Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Când ați văzut ultima oară entuziasm în școli?” Pledoaria unui profesor pentru pasiune în educație

elevi - scoala - Octav Ganea

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Sistemul de învățământ din România are nevoie, pe lângă programele de formare a cadrelor didactice, de oameni care să aducă entuziasm în școli, să pună pasiune în ceea ce fac, pentru că „motorul învățării este emoția”, spune profesorul Marcel Bartic. 

Invitat la emisiunea „În fata ta” de la Digi24, profesorul spune că școlile au nevoie de directori care să știe să fie adevărați lideri pentru a crea exemple de bună practică și să imprime colegilor de breaslă dorința de a merge cu plăcere la orele de curs.

„Cum ar fi dacă am avea un director într-o școală care să știe să le inspire profesorilor ideea de a pune pasiune în ceea ce fac, de a intra zâmbind la clasă, de a se simți ei bine cu ceea ce fac. Lucrurile astea nu sunt imposibil de realizat, acestea pot fi generate de un om care știe să fie lider, nu doar director. Dacă lucrurile astea s-ar schimba în timp și am avea exemple de bună practică...Știți cum e în cancelarie? Când îl vezi pe un coleg de-al tău că intră în cancelarie și e foarte bine dispus și foarte încântat: mamă, ce oră am avut, a fost excepțional, ce am făcut eu cu Popescu de la clasa a VII-a. Și parcă atunci când te uiți la el, începi să îți dorești și tu lucrul ăsta. Dar eu de ce nu fac lucrul ăsta, dar vreau și eu. 

Chestiile astea contaminează și atunci poate că dincolo de programele de formare, absolut necesare, sigur că da, poate că e nevoie de mai mult de atât. Este nevoie de oameni care să inspire, oameni care să aducă entuziasm în școli. Când ați văzut ultima oară entuziasm în școli? E nevoie de oameni care să își dorească să fie acolo, oameni care nu intră în clasă cu fața de cine m-a pedepsit pe mine să stau de față cu copiii aia. Copiii simt, copilul când îl vede pe profesor că intră cu fața lungă... Motorul învățării este emoția și dacă îl vezi pe profesorul din fața ta că, știți cum „profesorul trăznit” - când îl vezi atât de entuziast că amestecă substanțele acolo, îți dorești și tu să faci, ești curios, vrei să știi ce e cu ele, cum se cheamă. Asta ar trebui să facem în școala românească”, vede Marcel Bartic.

Astfel de lucruri nu se pot schimba foarte ușor în școala românească, admite profesorul Bartic, dar pentru asta nu e nevoie de modificarea regulamentului de organizare a unităților de învățământ preuniversitar, ci de „un pic de pasiune, un pic de suflet, un pic de entuziasm”.

„Mi-aș dori să ajung să văd sala de clasă în care copiii să facă ochii mari și să zică: a venit domn profesor/doamna profesoară și a fost wow! Copii care se duc acasă și povestesc părinților în mașină: Mami, tati, deci știți cum a fost azi la chimie? Nu ați văzut așa ceva! Și le turuie gura jumătate de oră. De ce nu ajungem în punctul asta? Și sunt lucruri mici pe care le putem face, nu trebuie să vină ministrul să dea legi, nu trebuie să schimbăm ROFUIP -ul ( regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar - n.n.) de 100 de ori. E nevoie de câțiva oameni care să dea un exemplu într-o școală și să îi contamineze și pe ceilalți să își dorească și ei să facă la fel. 

Imaginați-vă ce impact ar avea asupra părinților! Să nu ne vedem doar la ședința cu părinții. Să vă chem o dată la o lecție de-a mea. Stimate domnule părinte, ce ați zice săptămâna viitoare, dacă nu sunteți foarte ocupat, fac o lecție faină cu copiii, vreți să veniți? Stați într-un colțișor acolo, dacă vreți, interveniți, chiar vă rog. Cât de greu e să facem lucrurile astea? E nevoie de o nouă lege a educației pentru asta? E nevoie de un nou ROFUIP? Nu e nevoie. E nevoie doar de un pic de pasiune, un pic de suflet, un pic de entuziasm. Abia asta ar schimba lucrurile, iar paradigma în care văd eu învățământul ar duce într-o direcție în care poate, peste câțiva ani, sutimile astea de la admiterea la liceu ar rămâne doar o amintire urâtă undeva departe”, vede Marcel Bartic.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Exagerati. Cel putin de trei pe an. Este vorba de ultima saptamana din trimestrul de lucru pentru ca urmeaza cam o vacanta de la o saptamana la trei luni pe timp de vara. Cum sa nu fi entuziast cand trei luni nu trebuie sa faci nimic si esti platit, char daca nu foarte mult, dar compensam cu meditatiile in cursul anului. Dar nici o problema, este urmatoarea categorie care trebuie sa iasa la pensie la 40-50 de ani ca sa aiba PNL si PSD resurse sa castige alegerile.
    • Like 0
  • Doar un pic, pic, pic, până nu mai rămâne nimic.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult