Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Blocajul scriitorului” nu este doar despre scriitori, uneori suntem la fel de blocați și în business sau carieră

Foto: Getty Images

După o lungă perioadă de activitate intensă, 40 de articole în mai puțin de un an, de aproape o lună am început să nu mai găsesc inspirație, energie sau chiar motivație să compun ceva demn de a fi citit. Nu mai experimentasem de ceva vreme blocajul scriitorului și recunosc că nu îmi era dor de această senzație. Definit ca acea condiție care te blochează să scrii un articol sau un capitol, pentru că ceva din mintea ta te împiedică. Nu poți să definești foarte clar ceea ce te împiedică să te exprimi, dar în cazul meu poate fi vorba de o combinație de procrastinare, căutare a subiectului perfect și blocaj mental efectiv. Ce este cu adevărat interesant e că nu știm exact care este evenimentul care deblochează energiile creatoare dar știm că după ce se întâmplă acest lucru și scriitorul își recapătă încrederea și energia, toate gândurile blocate se grăbesc să se așeze pe hârtie, fie ea și virtuală.

Blocajul scriitorului

Translatarea acestui blocaj al energiei creatoare în afaceri este momentul în care o companie aflată în top o vreme, fără un avertisment clar în prealabil, în urma unor evenimente greu de controlat, nu mai reușește să se mențină relevantă. Pare că nu mai găsește resursele și energia să inoveze, să lanseze un produs sau un serviciu nou. Sau nu ține pasul cu transformările survenite în comportamentul clienților și partenerilor și astfel nu mai este o opțiune in viziunea oamenilor. În funcție de dinamica pieței, blocajul poate deveni un impediment care influențează obiectivele temporar sau motivul de neexplicat pentru care uneori uriași economici, se împiedică și se prăbușesc. Gandindu-ma la aceasta paralelă, scris versus afaceri și carieră, am depășit eu blocajul personal, începând un articol despre depășirea blocajelor.

Pentru a depăși blocajul în carieră sau afacere, ca și în cazul scrisului e nevoie de fiecare dată să schimbăm ceva, să facem unele lucruri diferit, să avem altă abordare, poate chiar să reinventăm cu totul compania. Când vorbim însă de lupte interne avem adversari precum prejudecăți, rutina, rezistența la schimbare. Alteori analiza ne arată că e dificil să inițiem schimbări, sau ne gândim că implementarea acestei schimbări nu va avea rezultate și impact pozitiv asupra activității companiei. În toate aceste cazuri vom avea de dus o luptă grea, pentru că ne luptăm cu noi.

Etapele care ne pot crește șansele de eliminare a blocajului ar fi conștientizarea blocajului, motivația pentru a trece la acțiune, să ne asigurăm că avem resursele necesare și abilitățile potrivite. Iar la final un sistem de implementare care să crească șansele de reușită pe termen scurt, astfel încât să nu abandonăm lupta la primul moment dificil.

Conștientizarea blocajului care te împiedică să îți atingi obiectivele, senzația că lucrurile nu mai sunt asa de faine cum le știam noi, asta reprezintă baza deciziei de schimbare. Nu putem să planificăm eliminarea unui blocaj dacă nu suntem conștienți de existența lui. E nevoie să fii sigur că schimbarea este necesară, nu schimba ceva de dragul schimbării. Copii pun întrebări multe când nu înțeleg de ce trebuie să facă ceva diferit, vor accepta doar când înțeleg. În business tu pui întrebările și tot tu dai răspunsurile. După ce înțelegi nevoia de schimbare vei fi mai deschis și o vei accepta mai ușor

Motivația să treci la acțiune va fi energia necesară începerii și implementării schimbărilor necesare. Acțiunea este condiționată de rezultate. În viața personală schimbările aduc sănătate mai bună sau viața socială îmbunătățită și astfel e mai ușor să începi. În business, pe lângă rezultate pozitive ca profit mai bun sau eficiența, putem folosi si consecințele negative ce pot apărea dacă nu se începe schimbarea. În ambele cazuri însă, rezultatele trebuie să fie destul de mari astfel încât să depășească rezistența naturala la schimbare. Să merite efortul.

Ar trebui să adăugăm și cunoștințe, abilități pentru a transforma idea în acțiune și toate acestea trebuie sa le punem într-un cadru care ne poate ajuta să implementam mai ușor. Iar abordarea agilă cu sprinturi de transformare ce aduc rezultate rapide, este cadrul cel mai potrivit. Vorbim despre inițiative implementate prin acțiuni pilot care să asigure obținerea de rezultate vizibile într-un timp scurt, așa nu ne vom abate de la planul dificil de schimbare. Inițial entuziasmul și adrenalina ajută ca schimbarea să fie acceptată mai ușor. Rezultate vizibile rapid ajută să întreținem focul motivației.

Teama de schimbare ne face să ne ascundem în zona de confort sau în reușite din trecut. Pentru eficiență în eliminarea blocajele în scris, afacere sau carieră hai să ne uităm la câteva metode prin care am putea să ne depășim blocajele mai ușor.

1. Dezvoltă o rutină. În scris sau afaceri, creativitatea este un obicei și trebuie să ne asigurăm că suntem consecvenți. Nu trebuie să acționăm doar cand ne simtim creativi, e nevoie să dezvoltăm disciplina, astfel cand vom avea nevoie să creăm ceva nou ne va fi mai ușor.

2. Tine sub control criticul intern. De cele mai multe ori, mai binele este dușmanul binelui, iar în căutarea perfecțiunii riscăm să eșuăm complet. Ia în calcul ce îți spune vocea interioară, dar nu îi permite să te influențeze.

3. Schimbă punctul de vedere. Încearcă să vezi povestea pe care o cauți din altă perspectivă. Subiectivismul ne împiedică să observăm avantajele pe care alții le pot vedea în planurile noastre.

4. Scrie altceva. Dacă nu îți iese să dezvolți un produs nou, încearcă sa lucrezi la o strategie de HR. Așa poți avea succes și să deschizi ușa creativității.

5. Nu mai scrie pentru cititori. Nu te mai concentra să ai o afacere pe placul celorlalți, asigură-te că mai este si pe placul tău. Blocajul poate veni din faptul că nu te mai regasesti în afacerea sau cariera construită

6. Caută cauza reală. Majoritar blocajele în scris sau afaceri vin din probleme mai profunde si dacă nu ne ocupăm de problema reală, blocajele vor reveni periodic. Investighează mai adanc si află de ce ești cu adevărat blocat.

Cel mai simplu mod de a depăși blocajul scriitorului este uneori chiar să scrii, poate cel mai bun mod de a depăși blocajul în activitate este pur și simplu să revenim în acțiune și să facem ceea ce ne place. Nu e nevoie să termini un roman pentru a depăși blocajul în scris, e de ajuns un paragraf, o pagină, un capitol. Așa și în cazul afacerilor, nu trebuie să schimbi strategia, organigrama, sau domeniul. E de ajuns să schimbi o abordare, un pitch de prezentare sau ambalajul produselor. Sau să porți o discuție cu oamenii din echipă. Iar apoi, când energiile creatoare sunt recuperate vei reuși să finalizezi transformările.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult