(Foto: Facebook/Liviu Dragnea)
„Dar de ce trebuie să cumpărăm brânza sau roșiile lor, noi nu putem să le facem aici?" Dar de ce berea Nenea Iancu se fabrică în Germania, de ce nu se produce aici? Și de ce înghețata Napoca se face în Bulgaria? Acestea sunt întrebările pe care prefăcuții politruci demagogi le pun iar și iar.
Răspunsul este unul singur: aceste lucruri nu se produc în România deoarece condițiile de producție de aici sunt dezavantajoase.
Dar cum să fie dezavantajoase? Nu e România raiul pe pământ, nu aici behăie oaia fericită? Nu e forța de muncă ieftină?
Condițiile de producție înseamnă 3 factori: natură, muncă și capital. La capitolul natură să zicem că stăm bine, behăie oaia, zâmbește văcuța, iarba-i verde și gustoasă. La capitolul muncă stăm așa și așa, și așa am stat tot timpul. Da, am avut oameni bine calificați dar au plecat. Întotdeauna forța de muncă s-a caracterizat printr-o rată mare a hoției. Un prieten antreprenor îmi povestea aseară că unul din salariații lui a venit cu însoțitor să își înainteze demisia - omul era pur și simplu analfabet și ca el sunt zeci sau sute de mii.
Stăm foarte prost în ceea ce privește capitalul și asta explică și emigrația. Suntem săraci, avem puțină avere, asta înseamnă că nu avem capital. Și, mai ales, condițiile instituționale sunt potrivnice acumulării cinstite de capital. De asta se face berea în Germania, fiindcă în România e foarte greu să deschizi o fabrică, trebuie să îți pierzi ani din viață (știu pe cineva care are o fabrică de multă vreme, de peste un an de zile încearcă să deschidă un nou punct de lucru, practic un nou antrepozit fiscal și n-a reușit). Acest stat care se opune inițiativei private, care împiedică acumularea de capital de pe urma căreia are el însuși de câștigat prin taxe pe salarii și TVA, este mai imbecil decât regatele prințișorilor degenerați din Evul Mediu.
Politrucul demagog va spune, „Dar eu vă voi da subvenții, ca să creșteți oaia și să trageți mâța de coadă, și atunci vom mânca și noi brânză de aici, nu din Olanda." Total greșit. Nu poți să te tragi de urechi și să crezi că astfel crești în înălțime. Subvențiile sunt date din banii noștri, ai proștilor exploatați pe tarlaua bandiților care conduc România. Dacă tu iei de la mine ca să-i dai altuia, înseamnă că mie îmi retezi șansele ca să i le sporești altuia. Deci nu vom trăi cu toții mai bine.
Soluția este să permiți acumularea de capital pentru toți, să duci o politică foarte prietenoasă cu capitalul străin care va veni și va finanța construcția de fabrici aici. Sunt țări în lumea asta care s-au ridicat de la zero, efectiv de la zero și în 50 de ani au ajuns printre cele mai bogate din lume. Cum? Cu biruri extrem de mici, cu reglementări puține. E important să repetăm tuturor: Străinii care investesc aici nu ne fură nimic. Din contră, ei ne pun la dispoziție capital. Asta se traduce fie prin investiții directe fie prin condiții de creditare mai bune pentru antreprenorii locali, cei care se vaită acum că nu le dau băncile bani pe 20 de ani pentru producția de lapte (normal că nu le dau cât timp guvernul le subvenționează să bage bani în construcția de case). Străinii vor pretinde o parte din producția viitoare, pe care tu popor sărac oricum n-ai avea-o fără capitalul străin. Deci noi nu pierdem nimic, avem, doar de câștigat.
Orice guvernare responsabilă trebuie să-și propună asta: ușurarea condițiilor de producție.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cauze posibile:: hotia politica ,coruptia ,politica de stat dar si educatia fiecaruia de a munci fara sa fure.
O da dau exemplul Spaniei pentru ca in ceea ce priveste productia interna se poate spune ca au reusit ceea ce nu am reusit noi si anume cam 80% din ce se vinde in magazine este produs in Spania.
Datorita climei la capitolul legume cu gust nu stau prea stralucit cu toate astea exporta in draci rosii de sera , noi cu o clima teribil de buna ne-am batut joc , importand seminte din China datorita pretului distrugand institute de cercetare agricola si tot nu exportam ca Spania ba dimpotriva importam de la ei.
Cum s-a reusit ca 80% din productia interna a Spaniei sa fie prezenta in magazine , o politica de stat concurentiala,care sprijina initiativa privata , prin multa munca , sistem concurential si cel mai important au pus osul la treaba fara sa astepte ajutor de la partid.
Spaga din spitale, cadourile la profesori, hotia la locul de munca au cam disparut din obiceiurile cetateanului spaniol.
La noi inca raman bine inradacinate obiceiuri ca , furtul de orice fel de la locul de munca smecheria ,nemunca sau lenea.
Intrebati la orice magazin alimentar din Romania daca vanzatoarele fura mezeluri sau daca se fura din fabrici de orice fel .
Ideea asta cu furatul este intretinuta de o politica tembela de la varful tarii,fura ca patronul are destui bani si te plateste mizerabil.
Pe langa asta statul vede initiativa privata ca un concurent la furat nicidecum un platitor de taxe asadar trebuie starpite din fasa "corporatiile"care ne fura .
Ia deschide o firma noua in Teleorman si incearca sa il concurezi pe Dragnea ca jihadul se abate asupra ta.
Cam astea sunt principalele cauze pentru care initiativa privata in Romania nu are succes.
Mostenirea comunista este importanta dar au trecut totusi 30 de ani si metehnele hotiei nu au disparut ba dimpotriva se intorc mai puternice sprijinite de o clasa politica infecta.