Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

„Dacă mai apar zece hoteluri în Călimănești va fi benefic pentru toată zona. Orice plus care convinge turistul e un câștig pentru toți”. Andrei Popescu, în Republica Antreprenorilor

River Hotel

Dana și Andrei Popescu administrează un hotel boutique cu spa, piscine și restaurant gourmet, deschis și plin tot timpul anului.

River este cartea de vizită a soților Popescu, primul lor proiect de amploare în turismul de lux; un corp de clădire în stil brâncovenesc, cu 35 de camere, care valorifică la superlativ resursa naturală locală: apa termală. „Cu excepția ochiurilor de aragaz din bucătăria restaurantului, la tot – dar la absolut tot – folosim apa termală. Inclusiv la încălzirea prin pardoseală”, spune Andrei Popescu.

Licențiat în Economie, la București, a ales - la fel ca partenera lui -, să se întoarcă în Vâlcea natală. Încrezători în potențialul zonei și pasionați de călătorii, soții Popescu au decis să intre în industria ospitalității „acasă” și să ofere celor din jur ceea ce și ei căutau în drumurile lor: „experiențe”.

Din călătorii se inspiră și adaptează ceea ce le place în afacerea pe care o administrează. După o ședere la un hotel din Barcelona au decis, de exemplu, să schimbe sistemul de închidere al ușilor de la băile River. Le-au făcut glisante și așa au valorificat spațiul existent. La fel s-a întâmplat și când au optat pentru soluția încălzirii prin pardoseală, prin alegerea furnizorului de geluri de duș sau prin preluarea unor elemente de design.

Amândoi au avut experiența antreprenoriatului, dar hotelul din Căciulata este prima afacere de proporții.

Cum se câștigă clienții unui hotel

Imaginat ca „un loc pentru experiență și bucurii de viață”, River - aflat la o sută de metri de aquapark-ul Cozia - a fost deschis în iunie 2021, cu o finanțare din familie. „Banii au venit de la socrul meu, care a deținut businessul cu vopsele Sarcom Vâlcea. El a investit”, povestește Andrei Popescu. Hotelul și-a cucerit clienții prin servicii, calitate și grija pentru detalii, inclusiv prin atitudinea personalului. Proprietarii însă își doreau mai mult, așa că - în ianuarie 2023 – au deschis zona de spa și piscine și un nou restaurant, la etaj. „Fiecare persoană are nevoi diferite și este important ca personalul să fie flexibil, deschis, să știe să vină în întâmpinarea acestor nevoi” e mantra proprietarilor. Iar piscină interioară pentru adulți și cea exterioară (cu apă geotermală cu sulf), o piscină pentru copii la interior, jacuzzi exterior, saunele - finlandeză și cea cu efect de salină - , ori terapia prin masaj au completat experiența oferită oaspeților. River Hotel&SPA a intrat în topul celor mai frumoase locuri de cazare din România, întocmit de Business Leaders. „Am câștigat cu spa-ul cu apă termală”, spune Andrei Popescu, iar asta s-a văzut în aprecierea constantă a oaspeților „tradusă” și în ratingul hotelului pe motoarele de căutare turistice. 

Iarna, apa din piscina exterioară are 37 de grade

„Nu facem rabat de la calitate”, povestește antreprenorul, „indiferent ce presupune asta”: de la ingredientele folosite în bucătăria restaurantului, la produsele de îngrijire aflate în baia fiecărei camere, totul trebuie să fie de top. De exemplu, la baie, gelurile de duș, balsamul de păr și loțiunea de corp sunt Molton Brown, un brand iconic în stilul clasic britanic. Produsele Molton Brown sunt executate doar pe teritoriul Angliei, iar aprovizionarea cu cele mai bune ingrediente, materii prime și concentrațiile de parfum i-au transformat în furnizori ai casei regale britanice, titlu acordat de către Regina Elisabeta a II-a. 

De altfel, blazonul casei apare și pe recipientele aflate în băile și în centrul spa al hotelului River. Un detaliu, veți spune, dar un detaliu care poate face diferența pentru un client care alege să vină și de opt ori într-un an la hotelul soților Popescu.

Un detaliu e și temperatura apei termale, care nu scade sub 33 de grade – vara, iar iarna – sub 37, niciodată. La fel, și Ph-ul; mereu la 7, ca apa să fie limpede, explică Andrei Popescu, vorbind despre sistemul automatizat de filtrare a apei: „Apa termală intră în hotel la 88 de grade Celsius. O răcim la 40 de grade și încălzim cu ea. Fluxul de apă e constant”. Recunoaște că noțiunile tehnice îi sunt familiare, parte a practicii pe care a făcut-o după facultate în firma tatălui său, inginer în domeniul mașinilor și utilajelor grele. Așa că înțelege cum funcționează mașinăriile și tehnologia în bunul mers al unei afaceri.

Un nou corp de clădire și o piscină infinity

Pentru că „lumea caută condiții”, soții Popescu și-au dorit în echipa hotelieră oameni cu care să le poată oferi - prin profesionalism, prezență și comunicare. Începând cu recepția, cu restaurantul și cu personalul care asigură mentenanță și curățenia. „Dacă faci rabat de la calitate, tot tu ai de tras”, rezumă aceștia filosofia de business.

Firma are 40 de angajați, din care trei sunt bucătari. Majoritatea sunt români, dar sunt și expați – din Nepal și Sri Lanka. Oamenii locuiesc în apropierea hotelului, într-o fostă pensiune aflată în proprietatea familiei Popescu. Au, pe lângă salariu și cazare, decontare transport, tichete de hrană și masa asigurată în restaurantul unității.

„Personalul e optimizat să facă față la un număr de trei ori mai mare de clienți”, afirmă Andrei Popescu. Și cum cerere există, iar afacerea se scalează, River se va extinde. Proprietarii au cumpărat un teren din vecinătate și au ridicat un nou corp de clădire, cu 27 de camere. Au construit și un ponton pe malul Oltului, de unde se pot face îmbarcări pentru turiștii care fac plimbări pe râu. Mai mult, întreaga zonă spa va fi extinsă și va aparea o nouă piscină – infinity. La fel ca acum, facilitățile vor fi incluse în tariful nopții de cazare. Odată cu extinderea va crește și valoarea investiției în River Spa: aprox. 7 milioane de euro.


„Dacă vrei calitate, trebuie să fii prezent”

Andrei Popescu susține investițiile și dezvoltarea turistică a zonei în care trăiește: „Dacă mai apar zece hoteluri în Călimănești va fi benefic pentru toată lumea. Nu o văd ca pe o concurență, ci ca pe un câștig”. Vorbește despre lanțul Marriott, care va deschide în Căciulata primul hotel de 4 stele. Mai multe locuri de cazare, centre spa și restaurante de top înseamnă turiști care își petrec concediile aici și un semn că potențialul Călimănești-Căciulata este departe de a fi atins, crede acesta.

Dana și Andrei Popescu sunt antreprenori discreți. Cu excepția perioadelor în care călătoresc cu copiii lor, cei doi sunt zilnic la hotel: „Îmi place să mă asigur că e totul în ordine. Dacă vrei să ai calitate, trebuie să fii aici”, spune Andrei. Pe ea o poți zări în recepție, iar pe el – în restaurant, ori în biroul de la mezanin-ul clădirii. Împreună au de păstrat o imagine de bonitate câștigată mai bine de 30 de ani de către Marinică Potop, tatăl Danei Popescu. Acesta e fondatorul producătorului de vopsele Sarcom, business preluat în 2021 de către ROCA Investments.

În 2024, cifra de afaceri a companiei care administrează River Spa&Hotel a fost de 9,7 milioane de lei, conform informațiilor publicate pe risco.ro.

Dacă IMM-urile merg bine, România merge bine. Mulțumim IMM-urilor pentru că generează 50% din cifra de afaceri a firmelor din România. Republica vă va purta în lunile următoare într-o călătorie în lumea celor care mișcă România prin inițiativă, curaj și multă muncă.

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Theodor Paleologu, diplomat și președinte al Fundației Paleologu. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Pe fondul ascensiunii extremismului la nivel mondial, mulți se întreabă acum ce s-a întâmplat cu societatea și de unde a ieșit la lumină ura aceasta aproape perceptibilă fizic între oameni care nici nu se cunosc personal. Căci trăim, iată, vremuri în care amenințarea și injuriile sunt elemente la ordinea zilei. Mulți aproape că le ignoră, pentru că, pe nesimțite, ele s-au normalizat. Drumul de aici la agresivitate fizică e scurt. Și asupra acestui pericol atrag atenția mulți oameni ai cărților, care știu din istorie ce se întâmplă cu societățile în astfel de perioade.

Citește mai mult

Ferma Cernat

În ciuda tuturor costurilor și dificultăților, am simțit la acești oameni o dragoste profundă pentru pământul care ne hrănește pe toți. „Banii au un singur dezavantaj: nu se pot mânca”, râde dl. Moldovan.

Citește mai mult

 Chris M

Pentru Chris Simion-Mercurian, scriitoarea și regizoarea de teatru care a pornit visul, și pentru partenerul ei, Tiberiu Simion-Mercurian, întreaga călătorie a însemnat nouă ani de eforturi, sacrificii și momente de criză, dar și întâlniri și emoții imposibil de trăit altfel. „Nouă ani a durat. A început în 2016. A fost foarte complicat. Și foarte impredictibil.

Citește mai mult

Radu Jude la Paris

Adevărul e că nu ieșim în lume cu prea multe. Cu excepția performanțelor câtorva sportivi, începând cu David Popovici, a câtorva companii private care au trecut granița și aspiră la statutul de unicorni și a filmelor din „noul val”, România nu iese prea mult în evidență. De aceea, orice „ieșire în lume” face foarte mult bine imaginii unei țări în deficit uriaș de imagine internațională.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Marina Axentii

La doar 27 de ani, Axentii Marina (foto) se află pe un parcurs academic remarcabil. Originară din România, ea este doctorandă în domeniul Ingineriei Produselor Alimentare la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar în prezent își desfășoară activitatea de cercetare peste ocean.

Citește mai mult