau undeva în centru, 3 camere cu prietena și plătesc 1900 euro chirie. Plănuiesc să achiziționez un apartament în următorii 3-4 ani.

Pentru mine merită, asta și pentru că sunt mai individualist și îmi place să mă descurc singur și să fiu lăsat în pace mai departe de familie. Nu îmi place mediul din România și nu mă mai regăsesc, astfel încât am reușit să mă adaptez aici. Simt că mi s-au oferit multe beneficii și oportunități, și le apreciez. Nu toți reușesc să se adapteze, alții au nevoie de familie lângă ei să se simtă bine, sau pun mult accent pe vreme, sau pe faptul că se simt singuri și nu au la fel de mulți prieteni ca în România, sau se așteaptă ca lucrurile să fie ca în România, sau se gândesc că în Danemarca nu ești văzut niciodată ca un danez (eu nu simt asta) și nu reușesc să treacă peste aceste lucruri și atunci nu se regăsesc aici.

Recomand emigrarea, dacă planul este să te stabilești acolo ca noua rezidență, nu să te gândești mereu la acasă și cum ar fi fost dacă stăteam în România. Sunt beneficii și dezavantaje de ambele părți, always.”

foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

„Copenhaga

Consultant Transformare digitală. Lucrez full time de 7 ani

6000 euro (salariu net- n.n.)

2000 euro (economii pe lună -n.n.)

Viață bună, 6-7 săptămâni concediu pe an. Fără datorii în afară de ipotecă

Greu de zis. Nu e totul despre bani. Nu am avut niciodată dor de casă și a devenit cu timpul Copenhaga mai mult home decât home.”

Cum e pentru românii plecați în alte țări

„Elveția

Programator

Variază, nu e constant, am și acțiuni, și al 13-lea salariu, și bonus anual. În medie 11-12k CHF pe lună (fără acțiuni).

Minim 4.5k pe lună (fără acțiuni). Cu acțiuni, pe la 6k pe lună.

foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

Duc o viață super, nu regret nimic. Mai strâng cureaua uneori, că sunt chitros din fire, dar călătoresc și mult și realist vorbind fac tot ce îmi doresc, oricând îmi doresc.

Per total merită 100%, pentru că mă simt liber financiar și îmi pot îndeplini target-urile financiare mult mai repede decât aș fi făcut-o în țară (dacă aș fi reușit vreodată asta în RO).”

foto: Elena_Alex_Ferns / Alamy / Profimedia

„Vestul Canadei (una din cele mai scumpe zone de pe continent). Lucrez la întreținere orașului (parcuri, utilități și drumuri). La două săptămâni 1728 dolari și 300 dolari side hustle. Cheltuielile mele sunt 1600 dolari pe lună. Am pensie privată prin lucru.

Pentru mine merită, pentru că îmi place unde locuiesc. Din când în când fac curat la un institut agricol. 1-2 seri pe săptămână. Tehnic nu prea am nevoie de side hustle, dar e bine că e acolo.”

foto: Joko / imageBROKER / Profimedia

„Luxemburg în centru

Auditor la multinațională

Salariul aproape 4k net din care 2.3k chirie, 500 mașină, 400 mâncare. Nu duc lipsa de nimic, stau într-un ap central nou, cu leasing la un Mercedes EQA nou și mai reușesc și să pun deoparte cam 800 de euro.

Da, e viață mai liniștită, iar pt același job pe care îl făceam în România unde nu reușeam cu cheltuielile de la lună la lună, aici am primit salariu de 6 ori mai mare, care acoperă o viață confortabilă. Merită în special pt că sunt adept al saunelor și apelor termale, iar aici găsești din plin.”

foto: Martyn Evans / Alamy / Alamy / Profimedia

„Doha, Qatar. Însoțitoare de zbor. Nu mi am dorit niciodată job-ul asta, a fost mai mult un vis netrăit al mamei.

Salariul, în jur de 2600 EUR (10000 QAR), depinde foarte mult de nr de ore de zbor din luna respectivă (variază), destinații (pt că de acolo vine și diurnă). Dacă nu aș zbura deloc, for some medical reason lets say, salariul basic este de 1095 EUR (după 2 ani de exp. în cazul meu).

Aș putea economisi până la 1500 de euro pe lună, dat fiind că prin job îmi este absolut totul asigurat, în afară de mâncare și internet. Exista mâncare pe avion, dar este f grețoasă, cel puțîn pt mine. Cazarea, utilitățile, apa, lumina, transportul, uniforma, hotelurile, totul este asigurat.

În realitate, nu prea mă țin de plan, însă sunt motivată să strâng mai mult, ca să mă întorc acasă cât mai curând – eu fac parte din cei cărora le este dor de casă. Nu cumpăr haine, genți, pantofi, dar îmi place mâncarea, și realistic vb cheltui mult în layovere pt că nu îmi iau mereu mâncare la mine. Recent am început să comand prin Uber Eats/Grab/Glovo etc, când sunt în străinătate, în loc de a mai comanda room service.

DPMDV merită din plin această experiență. Sunt mulți bani, multe beneficii, vezi lumea și lucrezi într-un mediu multicultural. Mai mult decât atât, în timpul liber poți să îți dezvolți un nou skill – aka să înveți o limbă for instance. Sau să faci sport (sală + piscină la parterul fiecărei cazări, e mare răsfăț).”

foto: Markus Gann //begann / imageBROKER / Profimedia

„Irlanda, la 40 de minute de Dublin, IT, programator. Salariul, în jur de 7000 eu și 2700 prietena mea. Încercăm să economisim pentru o casă, deci în jur de 4500-4800.

Da, ducem o viață normală, dar nimic extravagant. Mașinile le avem plătite, dar sunt vechi (2010 și 2012), nu suntem cu fițe și nici cu haine de firmă. Cheltuim destul de mult pe mâncare, pentru că încercam să mâncăm sănătos și e destul de scumpă aici. Locuim în chirie, într-o casă cu 3 camere, doar noi doi și costă în jur de 1400 chirie + bill-uri.

La momentul dat merită să economisim pentru că dorim să ne cumpăram o casă la anul, dar pe termen lung nu prea merită. Vremea e cam nasoală, casele sunt scumpe, dar oamenii sunt foarte prietenoși oriunde.

Da, merită, mai ales pentru persoanele cu studii superioare. Pentru persoanele care lucrează pe minimul pe economie este foarte dificil.”

foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

„Chicago, USA

Lucrez de un an ca broker de marfă (4 ani în logistică)

3,500 dolari net după taxe la final de lună

- costurile de aici sunt impresionant de mari, când m-am mutat în America mă așteptam să rup normele și să fac bani de să-mi iasă pe nas – nu e cazul.

- economisesc 500 dolari pe lună, dar mă și distrez și călătoresc relativ des (am 26 de ani, încă nu m-a lovit realitatea)

Mulți americani nu fac atâția bani și sunt în situații mult mai grele (copii, datorii de studiu, ipoteci) – nu știu cum trăiesc.

Vorbesc cu mulți prieteni care sunt în America de 20 de ani și îmi povestesc cum cărau gheață sau serveau mese și salvau 1,500 dolari pe lună ca popa (acum 20 de ani) – nu știu ce s-a întâmplat între timp, dar eu n-am prins așa ceva.”

foto: Elena_Alex_Ferns / Alamy / Profimedia

„Am locuit și lucrat în Canada și SUA 7 ani în total – 5 ani în Vancouver, 1 an în Montreal, 1 an în Florida. Preferatele mele au fost Montreal și Tampa, FL. Acum sunt în RO pentru o perioadă din motive de familie. No kids, not married, 30yo.

Am lucrat or domeniul financiar (analist de credite/underwriter). Venit net nu știu sigur, dar cam aproape 4000 dolari pe lună.

Personal nu am pus deoparte prea mult, pentru că nu m-am dus acolo din nevoie de bani, ci pentru că îmi place mai mult traiul acolo și cultura. Și îmi place să călătoresc și să ies în oraș și am vrut să am experiența de a lucra în diverse orașe și țări. Așa că am cheltuit pe ce am avut chef, fără prea multe restricții și m-am distrat, când stăteam în chirie era cam 1200 dolari/lună și includea apa/căldură/wifi.

În viitor aș încerca și pe undeva în Europa poate, dar mi-ar plăcea să mă întorc și în State.”

foto: Armand Tamboly / ImageSource / Profimedia

„Cehia, Praga, IT. Salariu transformat în euro: 3800 net. Economii: cam 500 pe lună, dar în mare parte pentru că sunt destrăbălat cu economiile. Chiria și cheltuielile sunt 1500 euro/lună. Restul e mâncare plus alte cele.

Stil de viață: dacă doresc ceva îmi permit să-mi cumpăr. În limita a ceea ce poate fi considerat necesar (mâncare, haine, entertainment). Locuiesc într-un apartament decent, singur în zona centrală în Praga. Nu în centru, că nu e plăcut și plin de turiști, dar imediat lângă. Îmi permit și vacanțe și oarecare mofturi.

Per total, cred că strict financiar mi-ar fi mai bine în Romania, doar din simplul motiv că salariile nete sunt comparabile și e mult mai ieftină chiria. Dar recunosc că sunt privilegiat în privința jobului. Și privilegiul se simte și în România și aici (câștig ceva mai bine de dublu salariului mediu din Praga momentan). Dar am viață aici, prieteni, prietenă, viață normală.

Cehia nu merită dacă nu ești într-o situație similară mie ca job.”

foto: Edwin Remsberg / VWPics / Profimedia

„Eu lucrez în România, sunt avocat de corporație, dar am avut un assignment de 6 luni în Londra, pe perioada căruia câștigam aproape 6.000 de lire net, iar chiria era plătită de corporație. Practic, câștigam cu vreo 1.500-1.700 euro mai mult decât în țară (nu am inclus în calcul chiria plătită de firmă).

Acasă, în mod normal, economisesc 1k euro pe lună, o parte investită, o parte în depozit bancar. Acolo cumva am economisit mai mult, și nu pentru că aș fi stat în casă. M-am plimbat foarte mult și am ieșit cu mulți oameni. Cred că pur și simplu o societate care funcționează mișto te face să fii mai atent cu banii.

Eu am rămas cu Londra în suflet și m-aș întoarce oricând, dar este greu să devin avocat în UK și nu prea sunt încântat să depun un efort de 3-4 ani pentru a mă pregăti și a promova examenele lor de admitere în profesie.

Ce pot să spun e că UK-ul este mult peste România ca nivel de trai și pace interioară.”

***

Voi cum vedeți viața și munca în străinătate? Dacă ați plecat, merită? Dacă sunteți în țară, v-ați gândit să faceți acest pas? Scrieți-ne experiențele sau gândurile voastre mai jos, în comentarii.

articol publicat anterior pe hackingwork.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pixel check icon
    singura valoare a acestor oameni este dacă aduc un plus țării. direct sau indirect. altfel sunt un minus. și o non-știre. cred că amărâții, cei neprezentați ca exemplu, sunt cei care echilibrează cifrele din început. adică pălmașii spală rușinea „docenților”. interesant, nu?
    • Like 0
  • Marius check icon
    Ceea ce am remarcat in primul rand ca toti cei care au postat sunt multumiti si fericiti ca au plecat pentru ca o duc mai bine decat daca ar fi ramas acasa in Romania ceea ce oarecum e si normal pentru ca daca iti era greu, mai greu acolo unde ai plecat poate nu prea iti vine sa postezi deci au postat cei care o duc mai bine . Un alt lucru pe care l-am remarcat este ca nu exista nici o postare a cuiva care are si copii in intretinere pentru ca cei care au, au deja o cheltuiala suplimentara de cel putin 700-1000 Euro functie de varsta copilului si nu prea au timp de postari.
    • Like 0
  • Maic check icon
    .
    • Like 0
  • Antonio check icon
    Nu îmi dau seama ,ăștia se plâng sau se lauda ? Se pare ca oriunde e mai bine ca la noi ,chiriile mai mici mâncarea mai ieftina și ce e cel mai important acolo nu exista stres ca aici .Eu nu am văzut pe nimeni stresat în nici o alta tara europeana decât aici .Ești acasă dar nu e zi sa nu te enerveze un vecin necivilizat ,unul în trafic ,unul la birou, unul pe la ghișeele unde ai treaba etc etc .Nu mai zic de asa zisa clasa ,,politica,, de la noi plina de incompetenți și neica nimeni întrați pe liste ,votați ca oile de unii .
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult